גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בצל משבר האנרגיה: גרמניה מחזירה לפעילות תחנות כוח פחמיות

מדינות אירופה מגדילות את שיעור ייצור החשמל מפחם, ומחזירות את היבשת שנים אחורה במאבק להפחתת פליטות מזהמות ● הדבר מתבטא במיוחד בגרמניה, שמבהירה כי היא עדיין מחויבת ליעדי האקלים העתידיים ● הביקוש הרב לפחם מעלה מחירים, וגם בישראל זה יורגש בקרוב

תחנת כוח פחמית בנידראוסם, גרמניה / צילום: Associated Press, AP, Michael Probst
תחנת כוח פחמית בנידראוסם, גרמניה / צילום: Associated Press, AP, Michael Probst

בשל משבר האנרגיה והגמילה המהירה מדלקי מאובנים מרוסיה, מדינות אירופה שבות בחודשים האחרונים לשימוש בפחם מזהם כדי לייצר חשמל. שיעורי ייצור החשמל מפחם מחזירים את היבשת שנים אחורה מבחינת המאבק להפחתת פליטות פחמן דו חמצני.

המערב הכריז על מחיר גג גלובלי לנפט הרוסי. כיצד יעבוד המנגנון? 
גרמניה מתכוננת לחורף בלי גז: מחשיכה מבני ציבור וחוזרת לפחם 
רוסיה תסתמך על "צי צללים" כדי להמשיך לייצא נפט 

הדבר מתבטא במיוחד בגרמניה, הכלכלה הגדולה באירופה, שהגדילה משמעותית בחודשים האחרונים את השימוש שלה בפחם - כולל גם ליגניט (פחם חום) שנחשב לסוג פחם מזהם ורעיל במיוחד. זאת, על רקע מצוקת הגז שבו המדינה שרויה. גם מדינות אחרות במזרח אירופה, מהמדינות הבלטיות דרך פולין וצ'כיה ועד להונגריה, הגבירו את השימוש שלהן בפחם. בגרמניה זינק השימוש בפחם על סוגיו השונים מ־19% מייצור החשמל ברבעון השלישי בשנה שעברה ל־34% אחוזים בחודש האחרון.

על פניו, הקואליציה המובילה את המדינה מבהירה כי היא "נשארת מחויבת למטרות האקלים השאפתניות של גרמניה", שכוללת הפחתת מחצית מפליטות הפחמן הדו חמצני עד שנת 2030 והפחתה מלאה עד שנת 2045. אך בפועל, המדינה "מחיה מחדש" תחנות כוח פחמיות שהיו אמורות להיסגר, מעניקה לרכבות פחם עדיפות ברשת הלאומית, רוכשת פחם בכמויות עתק ממדינות מזרח אירופה, וגם מפיקה אותו בעצמה מכמה מכרות שטרם נסגרו.

הקצב המהיר ביותר בשש השנים האחרונות

לפני המלחמה באוקראינה, הקואליציה הגרמנית, שבה שותפה מפלגת "הירוקים", התחייבה להאיץ את הגמילה של גרמניה מפחם ולכוון לסגירת כל התחנות הפחמיות כבר עד 2030. זאת, במקביל לסגירת כל התחנות האטומיות כבר השנה (2022). גרמניה התחייבה בעבר לסגור את תחנות הפחם עד שנת 2038.

בפועל, גם פעילות תחנות כוח אטומיות הוארכה עד לשנה הבאה, לכל הפחות. לפי אתר "Electricity Maps" בכמה ימים בחודש החולף, בהם לא ניתן היה להסתמך על אנרגיית רוח, תעשיית האנרגיה הגרמנית היתה מזהמת יותר מבחינת פליטות פחמן דו חמצני מזו של הודו או דרום אפריקה.

לפי חישוב סוכנות הידיעות הכלכלית "בלומברג", גרמניה "שורפת" פחם בקצב המהיר ביותר בשש השנים האחרונות, אחרי שהשימוש בו הלך ודעך בשנים האחרונות. היא אמורה גם להיות אחת המדינות שיגדילו משמעותית את ייבוא הפחם בשנה הקרובה, לפי נתוני סוכנות האנרגיה הבינלאומית.

"כולם שומרים על מטרות האקלים שלהם, אבל זה נכון שכאשר יש דילמה אם להשאיר את האורות דלוקים או להפחית פליטות פחמן, הבחירה היא לשמור על האורות דולקים", אמר בכיר בסוכנות.

גם בישראל ירגישו את התייקרות הפחם

אחת הסיבות לשימוש הגרמני בפחם הוא גם העובדה כי צרפת, שבשנים רגילות מייצאת חשמל למדינות השכנות על ידי הכורים האטומיים שלה, השביתה יותר משליש מהם בשל סוגיות תחזוק. היא ניצבת בפני מצב קשה החורף, שאולי יכלול הפסקות חשמל יזומות מצד הרשויות.

גרמניה גם מפיקה חשמל מפחם במקום הגז היקר, אותו היא שומרת לתעשייה ולחימום. בעוד השימוש בפחם בגרמניה עלה ב־13.3% בחודשים האחרונים, השימוש באנרגיות מתחדשות עלה ב־2.9% בלבד, כולל ייבוא אנרגיה הידרו־אלקטרית.

הביקוש האירופי לפחם מסייע למחירו לעלות, למרות שהוא עדיין נחשב לזול יחסית לגז. המחיר בבורסה של רוטרדם עומד על כ־250 דולר לטון פחם בשבוע החולף, לעומת 66 דולר לפני כשנה. בקיץ הגיע מחיר הפחם ל־400 דולר לטון.

התייקרות הפחם, שאינה מורגשת רק באירופה אלא באופן גלובלי, היא אחת הסיבות להעלאת תעריפי החשמל בישראל, שעדיין משתמשת במשאב כדי לייצר חשמל. התעריפים אמורים להתייקר ביותר מ־8% בחודש הבא. סוכנות האנרגיה הבינלאומית העריכה כי הביקוש לפחם ב־2022 שבר שיאים, והגיע ל־8,025 מיליון טון פחם ברחבי העולם.

"פחם רושם קאמבק בייצור חשמל", אמר לסוכנות הידיעות מנהל חברת הייעוץ Perret המתמחה בתחום האנרגיה. "ואנחנו חושבים שהוא יהיה פחות עונתי ממה שהיה עד כה, עם יותר שריפת פחם גם בקיץ, באביב ובסתיו - כל עוד הוא חוסך כל כך הרבה כסף לעומת גז, וישנו מחסור בגז".

"לא אמור להשתנות בשנים הקרובות"

סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA) מציינת כי גרמניה הוסיפה בשנה האחרונה כ־10 ג'יגה־ואט של ייצור חשמל מפחם, וכי הדבר גורר את האיחוד האירופי "לעבר הגברת ייצור החשמל מפחם, מה שלא אמור להשתנות בשנים הקרובות".

גם פולין, שלה מכרות פחם מתפקדים, הגבירה את השימוש שלה במשאב המזהם. בניגוד לתחומי הגז והנפט, לגרמניה יש מכרות פחם וליגניט פעילים עדיין (למרות סגירתם של רבים מהם בשנים האחרונות), והיא מפיקה כ־160 מיליון טון פחם וליגניט בשנה ממקורות "עצמאיים".

מומחים שצוטטו ב"בלומברג" אמרו כי ייתכן שמחירי גז היורדים, יחד עם חזרתם לתפקוד של כורים גרעיניים בצרפת, יכולים להוריד את מחיר הפחם בחודשים הקרובים. עם זאת, הדבר תלוי בעיקר במזג האוויר בחורף הנוכחי ובמצב רשת החשמל הצרפתית, שבדרך כלל מספקת כ־15% מכלל צריכת החשמל באירופה.

בארה"ב, לעומת זאת, הולך ופוחת השימוש בפחם עם המעבר של עסקים לגז מהפקה מקומית. ארה"ב צפויה להפוך ליצואנית גז מונזל מובילה לאירופה בשנים הקרובות.

למרות זאת, ה־IEA חוזים כי ההשקעה הנוכחית באנרגיות מתחדשות, כולל קרוב להכפלה של יכולת ייצור החשמל מתאים סולאריים באירופה בשנה האחרונה, השקעות בחוות רוח חדשות ואנרגיה הידרו־אלקטרית, כמו גם השימוש בביו־מאסה (בעיקר שריפת פסולת עירונית לחימום), יביאו לכך כי הן "יחליפו בהדרגה" את השימוש בפחם בשנים הקרובות. תפוקת החשמל מהם תוכפל עד שנת 2027, לפי תחזיות הסוכנות, והן יהפכו למקור המוביל לייצור חשמל.

עוד כתבות

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס