גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פסגה היסטורית: 49 נשיאים אפריקאים ונשיא אמריקאי אחד מכוננים יחסים חדשים

בשנת 2050 רבע מאוכלוסיית העולם תתגורר באפריקה והדבר מחולל מרוץ עצום על השפעה, על משאבים ועל תשתיות ● הסינים בונים נמלים, הרוסים מחמשים ועכשיו גם ארה"ב, בעמדת חולשה, מנסה ליצור "יחסים ממין חדש" - בלי הטפות ובלי נזיפות על היעדר דמוקרטיה

מזכיר המדינה האמריקאי, אנטוני בלינקן, נפגש עם ראש ממשלת אתיופיה, אבי אחמד / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein
מזכיר המדינה האמריקאי, אנטוני בלינקן, נפגש עם ראש ממשלת אתיופיה, אבי אחמד / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

איפה מתקיימת השבוע פגישה היסטורית בין המערב לבין אפריקה? זה קל: באיצטדיון אל־בית שבעיר הקטארית הקטנה אל־ח'ור, מרוקו נגד צרפת. אבל זו אינה הפסגה הדו-יבשתית היחידה השבוע. גם השנייה חשובה למדי - נוכחים בה 49 מנהיגים אפריקאיים ונשיא אמריקאי אחד. היא נפתחה ביום שלישי בוושינגטון, והיא נמשכת שלושה ימים. עשרות מטוסים רשמיים נחתו בזה אחר זה בנמל התעופה הצבאי אנדרוס ליד וושינגטון. משמרות כבוד ותזמורות המתינו לאורחים התשושים. רחובות מרכזיים נסגרו בעיר הבירה.

אוקראינה יכולה לנצח במלחמה, אך המחיר יכול להיות יקר מדי עבור המערב | WSJ
תתחילו לדאוג: הידידות בין רוסיה לאיראן הפכה ל"ברית צבאית מלאה" | פרשנות

האמריקאים יוצאים מגדרם להנעים הליכות. אפשר להגיד על הפסגה שהיא נקראה כדי לומר לאפריקה את מה שאפריקה רוצה לשמוע, או לפחות מה שמנהיגיה רוצים לשמוע: שהיבשת הגיעה אל פרקה, שנועד לה מקום של כבוד בשולחן המדיני הגלובלי, שקולה צריך להישמע. חלק ניכר מן המנהיגים הנוכחים הם נשיאים לכל חייהם.

פעם ארה"ב לא היססה להגיד לאפריקאים מה שאין הם רוצים לשמוע. אבל זה היה בעידן אחר שבו לאמריקה כמעט לא היו מתחרים. עכשיו היא נתקלת על כל צד ושעל בסינים, ברוסים, בטורקים.

ביידן לא "יגיד להם מה לעשות"

כשלעצמו, הפורמט של הפסגה בוושינגטון אינו מקורי, כרוכה בו חריגה מן התפיסה המסורתית של יחסים דו־צדדיים. יחסים כאלה מתקיימים בדרך כלל בין שתי ארצות. אבל בפורמט הזה, יבשת שלמה מנהלת שיחות עם ממשלה אחת ויחידה.

הפורמט הזה התאזרח בשנים האחרונות בדיפלומטיה הבינלאומית. האפריקאים מאמצים אותו ובאים בהמוניהם לבייג'ינג, למוסקבה, לפאריס, ללונדון, לאנקרה. בוושינגטון הם היו בפעם האחרונה לפני שמונה שנים, בימי נשיאותו של ברק אובמה. דונלד טראמפ לא הצליח אפילו להעמיד פנים שהוא מתעניין באפריקה.

ג'ו ביידן להוט להוכיח לאפריקאים שהוא רוצה לכונן איתם מערכת יחסים ממין חדש. הוא לא יטיף להם מוסר, לא "יגיד להם מה לעשות", ולא ינזוף בהם על היעדר דמוקרטיה. הוא ייזהר שלא להגות בפומבי את השמות אוקראינה, רוסיה, סין.

רוב האפריקאים אינם רוצים לשמוע תלונות על אדישותם למלחמת אוקראינה. 17 ארצות "נמנעו" מהצבעה באו"ם על גינוי רוסיה. המסר בוושינגטון הוא פשוט למדי: אפריקה גדולה מאוד, והיא גדלה והולכת, בוודאי באוכלוסין (עד 2050, 25% מאוכלוסיית העולם יתגוררו באפריקה), גם בכוח כלכלי, ובטח שבפוטנציאל כלכלי.

מערכת יחסים עם אפריקה מוכרחת להניב תוצאות חומריות הדדיות כדי לעלות יפה. היא צריכה להיות מנומסת ומתחשבת; בעיקר עליה להתנער מכל חשד שהיא לוקה ב"ניאו קולוניאליזם".

מחפשים את "הפזורה האפריקאית"

לצורך זה ארה"ב מנסה לכלול מרכיבים חדשים ביחסיה עם אפריקה, החורגים מן התבנית הקלאסית של קשרי ממשלות. היא פונה אל ציבורים חוצי־גבולות, אפילו חוצי־יבשות. למשל, היא עורכת פגישה של "מנהיגים צעירים מן הפזורה האפריקאית". זה רעיון מעניין, מפני שכרוך בו יתרון אמריקאי ברור על פני המתחרות העיקריות. לסין, או לרוסיה, אין מיעוטים שחורים.

התפיסה של "פזורה אפריקאית" אינה חדשה. אבל חדש הוא השימוש הדיפלומטי שארה"ב מקווה לעשות בה. מזכיר המדינה טוני בלינקן נשא ביום שלישי נאום נינוח, עתיר אנקדוטות, באוזני המנהיגים הצעירים. המאורע התקיים למרבה הסמליות ב'מוזיאון הלאומי האפריקאי־אמריקאי' במרכז וושינגטון.

אחד הנוכחים שם היה נשיא ליבריה, ג'ון ווייאה (Weah), כדורגלן עבר מצליח, עם קריירה של 18 שנה, שזיכתה אותו בתואר "כדורגלן המאה" של יבשת אפריקה. הוא במקרה גם אביו של טימות'י ווייאה, כוכב נבחרת הכדורגל של ארה"ב.

אכן, שרי החוץ של סין, רוסיה וטורקיה היו מתקשים מאוד למצוא ייחוס כזה. המסר המובלע הוא שקשרי אמריקה עם אפריקה הם רגשיים, לא רק מדיניים וכלכליים. "הפזורה האפריקאית" אומנם נולדה בחטא העבדות, אבל צברה משקל בחיי אמריקה, שיכול להועיל לאפריקה.

הפיל הסיני עומד בחדר ואי אפשר להתעלם

סין היא מקור הדאגה העיקרי של ארה"ב. הסחר השנתי בין סין לאפריקה עומד על 254 מיליארד דולר, והוא גדול כמעט פי ארבעה מזה של ארה"ב (נתוני 2021). החודש, סין מסירה מכסים על 98% של הייבוא מעשר הארצות העניות ביותר באפריקה.

הנוכחות הסינית היא גבוהת פרופיל. לפי מרכז מחקר אמריקאי המתמחה באסיה (NBR), "החל מ־2018, חברות סיניות השלימו או עומדות להשלים 30,000 ק"מ של כבישים רב־מסלוליים, תעשיית חשמל בתפוסה של 20,000 מגאוואט ו־30,000 ק"מ של כבלי חשמל. עשרות חברות סיניות בונות נמלי אויר ובתי נתיבות, גשרים, נמלים, תחנות כוח, איצטדיונים ובנייני ממשלה ופרלמנטים בכל רחבי היבשת. חברות סיניות מעורבות באחד מכל ארבעה נמלים מסחריים באפריקה".

תאבון־הבנייה הסיני מעורר מידה גוברת של אי נוחות באפריקה ובחלקים אחרים של העולם. ארצות שוקעות בחובות עצומים לסין ונדרשות לוותר על חלק מריבונותן תמורת מחילת חובות ("מלכודת חובות").

אבל סין מוסיפה להיות משתתפת רצויה בפיתוח אפריקה, במידה רבה מפני שהיא אינה מציבה תנאים פוליטיים או כלכליים. היא אינה מתעניינת במצב זכויות האדם, בתרבות השלטון, בנקיון הכפיים, או בשקיפות הארצות שבהן היא משקיעה.

התיסכול האמריקאי ניכר. ארה"ב עשתה לא מעט ברבע המאה האחרונה. יוזמתו של הנשיא ג'ורג' בוש הבן ב־2003 לבער את האיידס מאפריקה עלתה מאה מיליארד דולר, והצילה את חייהם של 25 מיליון בני אדם. יוזמת הנשיא אובמה, Power Africa, הביאה חשמל בפעם הראשונה ל־60 מיליון משפחות. האמריקאים משקיעים מדי שנה בשנה מיליארד דולר בשיפור מערכת הבריאות של אוגנדה, למשל, אבל לרוב האוגנדים אין מושג. הם רואים סינים, לא אמריקאים.

היה רגע מעניין ביום הראשון של הוועידה, כאשר שר ההגנה של ארה"ב, לויד אוסטין, גנרל לשעבר, הביע חרדה מפעילותן של סין ושל רוסיה. על רוסיה הוא אמר כי היא מספקת נשק זול לכל דיכפין, וסוחרי הנשק שלה ושכירי החרב שלה "מערערים את היציבות". מזכיר המדינה בלינקן הניח את ידו על ברכו של הגנרל, אולי כדי להזכיר לו על מה לא כדאי לדבר. אבל הפיל עמד בחדר.

ארה"ב עומדת בעיצומו של מאבק חסר תקדים על ליבה של אפריקה. הוא חסר תקדים מפני שהיא נתקלת ביריבות שוות כוח בכל התחומים. ידה של סין על העליונה בעסקים, וידה של רוסיה על העליונה בשירותי צבא, ביטחון וחתרנות. השאלה מה לעשות מוסיפה לחכות לתשובה.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny.globes
ציוצים (באנגלית) ב- twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ״ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

מגמה מעורבת באסיה; מדד ניקיי עולה ב-1.4%


מדד הקוספי הדרום קוריאני מזנק בכ-2% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים, המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב–10%–20% וזמן האספקה יתארך, וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"