גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי הנפקה ובלי מכירה: כך נשארה חברת המידע העסקי הישראלית קירחת מכאן ומכאן

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה כי תתנגד לעסקה שבה תימכר סטורנקסט לידי קרן פורטיסימו ב־180 מיליון שקל ● הסיבה: חשש לזליגת נתונים שמחזיקה סטורנקסט אודות מתחרים לידי חברת סוגת אשר בה מחזיקה הקרן ●  במאי האחרון החבר הנאלצה לגנוז תוכנית להנפקה בשווי של כ-200 מיליון שקל

עידו נויברבר (מימין) וויקטור שמריך, מבעלי סטורנקסט / צילום: תמר מצפי
עידו נויברבר (מימין) וויקטור שמריך, מבעלי סטורנקסט / צילום: תמר מצפי

מכירת ספקית המידע העסקי סטורנקסט לידי קרן ההשקעות פורטיסימו ירדה מהפרק, לאחר שהממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה לקרן על כוונתה להתנגד לעסקה. ביטול המכירה היא המכה השנייה שסופגים בעלי סטורנקסט, בהם כמה מהדמויות המוכרות בשוק ההון הישראלי, לאחר שלא הצליחו להנפיק אשתקד את החברה בבורסה בתל אביב לפי שווי מבוקש של כ־200 מיליון שקל.

הקרנות הכספיות הן עדיין להיט, אך מי שהקפיצו את דמי הניהול נענשו
הכלכלנים מזהירים: הריבית בארה"ב עשויה לעלות גם מעבר ל-5%
בלי ספינים ובלי פוליטיקה: מה המצב האמיתי של השוק הישראלי?

באותה עת (מאי 2022) השתנו לרעה תנאי שוק ההנפקות במהירות, בעיקר על רקע תחילת העלאות הריבית האגרסיביות בארץ ובעולם. השוק הלך ונסגר להנפקות ראשוניות, וכך נגנזה במהירות תוכנית ההנפקה של סטורנקסט, והבעלים עברו למתווה של מכירה, בהנחה של כ־10% ביחס למחיר שבו תכננו להנפיק. בחודש יוני נחתם הסכם למכירתה של סטורנקסט לידי קרן פורטיסימו תמורת 180 מיליון שקל.

 

פורטיסימו, בהובלתו של יובל כהן, היא קרן השקעות פרטית מהמובילות בישראל, שמחזיקה בין היתר בחברות מתחומי התוכנה, התקשורת, התעשייה והמזון. הקרן אמורה הייתה להשלים את רכישת סטורנקסט כבר במהלך השנה שעברה, אלא שאישור רשות התחרות לעסקה התמהמה, והחודשים נקפו, תוך שהצדדים מאריכים שוב ושוב את המועד לסגירת העסקה.

יובל כהן, מנהל שותף בפורטיסימו / צילום: שלומי יוסף

לאחר מספר חודשים התברר עתה באופן סופי שהצדדים לא יצליחו לקבל את האישור הנדרש. ברשות התחרות העלו חששות הנוגעים בעיקר להחזקה נוספת של קרן פורטיסימו, בחברת מוצרי המזון סוגת. האחרונה היא ספקית בארץ של מוצרים בסיסיים כמו סוכר, שמן, מלח וטחינה, בעוד שבידי סטורנקסט מידע אודות מתחריה של סוגת.

בהודעתה מיום ראשון השבוע ציינה רשות התחרות כי היות שסטורנקסט מספקת לקמעונאים ולספקי מזון נתונים המבוססים על מידע המתקבל מהקופות ברשתות השיווק, ובנוסף מספקת פורטל ספקים לחברות וארגונים, עלו שני חששות מרכזיים ביחס למיזוג. הראשון נגע ליכולת של ספקים המתחרים בסוגת להתחבר למערכת של סטורנקסט, והחשש השני נגע למידע רגיש אודות מתחריה של סוגת שמוחזק על ידי סטורנקסט.

 

לדברי רשות התחרות, "מידע זה כולל נתוני כמויות ולעיתים אף מחירי מכירה לקמעונאים ומידע על מכירה של מותגים פרטיים של קמעונאים. גישה למידע זה עלולה להגדיל את כוח השוק של סוגת, שהיא כבר היום ספק גדול, ולהעלות את חסמי הכניסה לשווקים שבהם היא פועלת".

טענות לנוקשות יתר

"נפילת המכירה של סטורנקסט מתרחשת בניגוד להערכות וההיגיון", אומר גורם המקורב לעסקה, ומרמז על נוקשות יתר מצד הרגולטור. עם זאת, הוא טוען כי מדובר בעיכוב זמני של מכירת החברה, וכי "למרות שהמכירה לפורטיסימו לא תצא לדרך, אני מעריך שמכירת סטורנקסט תעמוד בקרוב שוב על הפרק".

לדבריו "לנוכח מצב שוק ההנפקות הנוכחי, נראה שחברות בשווי סביב 200 מיליון שקל פחות מעניינות את הבורסה, כך שעסקה עתידית תהיה כנראה מכירה לקרן פרייבט אקוויטי אחרת או אולי חברת תוכנה". התנאי להשלמת העסקה לפי אותו גורם, הוא מכירת החברה עם ההנהלה שלה, שלדבריו הוכיחה את עצמה גם במהלך 2022. לדבריו "סטורנקסט עמדה בתחזיות שסיפקה".

עם בעלי השליטה בסטורנקסט (המוחזקת באמצעות השותפות ווליו דאטה) נמצאות כאמור דמויות מוכרות בשוק ההון הישראלי, בראשן ויקטור שמריך ועידו נויברגר המחזיקים טרם המכירה 19.3% מהמניות כל אחד. שמריך ונויברגר הם גם בעלי השליטה ומנהליו של בית ההשקעות ווליו בייס, שחברת החיתום שלו היא זו שהובילה את מהלך ההנפקה שבוטל, ולאחר מכן את המכירה לפורטיסימו.

עוד מחזיקים בחברה, דני רימוני, מנכ"ל חברת רימוני תעשיות ואחד מבעליה, ושותפות שמוחזקת ע"י מנהלי החברה בעבר ובהווה, הכוללת את דני מושיוף, גיא מלישקביץ, יורם שגיא ובארי שקד (בעברו מבעלי ריטליקס). לשותפות 42% מהחברה. תנאי שכרו של המנכ"ל מלישקביץ הסתכמו ב־1.65 מיליון שקל בשנת 2021.

סטורנקסט נשלטה בעבר על־ידי ענקית התוכנה הישראלית ריטליקס, שעסקה בפיתוח מערכות תוכנה לרשתות קמעונאיות, בעיקר לסופרמרקטים ולחנויות נוחות. בשנת 2013 נרכשה ריטליקס על־ידי NCR האמריקאית תמורת 800 מיליון דולר. כשנתיים לאחר מכן, מכרה NCR את החזקותיה של ריטליקס בסטורנקסט לידי בעליה הנוכחיים, תמורת כמה עשרות מיליוני שקלים. בהמשך רכשו בעלי השליטה גם את המניות של שותפים נוספים בחברה: קוקה קולה ישראל, ישראכרט, ודיסקונט השקעות.

שומרת על רווחיות

הכוונה להנפיק את החברה בחודש מאי אשתקד, חשפה את נתוניה הכספיים של סטורנקסט. מהנתונים עלה כי מדובר בחברה רווחית באופן עקבי זה מספר שנים. כך למשל בסיכום שנת 2021 הסתכמו הכנסות החברה ב־62.5 מיליון שקל, עלייה של 7% ביחס לשנה הקודמת. הרווח התפעולי זינק ב־25% ל־14.3 מיליון שקל, ובשורה התחתונה רשמה החברה רווח נקי של 11.5 מיליון שקל, עלייה של 63% ביחס לרווח הנקי שנה קודם לכן. החברה חילקה דיבידנדים בסכום של כ־20 מיליון שקל בשלוש השנים האחרונות לבעלי המניות שלה. בסטורנקסט הציגו נתונים שלפיהם שיעור ההכנסות השנתיות החוזרות (ARR) עומד על 87.8% מסך ההכנסות. שיעור שימור הלקוחות (RR) גבוה גם כן ועומד על 98.5%.

בידי החברה מערכת דיגיטלית שאוספת את כלל המידע הקמעונאי מ־2,650 קופות ונקודות מכירה בסופרמרקטים וברשתות של מוצרי צריכה, ומעבדת אותו למערכת מידע זמין ומקוון. לסטורנקסט שני תחומי פעילות. הראשון הוא B2B - אוטומציית תהליכים עסקיים בין חברות, התחום השני הוא דאטה ואנליזה - איסוף, עיבוד וניתוח מידע בשוק מוצרי הצריכה המהירה (FMCG).

במגזר הדאטה והאנליזה של החברה, היא מפלחת בזמן אמת 85% משוק המוצרים שיש להם ברקוד בישראל, בהיקף כספי שנתי של 42.2 מיליארד שקל. הלקוחות של החברה מקבלים מידע, מגמות ונתונים על נתח השוק בפילוחים מגוונים. עם לקוחות החברה נמנות כלל הרשתות הקמעונאיות הגדולות במשק, כגון שופרסל, רמי לוי ויוחננוף, וכן הספקיות תנובה, אסם, שטראוס וקוקה קולה.

עם השנים נכנסה החברה לתחומים נוספים, והיא מספקת שירותים גם לגופים ביטחוניים כגון רפאל ושירות בתי הסוהר, לבנקים, לחברות ביטוח ועוד.

עוד כתבות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%