גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האסטרטג הבכיר שבטוח: "תחזיות הפד יפספסו. הריבית תרד מהר יותר ממה שחושבים"

יונתן כץ, האסטרטג הראשי בלידר שוקי הון ואחד מכלכלני המאקרו הבכירים בישראל, לא חושב שארה"ב בדרך למיתון עמוק: "לא מדובר במשבר הסאב־פריים או הדוט.קום" ● הוא צופה כי ישראל תצמח פחות ממה שחושבים בבנק ישראל ● ונזכר בתפקידו באוצר בזמן המשבר החמור של שנות ה-80: "גיבשנו את תוכנית הייצוב במקומות מסתור"

יונתן כץ, כלכלן ראשי לידר שוקי הון / צילום: איה בן עזרי
יונתן כץ, כלכלן ראשי לידר שוקי הון / צילום: איה בן עזרי

יונתן כץ, האסטרטג הראשי בבית ההשקעות לידר שוקי הון ומבכירי כלכלני המקרו בישראל, ראה כבר לא מעט משברים כלכליים בחייו. באמצע שנות ה-80, כששימש ככלכלן באגף התקציבים באוצר, חווה כץ אינפלציה דוהרת, גירעון ענק, לילות לבנים ופגישות עבודה במקומות מסתור, כדי שחלילה "תוכנית הייצוב הכלכלית" לא תדלוף.

העדות החזקה לכך שהחורף בשוק הדיור כבר כאן
מיסוי מתנות בין קרובים: החמרה בעמדת רשות המסים 
אלטשולר שחם בראש: מה עשה הכסף שלכם בנובמבר? | בדיקת גלובס 

אחרי הקדנציה באוצר עבר כץ לשוק הפרטי, ובין היתר שימש בעבר ככלכלן המקרו של בנק HSBC, וסיפק תחזיות לשורה של גופים גדולים במשק. כעת, הוא מסתכל על המשבר הנוכחי בכלכלה העולמית כמו על תאונה צפויה מראש, מסביר למה להערכתו הריבית תרד מוקדם יותר ממה שצופים בבנק המרכזי ומעריך כי הפעם זה לא יסתיים במיתון חריף אך כן בהתמתנות ממושכת יחסית.

השבוע האחרון התאפיין בשורת נתוני מקרו דרמטיים. זה התחיל עם נתוני האינפלציה בארה"ב שהפתיעו לטובה, המשיך עם הודעת הריבית של הבנק הפדרלי בארה"ב, שכללה עדכון תחזיות, ומסתיים עם נתוני האינפלציה בישראל. אירוע מפתח בהודעת הפד, לצד העלאת הריבית בחצי אחוז, היה העלאת תחזית הריבית, האבטלה והאינפלציה, לצד הפחתת תחזית הצמיחה לשנה הבאה.

 

"זה היה פחות או יותר צפוי, אבל בצד הניצי של החזאים של השוק", אומר כעת כץ. "זה עדכון כלפי מעלה בריבית הסופית של חצי אחוז בהשוואה לפעם הקודמת, לרמה של 5.1% בסוף 2023. אם מסתכלים על הממוצע הפשוט ולא החציוני, זה גבוה אף יותר - 5.4%.

"יש 19 חברים בוועדה של הפד - עשרה מהם תמכו בריבית של מעל 5.1%. כלומר, יש תמיכה מובהקת בפד בהמשך המדיניות המוניטרית המרסנת. חשוב מכך, הם לא רואים הורדת ריבית לפני 2024, וגם אז היא תישאר גבוהה. כל זאת, בזמן ששיעור האבטלה יעלה ל-4.6% - תוספת של יותר ממיליון וחצי מובטלים במשק האמריקאי".

מתי להערכתך ישנו שם כיוון?
"גם אם האינפלציה (מדד ה־PCE) אכן תרד לקצב של 3.1% עד סוף שנה הבאה, על פי ציפיות הפד, זה לא יספק אותם ולא יגרום להם להוריד את הריבית ב-2023, למרות העלייה באבטלה.

"הנגיד ג'רום פאוול בעצם אומר - 'אני רוצה להיות בטוח במאה אחוזים שאנחנו מתכנסים לאינפלציה של 2% לזמן ממושך', ולכן, הריבית תישאר מרסנת מאוד. הם מדברים בשנה הבאה על ריבית ריאלית של 2%, תוך כדי עלייה באבטלה.

מה לדעתך שווה התחזית הנוכחית? עד כה התחזיות השנה לא הוכיחו עצמן, בלשון המעטה.
"אני חושב שהחשיבות כאן היא יותר לאמוד את הלך הרוח בקרב חברי הפד, ופאוול בפרט. הוא מחזק את ההערכות, מסביר אותן ותומך בהן. גם כשהוא נשאל על כך שהתחזיות מתעדכנות לרעה, מבחינת גובה האבטלה והריבית ב־2023, חרף שני מדדים רצופים שהצביעו על התמתנות באינפלציה, הוא ענה שמדובר בחדשות טובות, אבל שיש עוד דרך ארוכה להחזיר את האינפלציה ליעד.

"התחזיות בימים אלו באמת לא שוות הרבה, אבל הן נותנות תחושה מהו הלך הרוחות בקרב חברי הפד ומה תהיה המדיניות שלהם בסך הכול. אני באופן אישי חושב, שכמו שהם פספסו את האינפלציה הגבוהה, חשבו שהיא זמנית והתחילו להעלות את הריבית מאוחר - למרות שבסוף העלו בצורה מהירה - הם יפספסו את מהירות ההתמתנות בקצב האינפלציה.

"כך, הריבית הריאלית תהיה מאוד גבוהה בעיקר במחצית השנייה של 2023, ובשילוב עם עלייה באבטלה מאוד יתכן שנראה הורדת ריבית לקראת סוף 2023. ב-2024 אני מעריך שהורדת הריבית תהיה חדה הרבה יותר ממה שמניח הפד".

מה גורם לך לחשוב כך?
"מחקר שראיתי לאחרונה ובוחן את ארבעים השנים האחרונות, מגלה שבכל פעם שהפד החל במגמה של הורדת ריבית היא הייתה חדה ומהירה. במהלך ארבע פעמים שבהן הפד נאלץ להוריד את הריבית, היא ירדה בכ-2% בתוך 12 חודשים. מהר בהרבה ממה שצופה כעת הפד".

"כן תהיה התמתנות - אבל לא מיתון חריף"

בניגוד לכלכלנים אחרים ואפילו לחלק מחברי הפד, כץ לא חושב שארה"ב בדרך למיתון בחודשים הקרובים, בטח לא קשה ועמוק. "בסך הכול, מצבם של משקי הבית עדיין בריא ויציב עם רמת מינוף נמוכה. אנחנו לא מדברים על משבר הסאב-פריים או הדוט.קום בהיבט של החובות והבועות הפיננסיות. כן תהיה התמתנות, ולא מיתון חריף, אבל היא תימשך לאורך זמן ממושך. אולי למשך שנה אפילו אל תוך 2024", אומר כץ.

ואיך לדעתך תיראה ההשפעה על ישראל?
אנחנו נרגיש וכבר מרגישים את ההתמתנות בעולם. אני מעריך שהצמיחה כאן ב-2023 תהיה 2.5%-2.7%, יחסית נמוכה בשביל ישראל". התחזית שמציג כץ נמוכה מזו של בנק ישראל ומשרד האוצר, שצופים צמיחה של 3%.

ההסבר של כץ הוא ש"יש לנו כמה קטרי צמיחה, כמו היצוא הביטחוני וגם ההייטק, חרף המשבר. הצמיחה שם תישאר, אך בקצב מתון. נוסף על כך, אנחנו נהנים מההשקעות שכבר יצאו לדרך בבנייה למגורים. זאת, למרות שיש ירידה בביקוש לדירות חדשות, בגלל ההאצה המהירה של התחלות הבנייה, ששברו שיא של עשרות שנים". כץ מסביר כי ריבוי אתרי הבנייה הפעילים יתמכו בנתוני המקרו.

הוא מוסיף, כי "המצב בישראל חיובי יותר לעומת ארה"ב, גם בזכות צמיחת קצב אוכלוסייה של 2% בשנה והעלייה למדינה. זה מגדיל את הביקושים ואת הצריכה הפרטית. היא אולי תהיה נמוכה יותר מאשר בשנים הקודמות, אבל גבוהה יותר מאשר בארה"ב".

"מחירי השכירות יחלו להאט בשנה הבאה"

כץ כאמור מכיר מקרוב את העבודה במשרד האוצר בתקופות משבר. למעשה, הוא היה שם במשבר הכלכלי החמור ביותר שידעה המדינה. "עבדתי במשך שבע שנים באוצר בשנות ה-80, שהתאפיינו באינפלציה דוהרת, במשבר מט"ח ובגירעון עצום. התפקיד שלי היה להיות חזאי מקרו".

זה דומה במשהו למשבר הנוכחי?
"אז הייתה תקופה אחרת. אנחנו לא שם. היינו נפגשים בכל מיני מקומות מסתור כדי לקבוע מדיניות, אפילו באמצע הלילה. אלו דברים שהיום לא קורים. אלמנט ההפתעה בכל תוכנית כלכלית שהיינו מתכננים היה מאוד משמעותי, כדי למנוע תגובה מהירה בשווקים או שינוי דרמטי בשער החליפין.

"בכל פעם שהכתבים ראו אורות במשרד האוצר באמצע הלילה הם ידעו שעומדת לצאת תוכנית כלכלית. לכן רצינו לשמור חשאיות, בעיקר כשגיבשנו את תוכנית הייצוב של יולי 1985, עד לחשיפתה".

ובחזרה למציאות העכשווית, מה להערכתך יקרה לאינפלציה בישראל?
"האינפלציה בישראל תמשיך לעלות בטווח הקרוב ותתמתן במהלך 2023, בין היתר בשל ההאטה הכלכלית, ההקלה בשרשראות האספקה וירידת מחירי הסחורות בעולם.

"מחירי השכירות יחלו להתמתן במהלך השנה הבאה, ואני צופה קצב של 2.5% בשנה הבאה. להערכתי, הריבית של בנק ישראל תעלה בטווח הקצר, ב-0.5% בינואר ועוד 0.25% בפברואר - וכך נגיע ל-4%. אז נהיה ברבעון השני, עם סביבת אינפלציה וסביבה ריאלית חלשה יותר, ובנק ישראל יעצור וישמור את הריבית על 4% במהלך 2023".

"מכבים כעת את השריפה מהמשברים הקודמים"

כץ סבור כי המשבר הנוכחי הוא בעצם תולדה של הדבר שבו טיפלו במשברים הקודמים. "אנחנו בעצם חווים את הנזק שנעשה בטיפול בשני המשברים הקודמים - 2008 ומשבר הקורונה", הוא אומר.

"אנחנו כבר 15 שנה עם הדפסת כסף וריבית אפס, והייתה תחושה שאין לזה מחיר. האינפלציה הייתה נמוכה מכל מיני סיבות, כמו גלובליזציה וייסוף בשקל אצלנו בישראל. זו תופעה גלובלית, גם בארה"ב, באירופה ובישראל. כעת חטפנו 'פצצה בפנים'. אין ארוחות חינם.

"המשבר היום הוא תולדה של הטיפול בעיקר במשבר הקורונה, שהביא גם להזרמה מוניטרית וגם להזרמה פיסקאלית מאוד משמעותית. זה הוביל להתפרצות של ביקושים, וכעת אנחנו מתמודדים עם אינפלציה גבוהה. אנחנו מכבים כעת את השריפה שנוצרה במשברים הקודמים", אמר.

עוד כתבות

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים