גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיעור בעסקים מאלופי העולם בפוקר: הכי חשוב זה לדעת להתקפל

אנני דיוק, פסיכולוגית קוגניטיבית, אסטרטגית לקבלת החלטות ולשעבר שחקנית פוקר מקצוענית שגרפה מיליוני דולרים, מדברת בספרה החדש בשבחן של העזיבה וההתפטרות - ולא מהסוג השקט ● "לדעת להתקפל זה לא סימן של כישלון, אלא מרכיב נחוץ להצלחה"

שיעור בעסקים מאלופי העולם בפרישה / צילום: Associated Press, John Locher
שיעור בעסקים מאלופי העולם בפרישה / צילום: Associated Press, John Locher

 

סטיוארט באטרפילד היה מייסד־שותף של סטארט־אפ צומח עם משתמשים נאמנים, מוצר אהוב ומיליוני דולרים בבנק, ואז הוא קיבל החלטה מסקרנת. הוא ויתר.

בליל יום ראשון כלשהו בנובמבר 2012 באטרפילד התהפך על משכבו. למחרת שלח דואר אלקטרוני למשקיעים שלו והודיע שהוא מחזיר להם את כספם. הוא חישב ומצא כי הסיכוי של חברת משחקי המחשב שלו להצליח כלכלית היה נמוך מדי בשביל שיהיה שווה להשקיע את הזמן שלו או שלהם, וסירב לבזבז על זה אפילו עוד דקה.

מנכ״ל Waze ישראל על האיחוד עם גוגל מפות: ״נישאר עצמאיים, אני אופטימי״ | ראיון
סוף עידן התעשייה? בעלי המפעלים הקטנים לא רואים עתיד בישראל
החוקר שמזהיר: ״כל עוד ישראל לא מצליחה לבנות זהות אזרחית משותפת, היא בסכנה״ | ראיון

החיפוש שלו אחר הדבר הגדול הבא החל כמעט מיד ולא לקח זמן רב: הוא הוביל אותו חזרה לתוכנה שהחברה שלו פיתחה לצורך תקשורת פנימית. מדובר היה במשהו שנעשה כמעט כלאחר יד, אפילו לא היה לה שם. אבל כבר ביום רביעי, יומיים אחרי ההודעה, באטרפילד בחר בשם שהיה ראשי תיבות של "Searchable Log of All Conversations and Knowledge". היום החברה מוכרת כסלאק.

סטיוארט באטרפילד, מנכ''ל סלאק. ''ווינרים עוזבים המון דברים'' / צילום: Associated Press, Richard Drew

סיפור הולדתה הלא סביר של סלאק, שנקנתה על ידי Salesforce בשיא הקורונה תמורת 27.7 מיליארד דולר, הוא אחד הסיפורים שאנני דיוק מספרת בספרה החדש, "Quit", בגלל שהיא מאמינה שהוא מדגים את אחד הלקחים הכי חשובים והכי פחות מובנים בעולם העסקים.

"לפרוש בזמן לרוב יחוש כמו לפרוש מוקדם מדי", כותבת דיוק, אסטרטגית לקבלת החלטות ובעברה שחקנית פוקר. הספר שלה מדבר על מתי, למה ומה המשמעות של לעזוב, שנשמעת לאנשים רבים כמו אחת המילים הגסות ביותר. נעשינו כל כך מוטים נגד עזיבה שאנחנו מנסים אפילו לא לומר את זה. אנחנו מעדיפים ביטויים כמו "שינוי כיוון" במקום זה.

בינתיים, אלא אם פרשתם מהחיים המודרניים, בטח שמעתם על "התפטרות שקטה". אבל התפטרות צריכה להיות רועשת וגאה, כך אמרה לי דיוק בראיון. נוסף לכל הסיבות בגללן אנשים פורשים, היא מציעה אחת חדשה: זה יכול להיות יתרון תחרותי. "ההצלחה אינה טמונה בהיצמדות לדברים" כותבת דיוק. "היא טמונה בלבחור את הדבר הנכון להיצמד אליו ולעזוב את כל השאר".

את טיעוניה בעד העזיבה היא מסבירה בכך שאנו שוגים באופן יסודי בהבנה שלנו את טבע ההתפטרות: לא מדובר פה בלהפסיד. "בניגוד לאמונה הרווחת, ווינרים עוזבים המון דברים", כותבת דיוק. "ככה הם מצליחים". כמובן, יש סיבה שבגללה רוב האנשים לא נוהגים לעזוב את העבודות שלהם, וזה לא בגלל שיש סטיגמה על התפטרות או בגלל שהם לא רוצים. הם לא יכולים.

מקצוענים יודעים להתקפל

אבל להתפטרות יש יתרונות לא צפויים, ודיוק מכירה אותם מניסיון אישי. לאחר חמש שנים בלימודי דוקטורט בפסיכולוגיה קוגניטיבית באוניברסיטת פנסילבניה, היא עזבה את הלימודים בגלל בעיות בריאות כרוניות. היא נאלצה לפרוש רגע לפני שהייתה יכולה להשיג עבודה או להגן על הדוקטורט שלה.

אנני דיוק / צילום: Associated Press, Casey Rodgers

רק בגלל שהייתה נואשת לכסף היא פנתה בעקבות אחיה לתחום בו הכשרתה בשיפוט סיטואציות יכלה לעזור לה לסגור את החודש: פוקר. הלימודים שלה המשיכו בבתי הקזינו וחדרי הקלפים המעושנים, והיא גרפה מיליונים בפרסים וזכתה במשהו שווה עוד יותר - צמיד אליפות העולם בפוקר.

זה גם סיפק לה חומר מעולה לכתיבת הספר: אין הרבה אנשים בעולם שהם מומחים בלדעת לפרוש יותר מאשר שחקני פוקר מעולים. למעשה, אחד ההבדלים הגדולים ביותר בין רוב השחקנים לשחקנים הטובים ביותר בעולם הוא התכיפות שבה הם פורשים. הנתון החביב עליי בספר של דיוק הוא מה קורה במשחק טקסס הולדם אחרי שמקצוענים וחובבנים מציצים בקלפים הראשונים שקיבלו. המקצוענים משחקים פחות מ־25% מהידיים לפני שקלפים אחרים מגיעים לשולחן. החובבנים משחקים יותר מ־50%. "החובבנים לרוב מחזיקים בקלפים", היא כותבת, "מקצוענים מקפלים אותם". להתקפל זה לא סימן של כישלון, זה אחד המרכיבים הנחוצים להצלחה.

דיוק אומרת שעל כולנו להתקפל יותר. אנחנו מכלים יותר מדי זמן על יותר מדי דברים שכבר לא שווים את זה כדי להימנע מתחושה שנכשלנו. אבל בפוקר, זו דרך טובה להתרושש. בגלל ששחקני עילית אובססיביים לגבי פרישה אופטימלית, זה משהו שדיוק חושבת עליו כבר כמה עשורים. "האם הסתכלתי על זה כוויתור?" אמרה. "לא. האם ניסיתי להשתפר במשחק בו הכישור הזה חשוב בצורה בלתי רגילה? כן".

מסתבר שזה גם מאוד חשוב בעסקים, משהו שבאטרפילד ידע זמן רב לפני שרבות מהחברות היעילות ביותר בעולם גרמו לעובדיהן להשתמש במוצר הנקרא סלאק. "כשאתה מושקע ברעיון שפשוט לא עובד, מאוד מפתה לרדת עד הדולר האחרון ולנסות להציל אותו בכל דרך אפשרית", כתב לי באטרפילד בדואר אלקטרוני.

הוא ידע יותר טוב. אז, כבר היה ותרן מקצועי. באטרפילד היה מייסד שותף בחברה שפיתחה משחק מחשב, ב־2004 התחיל להיגמר לה הכסף והיא לא הצליחה להבטיח מימון לאחר קריסת בועת הדוט קום. הייתה לו הרעלת קיבה אבל הוא חש משהו שלא היה בחילה: השראה. הוא החליט לחסל את המשחק אבל להציל את אחד מהכלים שלו לשיתוף תמונות. הכלי הזה הפך לפליקר (Flickr), שנמכרה אחר כך ליאהו ב־2005 תמורת 25 מיליון דולר.

המפגש הבא שלו עם ויתור יוביל לעסקת מכירה הרבה יותר גדולה. הפעם, החברה שלו עבדה קשה על משחק בשם "Glitch" - ולאחר מאמץ שיווקי למשיכת משתמשים חדשים שנמשך שישה שבועות, העסקים מעולם לא נראו טוב יותר. זה היה הרגע בו באטרפילד הבין שזה עדיין לא מספיק טוב. הוא הרגיש שלא ניתן יהיה לשמר את הצמיחה הזו והוא לא היה מוכן לתת לעלויות להטביע אותו. "כשהסתכל על מגוון התוצאות האפשריות", כתבה דיוק, "פשוט הייתה סבירות גבוהה מדי שהמשחק יהפוך לבור שיבלע כסף".

להכיר בעובדות ולמקד אנרגיה

כולם חשבו שהוא משוגע כשצמצם הפסדים בנקודה שעשה זאת. באטרפילד חשב שכנראה היה צריך לעשות את הצעד הזה שישה שבועות קודם לכן. "מרגע שאתה מכיר בעובדות וחותך את החבל", אמר באטרפילד, "אתה יכול למקד מחדש את האנרגיה הזו במאמצים שיש להם סיכויי הצלחה טובים יותר".

כמו שחקן פוקר, באטרפילד חשב על הערך הצפוי, אומרת דיוק. הוא חישב ומצא שהערך הצפוי של ויתור גבוה יותר מהערך הצפוי של להישאר ולחרוק שיניים. "הוא ראה את הכתובת על הקיר", היא כותבת. "אבל כשאתה פורש טוב, לעתים אתה האדם היחיד שמצליח לקרוא אותה".

מה שהוא לא הצליח לראות עד שהוא ויתר היה הרעיון שהיה ממש מתחת לאף שלו. לאחר שהמשחק "Glitch" מת, סלאק נולדה. המממנים שלו יכלו לשמור על השקעותיהם והעובדים שמרו על משרותיהם. סלאק הגיעה לשוק פחות משנה אחת אחר כך, הונפקה ב־2019 ונרכשה בשנה שעברה. מסתבר בדיעבד שהוויותר של באטרפילד היה רווחי למדי.

זו לא הייתה ההחלטה הנכונה בגלל שהוא המציא את סלאק. זו הייתה ההחלטה הנכונה, ואז הוא המציא את סלאק. קשה למוח האנושי להתגבר על נטיות שצרובות בו היטב ולנווט במצבים של אי ודאות. אנחנו יודעים איך עלויות אבודות וסלידה מהפסד מתעתעים בנו, בעקבות המחקר החלוצי של דניאל כהנמן, עמוס טברסקי וריצ'רד ת'אלר, וכלכלנים הראו שגם משקיעים עשירים מתגלים כנבונים יותר בקניית מניות מאשר במכירתן. המומחים שיש להם את כל התמריצים הפיננסיים להצליח בלדעת מתי לפרוש עדיין טועים.

הדרך הטובה ביותר להשתפר בלעזוב היא להתאמן, אבל זו לא העצה המעשית ביותר. דיוק ממליצה על "קואוצ'ר פרישה", או מישהו שסומכים עליו שיאמר לך את האמת, בייחוד כשלא רוצים לשמוע אותה. העובדה השנייה החביבה עליי בספרה: כהנמן אומר שקואוצ'ר הפרישה שלו הוא ת'אלר, עמיתו לזכייה בפרס נובל.

דיוק יכולה להבין את הקשיים שבעזיבה. היא אומרת שלא הייתה מרוצה מלשחק פוקר כבר ב־2006 אבל לא הפסיקה עד 2012. באטרפילד חיכה שישה שבועות יותר מדי. לדיוק לקח שש שנים. "הייתי צריכה לקבל את ההחלטה הזו הרבה קודם", אמרה לי.

כעת היא עושה משהו אחר, מאוחר בהרבה ממה שציפתה. יותר מ־30 שנה אחרי שעזבה את האקדמיה, חזרה לאחרונה דיוק ללימודים לסיים את התואר שלה בפסיכולוגיה קוגניטיבית. ועכשיו היא ממש כמעט מסיימת עם הדוקטורט הזה.

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35