גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת האנרגיה האירופית שמחפשת טכנולוגיות אקלים טק ישראליות

חברת האנרגיה A2A עוברת בהדרגה מאנרגיות מזהמות למתחדשות ומתכוונת להשקיע כ־16 מיליארד אירו ● בכירי החברה, שביקרו בארץ במסגרת חיפוש אחר חברות אקלים־טק וחתימה על הסכם עם קרן SIBF, הסבירו כיצד הם נערכים לאפס את פליטת גזי החממה עד 2040

הפגנות נגד משבר האקלים בתל אביב / צילום: Reuters
הפגנות נגד משבר האקלים בתל אביב / צילום: Reuters

אלו זמנים מסובכים להיות חברת אנרגיה אירופית. מצד אחד, המחירים העולים יוצרים הוצאות גבוהות יותר והאתגר הוא כיצד לגלגל אותם לצרכנים מבלי להגיע לפשיטת רגל. מצד שני, המערכת הפוליטית מסבסדת את הצרכנים באמצעות תמיכה ישירה, אך גם מכינה מיסוי אד־הוק של "רווחים עודפים" של החברות. בנוסף, התחייבויות לאיפוס פליטות פחמן דו־חמצני כמתחייב מהסכם פריז יוצרות לחץ למעבר לאנרגיות מתחדשות, שבתורו משפיע על הרווח של החברות.

קולות פסימיים בשווקים: בכיר הפד מציע להתרגל לריבית הגבוהה, בדויטשה בנק חוזים שחורות 
● בזו אחר זו: חברות הקנאביס הגדולות נוטשות את התחום לטובת פעילות חדשה | ניתוח

"להיות חברת אנרגיה בימים אלה זה לא כל כך קל כמו שזה נראה מבחוץ", אומרת ניקולטה מסטרופייטרו, מנהלת תחום החדשנות והדיגיטל בחברת התשתיות האיטלקית A2A, שהגיעה לביקור יחד עם בכירים נוספים בישראל בחודש שעבר במטרה לחפש השקעות בתחומים חדשניים. "יש מי שאומר שאנחנו נמצאים במצב מעולה כדי להרוויח, אבל זה לא המצב. קשה לנהל באופן יעיל את היחסים עם הלקוחות כשיש אי־ודאות. יש לנו לקוחות עסקיים, ממשלתיים וגם משקי בית, והמצב משתנה כל הזמן".

מחצית ממניות החברה, שרוב עסקיה בתחום האנרגיה ושנסחרות בבורסה של מילאנו לפי שווי של ארבעה מיליארד אירו, עולה ויורדת מאז המשבר באוקראינה, וצנחה ב־20% מאז פברואר. במחצית הנוספת מחזיקות עיריות ברשיה ומילאנו.

"רוב המקורות שלנו יהיו מאנרגיות מתחדשות"

A2A, מספרת מסטרופייטרו, היא תוצר של מיזוג של חברות חשמל אזוריות שנוסדו כבר במאה ה־19 בצפון איטליה, שמנסה בימים אלו להתאים את עצמה למשבר האנרגיה הנוכחי, ולעבור בהצלחה את המהפכה הירוקה. בנוסף לאנרגיה, שמהווה כ־80% מפעילותה, עוסקת החברה גם במים, במערכות הובלה ובטיפול בשפכים.

מסטרופייטרו מספרת כי הצטרפה לחברה בין היתר כדי לשים דגש על אנרגיות מתחדשות, ועל טכנולוגיות חדישות הקשורות אליהן. בין שלל הדוגמאות מהחודשים האחרון היא מזכירה פיילוט למתקן לכידת פחמן דו־חמצני בתחנת כוח בסרדיניה, רכש חוות טורבינות רוח בדרום איטליה והסכם על בנייה של מתקני ביו־גז ברחבי איטליה. בסך הכל הודיעה החברה כי היא מתכוונת להוציא כ־16 מיליארד אירו בעשור הקרוב כדי להגיע לאפס פליטות פחמן דו־חמצני עד 2040.

"מה שברור כבר עכשיו", היא אומרת, "הוא שהמלחמה באוקראינה ומשבר האנרגיה באירופה הם ללא ספק אירועים דרמטיים, אבל לדעתנו הם רק מאיצים את ההגעה ליעדים שהצבנו לעצמנו כבר ב־2020, שנה שבה התחייבנו והצגנו את הדרך להגיע לניטרליות אקלימית (אפס פליטות פחמן-דו-חמצני) כבר בשנת 2040, כלומר להקדים בעשור את ההתחייבות של איטליה בהסכם פריז".

איך באמת חברת אנרגיה יכולה להתחייב לכך?
"התחלנו השקעות אדירות בתחום האנרגיות המתחדשות. כלומר רוח, סולארי וביומסה (שנחשב לניטרלי מבחינת פחמן דו־חמצני). התחלנו לבצע רכישות ומיזוגים כדי להאיץ את התהליך הזה באיטליה וגם בספרד. נכון להיום, כ־70% מייצור האנרגיה של החברה מגיע מדלקי מאובנים ובעיקר מגז, כך ש־30% מגיעים מאנרגיות מתחדשות, והרוב מסולארי. ב־2040, לעומת זאת, אנרגיות מתחדשות יהיו רוב המקורות שלנו לייצור חשמל, וגז טבעי יהווה פחות ממחצית".

אבל שריפת הגז לייצור אנרגיה ב־2040 עדיין תשחרר פחמן דו־חמצני, לא?
"כאן ייכנסו לפעולה טכנולוגיות ללכידת פחמן דו־חמצני (Carbon Capture). הן אחראיות למניעת השחרור לאטמוספרה של גזי החממה".

זו טכנולוגיה היפותטית, לא?
"אנחנו רואים בה טכנולוגיה מציאותית, ויש לנו כבר פיילוט מוצלח המשתמש בפחמן דו־חמצני שנוצר בתחנת כוח כדי ליצור אמוניה לשוק הכימי. עדיין נייצר חשמל מגז ב־2040, אבל נוכל ללכוד את הפליטות".

יש מי שסבורים שבגלל הקשיים וחוסר הביטחון האנרגטי, בעצם אנחנו עומדים בפני סוף עידן התעשייה האירופי, וזו תנדוד למקומות אחרים.
"לדעתנו מודיפיקציה של הייצור היא אפשרית. קח למשל את נושא ייצור הפלדה. כעת הייצור האירופי כמעט לגמרי תלוי בגז, וזו תעשייה שזוללת אנרגיה כמעט יותר מכל אחרת. אנחנו מנסים לתת לה אנרגיה אחרת לתהליכי הייצור שלהם, ולראות אם זה אפשרי לשנות אותו כך שהתוצר יהיה שווה, אך החשמל לא יגיע מגז. זהו אחד מ־40 פיילוטים שאנחנו מפעילים. הטכנולוגיה של האנרגיה בימינו הפכה לגמישה יותר. אני לא יכולה לומר לך שאפשר לעשות הכל, אבל אפשר לעשות כמעט הכל".

"הגענו לישראל כדי לחפש חדשנות"

הדברים מספקים הצצה לתוך הלך המחשבה לא רק של A2A, אלא של חברות אנרגיה אירופית רבות, וגם של ממשלות ביבשת, שמקוות כי פתרון טכנולוגי זה או אחר יאפשר להן להגיע ל־2050 עם אפס פליטות פחמן. לכידת פחמן, כלכלת מימן, אגירת אנרגיות מתחדשות - כל אלו הן טכנולוגיות בפיתוח, אך אם להאמין לדברים שיוצאים מסקטור האנרגיה האירופי, יש סיכוי של 100% שהם יחליפו בהצלחה את דלקי המאובנים.

בינתיים, יש לציין, למרות כל ההתחייבויות, ההסכמים והמאמצים, בשנה החולפת גדלו פליטות הפחמן הדו־חמצני ברחבי העולם ב־300 מיליון טון פחמן דו־חמצני, והגיעו ל־3.4 מיליארד טון. לולא היו משתמשים ברוח ובסולארי, העריכה סוכנות האנרגיה העולמית (IEA), עוד כ־600 מיליון טון של פחמן דו־חמצני היו משתחררים השנה. הכוס רחוקה מלהיות חצי מלאה, אבל האופטימיים מסתכלים על הגידול הנוכחי ורואים עתיד ירוק אפשרי.

לישראל, כאמור, הגיעו בכירי A2A כדי לחפש חדשנות. במסגרת זאת, הם חתמו על הסכם השקעה עם קרן Southern Israel Bridging Fund (SIBF), המשקיעה בשורת חברות בתחומי האגרו־טק והפוד־טק, האנרגיה, הבריאות וטכנולוגיות תעשייה וחקלאות. ההסכם אינו מזכיר מסגרת כספית ספציפית. "אנחנו מתרכזים בתחום אגירת האנרגיה ו-Bridging (גישור בין זמנים ללא הפקת חשמל לזמני ביקוש לו, א.א)", אומר פטריק אונגרה, ראש תחום חדשנות ותאגידים של החברה.

"התחלנו את שיתוף הפעולה עם ישראל לפני כשנתיים", מספרים השניים. "ההתחלה הייתה עם רשות החדשנות. וכעת חתמנו על מזכר ההבנות להשקעות עם SIBF", אותה הם מגדירים כ"קרן הון סיכון לא טיפוסית, כי הם ממש עובדים יד־ביד עם הסטארט־אפים, בעוד שאצלנו באיטליה מדובר בעיקר בהשקעות". אור בן־שושן, מנהל שותף בקרן, מספר כי SIBF השקיעה בשלוש וחצי השנים האחרונות כ־400 מיליון דולר ב־38 חברות בתחומים שונים.

"תחום האקלים צומח כאן במהירות"

האם ישראל יכולה להיות בשורה לעולם בתחום האקלים, למרות שהמצב כאן נחות לעומת זה באירופה?
"תחום האקלים כאן הולך וצומח", אומר אונגרה, "לפני חמש שנים הייתי אומר שישראל היא יעד מעולה לתחום הסייבר, הבריאות או הפינטק, אבל בזמן שחלף אנחנו רואים שיש לפחות כ־700 חברות בתחומים רלוונטיים בישראל, ושהמספרים רק עולים".

"הרושם שלי מישראל עד כה הוא שהישראלים לא רואים בשינויי האקלים איום מהותי", מאבחנת מסטרופייטרו, "אבל אני חושבת שהגיע הזמן שתתחילו להתייחס לזה כאיום. באירופה זה הנושא מספר אחת על סדר היום. אם אנחנו רוצים שלילדים שלנו יהיה איפה לחיות בעתיד, עלינו להיות ממוקדים בו. ההרגשה שלי, אגב, היא שבעוד שנתיים גם אתם תחשבו כך".

A2A

תחום עיסוק: חברת אנרגיה, מים ותשתיות עירוניות
היסטוריה: חברת תשתיות איטלקית שנוסדה ב־2008 במסגרת מיזוג של חברות חשמל מברשיה ומילנו, העוסקת גם במים ובשפכים
עוד משהו: בכירי החברה התחייבו להשקיע כ־16 מיליארד אירו באנרגיות מתחדשות בעשור הקרוב. החברה מריצה כ־40 פיילוטים בתחום החדשנות במתקני החברה.

עוד כתבות

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב"ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע בוטלו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

צ'אט בוט שמנתח דאטה: AI גנרטיבי מגיע לאקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם