גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השופטת בדימוס אילה פרוקצ'יה בוועדת החוקה: "פוליטיזציה של מערכת השפיטה היא הרס של המערכת"

ועדת החוקה דנה בנוסח תיקון חוק יסוד: השפיטה, שחיבר יו"ר הוועדה, ח"כ שמחה רוטמן ● הדיון היום מתמקד בשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, כך שהקואליציה תוכל לשלוט במינוי השופטים, כולל נשיא העליון ● עו"ד רז נזרי, לשעבר המשנה ליועמ"ש, ביקר את נוסח הרפורמה, אך ציין כי "המערכת הרוויחה ביושר חלקים מהביקורת"

שופטת העליון בדימוס אילה פרוקצ'יה בוועדת החוקה, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
שופטת העליון בדימוס אילה פרוקצ'יה בוועדת החוקה, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

נמשכים הדיונים בוועדת החוקה של הכנסת על המהפכה המשפטית שמובילה הממשלה: היום (ג') משתתפים בדיון שופטת בית המשפט העליון בדימוס אילה פרוקצ'יה ועו"ד רז נזרי, לשעבר היועץ המשפטי לממשלה.

הוועדה דנה בנוסח תיקון חוק יסוד: השפיטה, שחיבר יו"ר הוועדה, ח"כ שמחה רוטמן מהציונות הדתית, יחד עם עוזרו המשפטי. הדיון יתמקד היום בשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, כך שהקואליציה תוכל לשלוט במינוי השופטים, כולל בנשיא בית המשפט העליון. 

עד כמה הרפורמה במערכת המשפט תשפיע על דירוג האשראי של ישראל? | ניתוח
מנכ"לי משרדי ממשלה כלכליים לשעבר נגד המהפכה המשפטית: עלולה לגרום ל"נחשלות כלכלית"
49 פרופסורים למשפטים בארה"ב בהצהרה חריפה נגד הרפורמה המשפטית בישראל
הגיע זמן פשרה: מומחים משרטטים מתווה ליציאה מהפלונטר של הרפורמה המשפטית
סקר גלובס: 59% מהציבור בעד פשרה ברפורמה המשפטית 

ח"כ רוטמן מציע שבוועדה לבחירת שופטים יהיו 9 חברים, מהם חמישה מהקואליציה. הארבעה הנוספים יהיו חבר כנסת מהאופוזיציה ו-3 שופטים - נשיא בית המשפט העליון ונשיאי בית משפט המחוזי והשלום בדימוס שייבחרו על-ידי שר המשפטים בהסכמת נשיא בית המשפט העליון. כלומר, הקואליציה תבחר גם חלק מהשופטים - זאת בניגוד למצב היום, שבו בוועדה מכהנים שלושה שופטי עליון, ובהם הנשיאה. 

"הפוליטיזציה של הליך המינוי תפגע עמוקות"

שופטת בית המשפט העליון בדימוס אילה פרוקצ'יה, שהייתה שופטת במשך 24 שנים בערכאות השונות, הגיעה לוועדת החוקה ואמרה בדיון: "הפוליטיזציה של הליך המינוי עשויה לפגוע באופן עמוק באי-התלות של השופטים ובוודאי לפגוע באמון השופטים, מפני שמינוי פוליטי מלכתחילה יוצר רושם של דעה מוקדמת. המינויים הפוליטיים פוגעים באופן ממשי ברמה המקצועית ובבחירה של מזג שיפוטי. פוליטיזציה של מערכת השפיטה היא הרס של המערכת".

עוד הוסיפה פרוקצ'יה: "התייחסות לצבע פוליטי אידאולוגי כקו מנחה הוא הרסני ליסודות של השיטה".

"המערכת לא יודעת לקבל ביקורת"

עו"ד רז נזרי, לשעבר המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, הגיע לוועדת החוקה ואמר כי בנוסח הקיים של התיקונים המוצעים על-ידי הממשלה "יש פגיעה משמעותית בדמוקרטיה". מצד שני, הוא הוסיף, "המחשבה שאפשר להתנגד, ושום דבר לא צריך לעבור, היא מסוכנת לא פחות". 

עו''ד רז נזרי, לשעבר המשנה ליועמ''ש, בוועדת החוקה, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

קודם לכן אמר עו"ד נזרי: "צריך לנתק בין ימין לשמאל. אני מתייחס לדברים שראיתי מבפנים ושאמרתי גם כשהייתי בתוך המערכת. נקודת המוצא בעיניי לשיח ענייני - יש מאות שופטים ומשפטנים שהם מוכשרים ועושים את תפקידם בצורה מקצועית וערכית. המערכת לא מושחתת. המערכת מקצועית ומסורה.

"נקודה שנייה היא שהמערכת זקוקה לתיקונים. המערכת לא יודעת לקבל ביקורת. תמיד זה לא העת. בעיניי, המערכת הרוויחה ביושר חלקים מהביקורת".

עו"ד נזרי הוסיף: "הרבה פעמים המערכת לא יודעת להודות בטעויות, ולכן קל לרכוב על גלים של קונספירציות. המציאות מורכבת. המערכת חייבת תיקון, אבל התיקון לא צריך להיות בצורה כזו. נקודת המוצא היא שצריך להכיר בכך שיש תקלות". 

לדברי עו"ד נזרי, "לבטל את עילת הסבירות זה לא נכון. זה כלי שמגן על אזרחים. אני חושב שצריך לצמצם את השימוש. אני לא חושב שצריך לבטל את עילת הסבירות של נבחר ציבור באשר הוא".

עו"ד נזרי הוסיף לסיכום: "חייבים להתכנס להידברות אמיתית. השיח מול המצלמות מוגבל. צריך רצון טוב והכרה - מצד אחד, שיש צורך בתיקון; ומצד הפוליטיקאים, שהליכה לקצה פוגעת בחוסן של המדינה. אין ברירה אחרת". 

"הרפורמה רכה מדי" 

ד"ר זאב לב מהתנועה למשילות, שהקים יו"ר הוועדה שמחה רוטמן, הגיע גם הוא לוועדה. ח"כ רוטמן העיר למען הגילוי הנאות, בפתח דבריו של לב, כי הוא הקים את התנועה למשילות, וכי לב הוא ממשיך דרכו. "הרפורמה הזאת היא רכה מדי", אמר ד"ר לב, והוסיף: "בית המשפט, המנותק מחלקים גדולים באוכלוסייה, מבטל את קולם של חלקים גדולים באוכלוסייה".

עו"ד תומר נאור, ראש המחלקה המשפטית של התנועה לאיכות השלטון, אמר בוועדה: "בג"ץ זה פרומיל מהעשייה המשפטית בישראל. האזרח הקטן לא יגיע לבית המשפט העליון אלא לבית המשפט לתביעות קטנות, לבית המשפט לתעבורה".

על שיטת המינוי הנהוגה היום, אמר עו"ד נאור: "היום לאף רשות אין יכולת לכפות את הדעה שלה. צריך להגיע להסכמות. שיטה מושלמת? לא בטוח, אבל זו שיטה שמחייבת פשרה".

עו"ד נאור הוסיף: "אני מכיר את עו"ד גור בליי (היועץ המשפטי של ועדת החוקה) למעלה מעשור. מעולם לא הרגשתי שהוא לא עושה את עבודתו כראוי. הוא משרת ציבור מהמעלה הראשונה. כאב לי לשמוע שאמרו שהוא מוטה".

"השינוי יהפוך את השופטים לתלויים בחסדי הקואליציה"

ד"ר גיא לוריא מהמכון הישראלי לדמוקרטיה הופיע בפני הוועדה ואמר כי "השינוי יהפוך את השופטים לתלויים בחסדיה של הקואליציה המכהנת. לגבי הערכאות האחרות (נמוכות ובתי הדין לעבודה - נ.ש.), הרפורמה לא רלוונטית".

לדברי ד"ר לוריא, "השליטה של הקואליציה בוועדה תאפשר לה לשלוט בבחירת שופטים של השלום והמחוזי, ובכל החלטה יעלה סימן שאלה של תלות השופטים. לדוגמה, בתיק שבו המשטרה מבקשת הארכת מעצר - האם שופט השלום יהיה מספק ביקורתי כלפי המשטרה?". 

ח"כ רוטמן התערב בדבריו של ד"ר לוריא ואמר כי השר לביטחון הפנים לא מעורב בהחלטות להארכת מעצר. "זה ניסיון להלך אימים על הציבור", אמר רוטמן, והוסיף כי "עצרתי את ד"ר לוריא - האמירה לפיה יש זהות בין הקואליציה לבין הארכת מעצר שמוגשת בבית משפט השלום, היא טענה לא נכונה".

אתמול (ב')  תקף יו"ר הוועדה רוטמן את היועץ המשפטי לוועדת החוקה, עו"ד ד"ר גור בליי, על חוות-דעתו שביקרה באופן חריף את התיקונים המוצעים בחוק יסוד: השפיטה. רוטמן אמר כי מדובר בעמדה מוטה. לפי חוות-הדעת דל ד"ר בליי, התיקונים יביאו ל"פגיעה בהפרדת הרשויות ובביזור הכוח השלטוני ובהגנה על זכויות הפרט" וכן לפגיעה קשה ביכולתו של בית המשפט לשמש כבלם לכוחן של הרשות המחוקקת והמבצעת.

על התיקונים בוועדה לבחירת שופטים כתב ד"ר בליי: "ההרכב המוצע מעלה חשש משמעותי לפוליטיזציה של המערכת השיפוטית, ועלול להוביל לכך ששופטים ייבחרו בעיקר על בסיס זהותם הפוליטית במקום על בסיס מקצועיותם... הדבר עלול להשפיע בצורה משמעותית על אי-התלות של השופטים, ואמון הציבור בהם, במהלך כהונתם. תיקון הרכב הוועדה ייתן רוב מובהק לגורמים פוליטיים בוועדה, ובשילוב העובדה שבכוחה של הוועדה גם לסיים את כהונת השופט - הדבר עלול לפגוע עוד יותר בעצמאותו ובאי-תלותו של השופט". 

עוד כתבות

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; הין ירד לשפל חדש

המסחר באסיה ננעל בעליות ● הין ירד לשפל של 34 שנים, חצה את רף ה-160 ין לדולר ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך גם השבוע, אמזוןן תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ