גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניית מיקרוסופט קפצה לאחר פרסום הדוחות ואז הגיעה שיחת המשקיעים

ענקית התוכנה הצליחה להכות את תחזיות הרווח של האנליסטים בדוחותיה, אך תחזית פושרת להכנסות לצד אזהרה של סמנכ"לית הכספים הוציאו את הרוח ממפרשי המניה ● בשיחה עם המשקיעים, המנכ"ל סאטיה נאדלה ציין גם: "החברה רואה פוטנציאל רב ב-ChatGPT, הצ'אט בוט מבוסס הבינה המלאכותית"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan
סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

ענקית התוכנה מיקרוסופט  עקפה את תחזיות הרווח של האנליסטים בדוחות הרבעוניים שלה, והמניה הגיבה בעלייה של כ-4% במסחר המאוחר, אך במהלך שיחת הוועידה של המנכ"ל עם המשקיעים, היא עברה לירידה קלה של כ-1% ועם פתיחת המסחר היום (ד') עברה לירידות של כ-4%. הסיבה לכך היו התחזיות הפושרות של החברה להכנסות העתדיות. בענקית התוכנה צופים הכנסות של כ-51 מיליארד דולר ברבעון הנוכחי, עלייה של 3% בלבד לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה.

מניות השבבים קופצות בוול סטריט: "התיקון בתעשייה מתחיל עכשיו" 
ברקע הפיטורים: גוגל דוחה את הכניסה ל־11 קומות משרדים חדשים בתל אביב | בלעדי

עוד אזהרה של מיקרוסופט שיכולה להסביר את שינוי הכיוון במניה היא סמנכ"לית הכספים של מיקרוסופט, איימי הוד, שהזהירה כי הצמיחה בעסקי הענן של החברה, Azure, בהאטה לקראת סוף השנה, ותאט עוד יותר בחודשים הקרובים. "אנחנו רואים שלקוחות נוקטים בזהירות בסביבה הזו וראינו את התוצאות נחלשות עד דצמבר", אמרה הוד. נזכיר כי מיקרוסופט היא בין החברות המובילות בשירותי מחשבון הענן ושצמחו הכי הרבה במהלך תקופת הקורונה. החברה דיווחה מספר רבעונים ברציפונים על גידול של יותר מ-50% במכירות משנה לשנה.

 

מיקרוסופט נסחרת בנאסד"ק לפי שווי שוק של 1.8 טריליון דולר, לאחר ירידה של כ-15% במחיר המניה שלה במהלך השנה האחרונה.

צמיחה צנועה בהכנסות

שנת הכספים של מיקרוסופט מתחילה בחודש יולי כך שהדוחות שפורסמו השבוע היו לסיכום הרבעון השני והמחצית הראשונה. ההכנסות הרבעוניות של מיקרוסופט הסתכמו ב-52.7 מיליארד דולר, עלייה של 2% בהשוואה לרבעון המקביל. חלוקת ההכנסות מצביעה על שחיקה במכירות המוצרים לצד עלייה בהכנסות משירותים ואחרים. ההכנסות ממוצרים היו 16.5 מיליארד דולר, ירידה של 20.5%, וההכנסות משירותים צמחו ב-17.1% ל-36.2 מיליארד דולר. ברמת המחצית, ההכנסות ממוצרים ירדו ב-13.8%, ההכנסות משירותים צמחו ב-18.4%, וסך ההכנסות הסתכם בכ-103 מיליארד דולר, גידול של 6%.

בחלוקה לקווי פעילות, תחום הפרודוקטיביות והתהליכים העסקיים הניב כשליש מהכנסות הרבעון, תחום הענן - כ-41% והיתר הגיע ממחשוב. שני התחומים הראשונים צמחו והשלישי ירד ביחס לרבעון המקביל.

לפי כללי החשבונאות המקובלים (GAAP), הרבעון הסתיים עם ירידה של 12.5% ברווח הנקי ל-16.4 מיליארד דולר, וברמת המחצית הרווח ירד ב-13.5% ל-34 מיליארד דולר. הרווח הנקי הרבעוני המתואם (Non-GAAP) היה 17.4 מיליארד דולר, שהם 2.32 דולר למניה, מעט מעל תחזיות השוק וגבוה מטווח התחזית שהחברה מסרה בעצמה. במהלך המחצית מיקרוסופט ייצרה 34.4 מיליארד דולר מפעילות שוטפת.

במצגת שפרסמה החברה עם פרסום הדוחות היא ציינה כי במהלך הרבעון שהסתיים היא רכשה מניות של עצמה ב-4.6 מיליארד דולר וחילקה דיבידנד בסך 5.1 מיליארד דולר, ובמקביל ההוצאות ההוניות שלה הסתכמו ב-6.8 מיליארד דולר.

צפי להמשך האטה בפלטפורמת הענן

בשיחת הוועידה שערכה מיקרוסופט לאחר פרסום הדוחות, היא כאמור העריכה כי הכנסותיה ברבעון השלישי יהיו 50.5-51.5 מיליארד דולר, סכום נמוך ביחס לתחזיות האנליסטים שציפו ל-52 מיליארד דולר.

בשיחה ציין המנכ"ל נאדלה כי מיקרוסופט תשקיע רבות בתחום ה-AI (בינה מלאכותית). החברה רואה פוטנציאל רב בחברת OpenAI (שבה מיקרוסופט מושקעת) ובפרט ב-ChatGPT, הצ'אט בוט מבוסס הבינה המלאכותית שפיתחה OpenAI. טכנולוגיה זו צפויה להשתלב גם במוצרי הענן של מיקרוסופט.

עוד ציינו בכירי החברה בשיחת הוועידה כי בחודש דצמבר נרשמה חולשה בעסקיה, כולל בצמיחה של שירותי הענן של Azure, פלטפורמת הענן של מיקרוסופט. ההאטה בצמיחה ב-Azure צפויה להמשיך גם במהלך הרבעון הנוכחי.

לאחרונה הודיעה מיקרוסופט על מהלך פיטורים גדול במיוחד, במסגרתו היא תיפרד מ-10,000 עובדים ברחבי העולם - קרוב ל-5% ממצבת כוח-האדם שלה. בישראל מעסיקה החברה כ-2,700 עובדים בארבעה מרכזים: בהרצליה, בחיפה, בנצרת ובתל אביב. "לאחר שראינו את הלקוחות שלנו מאיצים את הקניות שלהם במהלך הקורונה, כעת אנו רואים אותם מייעלים את ההוצאות בתחום הדיגיטל", הסביר נאדלה את המהלך.

ואכן, נתוני הדוחות של מיקרוסופט מצביעים על ירידה בשיעורי הצמיחה שלה בפרמטרים רבים. כך למשל מוצרי אופיס 365 צמחו ברבעון השני ב-12%, לעומת צמיחה של 16% ברבעון המקביל; והצמיחה בהכנסות לינקדאין, שהייתה 37%, ירדה ל-10%.

לפי נתוני "וול סטריט ג'ורנל", 53 אנליסטים מסקרים את מניית מיקרוסופט, רובם המכריע - 48 - ממליצים על המניה בהמלצות חיוביות ("קנייה" או "תשואת יתר"), ארבעה ממליצים עליה "החזק", ואחד ממליץ על "מכירה".

מאמצים לרכישת חברת אקטיוויז'ן בליזארד

נזכיר כי מיקרוסופט הודיעה בחודש ינואר אשתקד על התוכניות שלה לרכוש את חברת המשחקים אקטיוויז'ן בליזארד, שפיתחה את המשחקים Candy Crush, Call of Duty ו-Warcraft, תמורת 68.7 מיליארד דולר - הרכישה הגדולה ביותר בשוק. עסקה זו נכנסה לבדיקות וחקירות של רגולטורים ברחבי העולם וטרם יצאה לפועל, בעוד שגם המתחרות ניסו להערים קשיים במקביל.

בחודש דצמבר האחרון, נציבות הסחר הפדרלית (FTC) הגישה תביעת הגבלים עסקיים נגד הרכישה. המהלך שנקטו ב-FTC צפוי להעמיד את מיקרוסופט בפני מכשולים משמעותיים להשלמת העסקה, ואולי אפילו להוביל לביטולה. לצד הרגולטור האמריקאי, גם בבריטניה ובאיחוד האירופי בוחנים את העסקה מקרוב. העסקה מתוכננת להיחתם עד יוני 2023 וכפופה לבדיקות הרגולציה ואישור בעלי המניות של אקטיוויז'ן בליזארד. אם מיקרוסופט תצליח להשלימה, היא תהפוך לחברת המשחקים השלישית בגודלה בעולם בהכנסות, אחרי טנסנט וסוני. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים