גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הביקוש גובר, והמטוסים הגדולים ביותר בעולם מוצאים את דרכם חזרה לשמיים

עוד לפני הקורונה, חברות התעופה החלו לנטוש את המטוסים הגדולים, מתוך מחשבה שהקטנים יותר יספקו גמישות רחבה ויהיו חסכוניים ● המגפה האיצה את התופעה, וכלי הטייס הרחבים נותרו ללא שימוש ● אלא שכעת הנוסעים נוהרים לחו"ל, והמטוסים חוזרים לשמיים

מטוסי בואינג 787 במתקן הייצור בארה''ב / צילום: Associated Press, Jennifer Buchanan
מטוסי בואינג 787 במתקן הייצור בארה''ב / צילום: Associated Press, Jennifer Buchanan

מטוסי הנוסעים הגדולים ביותר בעולם - שרבים מהם כבר סומנו להעברה למגרשי הגרוטאות - חוזרים לשימוש, כשחברות התעופה ממהרות להחזיר את הנסיעות ליעדים רחוקים.

גפני ניסה להשתיק את אנשי המקצוע. הנגיד לא נשאר חייב | פרשנות
טדי שגיא קנה וילה ב־100 מיליון שקל ברחוב היוקרתי במדינה | בלעדי

מחכירי מטוסים אומרים שחברות התעופה שוב רוצות את ציי המטוסים הגדולים שלהן, שבאופן טיפוסי יכולים להטיס מאות נוסעים בטיסות למרחקים ארוכים. הביקוש מגביל את הזמינות ומעלה את דמי החכירה.

ההמתנה למטוסים חדשים, בינתיים, נמשכת שנים. מטוסים רחבי־גוף מבוקשים, המכילים מושבים המחולקים ביניהם בשני מעברים, כוללים את הבואינג 787, שסבל מעיכובים בייצור בגלל נושאים הקשורים לאיכות, ואת האירבוס A350, המטוס הגדול ביותר של אירבוס שעדיין מיוצר.

"הייתה האצה עצומה ב־8 עד 12 החודשים האחרונים בשוק למטוסי רחבי־גוף", אמר ג'ון פלוגר, מנכ"ל Air Lease Corp, אחת מחברות החכרת המטוסים הגדולות ביותר.

נטישת המטוסים החלה עוד לפני הקורונה

אנשי המכירות בבואינג ובאירבוס מנסים למלא כמה הזמנות גדולות למטוסים חדשים מחברות תעופה והחכרת מטוסים. חברות התעופה, כולל בריטיש אירווייז - בבעלות International Consolidated Airlines Group - דויטשה לופטהנזה וקנטאס, מטיסות שוב את המטוס הדו קומתי אירבוס A380, לאחר שאחסנו את כלי הטיס הגדולים בשיא מגפת הקורונה.

"מתוך היכרות ועבודה על המבצעים החדשים עם לקוחות ברחבי העולם, אני מרגיש טוב למדי לגבי [המטוסים] רחבי־הגוף", אמר מנכ"ל אירבוס כריסטיאן שרר בתדריך.

הביקוש למטוסים גדולים הופך על פניה את הגישה הקונבנציונלית בתעשייה. אפילו לפני שהמגפה קרקעה באופן זמני את רוב התחבורה האווירית, חברות תעופה החלו לנטוש את המטוסים הרחבים יותר. זאת, מתוך מחשבה שמטוסים קטנים יותר עם שני מעברים, או מטוסים צרי־גוף לטיסות ארוכות, יספקו גמישות גדולה יותר, יהיו חסכוניים יותר בדלק, ויהיה קל יותר למלא אותם בנוסעים.

כשהקורונה הגיעה, המעבר למטוסים קטנים יותר גבר. חברות ביטלו הזמנות למטוסים עם שני מעברים בין המושבים, וקרקעו באופן קבוע את המטוסים הגדולים ביותר, כולל בואינג 747 ואירבוס A380.

כשהחלו ממשלות להסיר מגבלות על נסיעות, בתחילה ביקשו חברות תעופה להחזיר לשימוש רק את המטוסים צרי־הגוף הקטנים יותר. הביקוש לטיסות נופש מקומיות ולמרחקים קצרים, שכבר סופק על ידי מטוסים קטנים יותר, החל להשתקם הרבה לפני הנסיעות הבינלאומיות למרחקים גדולים.

​אך גם כיום, הטיסה במטוסים רחבי־גוף עדיין לא השתקמה במלואה. בינואר השנה, המספר של טיסות המופעלות במטוסים עם שני מעברים הגיע ל־76% מכלל הטיסות בינואר 2020, ע"פ החברה המתמחה בנתוני טיסות OAG. אירבוס ובואינג נזהרות לגבי הגברת קצב הייצור של המטוסים הגדולים, אפילו כשהן ממהרות למלא הזמנות עבורם.

שנת 2022 הייתה נקודת המפנה

החברות כבר נאבקות בלחצי ייצור על המטוסים צרי־הגוף ונזהרות מהצפת קווי ייצור שכבר כעת עובדים קרוב לקצה גבול היכולת. כל ירידה בכלכלה העולמית עלולה להעמיד למבחן את מידת החוסן של העלייה בכמות הנוסעים במטוסים.

ב־31 בינואר, בואינג ציינה את משלוח מטוס ה-747 האחרון לאחר יותר מחמישה עשורי ייצור. הג'אמבו, שאורכו 76 מטר, הפך לסמל של טיסות למרחקים ארוכים. ארבעת מנועי המטוס וגודלו הקשו על חברות התעופה להצדיק החזקה שלו בציי המטוסים, ובסופו של דבר גרמו למשלוחים החדשים של המטוס להיות מוסטים למטוסי תובלה בלבד.

ובכל זאת, חברות תעופה מתקדמות במהירות להחזרת המטוסים הגדולים יותר לשימוש או להחלפתם בדגמים חדשים, כשהנוסעים נוהרים בחזרה לשדות התעופה. ההימור בתעשייה כיום הוא על הביקוש המרוסן בסין לנסיעות לחו"ל, אחרי שהמדינה הסירה את רוב מגבלות הטיסה הקשורות למגפה.

בינואר הודיעה לופטהנזה שבנוסף לצי האירבוס A380 היא תחזיר לשימוש כמה ממטוסי אירבוס A340 בעלי ארבעת המנועים שלה, בעת שהיא מתמודדת עם עיכובים במשלוח של מטוסי דרימליינר 787 מתוצרת בואינג. בנוסף, הדגם החדש ביותר של יצרנית המטוסים האמריקאית, X777, מפגר בחמש שנים בערך אחרי תאריך היעד להצגתו לשוק. לופטהנזה הזמינה מטוסים מדגם החדש להחלפת דגמי ה-747 הנותרים שלה.

חברת ההחכרה האירית Avolon Holdings הודיעה שכמעט כל המטוסים רחבי־הגוף שלה נמצאים בידי חברות תעופה, למעט שני מטוסי אירבוס A330neo. "המטוסים נכנסים לשימוש", אמר המנכ"ל אנדי קרונין.

בתחזית על השוק שפורסמה בינואר, הודיעה Avolon שהיא צופה שהתעבורה האווירית תשתקם לרמות של 2019 עד יוני השנה, בעידוד החזרה בנסיעות למרחקים ארוכים וציפייה לשיקום הטיסות מסין.

חזרתם לשמיים של מטוסים גדולים יותר גורמת למכירות חדשות ומבצעי פרסום בבואינג ואירבוס לאחר שנים שבהן הביקוש צנח. בשנה שעברה דיווחו בואינג ואירבוס על 301 הזמנות למטוסים רחבי־גוף.

ההזמנות משתי החברות מהוות זינוק של 64% מ־184 ההזמנות עבור מטוסים מדגמים גדולים יותר שנעשו ב־2021. הנתון של 2022 כולל חלק מהזמנת ענק ל־100 מטוסי בואינג 787 של United Airlines Holdings, הכולל אופציות לרכישת 100 מטוסים נוספים.

שנה שעברה "הייתה פחות או יותר נקודת המפנה", אמר סמנכ"ל השיווק של בואינג דארן הולסט. הוא אמר שהעלייה המשמעותית במכירות היא "אינדיקטור מרכזי לכיוון אליו צועד השוק". בסך־הכול, רשמה בואינג הזמנות ל־217 מטוסים רחבי־גוף, כולל מטוסי תובלה, ב־2022, המספר הגדול ביותר של הזמנות מאז 2014.

"רחבי־גוף, רחביגוף, רחבי־גוף"

בינתיים השנה, קיבלה אירבוס הזמנה מחברות התעופה אייר פראנס ו-KLM לשבעה מטוסים מדגם A350, כולל ארבעה מטוסי תובלה שנועדו להחליף את מטוסי התובלה המזדקנים מדגם בואינג 747 של החברה. שתי יצרניות המטוסים נמצאות גם על סף חתימה על הזמנה גדולה מאייר אינדיה, ואנליסטים ובכירים בתעשייה צופים שזו תהיה אחת ההזמנות המשולבות הגדולות בהיסטוריה של התעופה.

העסקה צפויה לכלול כ־500 מטוסים שיוזמנו מאירבוס ומבואינג וכוללת הזמנות למטוסים רחבי־גוף כולל 787, המטוס בפיתוח של בואינג X777 ודגם 350A של אירבוס.

חברת החכרת המטוסים הגדולה ביותר בסין, China Aircraft Leasing Group Holdings, מעריכה את כמות ההזמנות החדשות של מטוסי בואינג ואירבוס, כך אמר המנכ"ל מייק פון.

"אין לנו את גיליון ההזמנות עדיין על מטוסים רחבי־גוף. אבל השנה תהיה השנה לקנות אותם", אמר פון בכנס לאחרונה בדבלין. "מה שעומד בראש סדר העדיפויות השנה הוא רחבי־גוף, רחבי־גוף, רחבי־גוף".

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, והיא אחראית על המל"ט מדגם בייראקטר TB2, שנמכר ב-33 מדינות ● בשנת 2023 הכריזה נשיאות התעשיות הביטחוניות כי בייקאר היא שיאנית היצוא בטורקיה, בסך 1.8 מיליארד דולר ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ״י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"