גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחרות על השוק הישראלי עולה שלב: זינוק של 177% במסירות מכוניות מסין

לאור הביקוש הגובר למכוניות חשמליות בישראל והנחישות של הממשלה הסינית לייצא למערב, היקף המסירות של המותגים הסיניים קפץ בחדות בהשוואה לשנים קודמות ● ואם לא די בכך, עד סוף 2023, צפויים להגיע לארץ עוד שמונה מותגים סיניים חדשים

פריקת מכוניות מסין בנמל המפרץ בחיפה, בסוף שבוע האחרון / צילום: מולי נעים
פריקת מכוניות מסין בנמל המפרץ בחיפה, בסוף שבוע האחרון / צילום: מולי נעים

נתוני מסירות הרכב של החודשים ינואר־נובמבר 2022 שפורסמו בסוף השבוע, מצביעים לכאורה על עוד שנה נורמטיבית. ב־11 החודשים הראשונים נמסרו בישראל 256.7 אלף כלי רכב חדשים, ירידה של כ־9.8% בלבד מנתוני השנה שעברה ודי קרוב לממוצע השנתי של העשור האחרון. אבל השנה החולפת רחוקה מלהיות נורמטיבית בשום צורה. 

כ-400 כלי רכב חשמליים הגיעו היום לנמל חיפה בשיטה חדשנית 
נזיל ומגן מאינפלציה: המוצר הפיננסי שהפך ללהיט וגייס החודש 6 מיליארד שקל | בדיקת גלובס 
פרויקט 40 הצעירים המבטיחים של גלובס: ההרשמה נפתחת

בשנה החולפת הואץ המעבר מדגמי בנזין ודיזל לדגמים חשמליים ודגמי פלאג־אין. כמעט 35% מסך מכירות הרכב החדש עד נובמבר השתייכו לשתי הקטגוריות הללו, כאשר פלח הרכב החשמלי לבדו (BEV) רשם השנה שיעור חדירה חסר תקדים של קרוב ל־10% מהשוק לעומת פחות מ־1% לפני שלוש שנים. למרות שדצמבר נחשב בדרך כלל לחודש "יבש", השיעור הזה אפילו עשוי לעלות עוד השנה לאור "בהלת ההצטיידות" שלפני עליית מס הקנייה מ־10% ל־20% בינואר. 

 

בשנה החולפת גם השתנו יחסי הכוחות בשוק הישראלי, כאשר מותגי הרכב האירופיים והיפנים ששלטו בשוק בעבר, איבדו נתח שוק בקצב מואץ לטובת כלי רכב מתוצרת סין. ו־2022 המשיכה להתאפיין בעודף ביקוש בולט לכלי רכב חדשים, זאת למרות שהמחירים בישראל טיפסו לשיא, ההנחות נעלמו, המיסוי על מכוניות פלאג־אין קפץ בתחילת השנה והריבית על המימון זינקה.

חשמליות סיניות במוקד

שתי המגמות הבולטות בשוק, שקשורות זו לזו בקשר הדוק, הן האצת החדירה של הרכב חשמלי ו"הכיבוש הסיני". ב־11 החודשים הראשונים נמכרו בישראל כ־24 אלף כלי רכב חשמליים, מתוכם כ־6,000 בחודש נובמבר בלבד. כ־64% מכלל כלי הרכב החשמליים, שנמכרו מתחילת השנה, היו מתוצרת סין. הנתון הזה כולל גם מותגים מערביים שמייצרים רכב בסין, דוגמת טסלה ופולסטאר, אבל הסינים מתייחסים אליהם כאל חלק בלתי נפרד מהיצוא של סין למערב.

החיבור בין המגמות אינו מפתיע. סין היא היצרנית הגדולה בעולם של דגמי MASS MARKET חשמליים והמתחרות שלה מאירופה (בעיקר קבוצת פולקסווגן) ומקוריאה (יונדאי וקיה) סבלו בשנה החולפת מקשיי ייצור ומאספקה של דגמים חשמליים לישראל. גם היפנים, שזוכים לפופולריות בארץ, עדיין מפגרים אחרי שאר העולם בפלח החשמלי, מה שפורש שטיח בפני המותגים מסין.

למעשה, הנתח הכולל של כלי רכב שהגיעו לשוק הישראלי מסין, מכל הסוגים, זינק בשנה החולפת ל־8.4% מהשוק מ־3.2% ב־2021, ויסתכם עד סוף השנה בקרוב ל־22 אלף רכב, צמיחה של לא פחות מ־177% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

הסינים אמנם תופסים "רק" את המקום החמישי בטבלת המכירות לפי אזורי ייצור, לעומת נתח של 30% שמחזיקים הקוריאנים שבמקום הראשון. אולם, צריך לזכור שלקוריאנים לקח כ־20 שנה להגיע למעמד הזה, ויש להם היצע נרחב של רכבי בנזין, דיזל והיברידיות. הסינים עשו את זה בפחות משלוש שנים ללא דגמי בנזין וללא היברידיות.

שיעור החדירה הסיני לישראל חריג במיוחד בהשוואה לשאר המדינות שמכירות בתקינת רכב אירופית. בחודש שעבר פרסמה חברת הייעוץ PWC מחקר שצפה כי יצרני הרכב הסינים יהפכו לגורם משמעותי בשוק הרכב האירופי עד 2025. אבל גם ההערכה הזו, שהדאיגה רבים באירופה, עדיין צופה לסינים נתח של כ־5% בלבד מהשוק האירופי עד אמצע העשור. בישראל הנתח גדול יותר משמעותית כבר היום.

גל של מותגים חדשים

הקליטה המקומית הנלהבת הביאה לישראל בשנה החולפת לא פחות משמונה מותגי רכב סינים חדשים, וזו רק התחלה. לפחות עוד שני מותגים - VOYAH של דונפנג ו־WEY של גרייט־וול - יושקו בישראל עוד לפני סוף השנה. ב־2023 אפשר לצפות לפחות לעוד חמישה מותגים נוספים של כלי רכב פרטיים מתוצרת סין: ORA של גרייט־וול, שתפנה לפלח ה־MASS עם תמחור אגרסיבי; NETA של חברת הוזון שתפנה גם היא לפלח ה־MASS ואולי גם הפרימיום; סמארט של גילי, שתפנה לפלח הקומפקט־פרימיום החשמלי; ZEEKR של גילי, שתפנה לפלח האולטרה־פרימיום; ו־SERES של דונפנג שתבצע מיצוב מחודש באמצעות דגם סופר־פרימיום חזק ומפואר בעל טווח ארוך.

לא נופתע אם ב־2023 יצוצו עוד מותגים, והארסנל הסיני בישראל יגיע לכ־20 מותגי רכב מתוצרת סין.

השיטפון הזה מעלה את השאלות האם לכולם יהיה מקום בשוק והאם לא תיווצר קניבליזציה שתגרום להכחדה של חלק מהמותגים החדשים בישראל. שוק הרכב הסיני, במיוחד בפלח החשמלי והפלאג־אין, הוא אחד התחרותיים ביותר בעולם, וחלק מהחברות שמתחרות בו נלחמות כיום על קיומן. די ברור שהכחדה הדדית של מותגים סיניים עלולה לפגוע במאמצי החדירה של המתחרים.

התשובה על השאלה תלויה בשלושה גורמים: הראשון הוא יכולתו של פלח הרכב החשמלי כולו לשמור על המומנטום הנוכחי בישראל. זה תלוי בגורמים כמו תגובת השוק להעלאות מס המתקרבות, קיומה של תשתית מספקת לטעינת רכב חשמלי שתתמוך בהצפה של כלי הרכב החשמליים ובהתייצבות של מחירי כלי הרכב, שעלו השנה בחדות.

השני הוא היכולת של המתחרים לספק לישראל את הכמויות הנדרשות. יונדאי וקיה, שהובילו את הפלח החשמלי לפני הפלישה הסינית, תפסו ב־11 החודשים החולפים כ־12.5% מסך המכירות בפלח, ויש להם צבר הזמנות ארוך עם תאריכי מסירה לא ודאיים.

אם היבואנים הקוריאנים הרלוונטיים יוכלו לסגור את פערי האספקה בשנה הבאה, ולשמור על מחירים נגישים יחסית, הם עשויים לבלום את ההתקדמות הסינית. אבל בינתיים נראה שהמגמה היא אספקה עוד יותר מצומצמת ונסיקה חדה במחירים. כנ"ל אצל האירופאים.

הפוליטיקה תכריע

הגורם השלישי הוא פוליטי - עד כמה ממשלת סין נחושה להפוך את ישראל לראש החץ של יצוא הרכב הסיני למערב. נראה שסין מקדמת את היעד הזה בכל דרך אפשרית. בסוף השבוע, למשל, נחתו בארץ כאלף מכוניות של המותג הסיני הממשלתי SAIC. הן הגיעו באוניית של ענקית הספנות הסינית-ממשלתית קוסקו ונפרקו בנמל המפרץ החדש בחיפה, שמתופעל על־ידי חברה סינית ממשלתית, בנוכחות חגיגית של בכירים ונציגי השגרירות הסינית. במילים אחרות, זו שרשרת אספקה סינית מקצה לקצה, שמיישמת את המדיניות של "דרך המשי" של ממשלת סין. עם כזה מנוע של מעצמת על, שדוחף מאחורי הקלעים, כנראה שהנתונים המרשימים של 2022 הם רק ההתחלה.

עוד כתבות

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית