גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכשול רציני הוסר: רשות התחרות מאשרת לכלל לרכוש את חברת מקס

רשות התחרות סיימה את הבדיקה ותאשר לחברת הביטוח לרכוש את חברת כרטיסי האשראי, תוך מגבלה שהיא לא תחזיק ביותר מ-7.5% בבנק או בחברת כרטיסי אשראי אחרת ● בין היתר נמצא כי חברת כלל לא דומיננטית מדי באף תחום ביטוח, ולכן השימוש שתעשה במידע ממקס לא ידחק חברות ביטוח אחרות

יורם נוה, מנכ''ל כלל ביטוח / צילום: כדיה לוי
יורם נוה, מנכ''ל כלל ביטוח / צילום: כדיה לוי

חברת הביטוח כלל  קיבלה השבוע ארכה של חודש להשלמת עסקת רכישת חברת כרטיסי האשראי מקס, והיום (ה') היא קיבלה בשורות טובות נוספות, כשרשות התחרות הודיעה שאינה מתנגדת לעסקה. עם זאת, ברשות הטילו על כלל תנאי אחד - היא לא תוכל לעלות בהחזקותיה מעל ל-7.5% בתאגיד בנקאי או בחברת כרטיסי אשראי אחרת, בין אם באמצעות הנוסטרו שלה ובין אם בהחזקה באמצעות כספי העמיתים, ללא אישור של הממונה על התחרות. מי שנתן את האישור הוא מ"מ הממונה על רשות התחרות, אוריאל סיטרואן.

אכזבה לאקירוב: אהרון פוגל נותר מחוץ לדירקטוריון כלל ביטוח 
רשות שוק ההון אוסרת על אקירוב לרכוש שליטה בכלל באמצעות אלרוב
אקירוב מחריף את ההתנגדות: "רכישת מקס הזויה, מורידה את הערך של כלל לרצפה"

מדובר לפי שעה במגבלה תיאורטית, כי כבר היום החוק לא מתיר למוסדיים להחזיק ביותר מ-7.5% מבנק מסוים. כיום מחזיקה כלל בכ-7.1% מבנק הפועלים, בכ-7% מדיסקונט ובכ-6% מלאומי, הרוב המוחלט באמצעות כספי העמיתים.

ניתן להגיד שכלל, בראשות המנכ"ל יורם נוה ויו"ר הדירקטוריון, חיים סאמט, עשו צעד גדול בדרך להשלמת העסקה. משמעות התנאי היא שברשות התחרות רוצים לוודא שאם כלל אכן תרכוש את מקס, היא לא תהסס להתחרות באמצעותה בבנקים או בחברות כרטיסי אשראי אחרות שהיא מחזיקה בחלק מהם, בתחום האשראי הקמעונאי. כיום מחזיקה כלל בשיעור של עד 6.5% בכמה בנקים דרך כספי עמיתים. ברשות התחרות חושבים שאם יהיו לכלל את יכולות החיתום של מקס תגדל התחרות מול הבנקים.

ברשות התחרות בדקו כמה תחומים לפני שנתנו את האישור. הראשון הוא עד כמה כלל ומקס מתחרות באשראי, והם גילו שהאשראי שנותנות שתי החברות שונה במהותו. בעוד שמקס מציעה אשראי צרכני לכל מטרה, בחברת הביטוח מציעים אשראי לחברות גדולות או אשראי מוגבל למי שמחזיק קרן פנסיה או קופת גמל, לרבות קרן השתלמות, אצל החברה. מדובר באשראי שכלל נותנת לפלח אוכלוסייה מצומצם מאוד, והריבית הנמוכה שהיא גובה הולכת ליתר העמיתים ולא לחברה עצמה. לכן, אף אחד לא מתלבט אם לקחת אשראי ממקס או מכלל, כיוון שמדובר בסוגי אשראי שונים.

עוד בדקו ברשות אם כלל הייתה הופכת למתחרה פוטנציאלית בשוק אלמלא המיזוג של מקס לתוכה בתחום האשראי הצרכני, או הפוך, אם מקס תכננה להיכנס לתחום האשראי לעסקים הגדולים או הנדל"ן. מהבדיקה עלה כי אין תוכניות כאלה אצל אף אחת מהחברות.

דבר נוסף שנבדק נוגע לתחום המידע. נקודת המוצא בבדיקה הייתה שלכלל יהיה מידע מפורט על הרגלי הצריכה של הלקוחות, וזה יכול להיות בעייתי. אם ברשות התחרות היו מזהים שכלל דומיננטית בתחום כזה או אחר בעולם הביטוח או שחברות ביטוח אחרות יידחקו מתחום כלשהו בשל היתרון שמספק המידע שיגיע ממקס, הם היו נוטים שלא לאשר את המיזוג, אך לא זוהתה דומיננטיות כזו. בנוסף, ככל שרפורמת הבנקאות הפתוחה תתקדם ותכלול גם את חברות הביטוח, גם למתחרים של כלל יהיה מידע טוב - אם הלקוחות יסכימו לשחקנים בשוק להעביר ביניהם את המידע. להחלטה בנושא סייעה העובדה שמקס היא הקטנה מכל שלוש חברות כרטיסי האשראי, אז אין לה את כל המידע שיש במשק.

הנושא האחרון שנבדק נוגע להייפ, חברה בת של מקס שעוסקת בשירותי תשלומים ומציעה אפשרות לשלם כשהלקוח לא נמצא בבית העסק אלא רוכשת באופן מקוון. ברשות התחרות זיהו שלכל חברות הביטוח כמעט יש שרות כמו שמציעה הייפ ולכן אין כאן מחסום משמעותי.

עם תום הבדיקה של רשות התחרות ומתן האישור, תועבר חוות הדעת לכל הגורמים הרגולטוריים שעוד עוסקים באישור העסקה, בהם בנק ישראל שצריך להעניק לכלל אישור החזקה בסולק.

המגעים החלו כבר לפני כשנה

המגעים בין כלל לבין ורבורג פינקוס, בעלת השליטה במקס, החלו כבר לפני כשנה. בחודש אפריל האחרון חתמו הצדדים על מזכר הבנות שלפיו כלל החזקות, החברה האם של כלל ביטוח, תרכוש את מלוא מניות מקס על פי שווי של 2.47 מיליארד שקל. מתוך הסכום היא תשלם 1.6 שקל מיליארד שקל, חלקם במזומן וחלקם במניות כלל. אם העסקה תאושר יחויבו גם יתר מחזירי המניות במקס - מנורה מבטחים, עמיתי כלל עצמה ואלייד למכור את החזקותיהם במקס.

בחודש אוגוסט חתמו הצדדים על הסכם מחייב, שהוארך השבוע בחודש נוסף על מנת שהם יוכלו להשלים את העסקה. נציין כי הצדדים סגרו ביניהם את כל הפרטים בהסכם המחייב, והם מחכים לאישורים הרגולטוריים.

מי שלא תאהב את ההתפתחויות האחרונות לקראת אישור העסקה היא בעלת המניות הגדולה ביותר בכלל נכון להיום, אלרוב נדל"ן  שבשליטת איש העסקים אלפרד אקירוב. אלרוב, שעדיין מחכה לתשובה בקשר לבקשת היתר השליטה שהגישה לפני חודשים ארוכים בכלל, מתנגדת לעסקה בטענה שהיא יקרה מדי ולא משתלבת עם הקו העסקי של כלל. עם זאת, ההצעות שהגישו הראל ומנורה מבטחים והעניקו לישראכרט שווי של 2.72 מיליארד ו-3.07 מיליארד שקל, למרות היותה של ישראכרט גדולה יותר ממקס, פגעו בטענות אלה של אלרוב.

ביום רביעי בערב כלל השלימה בהצלחה גיוס של אג"ח בשלב המוסדי לטובת השלמת הרכישה, עם ביקושים של כ-800 מיליון שקל, ממנו נענה דירקטוריון כלל החזקות לגייס סך של כ-400 מיליון שקל. כ-250 מיליוני שקל באג"ח סטרייט בתשואה נומינאלית של כ-4.7% וכ-150 מיליוני שקל באג"ח להמרה בתשואה נומינאלית של כ-2.6%, עם מחיר מימוש של 85 שקל למניה (הגבוה בכ-40% משער הסגירה של המניה בבורסה).

יורם נוה, מנכ"ל כלל ביטוח ופיננסים, ציין אתמול: "אני שמח מאוד על הביקושים הגבוהים מצד הגופים המוסדיים. גיוס מוצלח זה, על אף התנודתיות בשווקים, משקף הבעת אמון נוספת של שוק ההון בקבוצת כלל ובעסקה לרכישת חברת מקס". את הגיוס הובילה דיסקונט קפיטל.

עוד על המדף: ישראכרט, שקיבלה הצעות מהראל ומנורה

חוות הדעת והאישור יועברו גם לצוות שהקים שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', על מנת לבחון את סוגיית העברת חברות חברות כרטיסי האשראי לידי חברות הביטוח. נדגיש כי חוות הדעת והאישור שניתנו לכלל אינם גורפים לגבי יתר חברות הביטוח וחברות כרטיסי האשראי, וזה רלוונטי כעת במיוחד לגבי ישראכרט, לגביה הציעה הראל הצעה לרכוש את מלוא המניות, ומנורה מבטחים הציעה לרכוש את השליטה בה (32%).

הבדיקה של רשות התחרות כאמור ספציפית לגבי כלל ומקס והאישור התקבל בשל נתונים ייחודיים שלהן, כמו גודלה של כלל ונתח השוק בשווקים הרלוונטיים. לכן, ייתכן שברשות התחרות יגיעו לתוצאות אחרות לגבי חברות ביטוח אחרות. בעבר כבר העניקה רשות התחרות אישור לגוף מסוים להיכנס לתחום חדש, אך שחקנים אחרים שבאו לאחר מכן לא קיבלו אישור כזה בשל מאפיינים שונים.

עוד כתבות

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

סגנו של סינוואר: "משלחת חמאס תיפגש היום בקהיר עם המתווכות"

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד