גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש מקום להגביל את מערכת המשפט, אך לא במטרה לשרת אינטרסים מפוקפקים

יו"ר ש"ס אריה דרעי מאיים כי אם בג"ץ לא יקבל את עמדתו בנוגע לשאלת הקלון, הוא ידאג לקדם חוק שלפיו רק מאסר בפועל מוביל לקלון ● מי שצפויות לסייע לו הן הליכוד ויתר השותפות בקואליציה המסתמנת, שמספסלי האופוזיציה מתחו ביקורת עזה על "חוק הנאשם" נגד בנימין נתניהו

אריה דרעי ביום הבחירות, כעת בדרך למשרד האוצר? / צילום: יעקב כהן
אריה דרעי ביום הבחירות, כעת בדרך למשרד האוצר? / צילום: יעקב כהן

אינני מסתיר את תמיכתי בחלק לא מבוטל מן ההצעות להגביל את סמכויות בג"ץ וסמכויות היועמ"שים, או אם תרצו: שלטון המשפטנים. דווקא על רקע זה יש להצטער על מהלכיו המשפטיים של אריה דרעי שמבטאים מעשי נוכלות ומרמה.

מצמידים למדד בכל מחיר: הנתונים שמלמדים עד כמה אנחנו לא מבינים בכסף | טור סופ"ש
המהמורה האחרונה של נתניהו בדרך להקמת ממשלה: "האיש שאין לו מה להפסיד" | טור סופ"ש 
זה היה מהיר: איך חזר אריה דרעי למרכז הזירה למרות הסדר הטיעון שחתם
העתירות בדרך: המכשולים המשפטיים במינוי דרעי לתפקיד שר | פרשנות
מינוי דרעי לשר: מנוגד לחוק ולפסיקה ופוגע בדמוקרטיה | דעה 

אריה דרעי, שצפוי להתמנות לשר בממשלה הבאה, הורשע במסגרת הסדר טיעון בעבירות לפי חוק מיסוי מקרקעין ופקודת מס הכנסה בשני אירועים. דרעי הורשע בסיוע לעריכת הצהרה שאינה נכונה ובעבירות של הכנת דוח וידיעות לא נכונים וכן א- הגשת דוח ואי-ניהול פנקסי חשבונות.

במסגרת הסדר הטיעון הוסכם כי דרעי יודה ויורשע בכתב האישום, וכי הצדדים יעתרו במשותף לכך שייגזר עליו עונש מאסר על-תנאי וקנס כספי בסך 180 אלף שקל. "כמו כן הודיע היועץ המשפטי לממשלה כי במסגרת שיקולי ההסדר הוא רשם בפניו את הודעת ח"כ אריה דרעי בדבר החלטתו להתפטר מהכנסת. על כן, ועל-פי הדין ביחס למי שאינו נבחר ציבור, היועץ המשפטי לממשלה לא יטען בעניין הקלון בפני הערכאה הדיונית".

דרעי התחכם והתפטר מן הכנסת בטרם הרשעתו

דרעי ידע כי עמדת היועמ"ש דאז אביחי מנדלבליט היא כי במעשיו יש קלון. לאור זאת החליט דרעי, בתיאום עם מנדלבליט, להתחכם ולהתפטר מן הכנסת עוד לפני הרשעתו. כך, בית המשפט לא יצטרך להכריע בבואו לגזור את עונשו האם דבק קלון במעשיו. בדרך זו דחה דרעי את ההכרעה בעניין זה. לא בית המשפט שגוזר את עונשו יכריע אם דרעי יוכל להתמנות לתפקיד שר, אלא יו"ר ועדת הבחירות.

כעת, יו"ר ש"ס נוהג בחוסר הגינות בסיסית, ובעצם טוען כי כלל לא ניתן להטיל עליו קלון - כיוון שהעונש שנגזר עליו לא מאפשר להטיל קלון. חוק יסוד: הממשלה קובע כי "לא יתמנה לשר מי שהורשע בעבירה ונידון לעונש מאסר וביום מינויו טרם עברו שבע שנים מהיום שגמר לרצות את עונש המאסר או מיום מתן פסק הדין, לפי המאוחר, אלא אם כן קבע יושב ראש ועדת הבחירות המרכזית כי אין עם העבירה שבה הורשע, בנסיבות העניין, משום קלון".

לטענת דרעי, הוא נדון לעונש מאסר על-תנאי ולא מאסר בפועל, ומשום כך החוק לא חל עליו בנסיבות העניין.

פרקליטו של דרעי, עו"ד נבות תל-צור, הגיש מסמך מקיף ורציני שבו הוא כותב כי "לעמדתנו, מאסר על-תנאי איננו בא בגדר המונח 'מאסר' לצורך סעיף 6(ג1) חוק יסוד: הממשלה המתייחס אך ורק למאסר בפועל אך לא מתייחס למאסר על-תנאי".

הטענה כשלעצמה לגיטימית. זכותו של כל אדם לטעון את טענותיו, גם אם הן מנוגדות לחוות-דעת ותיקה של הייעוץ המשפטי לממשלה וכן לעמדת היועמ"שית המכהנת גלי בהרב-מיארה. מה שבעיניי לא לגיטימי הוא להונות את הפרקליטות, עימה דרעי כרת את הסדר הטיעון. לדרעי היה ברור, כאמור, כי מאסר כולל מאסר על-תנאי, וכי זו עמדת מנדלבליט - ורק משום כך החליט יו"ר ש"ס להתפטר מהכנסת טרם הרשעתו.

בהודעה רשמית של מנדלבליט עם הגשת כתב האישום נכתב כי "הודיע היועץ המשפטי לממשלה כי במסגרת שיקולי ההסדר הוא רשם בפניו את הודעת ח"כ אריה דרעי בדבר החלטתו להתפטר מהכנסת, ועל כן, ועל-פי הדין ביחס למי שאינו נבחר ציבור, היועץ המשפטי לממשלה לא יטען בעניין הקלון בפני הערכאה הדיונית". בשום שלב עד לאחרונה, דרעי לא העלה את הטענה כי מאסר על-תנאי לא מאפשר להטיל קלון.

אלא שזה עוד איכשהו נסבל. מה שהרבה פחות נסבל הוא האיום של דרעי שמרחף מעל בג"ץ - אם בית המשפט לא יקבל את הפרשנות שלו בדבר השאלה אם ניתן למנות את דרעי לשר, הוא יבטל את עילת הסבירות וגם יתקן את חוק יסוד: הממשלה. בהצעת חוק פרטית של משה ארבל מש"ס הוצע לתקן את חוק היסוד ולקבוע כי רק מאסר בפועל מאפשר להטיל קלון. מדובר בהצעת חוק פרסונלית אשר כל מטרתה לתת לדרעי לכהן כשר.

האופוזיציה בכנסת הקודמת זעקה מרה על "חוקי איראן", חוקים שמטרתם למנוע פרסונלית מבנימין נתניהו לכהן כראש ממשלה. "חוק הנאשם", שאוסר להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על אדם הנאשם בפלילים - זכה לקיתונות של ביקורת מספסלי הליכוד, ש"ס ויתר השותפות. כך גם חוק הגבלת קדנציות. אלא מה? ש"ס חזרה לספסלי הקואליציה, וכעת בתמיכת הליכוד - היא בעצמה מחוקקת חוק שמטרתו להועיל פרסונלית לדרעי בחזרתו לשולחן הממשלה - תוך הטעיית הפרקליטות שחתמה עימו על הסדר הטיעון.

רפורמות צריכות להיות אידאולוגיות ולא גחמות

כאמור, אינני מסתיר את תמיכתי בשורת רפורמות במערכת המשפט, החל במשטרה, עבור בפרקליטות וכלה בהנהלת בתי המשפט והדובדבן שבקצפת - בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ. אבל הרפורמות הללו צריכות להיות רפורמות אידאולוגיות ולא גחמות אינטרסנטיות. לא כדי לנקום ביו"ר האופוזיציה, ולא במטרה להועיל ליו"ר אחת השותפות הקואליציוניות.

יש כל-כך הרבה דברים שזקוקים לתיקון במערכת המשפט. טיפול בסחבת הבלתי נסבלת בהליכים אזרחיים ופליליים, החמרת ענישה בעבירות קשות למול חלופות לא פליליות לעבירות קלות, שיפור השירות לאזרח, קביעת גבולות להתערבות שיפוטית וכיבוד הפרדת הרשויות. הרשימה באמת ארוכה מאוד. כמה חבל וכמה מצער שהרפורמות החשובות הללו מתלכלכות במניעים אישיים ופרסונליים של ראשי הקואליציה העתידית.

אגב, לפני כמה ימים הליכוד הוציא הודעה משונה במידת מה אודות דרישות הליכוד במשא-ומתן הקואליציוני. הנה החלק הרלוונטי לתחום המשפט: "חיזוק מעמד הכנסת והשבת האיזון הראוי בין הרשויות, בין היתר באמצעות חקיקת חוק יסוד: החקיקה". אוקיי, מה זה אומר בכלל? הרי אין מחלוקת על הצורך בחקיקה של חוק יסוד: החקיקה, יש על כך הסכמה מקיר לקיר. השאלה היא על התוכן שלו. ולצערנו, הליכוד בחר לאורך השנים שלא יהיה לו שום מצע בנושא. גם בבחירות האחרונות הכריז נתניהו כך: "אין לי כוונה לפטר אף אחד. אני הולך לעשות דברים, או בוא נגיד: לבקש להקים מסגרת מסודרת שתבחן את הדברים בצורה אחראית". נשמע כמו תוכנית רצינית.

אבל הבה לא נתייאש. יש חלק שני לדרישות הליכוד במשא-ומתן הקואליציוני: "רפורמה בשירות הציבורי ומעבר למשרות אמון בתפקידים מרכזיים במשרדי הממשלה ההכרחיים לשם ביצוע מדיניות הממשלה". נראה כי מדובר על חוק היועמ"שים, לפיהם יועצים משפטיים של משרדי הממשלה ימונו בדרך של משרת אמון. אם כן, אני לא בהכרח מתנגד. אבל כן מביך לראות את הליכוד זועק שוב ושוב על משילות ומאבק בשלטון המשפטנים ועל הצורך לבצע טיפול שורש במשרד, ובסוף זה מה שאנחנו מקבלים. נו טוב, לפחות דרעי יהיה שר. גם זו סוג של רפורמה. 

עוד כתבות

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, nyker

מדד ההנג סנג קופץ ב-1.1%; הביטקוין נסחר סביב ה-60 אלף דולר למטבע

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא מתקיים היום מסחר בבורסות בסין וביפן

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"