גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סופו של עידן בכרטיסי האשראי: האם סמוטריץ' יזרז את מעבר הענף לידי חברות הביטוח?

בצל ההודעה על הפרדת כאל מבנק דיסקונט, הודיע שר האוצר על הקמת צוות שיבחן את השתלטות המוסדיים על חברות כרטיסי האשראי ומדוע לא לבטל סעיף המונע את מכירת כאל לחברת ביטוח ● הערכות: לא יתערב בעסקאות כלל־מקס והראל־ישראכרט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: Reuters, Menahem Kahana
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: Reuters, Menahem Kahana

תם עידן בשוק כרטיסי האשראי בישראל. כאל, חברת כרטיסי האשראי האחרונה שעוד נמצאת בשליטתו של בנק, תצטרף בקרוב לשתי המתחרות שלה - ישראכרט ומקס, שהופרדו בשנת 2019 מידי הבנקים ששלטו בהן - הפועלים ולאומי. על כך החליט השבוע שר האוצר החדש, בצלאל סמוטריץ', שקיבל את המלצות הוועדה שהקים קודמו בתפקיד, אביגדור ליברמן, ועליה פורסם לראשונה בגלובס.

מנכ"ל חברת המכשור הרפואי הגדולה בעולם רוצה להפוך את ישראל לשוק הניסוי שלה | ראיון
השמרנות משתלמת: למה אפל היא ענקית הטכנולוגיה היחידה שלא מפטרת? 
שש שנים לחיסכון לכל ילד: איפה היה הכי כדאי להשקיע, ומי הגוף שמוביל? | בדיקת גלובס

אמנם עוד יעבור זמן רב עד שדיסקונט, המחזיק כיום ב־72% מכאל (היתר בידי הבנק הבינלאומי, שלא יצטרך למכור את אחזקותיו), ייפרד באופן סופי, כשההערכות מדברות על בין שלוש לארבע שנים. אך קרוב לוודאי שאם לא יהיו הפתעות בדרך, עד שזה יקרה, מקס וישראכרט ימצאו עצמן בידיים של בעלי שליטה חדשים המשתייכים לאותו התחום - ענף הביטוח.

במקס מקווים שבימים הקרובים תקבל כלל ביטוח את היתר השליטה והעסקה במסגרתה היא רוכשת את מלוא המניות של חברת כרטיסי האשראי על פי שווי של 2.47 מיליארד שקל. בישראכרט דיווחו השבוע על סיכום להארכת המו"מ מול חברת הביטוח הראל בשלושה שבועות עד ה־12 בפברואר, על מנת לבחון את הצעתה של הראל לרכוש את השליטה בה בתמורה ל־2.7 מיליארד שקל.

כעת, גדלו על פי הערכות של גורמים בענף הסיכויים שגם כאל תגיע בסופו של דבר לידיים של חברת ביטוח. זאת לאחר שיחד עם ההודעה שלו על הפרדת כאל מדיסקונט, הודיע סמוטריץ' שבכוונתו למנות בנושא צוות משרדי שיבחן את נושא השליטה של הגופים המוסדיים הגדולים בחברות כרטיסי החיוב באופן רוחבי.

על פניו נראה כי מדובר במהלך שדווקא עלול לסכל את השתלטות חברות הביטוח על חברות כרטיסי האשראי, מתוך חשש ליצירת ריכוזיות חדשה שתחליף את זו שאפיינה את שוק כרטיסי האשראי כשאותן חברות היו בידי הבנקים.

אולם מתברר כי אותה וועדה עשויה לייצר דווקא תהליך הפוך ולהכשיר את מכירתה של כאל לידי חברת ביטוח, כשנראה שהסיכויים המרביים אם אכן יתרחש תהליך כזה, חברה זו תהיה הפניקס.

נכון להיום, נאסר על פי חוק על הבנקים למכור את חברת כרטיסי האשראי ישירות לגוף מוסדי. כך, בנק הפועלים הפך את ישראכרט לחברה ציבורית ללא גרעין שליטה, ואילו לאומי מכר את לאומי קארד, כיום מקס, לידי קרן ההשקעות האמריקאית ורבורג פינקוס, שבהמשך חתמה על עסקה למכירתה לכלל ביטוח.

לאור העסקה הנרקמת בין הראל לישראכרט וזו שסוכמה בין כלל ביטוח לוורבורג פינקוס לרכישת מקס, עלתה השאלה מדוע יש צורך באותו איסור על מכירה מיד ראשונה, כששנים ספורות בלבד לאחר מכן המוסדיים הישראליים רוכשים בכל מקרה את אותן חברות.

לכן נראה כי הצוות, בראשות הממונה על התקציבים, בשיתוף עם היועץ המשפטי במשרד האוצר והממונה על רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, יתכנס על מנת לבחון אם עדיין ישנה הצדקה לאנומליה שנוצרה בין החוק למה שמתרחש בפועל בתוך פרק זמן קצר.

הנגיד מגלה תמיכה בדיון מחודש

על פי הודעת משרד האוצר, הצוות צפוי לעבוד מהר ולמסור את מסקנותיו כבר בשבועות הקרובים ולא למשוך את הדיונים, לאחר התייעצות עם המאסדרים הרלוונטיים, כאשר בכוונת השר להתייעץ עם נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, בנושא, שמגלה תמיכה בדיון מחודש שעשוי להביא לביטול הסעיף הרלוונטי בחוק.

בכל מקרה, מסתמן כי הצוות ידון בעיקר בעתידה של כאל והוא לא צפוי להתייחס לעסקאות שכבר נחתמו כמו זו למכירת מקס, או עסקאות שנמצאות בתהליך כמו בין הראל לישראכרט. לאור הנטייה של גופים ממשלתיים שלא להתערב בעבודתם של רגולטורים, נראה כי רק אם במהלך דיוני הצוות יעלו ממצאים "קיצוניים" באשר להחזקה של גופים מוסדיים בחברות כרטיסי האשראי, כמו למשל ניצול המידע באופן לא הולם, עשויה להיות למסקנות השלכות על שתי העסקאות המתרקמות.

צפי לתחרות בין הפניקס להראל על אשראי צרכני

ההחלטה של סמוטריץ' באשר להפרדת כאל מדיסקונט התקבלה כחלק מהמדיניות להגדלת התחרות בשוק הבנקאות והאשראי. לאור התזוזה של השליטה מהבנקים לחברות הביטוח, כולל הקמת צוות שעשוי לבטל את איסור המכירה הישירה למוסדיים, נראה כי שר האוצר החדש מאמין שהתחרות האמיתית בתחום האשראי הצרכני צריכה להיעשות אל מול הבנקים, וכניסה של חברות ביטוח עם האמצעים הכלכליים והגישה שלהם לציבור, היא שיכולה לעשות את השינוי.

במקרה, באוצר פרסמו את החלטתו של השר החדש זמן קצר לאחר שישראכרט דיווחה כי הגיעה לסיכום עם הראל לפיו פרק הזמן לניהול המו"מ עם חברת הביטוח יוארך בשלושה שבועות, עד ל־12 בפברואר. בחברת כרטיסי האשראי אמנם ציינו כי במהלך אותם שלושה שבועות יימשכו המגעים בקשר לפנייתה של הראל, אך גם הבהירו כי הארכה תאפשר להם לבחון גם חלופות נוספות.

נזכיר, כי דבר המגעים בין הראל לישראכרט פורסם לאחר שישראכרט חתמה על מזכר הבנות מול חברת ביטוח אחרת, הפניקס, להקמת מיזם משותף למתן אשראי צרכני ללקוחות הפניקס, תחת חברה חדשה - הפניקס אשראי. אם בסופו של דבר תירכש ישראכרט על ידי הראל, המיזם המשותף עם הפניקס יבוטל.

הפניקס זועמת על המהלך של ישראכרט ואף טענה כי הוא נעשה בחוסר תום לב ודורשת לבטל אותו, תוך איום כי אף תפנה לבית המשפט ותתבע את חברת כרטיסי אשראי על סכום של מאות מיליוני שקלים. במקרה כזה, לא מן הנמנע כי הפניקס תתחרה בסופו של דבר בהראל גם בתחום האשראי הצרכני, אם תרכוש את כאל כשזו תוצע למכירה.

סמוטריץ' מיתן את צמצום מסגרות האשראי מצד הבנקים

לצד ההודעות הנוגעות לרכישות חברות כרטיסי האשראי, פרסם שר האוצר החדש, בצלאל סמוטריץ', גם הודעה שצפויה להרגיע עשרות אלפי משקי בית, שעלולים היו לחוות צמצום של מסגרות האשראי שלהם בקרוב. השר הודיע כי בכוונתו לפרסם תזכיר חוק שיבטל את החובה שהוטלה על הבנקים הגדולים - לאומי והפועלים, לצמצם את מסגרות כרטיסי האשראי, שאמורה הייתה להיכנס לתוקף בעוד כשבועיים.

סמוטריץ' ונגיד בנק ישראל, אמיר ירון, הסכימו בנושא זה, והשר הודיע שבכוונתו להפחית את חובת צמצום המסגרות.

בבנק ישראל ובאוצר כיוונו לכך כדי להקל על הציבור, בייחוד בעת זו של עליית ריבית והתייקרות מוצרים רבים, שמצמצמות את ההכנסה הפנויה וגורמות לציבור להשתמש במסגרות האשראי.

נזכיר, כי מכון המחקר והמידע של הכנסת מצא כי צמצום המסגרות פוגע בעיקר במעמד הביניים, כיוון שכאשר הציבור מנצל את מלוא מסגרת האשראי, הוא חשוף לכך שלא יאושרו עסקאות שהוא מבקש לבצע, וכך נפגע דירוג האשראי שלו.

עוד כתבות

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה-קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, אתמול / צילום: Reuters, Selcuk Acar/Anadolu Agency

מצוידים ברימוני הלם: המשטרה פשטה על אוניברסיטת קולומביה ופינתה את המפגינים

השוטרים הגיעו אתמול בלילה מצוידים ברימוני הלם ופשטו על בניין המילטון באוניברסיטת קולומביה בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים ● באוניברסיטאות אחרות ברחבי ארה"ב נמשכו המהומות בעוצמה נמוכה יותר

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

המניה שהטריפה את וול סטריט פרסמה תחזית חיובית, אך ירדה במסחר המאוחר

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה