גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחזית הקודרת של בית ההשקעות הגדול בעולם וההמלצות למשקיעים

ענקית ההשקעות בלקרוק מפרסמת תחזית שקוראת תיגר על הכלכלנים הבכירים בעולם: הנחישות של הפד להוריד את האינפלציה נועדה לא רק לכישלון, אלא גם תביא את ארה"ב למיתון ● להערכתה, בתקופה הקרובה הסיכונים הכלכליים יהיו הגבוהים מאז מלחמת העולם השנייה ● מנכ"לית בלקרוק ישראל מסבירה בשיחה עם גלובס: "תמחור הריבית בשווקים מסתמך על ספר חוקים ישן"

מנכ''לית בלקרוק ישראל, ענת לוין / צילום: רמי זרנגר
מנכ''לית בלקרוק ישראל, ענת לוין / צילום: רמי זרנגר

נראה שהנוסחה הפשוטה שמכתיבה את המאזנים הכלכליים ברחבי העולם בחודשים האחרונים כבר החלה לתת את אותותיה. הבנקים המרכזיים מעלים ריביות על מנת להילחם באינפלציה ובארה"ב לדוגמה קצב האינפלציה השנתי ירד ל-7.7%. בישראל, לעומת זאת, הריבית עלתה רק בשבוע שעבר ל-3.25% ועדיין לא הביאה לירידה באינפלציה (מדד אוקטובר עלה ב-0.6%), אך גם כאן התחזית היא כי האינפלציה צפויה להיעצר בחודשים הקרובים ובנק ישראל יחל בהורדת הריבית בקיץ הבא.

הנתון החריג בשוק האג"ח האמריקאי שמאותת: מיתון חריף בדרך | WSJ
הסיכון למיתון ולאינפלציה "דביקה" עולה, וכך זה ישפיע על שוק האג"ח 
מה לעשות עם מיליון שקל: הטיפים של מנהלי ההשקעות | בדיקת גלובס

1: הבנקים המרכזיים בדרך לריסוק הביקושים

למרות התחזיות האופטימיות, ענקית ההשקעות הגלובלית בלקרוק, שופכת מים צוננים וטוענת כי הריבית בארה"ב, שמכתיבה את הטון בכלכלה העולמית ועומדת כיום על 4%, עוד עשויה להגיע ל-5%.

"אנו מצפים שהבנקים יפסיקו להעלות ריביות השנה וכי הפעילות תתייצב בשנת 2023", כותבים בבלקרוק בתחזית הכלכלית שלהם לשנה הקרובה. "עם זאת, שיעורי הריבית של בנקים מרכזיים אינם הכלי לפתרון מגבלות הייצור; הם יכולים רק להשפיע על הביקוש בכלכלות שלהם, מה שמשאיר אותם להתמודד עם פשרה אכזרית: או להחזיר את האינפלציה ליעד 2% על ידי ריסוק הביקוש, או לחיות עם אינפלציה גבוהה יותר. לעת עתה, כולם נמצאים עדיין באופציה הראשונה, ולכן צפוי מיתון לאור הופעת הסימנים להאטה, אבל כשהנזק הופך ממשי, אנו מאמינים שהבנקים המרכזיים יעצרו את העלאות הרבית גם אם האינפלציה לא תרד ל-2% ולמרות שהיא לא תרד לשם".

 

ענת לוין, מנכ"לית בלקרוק ישראל, מסבירה בשיחה עם גלובס כי השווקים כנראה יותר מדי אופטימיים. "השווקים מתמחרים עלייה לריבית של 5% ואח"כ ירידה באמצע 2023. אבל הטענה של בלקרוק היא שזו דרך מחשבה שמיישמת את 'ספר החוקים הישן' לפיו כשיש פגיעה גדולה מדי בכלכלה, הבנקים המרכזיים ממהרים לתקן אותה על ידי הורדת הריבית. זה לא אומר שזה יקרה מיד - יכול להיות שנגיע ל-5%, אבל במשטר החדש ייתכן והבנקים המרכזיים יישארו על הרמה הזו יותר זמן, וירדו ממנה רק אל מול עדויות חזקות למסלול ירידת האינפלציה שכנראה יהיו ב-2024. לכן אנחנו מאמינים שכשהירידה תקרה, היא תהיה הרבה יותר מתונה, ולכן ההתרגשות של השווקים ככל הנראה מוקדמת מדי, גם אם נראה ראלי בבורסות בסוף השנה".

2: כללי המשחק החדשים למשקיעים

בבלקרוק צופים כי הכלכלה העולמית בדרך למיתון בזמן שבנקים מרכזיים מנסים "לאלף" את האינפלציה, ולכן קוראים לאמץ ספר חוקים חדש להתנהלות בשוקי ההון השונים ומסבירים כי ניווט בשווקים בשנת 2023 ידרוש שינויים תכופים יותר בתיקים.

 

"ניהול תיקי השקעות יצטרך להיות זריז יותר, אנו לא מאמינים כי נראה תנאים שיקיימו שוק שורי במניות ואג"ח מהסוג שחווינו בעשור הקודם", הם ממליצים. "תמהיל הנכסים תמיד היה חשוב, אך בעת הנוכחית ניהול שגוי של התמהיל עשוי לעלות עד פי ארבעה לעומת עלותו בתקופת המתינות הגדולה (העשורים האחרונים, בהן האינפלציה הייתה נמוכה יחסית, ר"ו), ואנו רואים כי קיומו של קשר אפסי או חיובי בין תשואות מניות ואג"ח ידרוש תנודתיות גבוהה יותר בתיק כדי להשיג רמות תשואה דומות לעבר".

בבלקרוק מגדירים גם נוסחה חדשה כדי לצלוח את התקופה המאתגרת: "הערכה מחודשת מתמשכת של עד כמה מתומחר הנזק הכלכלי שיוצרים הבנקים המרכזיים".

"הנזק הזה נבנה. בארה"ב הדבר בולט במיוחד במגזרים הרגישים לריביות. ריביות המשכנתה הגואות הובילו למכירות של בתים חדשים. אנו רואים גם סימני אזהרה אחרים, כמו הידרדרות האמון במנכ"לים, דחיית תוכניות הוצאות הון והידלדלות בחסכונות הצרכנים. באירופה, הפגיעה בהכנסות ממשבר האנרגיה מוגברת על ידי הידוק התנאים הפיננסיים. הנזק הכלכלי הסופי יהיה תלוי בבנקים המרכזיים, ובמה אלה יהיו מוכנים לעשות כדי להוריד את האינפלציה", הם מסבירים.

לטענת ענקית ההשקעות, הצפי לרווחים עדיין לא מתמחר אף לא מיתון קל ומסיבה זו החליטו בבלקרוק בראיה טקטית להפחית חשיפה למניות בשווקים מפותחים. עם זאת, הם מציינים כי הם מוכנים להגדיל השקעה במניות אלה, ככל שהערכות השווי ישקפו את הנזק הכלכלי שנגרם להן בעקבות השינויים בסביבה המאקרו כלכלית. בבלקרוק מוסיפים כי לא מדובר בהדרה מוחלטת משוק המניות, כיוון שהם עדיין מעריכים שהתשואה הכוללת שיניבו המניות תהיה גבוהה יותר מנכסי הכנסה קבועה בעשור הקרוב.

"השקעה במניות היא אחת הדרכים לקבל יותר גרנולריות (הסתכלות כירורגית על השקעות באופן שמאפשר להפריד בין סוגי חברות, סקטורים וכדומה), עם מגמות מבניות המשפיעות על מגזרים", מסבירים בענקית ההשקעות. "אנו מחפשים להישען על הזדמנויות במגזרים שייהנו מהשינויים המבניים בכלכלה - כמו שירותי בריאות על רקע הזדקנות אוכלוסיות - כדרך להוסיף גרנולריות למרות שאנו בתת משקל במניות ככלל. אנו אוהבים שירותי בריאות בהתחשב בהערכות שווי אטרקטיביות ותזרים מזומנים חסין יחסית גם במהלך מיתון. בהסתכלות מחזורית, אנו מעדיפים את סקטור האנרגיה והפיננסים. אנו רואים שהרווחים של סקטור האנרגיה הולכים ופוחתים מרמות גבוהות היסטורית, אך עדיין מחזיקים מעמד על רקע אספקת אנרגיה הדוקה ובאשר לפיננסים אנו רואים שהריבית הגבוהה מבשרת טובות לרווחיות הבנקים".

3: אין ערך לאג"ח ממשלתיות ארוכות טווח

מוצרי הכנסה קבועה מציעים סוף סוף "הכנסה" לאחר שהתשואות עלו ברחבי העולם. זה העצים את המשיכה לאיגרות חוב לאחר שמשקיעים היו רעבים לתשואות במשך שנים. כפי שנכתב בגלובס בתחילת השבוע, נפילת השווי של איגרות החוב עם תחילת העלאות הריבית מצריכה חשיבה מחדש לגבי היותן גורם סולידי בתיק ההשקעות.

"איגרות החוב הארוכות לא מהוות יותר נכס מאזן בתיק בתקופה של עליית ריבית חדה, ולכן הן גם לא יהיו מאזנות בתיקי השקעות גם בתקופה הקרובה", מסבירה לוין. "הפיתוי של נכסי הכנסה קבועה הוא חזק, שכן התשואות העולות אומרות שאג"ח מציעות סוף סוף הכנסה במצבים שהשוק תנודתי. לצערנו האג"ח הארוכות איבדו את ההגנה שיש להם מפני ירידות, אז אין להן שום ערך, וכשמנהלים תיק השקעות עדיף לקחת את הסיכון באג"ח לטווח הקצר ובדירוג השקעה גבוה, שם דווקא בתקופות כאלה נמצאות ההזדמנויות".

בבלקרוק אכן מגדילים השקעה באג"ח. "השקפה זו תחזיק מעמד גם בזמן מיתון, דרך השקעה בחברות שחיזקו את מאזניהן על ידי מימון מחדש של חובות בתשואות נמוכות יותר. אג"ח מגובות משכנתאות, בהן אנו עודף משקל בהסתכלות טקטית יכולות גם הן להוות נכס מגוון ליצירת הכנסה", אומרים בחברה.

הם מציינים עוד כי חוב ממשלתי לטווח קצר נראה אטרקטיבי גם בתשואות הנוכחיות ומאפשר לקבל תשואה להכנסה ולהימנע מסיכון ריבית, אך מנגד ממליצים להימנע מאג"ח ממשלתיות לטווח ארוך.

"בספר החוקים הישן, אג"ח ממשלתיות ארוכות טווח היו חלק מהחבילה כיוון שהיסטורית הן נחשבות לנכס הגנתי לתיקים מפני מיתון, אך זה לא המצב הפעם. המתאם השלילי בין תשואות מניות לאג"ח כבר התהפך, ושניהם יכולים לרדת בו זמנית, זאת כיוון שבנקים המרכזיים לא צפויים להציל את השווקים עם הורדות ריבית מהירות במיתון שהם הנדסו, כדי להוריד את האינפלציה ליעדה. אם כבר, הריבית עשויה להישאר גבוהה ליותר זמן ממה שהשוק צופה. לכן, על רקע רמות חוב גבוהות, עלייה בהיצע ואינפלציה גבוהה יותר, משקיעים יבקשו יותר ויותר פיצוי כדי להחזיק אג"ח ממשלתיות ארוכות טווח - או פרמיה לטווח ארוך.

"אנחנו אוהבים ניירות ערך מגובי משכנתאות של סוכנויות אמריקאיות בגלל ההכנסה הגבוהה שלהם וכיוון שמציעים הגנה מסוימת על אשראי באמצעות הבעלות הממשלתית של מנפיקים. הציפייה שלנו לאינפלציה מתמשכת ביחס לתמחור בשוק מחזיקה אותנו בעודף משקל באג"ח צמודות לאינפלציה. במסגרת מוצרי ההכנסה הקבועה, אנחנו מעדיפים לקחת סיכון באשראי - ואשראי ציבורי על פני פרטי".

עוד כתבות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.3% ות"א 90 מטפס בשיעור דומה ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"