גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נפילה של 60% מהשיא: דנאל הייתה חביבת המשקיעים, ואז הגיעו הצרות

מניית חברת שירותי הסיעוד וההשמה עלתה לכותרות לכותרות במאי השנה לאחר מותם של שלושה חוסים במעון שהפעילה ● המניה שלה, שעד לתחילת השנה הניבה תשואה של מאות אחוזים למשקיעים, איבדה בימים האחרונים רבע משוויה לאחר שפרסמה דוחות מאכזבים ● בגורמים הנוספים שהכבידו על פעילותה מתחילת השנה: ההאטה בהייטק והמלחמה באוקראינה

מעון ''בית דפנה'' בחולון / צילום: יוסי כהן
מעון ''בית דפנה'' בחולון / צילום: יוסי כהן

בחודש מאי השנה, שבוע לאחר שענקית המזון שטראוס הודיעה על הריקול הגדול בתולדות המדינה בעקבות גילוי חיידקי סלמונלה במפעל השוקולד, דיווחה חברה בורסאית אחרת, דנאל, על אירוע טרגי, הקשור גם הוא בזיהום מזון, שכתוצאה ממנו נפטרו שלושה חוסים ונוספים חלו ואושפו, במעון "בית דפנה" בחולון שמפעילה החברה. בעקבות האירוע נערכה ביקורת תברואתית מטעם משרד הבריאות ונפתחה חקירה ע"י משטרת ישראל. דוח ממצאי הביקורת גילה ליקויים בתחזוקה וברמת הניקיון, ששלושה מהם הוגדרו כ"ליקוי חמור".

חתולים במטבח וכלים מטונפים: פרטים חדשים מהדוח על מות החוסים בחולון
הריבית עלתה היום, זו התמונה המסובכת שעומדת בפני בנק ישראל בדרך להעלאת הריבית הבאה | פרשנות
מפולת בקמעונאות: המניות של החברות הגדולות נחתכו בעשרות אחוזים, ואלו הסיבות | ניתוח

אלא שבניגוד לפרשת הסלמונלה בשטראוס, שעוררה סערה ציבורית ותקשורתית רחבה, הטרגדיה במעון של דנאל, צויין אז בגלובס, נשארה כמעט מתחת לרדאר. גם הנזק הישיר שספגה שטראוס כתוצאה מהריקול וסגירת מפעל השוקולד שלה בנוף הגליל, היה גדול בהרבה, והוערך ע"י החברה ב־210־230 מיליון שקל, בעוד שדנאל ציינה בהמשך בדוחות הכספיים כי "מבלי לגרוע מצערה על התרחשות האירוע, להערכת החברה לא צפויה להיות לו השפעה מהותית על תוצאותיה הכספיות".

 

ולמרות כל אלה, לפחות מבחינת אמון המשקיעים, מניית שטראוס נמצאת חצי שנה מאוחר יותר במצב טוב יותר, לאחר שהצליחה להחזיר את רוב הירידות שספגה בתחילת פרשת הסלמונלה. דנאל לעומתה, כמעט בלי קשר לאותה פרשה טרגית, צנחה מאז האסון בבית דפנה בשיעור של יותר מ־40%.

מגמת הירידות הוחמרה כשביום רביעי שעבר פרסמה דנאל תוצאות כספיות מאכזבות ובהן ירידה ברווחיה, שהובילו לצלילת המניה שמחקה כרבע משווי החברה. למעשה, מדובר במגמה שלילית הנמשכת מאז פברואר האחרון, אז הגיעה מניית החברה לשיא ששיקף לדנאל שווי של מעל 4 מיליארד שקל, כשמאז היא נחתכה בכ־60%, ומשקפת שווי של כ־1.7 מיליארד שקל "בלבד".

הקריסה במניית דנאל כמו גם אירועים שדבקו בה בשנה האחרונה, עשויים להשכיח כי מדובר במי שהייתה עד לאחרונה מחביבות המשקיעים בבורסה, חברה הפועלת בתחומים סולידיים שנהנים בשנים האחרונות ממגמת צמיחה מתמשכת בשל הביקוש הגדל - שירותי סיעוד, השמת כוח־אדם, שירותי רפואה פרטית וטיפול בחוסים ובאוכלוסיות מיוחדות.

בהתאם לכך, הפכה מניית דנאל ללהיט שסיפק למשקיעים תשואה חלומית של כ־500% בחמש השנים שהסתיימו בתחילת השנה הנוכחית. נכון להיום מדובר בחברה ללא גרעין שליטה, שבעלי המניות העיקריים בה הם כמה גופים מוסדיים. זאת, לאחר שמי שהחזיקו בשליטה בעבר, נהנו מרווחים משמעותיים ממכירת החזקותיהם בזכות הצמיחה המהירה והעקבית ברווחיה - החל מהמייסדים בני משפחת אדיר, דרך קבוצת הפרייבט אקוויטי KCPS, ועד לחברת ההשקעות הפרטית DBSI של יוסי בן שלום וברק דותן. אלא שבשנה האחרונה משהו בסיפור הצמיחה החל לחרוק, וגורם למשקיעים לאבד אמון בחברה, כמשתקף בביצועי המניה.

 

שחיקה בתחום השמת העובדים


דנאל נוסדה כחברת כוח־אדם בשנת 1974 והונפקה בבורסה ב־1992. היא פועלת בתחומי הסיעוד, השמת כוח־אדם, שירותים לאוכלוסיות מיוחדות והרפואה, שהפך למנוע התרחבות של דנאל באמצעות רכישת מספר חברות בשנים האחרונות, בתחומי הסרת משקפיים בלייזר, מתן שירותי פונדקאות, פעילות של תרומת ביציות וגם מתן שירותי אנטי־אייג'ינג לשיפור תפקודי המוח. דנאל סיימה את הרבעון השלישי עם צמיחה מתונה בהכנסות בשיעור של 4.4% ל־593 מיליון שקל, שנבעו בעיקר מתחומי הסיעוד והאוכלוסיות המיוחדות, אך בשורה התחתונה ירד הרווח הנקי בשיעור של 8.3% ל־26.7 מיליון שקל.

אחת "ההפתעות" השליליות ברבעון שחלף נגעה למגזר השמת כוח־האדם, שהכנסותיו נשחקו ברבעון ב־5.6% ל־104.5 מיליון שקל, בין היתר בשל ירידה בהשמות עובדים לענפי ההייטק והקלינטק. בחברה תלו את הירידה ב"האטה בפעילות המשקית", כאשר המשקיעים חוששים מהמשך הירידה במגזר פעילות ההשמה של דנאל גם ברבעונים הקרובים. המגמה השלילית ברווחי החברה נמשכת זה מספר רבעונים. הכנסות דנאל עלו בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה ב־3.7% ל־1.76 מיליארד שקל, כאשר את עיקר הצמיחה מספק תחום הסיעוד. עם זאת, בשורה התחתונה, הרווח הנקי נפל ב־14.8% ל־93.9 מיליון שקל - והפגיעה ברווח נגרמה בין היתר מקיטון בהכנסות בתחומי הרפואה ועלייה בהוצאות השכר, המשרדים והשירותים המקצועיים.

לצד פעילותה המסורתית בתחומי הסיעוד וכוח־האדם, התרחבה דנאל בשנים האחרונות, תחת ניהולו של המנכ"ל הוותיק אילן ישראלי, לתחום הרפואה הפרטית באמצעות מספר רכישות: במרץ 2019 רכשה שליטה (51%) ברשת מרפאות "עיניים" (ניתוחי לייזר להסרת משקפיים וניתוחי קטרקט) תמורת 75 מיליון שקל ובסוף מאי השנה רכשה 10% נוספים ב־43 מיליון שקל - לפי שווי גבוה פי 4. בנובמבר 2020 רכשה דנאל 51% מקבוצת מנור מדיקל של ליאורה ועמי מנור ומתמחה בשירותי פונדקאות, תרומת ביציות ותיירות מרפא, תמורת 40 מיליון שקל, והשנה רכשה את יתרת המניות ב־54 מיליון שקל. עסקה שלישית בתחומי הרפואה, נעשתה ביוני אשתקד כשדנאל רכשה 22% מאביב סיינטיפיק, המפעילה תאי לחץ בחו"ל לטיפול בהזדקנות, תמורת 22 מיליון דולר.

בשנה אחרונה נוצרו מספר סדקים בחלום הרפואי. המלחמה באוקראינה פגעה קשות בפעילות תרומת הביציות של מנור מדיקל כשבנוסף פעילות הפונדקאות בגאורגיה נקלעה אף היא לקשיים בשל בעיית מחסור בפונדקאיות. בנוסף, התחום הרפואי סבל מירידה במספר הניתוחים להסרת משקפיים דרך עיניים. ההכנסות של מגזר הרפואה ברבעון אמנם עלו ב־2.6% ל־63.5 מיליון שקל, אך מתחילת השנה רשמו ירידה חדה יותר של 5.6% ביחס לתקופה המקבילה והסתכמו ב־187 מיליון שקל. עיקר הפגיעה, לפי ההנהלה, מגיעה מהירידה בניתוחי הלייזר.

"ההאטה במשק הגיעה מהר משחשבנו"

גורם מוסדי טוען כי "הופתענו לשלילה מההרעה במגזר השמת כוח־אדם. נראה שההאטה במשק מגיעה מהר משחשבנו". לדברי אותו גורם, פעילות מגזר הרפואה של דנאל "כבר הייתה במצב רע לפני הרבעון השלישי. בדנאל התריעו גם שהרבעון הרביעי בתחום הרפואה צפוי להיות גם כן חלש, בגלל עיתוי החגים והבחירות". גורם מוסדי אחר טוען: "דווקא בתחום הסיעוד הייתה צמיחה סבירה ביחס לרבעון המקביל וצמיחה נמוכה ביחס לרבעון קודם. לא נתקלו בשוק במשהו שלא ציפו לו". נפילת מניית דנאל מגיעה לאחר שבספטמבר ביצעה החברה הנפקה פרטית למספר גופי השקעות שבה גייסה 133 מיליון שקל. עיקר הסכום (80 מיליון שקל) הגיע מקרן הגידור נוקד שמובילים רועי ורמוס ושלומי ברכה.

מחירה הנוכחי של המניה משקף הפסד של 16% ביחד למחיר ההנפקה. "אחרי הגיוס האחרון הייתה תחושה שאולי תהיה ההתאוששות במניה, אך הדוחות הכספיים הראו שנדרש זמן רב יותר", אומר גורם מוסדי. גורם אחר טוען: "המניה חטפה כל כך חזק, שהסיכונים העתידיים כבר מתומחרים. יכול להיות שזו דווקא הזדמנות להגדיל החזקות".

עוד כתבות

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח