גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עדכון המדדים בבורסה מתקרב: מי תיכנס לת"א 35 ואילו חברות ימצאו את עצמן מחוץ לת"א 125?

מחקר של הבורסה בתל אביב מגלה עד כמה השתייכות של חברות למדדים המובילים קריטית לסחירות בהן ולשוויין, ועד כמה עלולות להיפגע אותן חברות שימצאו את עצמן מחוץ למדדים האלה ● בניסיון לצמצם את הפער הזה, תצא לדרך השנה רפורמה שתוסיף פרמטרים של נזילות וסחירות לקביעת משקל המניות במדדים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock
בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בעיית הנזילות בבורסה בתל אביב, שהמסחר בה מתרכז כמעט כולו במניות הנכללות בשני מדדי הדגל - ת"א-35 ות"א-125 - היא סוד גלוי בשוק ההון המקומי. כפי שפורסם בגלובס בחודש שעבר, בשוק יש המגדירים כ"קטסטרופה" את הנתונים שלפיהם כ-74% ממחזור המסחר היומי מתרכז במניות של חברות הנכללות במדד ת"א-125.

"קטסטרופה": מאות חברות בבורסה נותרו בלי סחירות ובלי נזילות
מהפניקס ועד ישראכרט: מה מסתתר מאחורי מבול העסקאות שנרקמות בבורסה
מדוע שוק הנגזרים בבורסת תל אביב דועך, ואיך אפשר להציל אותו 

יתרת המניות, מעל 400 חברות הנסחרות בתל אביב, מסתפקות במחזור יומי ממוצע זעום של 180 מיליון שקל בלבד, שהיווה בשנה החולפת כ-8% מכלל המחזור היומי. בחודש נובמבר האחרון אף צנח חלקן של אותן מניות, המהוות מעל 70% מהמניות הרשומות למסחר בתל אביב, לכ-4% מהמחזור היומי - פחות מ-100 מיליון שקל.

כנגזר מכך, חברות הזוכות להיכנס למדדים המובילים - בעיקר בשל שווי השוק שלהן, אך גם בזכות פרמטרים נוספים, ובהם שיעור החזקות הציבור - נהנות מחשיפה גדולה יותר למשקיעים, והמסחר בהן עולה פלאים, בעוד שאלה הנפלטות מהמדדים צפויות לירידה דרסטית בפעילות.

"הרצון להיכלל במדדי הדגל נובע ממניעים של יוקרה, כסף, חשיפה לשווקים בינלאומיים וסחירות גדולה יותר במניה, ואגו", מסביר אלון אנקר, כלכלן מחלקת המסחר של הבורסה לני"ע.

כאשר מדברים על כסף, הכוונה היא להחזקות הציבור בקרנות עוקבות ומחקות אחר מדדים בבורסה בתל אביב. לכניסה או ליציאה ממדדי הבורסה יש השפעה עצומה על המסחר במניות החברות ועל שוויין. הסיבה לכך היא בראש ובראשונה שקרנות סל וקרנות מחקות, שהן מוצרי השקעה פסיביים, מחויבות לרכוש את מניות החברות הנכללות במדדים בהתאם למשקלן.

מנתוני הבורסה עולה, כי היקף ההשקעות של הקרנות הללו במדדי ת"א-125, ת"א-35 ות"א-90 מסתכם בכ-30 מיליארד שקל (מחצית מכך במכשירים העוקבים אחר ת"א-125). זאת, בעוד שהשקעת הקרנות העוקבות והמחקות על מדד ת"א-SME60 (מניות השורה השנייה) ות"א-צמיחה עומדת על כ-340 מיליון שקל בלבד (כ-1.13% מהסכום המרוכז בת"א-125).

"ימי עדכון המדדים הם ימים עתירי מסחר"

הפערים האלה באים לידי ביטוי מוחשי פעמיים בשנה, בפברואר ובאוגוסט, כאשר הבורסה מעדכנת את רשימת החברות שמניותיהן נכללות במדדים. בעדכון הקרוב, שיתקיים ב-5 בפברואר, נקבע כי לת"א-35 תיכנס מניית אנלייט אנרגיה , והיא תחליף את אופקו הלת'  (חברה זרה המשקיעה בחברות מחקר ופיתוח בתחומי הביו-פארמה והדיאגנוסטיקה).

בת"א-125 תהיה תחלופה נרחבת יותר. שש חברות ייצאו מהמדד - אילקס מדיקל, דלתא מותגים, לאונרדו די.אר.אס (לשעבר ראדא), מלם תים, מספנות ישראל ופולירם, ואילו ארבע ייכנסו אליו - אורמד , אפולו פאוור , לפידות קפיטל  ומשק אנרגיה .

"ימי עדכון מדדי המניות החצי-שנתיים בבורסה הינם עתירי מסחר, ובמהלכם ובסמיכות להם פועלים לקוחות בעלי אינטרסים מגוונים, ולפיכך מדובר בחגיגה של נזילות בבורסת ת"א", אומר אנקר. "המסחר בשלב הנעילה בימים אלו מנקז את סך השינויים בשוק ההון במהלך חצי השנה שחלפה מאז העדכון הקודם", הוא מסביר.

למעשה, הבאזז סביב עדכון המדדים מתחיל כבר בשבועות שלפני. "תוצאות המרוץ של החברות הוותיקות לשמור על מקומן במדדים, ושל חברות חדשות להחליף אותן, נקבעות על פי השינוי היחסי במחיר המניה ובהחזקות הציבור, והן משליכות הן על ההשתייכות במדד והן על משקל המניה העדכני במדד", מוסיף אנקר.

"שינוי יחסי זה יכול שיגרום למניה לטפס למדד של שווי שוק גבוה יותר, לדוגמה מעבר מת"א-SME60 למדד ת"א-90 , או לרדת למדד שווי שוק נמוך יותר. עם זאת, ברוב המקרים המניה תישאר באותו מדד שווי שוק, אך משקלה במדד צפוי להשתנות".

אותם שינויים מביאים לידי ביטוי את הזרמים והמגמות השונות ואף המנוגדות בקרב השחקנים השונים במגרש הפיננסי. "יצרני המוצרים הפיננסיים בבורסה, ובייחוד מנפיקי קרנות הסל והקרנות המחקות, מעוניינים בכמות מינימלית של שינויי הרכבים ומשקלים, שכן על פי הרוב המכריע של המחקרים האקדמיים בנושא, ריבוי תחלופה במדדים פוגע בתשואת המדד למחזיקים. מהצד השני של המגרש מצויים השחקנים המתוחכמים, המעוניינים בהיקף מקסימלי של שינויים, במטרה לנצל את ההיכרות עם השיטה והמתודולוגיה הפסיבית הקשיחה, כדי להשיא רווחים במהלך המסחר".

גידול של עשרות אחוזים במסחר עם הכניסה למדד

כדי לאמוד את היקף הפעילות סביב השינויים בהרכב המדד, בדק כלכלן מחלקת המסחר של הבורסה חמישה עדכונים חצי-שנתיים שנערכו בין פברואר 2020 ופברואר 2022 לגבי מניות שנקלטו ונפלטו ממדד ת"א-125. מספר זה נע בין 11 מניות בעדכון פברואר 2021 (שש נכנסות וחמש יוצאות) ל-20 מניות בעדכון אוגוסט 2021 (שמונה נכנסות ו־12 יוצאות).

הממצאים שלו מגלים כי היקף המסחר ב-21 מניות בלבד (בממוצע) המחליפות מדד הוא כ-1.7 מיליארד שקל, סכום המהווה כ-30% מכלל המחזור בימי עדכון. בנוסף, המחזור במניות המחליפות מדד גבוה פי כ-15 מהמחזור במניות אלו ביום "רגיל' בממוצע שנתי.

במניות אשר נפלטו ממדד ת"א-125 נרשמה ירידה במחזורים בטווח שבין כ-10% לכ-40% בין החודש שלאחר היציאה מהמדד ובין החודש שלפניו. "ניתן להגיד כי הירידה במחזור המסחר מתרחשת כבר בחודש שלאחר העדכון, וללא שינויים דרמטיים נוספים בתקופה של חודשיים ושלושה חודשים (לאחר העדכון אל מול חודשיים ושלושה לפני העדכון, ר' ו').

"יוצא דופן הוא עדכון אוגוסט 2020, שבו הירידה במחזורים באה לידי ביטוי רק בחודש השלישי לאחר השינוי, ומגיעה לכ-20%. חריג זה ניתן להסבר על ידי הגידול החד במחזור במדד ת"א-SME60 בחודש שלאחר העדכון", מציין אנקר.

כך לדוגמה, היקף המסחר במניית דור אלון, שנפלטה בעדכון פברואר 2020 ממדד ת"א-90 למדד ת"א-צמיחה, ירד בחודש שאחרי העדכון ב-23% לעומת החודש שקדם לעדכון, וב-39% בתקופה של שלושה חודשים. המסחר במניית מבטח שמיר, שיצאה בפברואר אותה שנה מת"א-90 למדד SME-60, ירד ב-25% בחודש הראשון וב-36% בתקופה של שלושה חודשים.

לעומתן, במניות שהצטרפו לת"א-125, ניתן לצפות בשינויים יותר דרמטיים. בעדכון פברואר 2020 ניתן לראות גידול של כ-20%, כ-60% וכ-90% - בחודש, בחודשיים ובשלושה חודשים שלאחר העדכון, בהתאמה, אל מול פרקי הזמן הזהים לפני העדכון. "את הגידול שבין החודש הראשון לשני ניתן לשייך, בחלקו לפחות, לגידול בפעילות שחל עם פריצת מגפת הקורונה במרץ 2020, אך דפוס זה חוזר על עצמו גם בעדכונים אחרים", אומר אנקר.

"בעדכון אוגוסט 2020 הגידול עומד על כ-60% לאורך שלוש התקופות שנמדדו. עדכון אוגוסט 2021 היה יוצא דופן בעוצמת הגידול - כ-115% (חודש), כ-100% (חודשיים) וכ-45% (שלושה חודשים).

עדכון זה כלל ארבע מניות (נאייקס, ורידיס, ריטיילורס וארגו) שנקלטו ישירות בת"א-90 לאחר הנפקה. מבדיקה של ארבע מניות אלו עולה כי שיעורי הגידול בהן עמדו על כ-160%, כ-100% וכ-5% בשלוש התקופות שנבדקו, בהתאמה.

במניית חג'ג', ששודרגה בפברואר שעבר ממדד SME-60 לת"א-90, נרשם גידול של 37% בחודש שלאחר העדכון אל מול החודש שקדם לו, ושל 60% בתקופה של שלושה חודשים.

כדי להתמודד עם הריכוזיות הזו החלו המדדים בבורסה ברפורמה, שצפויה לצאת לדרך באמצע 2023. עיקרה של הרפורמה הוא בהוספת פרמטרים חדשים של נזילות וסחירות לקביעת משקלן של המניות הנכללות במדדים. יישום הרפורמה יהיה כרוך במכירה ובקנייה של מניות בהיקף כספי ניכר, ואף בגריעה של עשרות חברות מהמדדים וכניסה של אחרות במקומן.

הרכב המדד יעודכן פעם ברבעון במקום בכל חודש

נזילות וסחירות הן נדבך מרכזי ברובם המכריע של המדדים הגלובליים, ואולם במתודולוגיה הנוכחית של מדדי הבורסה בתל אביב, מדובר בפרמטרים זניחים, תוך העדפת גידול בהחזקות הציבור ומתן משקל לשווי השוק של החברות. את זאת הרפורמה עתידה לשנות.

הרפורמה עומדת על חמש רגליים מרכזיות. הראשונה היא הכנסת נדבך של נזילות לתוך המשקל של כל אחת מהחברות הנכללות במדדים, כתנאי מרכזי להיכללות במדד.

נכון להיום כניסה של חברות בבורסה למדדים מותנית בהשתייכות לשני מאגרים: "תמר" - לכניסה למדדים הסקטוריאליים ולמדד צמיחה, ו"רימון" - לכניסה למדדי ת"א-35, ת"א-90, ת"א-125 ו-SME60. על מנת להגביר את הסחירות, המניות בתמר ידורגו לפי חציון מהירות המחזור שלהן ולפי חציון הסחירות.

הרגל השנייה נוגעת לשדרוג מאגר רימון, בין היתר בהכנסת פרמטר משמעותי יותר של שיעורי החזקות ציבור גבוהים יותר, ובמקביל רגל נוספת מתייחסת לביטול מדרגות ההחזקה של הציבור במניות.

 

צעד נוסף שנכלל ברפורמה הוא הקטנה משמעותית של השימוש במסלולים המהירים, המאפשרים למניה להצטרף למדדים עוד לפני העדכון של המדד. הרגל האחרונה מגדירה מעבר לעדכון רבעוני של הרכב המדד, ולא עדכון חודשי כפי שהיה עד עתה, כדי להקטין את התחלופה.

עוד כתבות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל