גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המזומנים אוזלים וההשקעות בשפל: תוכניות ההישרדות של חברות ההייטק לחורף הגיוסים של 2023

המשבר בהייטק רק התחיל: בדיקת גלובס מגלה כי עשרות חברות הייטק פרטיות בישראל, בהן גם ענקיות כמו גט, איטורו ופורטר, מתגלגלות עם הון שגייסו לפני שנתיים ויותר ● רובן העדיפו לדלג על גיוס ב־2023, על רקע הירידה בהשקעות בענף והתחזיות להאטה כלכלית, גם במחיר של גלי פיטורים, קיצוצי הוצאות ושינוי אסטרטגי ● וגם: אילו יוניקורנים הצליחו להתחמק מאזור הסכנה

חורף הגיוסים של 2023
חורף הגיוסים של 2023

הפיטורים בהייטק נכנסים אומנם להקפאה זמנית בשל חופשת החגים בארה"ב ובעולם הנוצרי, אך הן צפויות לחזור ובגדול עם תחילת השנה החדשה. הסיבה לכך נעוצה לא רק במצב הכלכלי העולמי, הפחתת הצריכה והורדת תקציבי הרכש בחברות, אלא גם בשל היעלמות של קרנות גידור מזירת ההשקעות בשל עליית הריבית וההפסדים שצברו. 

ישראל משלמת מחיר כבד על הסגידה להייטק. הגיע הזמן להיגמל | רעיון, מדור חדש
זו הייתה השנה הגרועה בשווקים זה עשור. מה מלמדת ההיסטוריה על ההמשך? 

בתוך הקלחת הזו, מצבן של חברות ההייטק הפרטיות רגיש במיוחד, מאחר והן תלויות בעיקר בכספי משקיעים פרטיים (בדרך כלל קרנות הון סיכון או קרנות גידור) המוזרמים להן אחת לשנה או שנתיים, בהתאם לקצב שריפת המזומנים, להכנסות, וליכולתן לצמוח. בניגוד למקבילותיהן הציבוריות, חברות ההייטק הפרטיות לא עומדות למבחן יומיומי מול משקיעים ואנליסטים, אבל יכולתן לגייס הון והשווי שלהן תלוי למעשה בחסדי קומץ משקיעים קיימים או חדשים שיקחו הימור וישקיעו בהן מתוך ציפייה לאקזיט גדול בעתיד.

רוב חברות ההייטק - הסטארט־אפים, חברות הצמיחה וחדי־הקרן - נדרשו לגיוס הון של מיליוני דולרים מדי שנה וחצי עד שנתיים בממוצע. בשנים 2020 ו־2021 חדי־קרן רבים גייסו שני סבבי ענק או יותר שהעניקו להם שווי הולך ועולה. זאת, על מנת להמשיך ולצמוח ככל האפשר במספר העובדים ולכבוש נתחי שוק חדשים, גם במחיר של הפסדים כבדים. חברת הסייבר סניק (Snyk), למשל, גייסה 115 מיליון דולר בתחילת 2020 ועוד 100 מיליון בספטמבר של אותה שנה. במרץ 2021 גייסה סניק עוד 175 מיליון דולר, ובתחילת ינואר 2022 סכום של 380 מיליון דולר. חברת הסייבר וויז ביצעה שלושה סבבי גיוס גדולים בתוך שנה אחת, וגם פיירבלוקס גייסה מיליארד דולר בשני סבבים סמוכים זה לזה בחצי השנה שחלפה בין אוגוסט 2021 לינואר 2022.

חברה כמו סניק, המעסיקה 1,200 אנשים, וככל הנראה מפסידה כסף, נאלצת לגייס לפחות 150־180 מיליון דולר מדי שנה כדי להעסיק מספר כה גבוה של עובדים, רובם ככולם אנשי סייבר מבוקשים ויקרים. לא לחינם יצאה החברה לגיוס ענק רק בשבוע שעבר של קרוב ל־200 מיליון דולר, אך נאלצה להתפשר על זהות המשקיעה: קרן העושר הקטארית.

הקיצוצים יסייעו להימנע מגיוס הון ב־2023

בדיקת גלובס מגלה כי טווח הזמן הרצוי לגיוס הון גדול עבור חדי־קרן ישראלים (כמו אפספלייר, ביג איי. די, איטורו, אקווה סקיוריטי וטראקס) - עבר בחודשים האחרונים. זאת, בהינתן תקופה שנעה בין 18 ל־24 חודשים בין סבבי הגיוס לחברות ההייטק הגדולות (התקופה המקובלת בשוק).

סייסנס, חברה ישראלית שדחתה שוב ושוב את תוכניותיה להנפקה, גייסה גם היא בפעם האחרונה בשנת 2020, מעט לפני הקורונה. אלא שגם היא אינה רואה צורך לצאת לגיוס הון השנה לאחר שהגיעה לרווחיות לפני מספר חודשים. החברה הוותיקה מייצרת 150 מיליון דולר בשנה, ומעדיפה להסתמך על הון חוזר מאשר להוסיף משקיעים נוספים לשולחן ולדלל את המשקיעים הקיימים - מצבת כוח-האדם של סייסנס קטנה במעל 10% במהלך השנתיים האחרונות בצל גל פיטורים וקיצוצי משרות.

חברה נוספת, שנאלצה לבטל את מיזוג הספאק שלה, היא איטורו. לפי PitchBook, פלטפורמת המסחר במניות ומטבעות קריפטו חשבה לגייס מיליארד דולר, אך בעקבות ההחמרה בנכונות ההשקעה בשוק, היא העדיפה להמשיך ולפעול במתכונת הנוכחית: איטורו רווחית כבר מאז 2017, ולמרות גלי ההדף של פרשת FTX על שוק הקריפטו, החברה רואה עלייה בהכנסות ממסחר במניות, מדדים וסחורות.

דוגמה נוספת היא חברת מוצרי השיווק הדיגיטלי אפספלייר (AppsFlyer), שגייסה 225 מיליון דולר בסוף שנת 2020, אך לגלובס נודע כי גם היא לא מחפשת לגייס הון חדש. היא תסיים את השנה עם קצב מכירות שנתי של 300 מיליון דולר בשנה עם שיעור רווח גולמי גבוה יחסית לשוק. מהחברה נמסר בתגובה כי "עם הכנסות צומחות של מעל 300 מיליון דולר בשנה במכירות תוכנה כשירות (SaaS), עם שולי רווח גולמי גבוהים מאוד, אפספלייר היא חברה עצמאית, שלא תלויה במשקיעים חיצוניים".

וכך גם טראקס (Trax), חברה שמספקת שירותי צילום למדפים במרכולים לצורכי בקרה מצד יצרניות המזון, דוגמת קוקה קולה ופרוקטור אנד גמבל. טראקס השלימה באפריל 2021 את סבב הגיוס הגדול ביותר בישראל - 542 מיליון דולר, מתוכם כ־300 מיליון דולר נכנסו לקופת החברה, והשאר לרכישת מניות ממשקיעים ועובדים. החברה יצאה לשני סבבי פיטורים במהלך השנה האחרונה, אך היא עדיין מעסיקה כ־900 עובדים ומוציאה על פי ההערכה לפחות 100־150 מיליון דולר בשנה על משכורות. בכל זאת, בחברה בונים על מעבר לרווחיות בסוף 2023. הכסף בקופתה אמור להספיק לה לפחות עד סוף 2024, ולפי ההערכה, הכנסותיה עומדות על כ־200 מיליון דולר בשנה.

החברות שעברו יותר משנתיים מאז שגייסו

חלק מהחברות שעבר זמן רב מאז הגיוס האחרון שלהן, כמו איטורו, גט ומינט מדיה, נאלצו לבטל או לדחות את ההנפקות המתוכננות שלהן. לעומתן, חברות אחרות דוגמת ביג איי. די, פורטר ואקווה סקיוריטי - ביצעו סבבי גיוס סגורים, חלקן פורסמו ללא סכום, או לא פורסמו כלל בשל שיקולי מוניטין, ככל הנראה. היו גם חברות שפנו לגיוס הלוואות וקווי אשראי, כמו אינפינידט, סאנביט וסייסנס, אך מדובר בפתרון בעייתי בתקופה כזו, שההכנסות מתקשות לצמוח והריביות עולות במהירות.

חברות נוספות, כמו סייבריזן, פבריק, יוטפו, ויה ולושה יגיעו גם הן במהלך 2023 לצומת דרכים דומה. אלה התחמשו בכמות גדולה של מזומנים במהלך שנות הגאות בענף (2020 ו־2021) וכעת הן פורסות את ההוצאות לאורך יותר שנים ונמנעות מלצאת לגיוס הון בשנה הקרובה, ואולי אף במחצית הראשונה של 2024.

הירידה מורגשת לא רק בכמות ההון, אלא גם בשווי שהמשקיעים מוכנים להציע. כיום, מכפילי ההכנסות עבור חברות שמגייסות כיום צמודים יותר לשוק ההון, שמציע מכפיל של פי שמונה על ההכנסות עבור חברות טובות. זאת, לעומת מכפילים של פי 30־50 לפיהם גייסו רוב חדי־הקרן בשנים 2020־2021. אחת החברות הגדולות איתן שוחחנו, שגייסה בשנה שעברה לפי שווי של 4 מיליארד דולר, הודתה כי לו הייתה נסחרת כיום בשוק ההון הייתה מקבלת שוווי של חצי מיליארד דולר בלבד.

לייטריקס, החברה הישראלית מאחורי אפליקציית FaceTune, האריכה את היכולת להשתמש בהון שגייסה ב־2021 לשלוש שנים נוספות. כך, לפי התוכנית שטווה סמנכ"ל הכספים בחברה ולשעבר ראש אגף תקציבים באוצר שאול מרידור, החברה קיבלה אוויר לנשימה עד 2025. ככל שנודע לגלובס, אין בחברה תוכניות לגייס חוב או לגייס סיבוב הון משלים עד אז.

כך גם ורביט, חברת התמלול שיסתיימו בקיץ הקרוב 21 חודשים מאז הסבב הקודם שלה. גם היא לא מגייסת כסף אלא מנצלת את הגיוס הקודם לרכישת חברות רווחיות. לגלובס נודע כי יש בקופתה 130־150 מיליון דולר, לאחר שגייסה 400 מיליון דולר ב־2021, וכי לאחר קיצוצים שנערכו השנה, החברה מתכוונת להפוך רווחית בשנה הבאה, ללא תוכניות גיוס הון בקרוב.

סייבריזןגם היא תכלה את תקופת 21 החודש מאז גיוס ההון האחרון שלה בשנת 2023. את הגיוס האחרון שלה חתמה בשנת 2021 עם 355 מיליון דולר בהובלת קרן ההון סיכון של שר האוצר לשעבר בממשל טראמפ סטיבן מנוצ'ין. החברה פיטרה 300 עובדים בשני גלים במהלך השנה, ולמרות זאת איננה מחפשת לגייס הון נוסף - בכיריה בטוחים שהחברה תוכל לצאת להנפקה במקום זאת כאשר שערי הבורסה בניו יורק יפתחו מחדש.

גט, שגיוס ההון האחרון שלה היה לפני שנתיים, הגיעה לרווחיות לאחר שצמצמה את פעילותה ברוסיה וויתרה על כמה שירותים משלימים בתחומי המשלוחים.

״לא ברור מדוע אין פאניקה בשוק״

בזמן שבקרב היוניקורנים והחברות הפרטיות הללו נשמעים רגועים ומשוכנעים שההיערכות שלהם לשנת ההאטה תסייע להן לצלוח את החורף של 2023, מהצד השני של התזרים מזהירים מפני שאננות בענף. "אני זוכר את המשבר בהייטק בשנת 2000. הייתה אז אווירת פאניקה שלא קיימת היום, ואני מתקשה להבין מדוע", אומר לגלובס משקיע הון סיכון שביקש להישאר בעילום שם. "הרי ברור שיהיה קשה לרוב המייסדים לגייס כסף בשנה או השנתיים הקרובות, במיוחד לאור העובדה שרוב החברות צמחו רק במספר העובדים שהן מעסיקות, ולנוכח ההבנה שההכנסות של רובן לא צפויות לגדול בשיעור ניכר. חברות רבות הציגו הכנסות צומחות במהלך השנתיים האחרונות, אבל רק במיעוט מהן מדובר בלקוחות שמחדשים חוזים אוטומטית. רוב החברות נמצאות היום בקרב בלימה כדי לשמר את הלקוחות ולמנוע נטישה, או לחלופין, להגדיל את המכירות מכל לקוח - משימה מאתגרת בשנים הקרובות".

ההשקעות בענף ברמה הנמוכה מזה שנים

אחת הסיבות למחסור בהון זמין עבור חברות ההייטק, גם המצליחות והצומחות בהן, היא ההפסדים שצברו קרנות הגידור והירידה הפתאומית בתשואה של קרנות ההון סיכון. סופטבנק וטייגר גלובל הן דוגמאות טובות למשקיעים שהפחיתו כמעט למינימום את ההשקעות שלהן בישראל. השותף שהיה אחראי על ההשקעות החדשות בישראל, ג'ון קורטיוס, פרש להקמת קרן משלו, כאשר בין החברות שהותיר מאחור נמנות חברות שעבר זמן רב מאז הגיוס האחרון שלהן, כמו רדיס, יוטפו, וואסט דאטה ופורטר.

ההשקעות בהייטק ירדו לרמתן הנמוכה מזה שנים. הנתונים המצטברים ל־2022 עדיין חיוביים, ושמים את השנה החולפת ברמה דומה לטרום־הקורונה, אך עדיין מדובר בעיקר בשיקוף של הרבעונים הראשון והשני של השנה, שברובם היו המשך ישיר לבועת הטכנולוגיה של 2020־2021. המחצית האחרונה של השנה, עם זאת, מאופיינת בירידה דרמטית בהשקעות הזרות בישראל, מה שמדיר שינה מעיניהם של מנהלי החברות והמשקיעים הישראלים שעדיין יושבים על הגדר.

במקום להגדיל את חלקן בחברות, כמה מהמשקיעים אף מיהרו למכור את מניותיהם. לפי PitchBook סבבים כאלה נרשמו בשנה האחרונה בחברות ישראליות כמו סייבריזן, היילו, ברינג, לוגז איי. או, ביג איי. די., יוטפו וקייטו נטוורקס.

"זאת שעת מבחן ליכולות הניהול של המנכ"לים. הם יידרשו להתעשת מהר, לצמצם הוצאות לא חיוניות ולהתמקד במכירות לטווח היותר קצר כדי לצלוח את המשבר", אומרת מרים שטילמן־לבזובסקי, שותפה בקרן טל ונצ'רס. "עליהם לקחת בחשבון שהמשבר הזה יכול להתארך שנתיים או שלוש, ולהבין שהמשקיעים בשלבי הצמיחה ישקיעו מעט מאוד, ושהיכולת לצפות מה יקרה לאחר מכן מוגבלת".

אדם פישר, שותף בקרן סמר, מסביר כי "סיבובי גיוס הון רבים מאלה שראינו בקרב חברות הצמיחה, נעשו פשוט בגלל שהן יכלו לגייס הרבה כסף ובשווי גבוה ולאו דווקא בגלל שהן נזדקקו למזומנים. לכן עבורן, מועד פקיעת המזומנים עשוי להיות רחוק הרבה יותר מ־24 חודשים - וזה עוד לפני שהן מבצעות קיצוצים או פורסות מחדש את תוכניות הצמיחה שלהן על פני תקופה ארוכה יותר".

הוא מסמן את קבוצת הסיכון של 2023: "מי שנמצאות בבעיה גדולה יותר לדעתי, הן חברות הסטארט־אפ הצעירות שצריכות להוכיח שיש להן עסק בר קיימא לפני שיוכלו לגייס עוד כסף. חלקן גייסו סכומים גדולים, 50 מיליון דולר ומעלה, כשהן מייצרות בשנה פחות ממיליון דולר".

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות