גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענקית אינטרנט אמריקאית סוגרת תחום פעילות מרכזי, וגלי ההדף עשויים להגיע עד לרמת גן

עשור לאחר שמאריסה מאייר, מנכ"לית יאהו לשעבר, שמה את ישראל על המפה עם מערכת הפרסום "ג'מיני", החליטה החברה להרוג את המוצר שנחשב בעבר לתרנגולת שהטילה ביצי זהב ● כל המהנדסים בג'מיני יוכלו להחזיק במשרתם לטווח של 6 עד 18 חודשים - תקופת הזמן בה תיארך האינטגרציה עם טאבולה

המטה של יאהו, קליפורניה / צילום: Associated Press, Marcio Jose Sanchez
המטה של יאהו, קליפורניה / צילום: Associated Press, Marcio Jose Sanchez

בסף השבוע האחרון הודיעה יאהו כי היא הולכת למהלך קיצוצים גלובליים. החברה תפטר 1,600 עובדים, כ־20% מעובדיה בעולם, ותסגור שורה של מוצרי פרסום, המרכזי שבהם הוא מערכת "ג'מיני". אזכור שמה של רשת הפרסום תפס את תשומת־ליבם של מאות עובדים בישראל שהיו שותפים בעשור האחרון לפיתוח המוצר הרווחי ביותר של יאהו. כיצד התקבלה ההחלטה על סגירתו? לשם כך יש לחזור עשור אחורה. 

אינטל דחתה פגישה עם נציגי הממשלה להרחבת פעילותה בישראל 
מכירת חיסול: שלוש עסקאות מהשבועיים האחרונים מסמלות את העידן החדש בהייטק | ניתוח

במרץ 2013 כינסה מריסה מאייר, אז מנכ"לית יאהו, את צמרת החברה בכל סניפיה בארה"ב, בבריטניה ובישראל לשיחת ועידה. מול כל סגני הנשיא והבכירים, הכריזה מאייר כי מעתה והלאה הפרויקט האסטרטגי ביותר בחברה ינוהל מתל אביב, על־ידי ישראלי ששמו היה זר לרוב המנהלים - ערן שיר.

הפרויקט, שכונה על־ידי מאייר בשם הקוד "מאניבול", על שם הסרט ההוליוודי שבו עוברת קבוצת בייסבול מהפכת ניהול מבוססת מידע, ביקש להביא גישה רעננה לפרסום: לא עוד באנרים שמוצגים למשתמשים באופן עיוור, אלא כאלה שעושים שימוש בתחום הצומח של הבינה המלאכותית וההתאמה האישית על־מנת להציג למשתמש תוכן רלוונטי.

באותם ימים הפכו שתי חברות ישראליות לסנסציה: אאוטבריין של ירון גלאי וטאבולה של אדם סינגולדה. השתיים צמחו בבת־אחת מאפס למעל 100 מיליון דולר בהכנסות, באמצן מודל חדש של פרסום חדש: שיבוץ פרסומות בחלקן התחתון של כתבות באתרי חדשות - כאלה שמונגשות באופן קונטקסטואלי לכתבה ובאופן שמותאם אישית למשתמש.

מאייר התרשמה מהטרנד, שכונה אז "נייטיב" (native advertising), וביקשה לנצל את הרכישה של החברה הישראלית דאפר (Dapper) שנוסדה בידי הישראלי שיר, לפיתוח המוצר החדש.

"הסמנכ"לים האמריקאים היו המומים", אומר אדם שנכח בפגישה. "בבת־אחת השתנתה הפוליטיקה הארגונית בתאגיד, והרבה מנהלים אמריקאים התקנאו במרכז הישראלי וביקשו לקחת חלק בהצלחה".

ג'מיני קיבל חיים משלו

מיד לאחר מכן הפך "פרויקט מאניבול" ל"ג'מיני" וקיבל חיים משלו. שיר - יחד עם מנהלים נוספים כמו שותפו ברונו פרננדז־רואיז, ולאחר מכן עידו יבלונקה שקיבל את הניהול על מרכז הפיתוח הישראלי - בנו עבור מאייר גרסה פנימית המקבילה לטאבולה ואאוטבריין - והפכו אותה למכונת מזומנים עבור יאהו.

לג'מיני עמדו שני יתרונות מרכזיים שחסרו לאאוטבריין וטאבולה: מחד, עמדו לרשותה אתרי תוכן גדולים כמו יאהו ניוז, יאהו ספורטס ויאהו פייננס וכן בלוגים טכנולוגים יוקרתיים כמו טקרנץ' ואנגדג'ט, ברשת שעמדה אז בחמישיה המובילה של רשתות התוכן הגדולות ביותר. מאידך, עמדו לה יחסים קרובים עם מאות מותגי ענק מארה"ב. טאבולה ואאוטבריין, להבדיל, נדרשו לחזר אחרי אתרי החדשות ולהתפשר על רווחיות בתמורה לדריסת רגל והסכמים רב־שנתיים.

בסוף 2013 ייצרה ג'מיני הכנסות גולמיות שנעו בין 400 ל־500 מיליון דולר, ושנה לאחר מכן היא חצתה את רף המיליארד דולר בשנה. לפי הערכות של מספר גורמים המכירים את פעילות ג'מיני, הכנסותיה בשנת 2015 הגיעו לכ־1.5 מיליארד דולר - גבוה יותר מאאוטבריין וטאבולה גם יחד באותה התקופה.

בשנת 2015 רכשה ענקית התקשורת האמריקאית ורייזון את יאהו ואת AOL מתוך מטרה לבנות רשת פרסום ענקית שתיתן מענה לדומיננטיות של גוגל ופייסבוק בתחום. למרות הגישה המאוד חיובית של הרוכשת החדשה כלפי ג'מיני, עבור החטיבה הישראלית זה כבר לא היה אותו הדבר, אחרי עזיבתה של מאייר עם השלמת הרכישה בידי ורייזון.

מאריסה מאייר, מנכ''לית יאהו לשעבר / צילום: Associated Press, Evan Agostini

מאייר פרשה ב־2017 עם מצנח זהב של 186 מיליון דולר, וקידום ג'מיני נזקפה לזכותה כמי שהגדילה את מכירות יאהו עם השנים, במיוחד לאחר כמה טעויות שביצעה, כמו רכישת הרשת החברתית טאמבלר בכ־1.1 מיליארד דולר ומכירתו לאחר מכן בכמה מיליונים בודדים.

האיחוד עם טאבולה

על־פי אתר אקסיוס, בשנים האחרונות התקשתה הפלטפורמה האחודה לאפשר למפרסמים לרכוש שטחי פרסום ולפרסם, במה שהביא לאכזבה מרשת הפרסום של יאהו. אלא שקיים הסבר נוסף לפיו קרן הפרייבט אקוויטי אפולו, שרכשה את יאהו ואת AOL מורייזון לפני כשנתיים, העדיפה ככל הנראה להגדיל את רווחיותה ולהקטין את הפיתוח בתחום הפרסום בפנים החברה, ובמקום זאת להסתמך על מוצר רווחי קיים כמו זה של טאבולה.

מהצד השני, המשקיעים לא היו סלחניים גם לטאבולה, שיצאה למיזוג ספאק לפי שווי של 2.6 מיליארד דולר, אך ראתה את מנייתה נחתכת ב־87% מהשיא ועד נובמבר 2022. טאבולה ומתחרתה אאוטבריין לא השכילו להוכיח לאורך זמן כי השוק בו הן פועלות צומח באופן משמעותי בשוק הפרסום הדיגיטלי.

הכנסות השתיים יחד סובב סביב ה־2 מיליארד דולר, אחוזים בודדים בלבד מענף הפרסום, ומעולם לא התרחבו מעבר לכך. יתר על כן, הכנסות טאבולה בשלושת הרבעונים האחרונים הצטמצמו והרווחיות נשחקה.

לכן שמחו בטאבולה לחתום את העסקה עם יאהו  - החברה האמריקאית חתמה עם טאבולה בחודש נובמבר 2022 הסכם לפיו היא תקבל לידיה 25% ממניות החברה, בעוד שטאבולה תקבל בלעדיות על אתרי התוכן של יאהו.

שיתוף־הפעולה ייצר עבור שתי החברות מיליארד דולר בשנה, וצפוי להכפיל את הכנסות החברה הישראלית. סינגולדה, יחד עם נשיא החברה אלדד מניב וסמנכ"ל הכספים סטפן ווקר, קיבלו בעסקה 400 אלף דולר במזומן ועוד בונוסים שמימושם תלוי בעמידה ביעדים, בהם בונוס של עד 2.8 מיליון דולר לסינגולדה.

"סיפור של הנהלה חלשה"

אלא שבסוף השבוע האחרון הסיפור הזה נגמר, כשג'מיני הפכה לעוד קורבן של מהלכי הקיצוצים הגלובליים. המהלך ישפיע על לא פחות ממחצית מעובדי מחטיבת הפרסום, בהם גם ממוצר ג'מיני, וככל הנראה על גורלם של כמה עשרות ישראלים שחיים כעת באי־ודאות ומצפים לתשובה באשר לעתידם התעסוקתי. בשורה התחתונה פוטרו כבר בשבוע שעבר כ־1,000 עובדים, בעיקר בארה"ב, כ־12% מכוח־האדם בחברה, ועוד 600, או 8%, יפוטרו במחצית השנייה של השנה.

חלק הארי של 30 עובדי מערכת ג'מיני שנותרו בישראל צפויים ככל הנראה לקבל הצעות עבודה אחרות מטאבולה וממחלקות אחרות ביאהו ישראל, שמונה כיום 150 איש. אך טעם ההחמצה בפיהם של כל המעורבים על הפרויקט שהיה ונקבר עודנו מורגש. בשיאה, עבדו ביאהו ישראל כ־200 עובדים.

"זה היה הסיפור של חטיבה שעבדה היטב וייצרה אימפקט גלובלי עם הכנסות שחברות ישראליות היו רק חולמות עליהן", אומר בכיר שהכיר את פעילות ג'מיני. "הבעיה הייתה שהיא הופקדה בידי הנהלה חלשה שעשתה המון טעויות. חבל לי על כל הישראלים שעבדו קשה על פיתוח מוצר מדהים וניצחו - רק כדי שמנהל בכיר יבוא ויגיד שנגמר לו הכסף".

לאחר פרסום הכתבה התקבל עדכון כי כל המהנדסים בג'מיני יוכלו להחזיק במשרתם לטווח של 6 עד 18 חודשים - תקופת הזמן בה תיארך האינטגרציה עם טאבולה. בסוף התקופה יוצע לכמה מהם לעבור לפרויקטים אחרים ביאהו, ומי שלא יימצא עבורו פרויקט, יפוטר עם פיצויים מוגדלים וכמה חודשי התראה מראש. אנשי מכירות בודדים יקבלו הצעה מטאבולה, בעוד ששאר הקבוצות ביאהו, בהן קבוצות הדוא״ל ואבטחת המידע, אינן צפויות להיפגע.

עוד כתבות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית