גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכשול רציני הוסר: רשות התחרות מאשרת לכלל לרכוש את חברת מקס

רשות התחרות סיימה את הבדיקה ותאשר לחברת הביטוח לרכוש את חברת כרטיסי האשראי, תוך מגבלה שהיא לא תחזיק ביותר מ-7.5% בבנק או בחברת כרטיסי אשראי אחרת ● בין היתר נמצא כי חברת כלל לא דומיננטית מדי באף תחום ביטוח, ולכן השימוש שתעשה במידע ממקס לא ידחק חברות ביטוח אחרות

יורם נוה, מנכ''ל כלל ביטוח / צילום: כדיה לוי
יורם נוה, מנכ''ל כלל ביטוח / צילום: כדיה לוי

חברת הביטוח כלל קיבלה השבוע ארכה של חודש להשלמת עסקת רכישת חברת כרטיסי האשראי מקס, והיום (ה') היא קיבלה בשורות טובות נוספות, כשרשות התחרות הודיעה שאינה מתנגדת לעסקה. עם זאת, ברשות הטילו על כלל תנאי אחד - היא לא תוכל לעלות בהחזקותיה מעל ל-7.5% בתאגיד בנקאי או בחברת כרטיסי אשראי אחרת, בין אם באמצעות הנוסטרו שלה ובין אם בהחזקה באמצעות כספי העמיתים, ללא אישור של הממונה על התחרות. מי שנתן את האישור הוא מ"מ הממונה על רשות התחרות, אוריאל סיטרואן.

אכזבה לאקירוב: אהרון פוגל נותר מחוץ לדירקטוריון כלל ביטוח
רשות שוק ההון אוסרת על אקירוב לרכוש שליטה בכלל באמצעות אלרוב
אקירוב מחריף את ההתנגדות: "רכישת מקס הזויה, מורידה את הערך של כלל לרצפה"

מדובר לפי שעה במגבלה תיאורטית, כי כבר היום החוק לא מתיר למוסדיים להחזיק ביותר מ-7.5% מבנק מסוים. כיום מחזיקה כלל בכ-7.1% מבנק הפועלים, בכ-7% מדיסקונט ובכ-6% מלאומי, הרוב המוחלט באמצעות כספי העמיתים.

ניתן להגיד שכלל, בראשות המנכ"ל יורם נוה ויו"ר הדירקטוריון, חיים סאמט, עשו צעד גדול בדרך להשלמת העסקה. משמעות התנאי היא שברשות התחרות רוצים לוודא שאם כלל אכן תרכוש את מקס, היא לא תהסס להתחרות באמצעותה בבנקים או בחברות כרטיסי אשראי אחרות שהיא מחזיקה בחלק מהם, בתחום האשראי הקמעונאי. כיום מחזיקה כלל בשיעור של עד 6.5% בכמה בנקים דרך כספי עמיתים. ברשות התחרות חושבים שאם יהיו לכלל את יכולות החיתום של מקס תגדל התחרות מול הבנקים.

ברשות התחרות בדקו כמה תחומים לפני שנתנו את האישור. הראשון הוא עד כמה כלל ומקס מתחרות באשראי, והם גילו שהאשראי שנותנות שתי החברות שונה במהותו. בעוד שמקס מציעה אשראי צרכני לכל מטרה, בחברת הביטוח מציעים אשראי לחברות גדולות או אשראי מוגבל למי שמחזיק קרן פנסיה או קופת גמל, לרבות קרן השתלמות, אצל החברה. מדובר באשראי שכלל נותנת לפלח אוכלוסייה מצומצם מאוד, והריבית הנמוכה שהיא גובה הולכת ליתר העמיתים ולא לחברה עצמה. לכן, אף אחד לא מתלבט אם לקחת אשראי ממקס או מכלל, כיוון שמדובר בסוגי אשראי שונים.

עוד בדקו ברשות אם כלל הייתה הופכת למתחרה פוטנציאלית בשוק אלמלא המיזוג של מקס לתוכה בתחום האשראי הצרכני, או הפוך, אם מקס תכננה להיכנס לתחום האשראי לעסקים הגדולים או הנדל"ן. מהבדיקה עלה כי אין תוכניות כאלה אצל אף אחת מהחברות.

דבר נוסף שנבדק נוגע לתחום המידע. נקודת המוצא בבדיקה הייתה שלכלל יהיה מידע מפורט על הרגלי הצריכה של הלקוחות, וזה יכול להיות בעייתי. אם ברשות התחרות היו מזהים שכלל דומיננטית בתחום כזה או אחר בעולם הביטוח או שחברות ביטוח אחרות יידחקו מתחום כלשהו בשל היתרון שמספק המידע שיגיע ממקס, הם היו נוטים שלא לאשר את המיזוג, אך לא זוהתה דומיננטיות כזו. בנוסף, ככל שרפורמת הבנקאות הפתוחה תתקדם ותכלול גם את חברות הביטוח, גם למתחרים של כלל יהיה מידע טוב - אם הלקוחות יסכימו לשחקנים בשוק להעביר ביניהם את המידע. להחלטה בנושא סייעה העובדה שמקס היא הקטנה מכל שלוש חברות כרטיסי האשראי, אז אין לה את כל המידע שיש במשק.

הנושא האחרון שנבדק נוגע להייפ, חברה בת של מקס שעוסקת בשירותי תשלומים ומציעה אפשרות לשלם כשהלקוח לא נמצא בבית העסק אלא רוכשת באופן מקוון. ברשות התחרות זיהו שלכל חברות הביטוח כמעט יש שרות כמו שמציעה הייפ ולכן אין כאן מחסום משמעותי.

עם תום הבדיקה של רשות התחרות ומתן האישור, תועבר חוות הדעת לכל הגורמים הרגולטוריים שעוד עוסקים באישור העסקה, בהם בנק ישראל שצריך להעניק לכלל אישור החזקה בסולק.

המגעים החלו כבר לפני כשנה

המגעים בין כלל לבין ורבורג פינקוס, בעלת השליטה במקס, החלו כבר לפני כשנה. בחודש אפריל האחרון חתמו הצדדים על מזכר הבנות שלפיו כלל החזקות, החברה האם של כלל ביטוח, תרכוש את מלוא מניות מקס על פי שווי של 2.47 מיליארד שקל. מתוך הסכום היא תשלם 1.6 שקל מיליארד שקל, חלקם במזומן וחלקם במניות כלל. אם העסקה תאושר יחויבו גם יתר מחזירי המניות במקס - מנורה מבטחים, עמיתי כלל עצמה ואלייד למכור את החזקותיהם במקס.

בחודש אוגוסט חתמו הצדדים על הסכם מחייב, שהוארך השבוע בחודש נוסף על מנת שהם יוכלו להשלים את העסקה. נציין כי הצדדים סגרו ביניהם את כל הפרטים בהסכם המחייב, והם מחכים לאישורים הרגולטוריים.

מי שלא תאהב את ההתפתחויות האחרונות לקראת אישור העסקה היא בעלת המניות הגדולה ביותר בכלל נכון להיום, אלרוב נדל"ן שבשליטת איש העסקים אלפרד אקירוב. אלרוב, שעדיין מחכה לתשובה בקשר לבקשת היתר השליטה שהגישה לפני חודשים ארוכים בכלל, מתנגדת לעסקה בטענה שהיא יקרה מדי ולא משתלבת עם הקו העסקי של כלל. עם זאת, ההצעות שהגישו הראל ומנורה מבטחים והעניקו לישראכרט שווי של 2.72 מיליארד ו-3.07 מיליארד שקל, למרות היותה של ישראכרט גדולה יותר ממקס, פגעו בטענות אלה של אלרוב.

ביום רביעי בערב כלל השלימה בהצלחה גיוס של אג"ח בשלב המוסדי לטובת השלמת הרכישה, עם ביקושים של כ-800 מיליון שקל, ממנו נענה דירקטוריון כלל החזקות לגייס סך של כ-400 מיליון שקל. כ-250 מיליוני שקל באג"ח סטרייט בתשואה נומינאלית של כ-4.7% וכ-150 מיליוני שקל באג"ח להמרה בתשואה נומינאלית של כ-2.6%, עם מחיר מימוש של 85 שקל למניה (הגבוה בכ-40% משער הסגירה של המניה בבורסה).

יורם נוה, מנכ"ל כלל ביטוח ופיננסים, ציין אתמול: "אני שמח מאוד על הביקושים הגבוהים מצד הגופים המוסדיים. גיוס מוצלח זה, על אף התנודתיות בשווקים, משקף הבעת אמון נוספת של שוק ההון בקבוצת כלל ובעסקה לרכישת חברת מקס". את הגיוס הובילה דיסקונט קפיטל.

עוד על המדף: ישראכרט, שקיבלה הצעות מהראל ומנורה

חוות הדעת והאישור יועברו גם לצוות שהקים שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', על מנת לבחון את סוגיית העברת חברות חברות כרטיסי האשראי לידי חברות הביטוח. נדגיש כי חוות הדעת והאישור שניתנו לכלל אינם גורפים לגבי יתר חברות הביטוח וחברות כרטיסי האשראי, וזה רלוונטי כעת במיוחד לגבי ישראכרט, לגביה הציעה הראל הצעה לרכוש את מלוא המניות, ומנורה מבטחים הציעה לרכוש את השליטה בה (32%).

הבדיקה של רשות התחרות כאמור ספציפית לגבי כלל ומקס והאישור התקבל בשל נתונים ייחודיים שלהן, כמו גודלה של כלל ונתח השוק בשווקים הרלוונטיים. לכן, ייתכן שברשות התחרות יגיעו לתוצאות אחרות לגבי חברות ביטוח אחרות. בעבר כבר העניקה רשות התחרות אישור לגוף מסוים להיכנס לתחום חדש, אך שחקנים אחרים שבאו לאחר מכן לא קיבלו אישור כזה בשל מאפיינים שונים.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת שבוע שעבר ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת שבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

הסנאטור גראהם: גורמים בסביבת טראמפ מייעצים לו לא לתקוף באיראן

וויטקוף: טראמפ לא מבין למה האיראנים לא נכנעו תחת לחץ כזה ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● אלפים מחו בירושלים ובתל אביב נגד הממשלה; עימותים עם המשטרה בכיכר פריז ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"אחד הרוכשים איראני לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת גארדנט הלת' תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

נשיא איראן במסר למעצמות: "לא נרכין ראש בפניהן"

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה