גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדד הפחד: איך הרפורמה המשפטית תשפיע על הכלכלה, ומה אפשר ללמוד מהעולם

אירועי השבוע האחרון הפכו גם את התנודות בבורסה ובשערי המטבע ל"אירועים פוליטיים" ● אבל מה באמת הקשר בין מבנה המשטר למצב הכלכלה, מדוע מייחסים משמעות כה גדולה להכרעות של חברות הדירוג, והאם יכול להיות שמשקיעים מעדיפים בכלל מדינות לא דמוקרטיות? ● המשרוקית של גלובס

ח''כ יצחק פינדרוס, יהדות התורה (כנס באילת, 31.1.23) / צילום: איל יצהר
ח''כ יצחק פינדרוס, יהדות התורה (כנס באילת, 31.1.23) / צילום: איל יצהר

גם אחרי שבשנים האחרונות התרגלנו שכמעט אין נושא במדינה שלא הופך לוויכוח מחנאי אוטומטי לפי פוזיציה ידועה מראש, נדמה היה שנשארו כמה סוגיות שחמקו מגזירת הגורל הזאת. אחת מהן היא ללא ספק סקירת המסחר היומית בבורסה, שמטבע הדברים רלוונטית בעיקר למי שפועל באופן אקטיבי בזירה הזאת.

סקר גלובס: אלה השינויים שהציבור רוצה לראות במערכת המשפט 
הגיע זמן פשרה: מומחים משרטטים מתווה ליציאה מהפלונטר של הרפורמה המשפטית | פרויקט מיוחד
ג'יי פי מורגן: דירוג האשראי של ישראל עלול לרדת בעקבות הרפורמה המשפטית
פאניקה רגעית או חשש אמיתי? מחלוקת לגבי תגובת השווקים לרפורמת המשפט 

אבל בשבוע האחרון גם זה השתנה. מכתב עליו חתמו 270 מבכירי הכלכלנים בישראל, קשר בין התוכנית המשפטית שמקדמת הממשלה לבין מצבה הכלכלי של המדינה, והשליך לתוך קלחת ה"כן ביבי/לא ביבי" גם מושגים כמו דירוג אשראי ושמות של סוכנויות דירוג בינלאומיות.

בהמשך, כשכמה ממנכ"לי הבנקים הזהירו את ראש הממשלה מפני התפתחויות מדאיגות, הפכו גם התנודות היומיות בשער הדולר, או העליות והירידות במדד מניות הבנקים, לחלק בלתי נפרד מהוויכוח הפוליטי.

האם אפשר לדון בקשר הזה שבין מבנה המשטר במדינה לבין מצב הכלכלה בה מבלי להיגרר לקרבות המחנאים הרגילים? בשורות הבאות ניסינו לעשות זאת.

 

הרפורמה המשפטית לא עוסקת בכלכלה. למה שהיא תשפיע באופן דרמטי על המישור הזה?

זאת בעצם השאלה הבסיסית ביותר, והמענה עליה מאפשר לנו להתחיל להבין את האופן שבו מתנהגים משקיעים, וכפועל יוצא מכך גם השווקים הפיננסיים. מה שחשוב כאן, מסביר לנו פרופ' יותם מרגלית - מרצה לכלכלה פוליטית באוניברסיטת תל אביב, עמית בכיר במכון הישראלי לדמוקרטיה ואחד החותמים על "מכתב הכלכלנים" - הוא לא בהכרח האם הממשלה באמת מתכוונת לנקוט צעדים ממשיים שיפגעו בכלכלה.

"הסוגיה המרכזית היא הפוטנציאל של הממשלה לשנות תנאים בדיעבד - כלומר, אחרי שההשקעה נעשתה - באופן שירע עם המשקיעים. גם אם הממשלה לא מכריזה על כוונה לפגוע בזכויות הקניין, היכולת שלה לעשות זאת כמעט ללא בלמים כלשהם, מספיקה כדי להרתיע משקיעים".

לדבריו, טווח הזמן הרלוונטי אינו רק השנה או השנתיים הקרובות שבהן אנחנו אולי יכולים לדעת מי יהיה ראש הממשלה. "משקיעים חוששים ממצב שבו לממשלה עתידית כלשהי תהיה יכולת לשנות בדיעבד את תנאי ההשקעה".

הבנו את ההסבר העקרוני, אבל ב"מכתב הכלכלנים" הביאו למשל כדוגמה את הורדת הדירוג של פולין על־ידי S&P, ולא הזכירו שתוך זמן קצר יחסית הדירוג הזה עלה שוב.

ב־2016 סוכנות S&P אכן הורידה את דירוג האשראי של פולין מ־-A ל־+BBB. גם הנימוק שניתן על־ידה, ומוזכר במכתב, בהחלט נשמע ככזה שיכול להתקשר למה שעשוי לקרות בישראל. "מערכת האיזונים והבלמים המוסדיים של פולין נשחקה באופן משמעותי", כתבה חברת הדירוג ומתחה ביקורת על שינויי חקיקה הנוגעים לבית המשפט לחוקה ולשידור הציבורי. אבל ב־2018 הסוכנות החזירה את הדירוג לרמתו הקודמת ויישרה קו עם שתי סוכנויות הדירוג הגדולות האחרות שמראש כלל לא פגעו בדירוג של פולין. אז האם זה אומר שאין קשר בין צעדים משטריים שניתן להגדיר כאנטי ליברליים לבין דירוג האשראי וביטחון המשקיעים?

ראשית, סוכנויות דירוג אכן טועות לא מעט, וניגע בכך בקצרה בהמשך. ובכל זאת, נראה שזה יהיה נמהר לפטור את הדוגמה של פולין בהינף יד. נכון שדירוג האשראי של המדינה לא נפגע בטווח הארוך למרות הצעדים שנעשו שם, אבל מצד שני אפשר גם לטעון כי אלמלא הצעדים הללו, דירוג האשראי שלה היה עולה במהלך השנים. למעשה, זה בדיוק מה שטוענים במכון הישראלי לדמוקרטיה (שם יצאו נגד הרפורמה המשפטית).

"סביר שהעובדה שדירוג האשראי של פולין לא עלה בשש השנים האחרונות, למרות הצמיחה החזקה יחסית במדינה, ובניגוד להעלאת דירוג האשראי באותה תקופה במדינות כמו ישראל, סלובניה (טרם הפגיעה במערכת המשפט) וצ'כיה, שביצועיהן הכלכליים דומים, קשורה להידרדרות במערכת המשפט של פולין באותה תקופה", אמרו לנו נדב פורת הירש ורועי קנת-פורטל, שפרסמו לאחרונה עבודת מחקר בנושא יחד עם הנגידה לשעבר קרנית פלוג (גם היא חתומה על מכתב הכלכלנים).

אם משקיעים כל־כך אוהבים יציבות, למה הם מחפשים דווקא מדינות דמוקרטיות? במדינות עם משטרים נוקשים יש הרבה פעמים יציבות גדולה יותר.

זאת באמת סוגיה מעניינת. ח"כ יצחק פינדרוס מיהדות התורה טען השבוע כי "מי שמבין בעסקים, יודע שהמשקיעים הגדולים מחפשים להשקיע במדינות עם כמה שפחות דמוקרטיה וכמה שיותר שמרנות". ואומנם, אפשר למצוא דוגמאות למדינות שאינן דמוקרטיות ונהנות מדירוגי אשראי גבוהים כמו סינגפור (בעלת דירוג AAA - הגבוה ביותר האפשרי), איחוד האמירויות (AA) ואפילו סין (A+).

מצד שני, גם כאן אפשר לשאול האם המדינות הללו לא יהיו נהנות מהשקעות גדולות אף יותר לו היו מנהיגות משטר דמוקרטי. ומה שחשוב יותר, ספק אם יש באמת ויכוח בקרב החוקרים על ההשפעה החיובית של דמוקרטיזציה על הכלכלה. במסמך של המכון הישראלי לדמוקרטיה מוזכר כי מחקרים בעבר "מצאו שלמוסדות המרכיבים את הדמוקרטיה השפעה חיובית על צמיחה, וכי מדינות ששמרו על המוסדות הללו צמחו יותר ממדינות שהמוסדות בהן נחלשו. המוסדות שנמצאו חשובים במיוחד הם בחירות שוות וחופשיות, מגבלות פרלמנטריות על הרשות המבצעת וחופש הביטוי".

ח"כ פינדרוס מסר לנו בתגובה כך: "ראשית, ברצוני להדגיש כי הבהרתי באותו מעמד שהרפורמות המשפטיות מחזקות את הדמוקרטיה בישראל, ודמוקרטיה נצרכת לא מסיבות כלכליות אלא משום שזה צורך שעומד בפני עצמו. הציטוט שהבאתם מתייחס לניסיון לייצר כאן תחושת קריסה כלכלית ולטעון כאילו קיים קשר בין הרפורמה במערכת המשפט לכלכלה. אני תוהה האם במדינות בהן השופטים נבחרים על־ידי המערכת הפוליטית נרשמה קריסה כלכלית? או שבסך־הכול מדובר כאן בקמפיין bds מתוזמר? לגופו של עניין, אומנם אינני כלכלן מדופלם ולא חוקר במכון הישראלי לדמוקרטיה, אבל נדמה לי שקצת קשה להתייחס ברצינות למחקר שבוחן שאלה של 'מה היה אילו'".

אפשר לחזור רגע לחברות הדירוג? למה בעצם הקביעות שלהן כל־כך חשובות? הן הרי טעו פעמים רבות בעבר.

ראשית, לסוכנויות הדירוג ולכלכלנים בכלל אין יכולת מיוחדת לחזות את העתיד, והן טועות לא מעט. די אם נזכיר את משבר הסאב־פריים, שהפך לעולמי ב־2008 ונבע במידה רבה מאיגרות חוב "רעילות" שזכו לדירוג גבוה של החברות הללו (מלבד S&P, מדובר גם במודיס ובפיץ').

לפי פרופ' מרגלית, צריך להפריד כאן בין שני נושאים. הראשון הוא האם הדירוגים האלה אכן מהווים שיפוט מדיוק לגבי מצב הכלכלה וסיכון האשראי הנלווה במדינה, וכאן, כאמור, איש אינו יודע לנבא את העתיד, ותמיד ניתן לבקר המלצות השקעה בדיעבד.

הבעיה היא - וזה הנושא השני - שבין אם נדחה או נקבל את ההמלצות הללו, יש להן השפעה ישירה על הכיס של כל אחד מאיתנו. מדוע? "דירוגי האשראי של הסוכנויות משפיעים ישירות על הריביות הנגזרות וכפועל יוצא על עלות ההלוואות של המדינות המדורגות", מסביר מרגלית. "ככל שדירוג האשראי נמוך יותר, ועלויות ההלוואה עולות, הנטל התקציבי גדל, וזה לא רק מזיק בפני עצמו, אלא גם תורם להגדלת החוב ולהתגברות חששות המשקיעים לגבי היכולת של הממשלה לעמוד בהחזר חובותיה".

השבוע, כשהבורסה ירדה, והשקל נחלש, שמענו שזה בגלל הרפורמה המתוכננת. בהמשך המגמה התהפכה, ואז נטען מנגד שזה אומר שהכול תקין. אפשר לעשות כאן קצת סדר?

שוקי המניות והמט"ח הם זירות מסחר תזזיתיות ואגרסיביות שבהן משקיעים מתוחכמים וחברות ענק מנסים כל העת לזכות ביתרון, ולו הקטן ביותר, על המתחרים שלהם - באמצעות ניצול של פערי ידע, זמן ועוד - ולתרגם אותו ליצירת רווח.

נכון שהתרגלנו לקרוא בכלי התקשורת שהבורסה עלתה היום בגלל סיבה מסוימת, או שהשקל נחלש בגלל סיבה אחרת, אבל כמובן שבפועל מדובר בפרשנות - נכונה או לא - לאירועים הללו, ואין לכך הסבר רשמי או "אמיתי".

במילים אחרות, כפי שבוודאי שמעתם בעבר, השקעות נבחנות בדרך־כלל לטווח ארוך, וסביר להניח שגם כדי לראות האם הרפורמה המשפטית השפיעה על כלכלת ישראל, ואיך, נצטרך להמתין.

"לבחון השפעות של שינויי מדיניות באמצעות הסתכלות רק על מה שקורה בשוק ההון או בשוק המט"ח בטווח המיידי אחרי הצהרה על צעד מסוים - זה לא רציני", אומר פרופ' מרגלית. לדבריו, מה שחשוב לשאול הוא איך שינויים כמו אלה שעליהם מדברים עכשיו - שיש להם פוטנציאל לשינוי חד של יחסי הכוחות בין הרשויות - משפיעים על כלכלות בטווח הארוך.

לקריאה נוספת:

המכון הישראלי לדמוקרטיה: החלשת מערכת המשפט עלולה לפגוע בדירוג האשראי של ישראל ובהשקעות הזרות
דירוג האשראי של מדינות העולם באתר TradingEconomics
דיווח באתר רויטרס על הורדת דירוג האשראי של פולין ב-2016 

עוד כתבות

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; טסלה מזנקת ב-10% במסחר המוקדם

עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● פיליפס מזנקת ב-37% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

כמה מדינות אירופיות צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף חודש מאי

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • שר החוץ של האיחוד האירופי: "כמה מדינות באיחוד צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף מאי" • עדכונים בולטים

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד