גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש העליון בערעור הקוטג': למה זה ניצול אם יש מתחרים לקנות אצלם?

ביהמ"ש העליון דן בערעור שהגישה תנובה על פסק הדין שקבע כי עליה לפצות את הציבור ב-20 מיליון שקל, כיוון שגבתה מחיר מופרז ובלתי הוגן על קוטג' בין השנים 2009-2011 ● עורך הדין של תנובה טען בדיון כי אם הערעור יתקבל, ביהמ"ש יהפוך למפקח על מחירים

קוטג' של תנובה. מיולי 2006 עד יולי 2011 עלה מחירו לצרכן בכ-40% / צילום: איל יצהר
קוטג' של תנובה. מיולי 2006 עד יולי 2011 עלה מחירו לצרכן בכ-40% / צילום: איל יצהר

 

יותר מעשור אחרי מחאת הקוטג', בית המשפט העליון דן כעת בערעור שהגישה תנובה על פסק הדין שקבע כי גבתה מחיר מופרז ובלתי הוגן על קוטג' בין השנים 2009-2011, והטיל עליה פיצוי לציבור בסכום של 20 מיליון שקל. הדיון משודר בשידור חי לבקשת גלובס. 

המאבק על המחיר: הסיבה שאף קמעונאית לא מחרימה את תנובה חוץ משופרסל 

שופטי העליון יעל וילנר, אלכס שטיין ורות רונן דנים בפסק הדין התקדימי של שופטת בית המשפט המחוזי מרכז, אסתר שטמר, שניתן ביוני 2020 במסגרת תביעה ייצוגית. פסק הדין קבע כי ענקית מוצרי החלב רשמה לאורך כשנתיים וחצי "רווח בלתי הוגן". הפיצוי ניתן לקרן של משרד המשפטים, לאחר שבית המשפט מצא כי פיצוי כספי לחברי הקבוצה אינו מעשי, שכן לא ניתן לזהות את הצרכנים בעלות סבירה. 

"למה זה ניצול?"

השופטים הקשו על בא-כוחו של התובע הייצוגי, עו"ד שחר בן מאיר. השופטת וילנר שאלה מדוע המחיר אינו הוגן אם הפער בין הרף למחיר התחרותי שנקבע הוא באחוזים בודדים. בנוסף שאלה השופטת למה העלאת המחירים על-ידי תנובה מהווה ניצול.

"למה זה ניצול? מה שלילי פה? אם יש מתחרים, ואפשר לקנות את הקוטג' של טרה או שטראוס". השופטת רונן הוסיפה: "למה יש לתנובה נתח גדול? כי הקהל אוהב את הקוטג'".

השופט שטיין הוסיף כי "הבידול הוא הפקטור שמסביר את הוגנות המחיר המופרז. זה שיש תחליפים בשוק, ואנשים מעדיפים לקנות את המוצר".

עו"ד בן מאיר השיב כי גם אם תנובה הצליחה ליצור בידול למוצר הקוטג' שלה, העובדה שכמות הביקוש לא יורדת מלמדת על ניצול המצב.

לדבריו, "אתה מתחיל את השוק ב-70% ומעלה את המחיר באופן לא פרופורציונלי - זה לנצל את המעמד. הצרכן לא צריך לשלם יותר כי הגעת ל-70% (נתח שוק). חלות על תנובה חובות".

השופטים: ההתייעלות הובילה לרווח

בנוסף, השופטים הפנו לנתונים לפיהם למרות שהייתה עלייה גדולה ברווחיות, העלייה במחירים לקמעונאים לא הייתה גדולה. לדברי השופטת וילנר, "הייתה התייעלות - רואים בטבלה כי הרווח עלה יותר משיעור העלייה במחיר. לא ניתן להתווכח. אם ההתייעלות היא זו שגרמה לרווח - אז שיעור הרווח לא עלה באופן מופרז - זאת הטענה".

עוד הוסיפה השופטת כי "יש קורלציה שלילית בין העלייה במחיר לקמעונאים למחיר לצרכן. בסופו של דבר אנחנו בודקים את המחיר. אם יש עלייה ברווח זה אומר שהחברה התייעלה.

"לא יכול להיות שההתייעלות תהיה בעוכריה של תנובה. מחיר מופרז הוא עניין כלכלי בראש ובראשונה ולא ערכי. לכן עמדת היועמ"ש והרגולטור היא שזה צריך להגיע לבית המשפט במקרים נדירים. השאלה הערכית נוגעת להוגנות ולא למופרזות".

עו"ד בן מאיר השיב כי תנובה לא הוכיחה כי התייעלה: "אין הסבר מדוע הרווח בין מה עלה להם לבין מה שמכרו ב-2008 זהה בכל התשלובת לבין הקוטג'. לעומת זאת ב-2011 התשלובת באותו הרווח, אבל הקוטג' הגיע לרווח של 20.9%, זה רווח של 100%. הם לא יכולים להגיד התייעלנו בלי להביא ראיות".

עו"ד בן מאיר טען כי "בשנת 2006 הקוטג' יצא מהפיקוח, תנובה העלתה את המחיר כדי לפצות על תקופה בה הפסידה. המחיר לצרכן היה 4.95 שקלים ומגיע בשנת 2008 למחיר של 6 שקלים. תנובה לא צריכה לגבות מחיר מופרז כי הגבייה גורמת לפגיעה בצרכנית".

התובע הייצוגי: המחיר עלה ב-40% בחמש שנים

"העילה של מחיר מופרז היא עילה נזיקית בדיני התחרות. יש לה הצדקות נורמטיביות. המחיר הוא 100% מהנורמל, לכן הוא מופרז. המחיר עלה ב-40% בתקופה של 5 שנים, והכמויות שנרכשו הן אותן כמויות. העובדה שלא מפסיקים לקנות את המוצר שלך באותן כמויות מראה שזה ביקוש קשיח. וזו הטענה נגד המונופול - למה הוא העלה רק את הקוטג'? עד יוני 2011 המחיר הסופי לצרכן עלה ב-40%, עד המחאה. איזה מוצר אנחנו יכולים להראות שהמחיר עולה וימשיכו לקנות?". 

השופטת וילנר השיבה כי העובדה שהייתה ירידה בביקוש בעקבות המחאה מראה שלא מדובר בביקוש קשיח, וכי המחיר הקמעונאי לא עלה ב-40%. 

תנובה: "אלה לא מספרים צועקים" 

תנובה טוענת כי "פסק הדין הוא הראשון בישראל שהציב קו גבול מדויק בין מחיר הוגן לבלתי הוגן, כך שרווח תפעולי מרבי של 18.5% הוא שיא עולמי שלילי (נמוך) שנקבע אי-פעם בהליך כלשהו כקו גבול לרווחיות הוגנים".

לטענת תנובה, מחיר הקוטג' לא יכול להיחשב מופרז בשנים הרלוונטיות, מאחר שהפער בין הרווח מהקוטג' בתקופת התביעה - 22% בשנת 2010 - לבין הרף שנקבע על 18.5% - עמד לכל היותר על 3.5%. לדבריה, "פער של 3.5% לא יכול לבסס מסקנה כי מחיר הקוטג' מופרז".

בדיון טען עו"ד צבי אגמון המייצג את תנובה כי אם הערעור יתקבל, בית המשפט יהפוך למפקח על מחירים. ראש ההרכב, השופטת וילנר, ביקשה כי יתייחס לשאלה מדוע לעמדת תנובה המחיר הוגן למרות שהוא מופרז. עו"ד אגמון השיב כי לעמדתם המחיר אינו מופרז. הוא הוסיף כי "מבחן ההוגנות לפי הפסיקה נועד לבחון האם המחיר שנקבע הוא תוצאה של ניצול מעמד מונופוליסטי, או שיש לו סיבות אחרות. כלומר - האם דפקו אותך או האם יש סיבה אמיתית? האם המחיר הוא רק בשל המעמד?". עו"ד אגמון הוסיף כי בתנובה מתחרים "שני שחקנים עם כוח לא קטן שמייצרים קוטג', טרה ושטראוס".

לדבריו, "היה צריך להשוות את מחיר הקוטג' למחיר של טרה ושטראוס. יש שתי חברות שמספקות קוטג', יש להן רווחיות, הן יכולות לרדת ברווחיות, אבל הן הלכו באותו המחיר. בית המשפט לא התייחס להשוואה זו. בית המשפט עשה השוואה של רווחיות אבל לא של מחיר".

עו"ד אגמון הוסיף כי הפער בין הרווחיות הכוללת של תנובה (9.5%) והרווחיות על הקוטג' (13.7%) - "אלה לא מספרים צועקים". השופטת וילנר ציינה כי "הפער בין הוא 102% בין 2008 ל-2011".

עו"ד אגמון הוסיף כי תנובה הורידה את המחיר ב-20% לשולי רווח אפסיים כדי לבנות את התדמית שלה מחדש. "זו לא סיבה להכריז שהמחיר הקודם בלתי חוקי", אמר. 

השופטת וילנר ביקשה את התייחסותו של עו"ד אגמון לעדותו של מנכ"ל תנובה בבית המשפט המחוזי, שם אמר: "לא פשענו, לא רצחנו. טעינו. העלינו את מחיר המוצר באופן לא מידתי. הציבור כעס".

"המנכ"ל אומר 'לא מידתי' - למה אנחנו מתרגמים את זה? האם אי-אפשר להניח שהכוונה היא למופרז, גבוה?", שאלה השופטת וילנר. על כך השיב עו"ד אגמון כי "העדות שלו אינה כלכלית, אלא אלה הציפיות של הציבור. הקוטג' לטוב ולרע הפך לסמל של תנובה. זו תדמית ולא כלכלה". 

הדיון הסתיים. פסק הדין יינתן במועד מאוחר יותר.

שלושה מבחנים 

החלטת שופטת המחוזי אסתר שטמר בפסק הדין התבססה על שלושה מבחנים: הראשון - השוואת שיעורי הרווח של תנובה מהקוטג' לשיעורי הרווח של חברות זרות, שמומחה מטעם החברה בחר להביא; השני - השוואת המחיר בתקופת התביעה למחיר שתנובה בחרה לגבות בשנים שלאחר מכן; והשלישי - השוואת רווחי תנובה מהקוטג' לרווחיה מתשלובת החלב.

בתביעה הייצוגית, שהגיש עו"ד אופיר נאור באמצעות עו"ד שחר בן מאיר ודוד דנינו ז"ל, נטען כי תנובה הפרה לכאורה את חוק התחרות, האוסר על מונופול לגבות מחיר לא הוגן ולנצל את כוחו לרעה.

ביולי 2006 הוצא הקוטג' מפיקוח מחירים, אז עמד מחירו על 4.8 שקלים. מאז ועד ליולי 2011 עלה מחירו לצרכן עד ל-7 שקלים, עלייה של קרוב ל-40%. 

כאמור, בערעור טוענת תנובה, באמצעות עו"ד טל אייל-בוגר ממשרד פישר וצבי אגמון, ראש משרד אגמון ושות' רוזנברג הכהן ושות', כי בחינה של הנתונים מביאה למסקנה כי מחיר הקוטג' לא היה מופרז ולא בלתי הוגן. עוד נטען כי "מדובר ב"פסק הדין הראשון בישראל - ולמיטב ידיעתנו בעולם כולו - שקובע בהליך של אכיפה אזרחית 'קו גבול' מדויק בין מחיר או רווחיות הוגנים לבלתי הוגנים. ולא סתם קו גבול: למיטב ידיעתנו, עסקינן בשיא עולמי שלילי (נמוך) שנקבע אי-פעם בהליך כשלהו, של קו הגבול לרווחיות הוגנת (18.5%)".

גם התובע הייצוגי, עו"ד אופיר נאור, הגיש ערעור על סכום הפיצוי ועל אופן חישוב הרווח המופרז שהפיקה תנובה ממכירת מוצרי הקוטג'.

ע"א 4120-20 

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות מזנקות, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-1% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-810%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"