גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנתונים שמוכיחים: הישראלים שכחו עד כמה חוב יכול להיות מסוכן

הבלאק פריידיי הוכיח שתרבות הצריכה הישראלית רק הלכה וגדלה, למרות הזינוק באינפלציה ובריביות ● צמיחת החוב בארץ, שנמצאת במקום השלישי במערב, הופכת את הסיפור למסוכן ● התמכרות הציבור להלוואות עלולה להוציא את האינפלציה משליטה ולהוביל לפגיעה ממשית במערכת הפיננסית

התמכרות הציבור להלוואות עלולה להוציא את האינפלציה משליטה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
התמכרות הציבור להלוואות עלולה להוציא את האינפלציה משליטה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

רכישות הישראלים בבלאק פריידיי האחרון עלו ב־19.1% לעומת השנה שעברה. כלומר, לפי נתוני שב"א, על אף גל ההתייקרויות, הישראלים קונים יותר. חברת כרטיסי האשראי מקס, פירסמה נתונים לגבי כל הסוף שבוע הארוך - בלאק פריידיי וסייבר מאנדי - ובו נרשמה עלייה של 22% בסליקות לעומת שנה שעברה - וסך כל ההוצאה באותו סופ"ש מוערכת ב־2.5 מיליארד שקל. קניות אונליין בארץ באותו סופ"ש עלו ב־32% לעומת שנה שעברה, ו־177% לעומת סופ"ש ממוצע אחר. היכן הוציאו הישראלים את הכסף? איסתא, וואלה שופס, אסתי לאודר, מחסני חשמל, טרמינל איקס ודלתא - כולם היו בין האתרים המובילים לפי מקס. הכל לצריכה שוטפת.

כספי הציבור ממשיכים לזרום לקרנות הכספיות: "מוצר נזיל שמגן מאינפלציה"
בנק ישראל מגביר את הלחץ על הבנקים לגלגל את הריבית לצרכנים 
פרויקט 40 הצעירים המבטיחים של גלובס: ההרשמה נפתחת 

אבל רגע, איך זה הגיוני? הרי האינפלציה ויוקר המחיה מכבידים על הציבור עד כדי כך שבכנסת בוחנים איך להקפיא את הריביות על החזר המשכנתה החודשי. אבל אם אין איך לשלם את המשכנתה - איך האתר של איסתא, שמוכר חופשות בארץ ובחו"ל, הוא אחד הפופולריים בחגיגת הצריכה הבלתי נגמרת?

או שיש לציבור כסף ואין באמת בעיה להמשיך לצרוך בקצב הולך ועולה, או שהציבור קונה בחוב, בהלוואות. ולאחר עשור וחצי שלכסף לא היה מחיר והלוואות ניתנו בזיל הזול, הציבור מאחר להבין שכללי המשחק השתנו וממשיך בהרגל הישן והטוב של צריכה בחוב, רק שהפעם זה יעלה לו הרבה יותר. ככל הנראה, המציאות היא שילוב בין שתי האפשרויות ונתייחס לשתיהן, כי התוצאה שלהן זהה - הציבור ישלם, והרבה.

ברז הנזילות החל להיסגר

עם התמוטטות המערכת הכלכלית בארה"ב ובאירופה במשבר הסאב־פריים ב־2008, העולם נכנס לסחרור והבנקים המרכזיים הורידו את הריבית לרמה אפסית. ריבית אפסית נועדה לדבר אחד - לגרום לנו להוציא יותר כסף. איך? היא מורידה את התמריצים לחסוך בדמות הורדת תשואה על החסכונות. כאשר העולם נמצא בקשיים כלכליים, צריכה פרטית היא הדרך להניע את הכלכלה ולמנוע מיתון: האזרחים צורכים, בעלי העסקים מתפרנסים, רוכשים סחורה מהמפעלים, ואלו מעסיקים עובדים ומשלמים משכורות. זה היה מנוע הצמיחה בעשור האחרון וחלקו נעשה בחוב.

אבל לריבית אפסית יש גם תופעות לוואי קשות: ניפוח בועות בנדל"ן ובשוק ההון, והתמכרות להלוואות. הריבית האפסית מסביב לעולם נמשכה יותר מידי זמן והנסיונות של קובעי המדיניות לצאת ממנה במחצית השנייה של העשור הקודם נכשלו - עד השנה, בה האינפלציה זינקה וטרפה את הקלפים.

כולנו מתלוננים על עליית הריבית על המשכנתאות, אבל ההרס הגדול לכלכלה הוא אינפלציה שיוצאת משליטה ושוחקת את ערך כסף. הדרך להילחם בה עוברת בהעלאות ריבית. להתפרצות האינפלציונית של 2022 מגיע המשק כשהוא נזיל מאוד: אחרי תמיכה גדולה של המדינה בכלכלה בתקופת הקורונה, עליית שכר משמעותית במגזר הפרטי (בהובלת ענף ההייטק ב־2021) ועשור שבו צריכה באמצעות חוב הפכה לדבר שבשגרה. הנזילות הזו הפכה לעליית מחירים, ואותה הבנקים המרכזיים מנסים לצמצם באמצעות העלאות הריבית. כשלציבור יהיה פחות כסף נזיל, הוא יצרוך פחות והחברות יתקשו לעלות מחירים.

על אף העלאת ריבית דרמטית מתחילת 2022, בה עלתה ריבית בנק ישראל מ־0.1%, ל־3.25%, אנחנו רואים בבלאק פריידיי הנוכחי שלא רק שלאנשים יש עדיין כסף נזיל, חגיגת הצריכה מתגברת.

המרוץ לחוב של 2021

הדבר הוביל לטיפוס תלול וחסר תקדים בחוב של המגזר הפרטי ב־2021: קפיצה של 202 מיליארד שקל בחוב הפרטי תוך שנה אחת, עלייה של 13% לעומת השנה לפניה, כאשר העלייה השנתית הממוצעת בשנתיים שקדמו לה הייתה 4% בלבד. סך החוב של משקי הבית עלה באותה שנה ב־80 מיליארד שקל וב־2022 המשיך החוב של משקי הבית לצמוח, אך בשיעורים התואמים את המגמה ארוכת הטווח. עד כמה הקפיצה באשראי בשנת 2021 חריגה? לפי נתוני ה־BIS הזינוק בחוב הישראלי הינו השלישי בגובהו בעולם בשנה זו. נציין בהקשר הזה שלמרות הזינוק בחוב, יחס החוב של משקי הבית לתוצר בישראל עמד בסוף 2021 על 44.5% והוא עדיין משמעותית נמוך מממוצע מדינות ה־OECD שעומד על 74%.

 

כדאי גם להיות ערים לכך שחלק מהאשראי שימש בעצמו ללקיחת אשראי נוסף. כלומר, משכנתאות הפוכות שימשו כהון עצמי ללקיחת משכנתאות רגילות, וכך גם חלק מההלוואות שנלקחו מהגופים המוסדיים, שהסתכמו ב־2021 בכ־30 מיליארד שקלים.

המרוץ לחוב ב־2021 תרם לעליות המחירים, שכן לאזרחים יש יותר כסף להוציא ולבנק ישראל קשה יותר להילחם באינפלציה. למעשה, החוב עולה ומטפס כבר למעלה מעשור, כחלק מההשפעות השליליות של הריבית האפסית והכסף הזול, אבל ב־2021 אנשים לקחו הלוואות "מהר מהר לפני שיגמר". ובאמת נגמר: ב־2022 נגמר עידן הכסף הזול, והאזרחים מגיעים אליו עם חוב גבוה ובמצב פגיע. כלומר, במקרה של זעזועים במשק, יש חוסר גמישות בהפחתת ההוצאות, שמורכבות יותר ויותר מהחזרי הלוואות הולכים ותופחים. מדוע? על כל החוב שהם לקחו, הם חטפו עליית מחירים משמעותית - גם כי ההלוואות צמודות או לריבית בנק ישראל, או למדד, וגם כי חלק ניכר מההלוואות הוא חוב שהחל להיפרע רק סמוך לתחילת 2022 - כלומר החלק הארי של הקרן טרם נפרע והושפע מהעלאות הריבית והאינפלציה.

לא רק הציבור אשם

כעת, הציבור שהתרגל להחליף הלוואה בהלוואה, ולצרוך מעל היכולת שלו - בעלות אפסית, צריך לשנות כיוון. זה עדיין לא קורה - ומה שקורה כעת זה שהציבור מעמיק את הבור שהוא נמצא בו, בעלות ניכרת.

עד כמה נכון להניח שטרפת הקניות בבלאק פריידיי נעשה בחוב? במחצית האחרונה של העשור, הנתונים של בנק ישראל הצביעו על כך ששליש מהצריכה הפרטית נעשה בחוב. אחרי טירוף החוב של 2021, כלל לא בטוח שהשיעורים אינם גבוהים יותר.

 

הצרכנים מתקשים מאוד להתנתק מהרגל צריכת החוב, ומי שעוזרות להן בכך הן חברות האשראי, שמנסות לטשטש את העלייה במחיר הכסף. אין לך מספיק הון עצמי לדירה? ניתן לך הלוואה במסלול -"ריבית לס", כבד לך ההחזר החודשי? ההלוואות הצרכניות מתמתחות מ־5 שנים ל־7 שנים. למה לדבר על ריביות? ואחוזים? עברנו לדבר בהחזר חודשי - תחזירו רק 400 שקלים בחודש עבור החופשה, ורק 600 שקלים עבור האוטו. המסגרת מלחיצה? אין בעיה. אשראי BNPL, שנמצא מחוץ למסגרת, יקל עליכם להתגלגל עוד קצת, וגם לרכוש דברים יותר יקרים שלא תכננתם. וכך, ההכרח בשינוי הרגלי הצריכה בגלל התייקרות הכסף, שינוי שגם כך קשה מאוד לעשות שכן הוא דורש ירידה ברמת החיים, נדחה, ונפתח פער גדול בין התנהגות הצרכנים, לכדאיות הכלכלית של ההתנהגות הזאת.

הצרכנים, שרוצים רק "הלוואה קטנה" על מנת להתפנק בבלאק פריידיי, צרכים להבין: כבר אין דבר כזה "הלוואה קטנה", ההלוואות היום יקרות מאוד, ואין כמעט הלוואות שלא מגיעות לסביבת ריבית דו ספרתית. כך, על ההלוואה הקטנה שנלקחה עבור הבלאק פריידיי בשבוע האחרון, ונפרסה למספר שנים, תשלמו כבר בקרוב מאוד יותר - שכן בנק ישראל חוזה המשך עליית ריבית.

מיתון הוא חלק מהמשחק

בבנק ישראל מעריכים שפנינו להאטה כלכלית וזו בדר"כ התוצאה של העלאות ריבית. אלא שמשקי הבית מגיעים למציאות החדשה הזאת בחובות שיא. כרגע קובעי המדיניות אופטימיים ולא צופים מיתון עמוק או פיטורים המוניים, אבל כשמדובר באינפלציה, אף אחד לא יכול לדעת. הרי רק לפני פחות משנה, הקונצזוס היה שהאינפלציה לא תעבור את ה־3% בקצב שנתי, ואנחנו כבר ב־5.1%. אי אפשר לדעת לאן יתגלגל המשבר, אנחנו רק יודעים שאזרחי ישראל נכנסים אליו ממונפים מאוד, וחסינים פחות וההשלכות עשויות להיות הרסניות. צריכה בחוב מחריפה את ההתפרצות האינפלציונית ועלולה לגרור תרחיש בו הקושי לעמוד בהחזרי הלוואות יתגלגל לבנקים ולשאר המלווים.

 

אופטימיות מסוכנת

אם יש קונצנזוס שכבר עכשיו ניתן לערער עליו הוא הצפי לירידת הריבית בסוף 2023. בשוק ההון סימנו את המועד הזה כזמן שבו הריבית עשויה להתחיל לרדת, וספק אם זה יקרה. הריבית האפסית הייתה כאן 15 שנה ומרבית האנשים שנמצאים כבר למעלה מעשור בשוק העבודה, רגילים לאינפלציה אפסית ולא מכירים את ריבית בנק ישראל ברמות של 5% או 6%. לכן, המצב כיום נראה להם חריג, ונדמה להם שעוד רגע המצב יחזור לקדמותו וההלוואות ישובו להיות זולות. אבל בראיה היסטורית ארוכת טווח, החריג היה 15 השנה האחרונות ולא בטוח שלקובעי המדיניות יש אינטרס לחזור לשם. להיפך, הם כבר יותר מחצי עשור מנסים להעלות את הריבית. על כן, זהו תרחיש שנדמה שבעיקר מונע ממשאלת לב.

עוד כתבות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

משפחות החטופים חוסמות כרגע את איילון דרום וקוראות: ''למה הם עדיין בעזה ?!'' על רקע העסקה המתגבשת / צילום: אדר אייל Adar Eyal

משפחות חטופים חסמו את איילון, אישה שזרקה עליהם ביצים נעצרה

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • בזמן שבישראל ממתינים לתשובת חמאס: באל-מיאדין מדווחים על מתווה העסקה שהוצגה • מקורות פלסטינים: מחבל מרכזי בגדוד טולכרם נורה למוות בידי המנגנונים של הרשות • הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • עדכונים בולטים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגאופוליטי?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' טוען כי הורדת דירוג האשראי של ישראל נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים