גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עברנו ויה דולורוזה בתחנה המרכזית": מנכ"ל לוינשטין נכסים מדבר

עם תחילת עבודות ההריסה במתחם, שמיועד לבניית מאות יחידות דיור, מספר מנכ"ל לוינשטין נכסים, שאול לוטן, שרכש אותו יחד עם שיכון ובינוי: "הרכבת הקלה עצרה לנו את התוכניות, וגם ההגבלות מנת"ע עשו את שלהן, אבל בסוף הכול חזר לתלם"

מתחם התחנה המרכזית הישנה בתל אביב / צילום: מצגת החברה
מתחם התחנה המרכזית הישנה בתל אביב / צילום: מצגת החברה

יותר מעשור עבר מאז רכשה חברת לוינשטין נכסים את חלקת הקרקע הראשונה במתחם התחנה המרכזית הישנה בתל אביב - שנחשב לחצר האחורית של העיר והיווה שם נרדף להזנחה ומוקד משיכה לעסקים מפוקפקים. לפני כשנה השלימה חברת הנדל"ן שבשליטת שאול לוטן (70%), לצד שותפתה לפרויקט שיכון ובינוי, את פינוי אחרון המחזיקים בקרקע, והשבוע החלה בעבודות באופן רשמי עם הריסת מבנה ראשון במתחם.

התחילה הריסת התחנה המרכזית הישנה בתל אביב. בכמה עלה שווי המתחם מ-2015?
הכלכלנית הראשית: 72% מהדירות שהיזמים מוכרים הן דירות על הנייר
הצרות של פסגות: מניה יורדת, חוב מכביד וכעת גם חקירה בחשד לשימוש במידע פנים ע"י בכירים בבית ההשקעות | ניתוח

"כשקנינו את הקרקע הראשונה חשבתי שהתהליך יימשך רק חמש שנים", משתף לוטן, המנכ"ל והבעלים העיקרי של החברה, "אבל לאחר הרכישה המשותפת של המתחם המרכזי עם שיכון ובינוי, החלו הצרות: קיבלנו 180 'פציינטים' - בעלי קרקע, דיירים קבועים ופולשים - שהבהירו שאף אחד לא יוציא אותם משם. לקח לנו זמן, ובשיתוף העירייה השלמנו את הפינוי של כולם לפני קצת פחות משנה, כולל פיצויים למי שהגיע לו".

לוינשטין נכסים  נסחרת בשווי של 1.3 מיליארד שקל, לאחר שאיבדה בשנה האחרונה 20% משווייה (למרות זינוק של 20% כמעט בשבוע האחרון). בדוחות החברה לשנת 2021 צוין, כי "הושקעו תשומות בקרקע, פונו פולשים ומחזיקים, שולמו תשלומים לקבלנים להריסות המבנים ושולמו דמי פינוי בסך כולל של כ-3.1 מיליוני שקלים". אבל שם זה לא נגמר: שינויים בתוואי הקו הירוק שעובר בסמוך (תחנת לוינסקי המתוכננת), בתוספת "מטלות" שביקשה עיריית תל אביב-יפו, עיכבו עוד את הביצוע.

צילום: יח''צ

"עברנו ויה דולורוזה בגלל הרכבת הקלה, וזה עצר לנו שוב את התוכניות", אומר לוטן. "גם ההגבלות מנת"ע עשו את שלהן, אבל בסופו של דבר הכול חזר לתלם, ואפילו המכונה החופרת את קו הרק"ל כבר נכנסה לאדמה. אומנם העירייה עבדה קצת לאט, אבל בסופו של דבר, כמו מכבש, הכול נכבש ויצא לדרך - גם הודות לשיתוף הפעולה המלא עם העירייה".

את ההשקעה הראשונה שלה במתחם התחנה המרכזית הישנה בתל אביב ביצעה לוינשטין בשנת 2011, כשרכשה נתחים ממנו, וב-2015 הגדילה את חלקה במתחם ל-50%, אחרי זכייה יחד עם שיכון ובינוי (רכישה שמומנה בחלקה הגדול בהלוואה מבנק דיסקונט). זאת במסגרת הליך שנעשה תחת פיקוח בית המשפט בעקבות תביעה לפירוק שיתוף והעברת הזכויות בנכס לכונסי נכסים. הקרקע שבה מחזיקות לוינשטין ושיכון ובינוי במתחם התחנה המרכזית הישנה בתל אביב משתרעת על פני כ-35 דונם.

לפי הנתונים שלוינשטין מציגה, השקעתה בנכס במועד רכישת הקרקע ב-2015 עמדה על קצת יותר מ-150 מיליון שקל, כך שבסך-הכול, עם הרכישה הראשונה ב-2011, השקיעה לוינשטין ברכישת חלקה במתחם פחות מ-200 מיליון שקל. זאת בעוד שערכו הנוכחי מגיע בספריה לכ-650 מיליון שקל - יותר מפי שלושה משווי ההשקעה.

עליית השווי תורגמה לרווחי עתק בדוחות

עליית השווי תורגמה לרווחי עתק בדוחות החברה. כך, בשנת 2021 קבעה לוינשטין נכסים כי חלה עלייה בשווי ההוגן של מקרקעין התחנה בסך של כ-175 מיליון שקל, שנבעה בעיקר מעלייה בשווי למ"ר מבונה למשרדים, מסחר ומגורים, בדומה לעלייה בשווי מחירי הקרקעות בסביבת הפרויקט.

מול הנתון הזה ניצבת, כמובן, הריבית במשק והעלייה המשמעותית בה בחודשים האחרונים, שמדאיגה מאוד חברות נדל"ן גדולות. לשם ההמחשה, נציין כי לוינשטין נכסים ביצעה בדצמבר 2020 מימון מחדש של אשראי בהיקף 158 מיליון שקל שניתן לה לטובת רכישת הקרקע במתחם.

המימון שהוחלף נשא ריבית קבועה של 3.5%, ולאחר מכן נהנתה החברה מריבית של כ-2% (פריים פלוס 0.5%). כיום, בעקבות העלאות הריבית מצד בנק ישראל, היא כבר עומדת על שיעור של 5.75%.

בלוינשטין לא מודאגים מהמספרים, בעיקר נוכח יתרת חוב נמוכה מאוד, לאחר שבדצמבר 2021 פרעה החברה בפירעון מוקדם כ-70 מיליון שקל מהאשראי לפרויקט. "כיום נותר לנו חוב על הקרקע של כ-80 מיליון שקל בלבד", מציין ערן עמרם, המשנה למנכ"ל לוינשטין נכסים, והאחראי על ענייני הכספים בחברה. "מדובר בחוב קטן מאוד, ובתנאים טובים מאוד.

"היחס בין שווי הקרקע הגבוה לחוב הנמוך מייצר לנו נוחות בשני אופנים: כשנצא לדרך לא נצטרך להשקיע הון עצמי נזיל נוסף, שכן הקרקע מספיקה כדי לצאת לדרך כבטוחה שתועמד לתאגידים המממנים; והחוב עצמו, הקטן בהיקפו, לא מוסיף לנו עלויות מימון משמעותיות. כשמסתכלים על המספרים של הפרויקט זה יחס נמוך מאוד - חברות נדל"ן לא רגילות לעבוד עם חוב כזה".

לוטן מוסיף, כי "החברה שלנו שומרת על מרווחים גדולים מאוד, על LTV נמוך מאוד, ונהנית מ'כריות בטיחות' גדולות. לכן אנחנו לא צופים בעיה במימון ובהקמה של הפרויקט הזה, ואני מניח שגם שיכון ובינוי לא צופים בעיה כזו. לא צריכה להיות מניעה כספית להתחלת הפרויקט". בחברה מעריכים כי היתרי בנייה לפרויקט יינתנו בתוך כשנה וחצי מהיום.

"זה לא פרויקט אלא רובע עם מאפיינים של עיר"

לוינשטין נכסים וחברת שיכון ובינוי נדל"ן מחזיקות במלוא הזכויות במתחם 1, שהוא המתחם המרכזי של פרויקט התחדשות התחנה המרכזית הישנה, ובו ניתן יהיה לבנות כ-600 יחידות דיור וכ-60 אלף מ"ר בשטחי תעסוקה.

התוכנית המאושרת לכלל המתחמים בתחנה המרכזית (ארבעה בסך-הכול) - שבה מחזיקות השתיים בחלקים שווים למעלה מ-70% מזכויות הבנייה - תכלול כ-1,333 יחידות דיור, 153 אלף מ"ר שטחי מסחר, תעסוקה ומשרדים ועוד כ-48 אלף מ"ר שטחי ציבור ומבני ציבור.

"זה לא פרויקט, אלא רובע שלם שיש לו מאפיינים של עיר", מסביר עמרם. "מגורים, מסחר, תעסוקה ומשרדים, תרבות, גלריות בכיכר, נגישות תחבורתית, חיבורים של כבישים - יהיה בו הכול. הרובע נמצא בדיוק בתווך שבין שדרות רוטשילד ובין דרום העיר עצמו, ואני מניח שהוא יסייע לתל אביב להמשיך ולהתפתח דרומה".

"זה יהיה אזור מפותח מאוד, עם נגישות מקסימלית", מסכם לוטן. "שתי תחנות רכבת קלה ותחנת רכבת כבדה במרחק נגיעה (תחנות הקו הירוק והאדום של הרק"ל, ותחנת ההגנה של הרכבת הכבדה, י' נ'), ודרך ישירה שתיסלל מהמתחם ועד לשדרות רוטשילד. זה ייתן 'בוסט' אדיר לכל הסביבה, ויהווה קפיצה גדולה מאוד בהתפתחותו. ברגע שיש מסה קריטית כזו של בנייה והתחדשות, זה משביח בבת אחת את כל האזור. אני צופה שהמחירים יעלו משמעותית, והאזור יהפוך למרכז, לליבה של העיר".

בין נכסיה הבולטים של לוינשטין נכסים, הפועלת בעיקר בתחום הנדל"ן המניב למסחר ולמשרדים, ניתן לציין את מגדל לוינשטין בדרך מנחם בגין בתל אביב ואת מגדל דיסקונט בפינת הרחובות הרצל ויהודה לוי בעיר, ששוויים יחד מתקרב ל-600 מיליון שקל. מתחם התחנה המרכזית הישנה הוא הנכס המרכזי של לוינשטין במסגרת נכסיה הנמצאים בהקמה ופיתוח.

עוד כתבות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

"מקווה להגיע בשנה הבאה": האמירות, התחזיות והמחליף. כך נראתה האסיפה השנתית של משקיע העל

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר ה'תאוויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בתל אביב; נובה קופצת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-1% ות"א 90 מטפס בכ-0.6% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום