גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האזהרה של בנק ישראל וההתעלמות של חברות הנדל"ן המניב

לאחרונה העריך הבנק המרכזי כי עליית הריבית תאלץ את חברות הנדל"ן המניב להכיר בעלייה חדה בשיעור ההיוון, שעלולה להוביל למחיקת מאות מיליוני שקלים משווי נכסיהן ● באי.בי.אי חולקים על הניתוח וטוענים: "יהיה תיקון, אך עדין יותר"

הביקוש למשרדים ימשיך לגאות. והמחירים? / צילום: Shutterstock
הביקוש למשרדים ימשיך לגאות. והמחירים? / צילום: Shutterstock

מי שחלף על פני נתיבי איילון בשנים האחרונות, לא יכול היה שלא להתרשם משינוי קו הרקיע, כשעוד ועוד מגדלי משרדים חדשים נוספו בקצב הולך וגובר. המגמה הגיעה לשיאה בשנת 2021, ימי השיא של ביקוש לעובדים בתעשיית ההייטק שהגדילו את הרעב של חברות הטכנולוגיה לקומות משרדים נוספות.

מחקר של בנק ישראל מזהיר: "התנהגות בועתית" בענף הנדל"ן המניב
שר האוצר בטוח שמחירי הדיור יירדו משמעותית בתקופה הקרובה ותוקף את הנגיד
ברקע הפיטורים: גוגל דוחה את הכניסה ל־11 קומות משרדים חדשים בתל אביב 

השנה החולפת, על עליות הריבית שבה והנפילות הקשות בבורסת נאסד"ק, לימדה שוב את מי ששכח כי לכל מסיבה יש תאריך סיום, גם בשוק הנדל"ן המניב. ריבית גבוהה יותר מחד וירידות חדות במניות הטכנולוגיה מאידך, משמעותן עבור חברות הנדל"ן המניב גיוס חוב יקר יותר, עלייה ברמת הסיכון וירידה אפשרית בביקושים.

 

בתחילת החודש פרסם בנק ישראל מחקר שערך לגבי שווי נכסי הנדל"ן המניב בישראל (בעיקר משרדים וקניונים), שבו בדק את שווי הנכסים המניבים של עשרות חברות ציבוריות אשר הסתכם נכון לסוף שנת 2021 בכ־160 מיליארד שקל - שווי שיותר מהוכפל על פני תקופה של 12 שנה (מאז 2010). מהמחקר עלה כי הסיבה המרכזית לגידול בשווי (כ־80% ממנה) נבעה מעלייה בערך המשרדים, ופחות מ־20% מתוספת השטחים להשכרה.

בעוד שהמחקר מצא כי נרשמה ירידה הדרגתית בתשואה מהשכרת הנכסים המניבים על פני התקופה, נהנו חברות הנדל"ן מזינוק שרשמו בשווי הנכסים בשלוש השנים האחרונות, ובדגש על שנת 2021, שהייתה "חריגה במיוחד, בהשוואה לעבר". לפי בנק ישראל, בעוד ששווי הנכסים המניבים מגלם ציפיות אופטימיות שלא נתמכות בפועל בתקבולי השכירות שלהם, עדיין במבחן שביצעו לא נמצאה עדות, לדבריהם, "להתנהגות בועתית בשווי הנדל"ן המניב".

 

עם זאת, בשורה התחתונה של המחקר ציינו בבנק ישראל כי הם מעריכים כי בעקבות הזינוק החד בגובה הריבית במשק במהלך שנת 2022, הם צופים "ירידה בשווי הנכסים המניבים, וכפועל יוצא אנו צופים שתחול ירידה ברווחיות המדווחת של החברות ואף אפשרות לעלייה בשיעורי המינוף".

ההערכה של בנק ישראל היא כי שיעור ההיוון הגלום של הנכסים המניבים צפוי לעלות בכ־2.1% ולטפס מרמה של 5.5% בממוצע בסוף 2021, לרמה של 7.6% בסוף 2022, שהיא גבוהה מזו שנרשמה בשנת 2010 (7.3%). שיעור ההיוון הוא שיעור הריבית, או שיעור התשואה, שבאמצעותו מהוונים סדרה של תשלומים עתידיים לערך נוכחי יחיד, שהוא שווי הנכס. ככל ששיעור ההיוון גבוה יותר, כך יורד ערכם הנוכחי של התשלומים העתידיים, ובהתאם יורד גם שווי הנכס.

"אין אינדיקציה לשינוי בגובה דמי השכירות"

עוד לפני דוח בנק ישראל, השנה החולפת לא האירה פנים, בלשון המעטה, למשקיעים בענקיות הנדל"ן המניב המקומיות. בין היתר, מניות עזריאלי, מליסרון ואמות רשמו תשואה שלילית דו־ספרתית של 22%, 11% ו־18% בהתאמה ב־2022.

מדד ת"א מניב ישראל , הכולל את החברות הציבוריות הפועלות בתחום, נפל ב־28% בסיכום השנה החולפת. גם בסיכום שלושת השנים האחרונות ספגו המשקיעים ירידה של 14.4% בהשקעה במדד (בעוד שמדד ת"א בנייה , שכולל את החברות שבונות בעיקר דירות מגורים, עלה באותה תקופה ב־30%).

"המחקר של בנק ישראל ביצע השוואה של שיעורי ההיוון מול הריבית במשק" אומר אנליסט הנדל"ן של בית ההשקעות אי.בי.אי, זיו עין אלי. לדבריו, בבנק ישראל "הגיעו למסקנה ששיעורי ההיוון צריכים להתנהג כמו הריבית שעלתה, ולעלות בכ־2%. הנתון אמור להשתקף בשיעורי ההיוון שנראה עם פרסום הדוחות הכספיים לשנת 2022, שאמור להסתיים עד סוף מרץ הקרוב". המשמעות היא שענקיות הנדל"ן המניב יציגו שיערוכים שליליים של מאות מיליוני שקלים בסיכום השנה, ככל שאכן יציגו עלייה בשיעורי ההיוון.

עלייה בשיעורי ההיוון - מהחציון השני

אך עין אלי חולק על הממצאים. מעבודה שהכין עולה אופטימיות רבה מזו שהציגו חוקרי בנק ישראל, לפחות בכל הנוגע לעליית שיעורי ההיוון. "להערכתנו אכן נראה עלייה, אך היא תגיע החל מהחציון השני של שנת 2023 (בהנחה שלא יהיה שינוי מהותי בתנאי המאקרו)", צויין בעבודה של אי.בי.אי. "וכן עליית שיעורי ההיוון תהיה מתונה יותר (עד 0.5% בממוצע)". בשיחה עם גלובס מסביר עין אלי את מקור האופטימיות: "אנחנו לא צופים שבדוחות השנתיים לסיכום 2022 יוצגו שיערוכים שליליים משמעותיים, משום שכרגע אין אינדיקציה לשינוי בגובה דמי השכירות. הנתון עולה מהדוחות הכספיים בקרב חברות שכבר דיווחו (גב-ים). אין גם אינדיקציה לעלייה בשיעורי ההיוון, לפחות כרגע".

ואכן, בתחילת השבוע פרסמה חברת הריט מניבים  הערכה שלפיה תרשום רווחי שיערוכים חיוביים בשווי ההוגן של הנדל"ן שלה ברבעון הרביעי של 2022, אשר ינועו בין 70 ל־80 מיליון שקל, "וזה מחזק את ההשערה שלנו בנוגע לשאר חברות הנדל"ן המניב, לקראת פרסום הדוחות לסיכום השנה שחלפה", טוען עין אלי.

הדוחות הכספיים של ענקית המשרדים גב-ים , הנסחרת בשווי של 5.9 מיליארד שקל ומנוהלת על ידי אבי יעקובוביץ, מלמדים כאמור ששנת 2022 הסתיימה ללא דרמה שלילית. החברה סיכמה את השנה עם הכנסות של 1.93 מיליארד שקל, בהיקף דומה לאשתקד. השיערוכים בנכסי החברה הסתכמו ב־1.22 מיליארד שקל, ירידה קלה ביחס לשיערוכים של 1.27 מיליארד שקל בשנת 2021. שיעור ההיוון (Cap Rate) אף ירד קלות ל־6.3%, למול 6.5% שנה קודם לכן.

אי.בי.אי מעריכה ששיעורי היוון עומדים לטפס בשנה הקרובה, אך באופן מתון ביחס לזו שהעריכו החוקרים מבנק ישראל, שונות הנובעת לדבריו מסוג הבדיקות שביצע: "בנק ישראל ביצע השוואה ובדק שיעורי ההיוון בדוחות הכספיים למול התשואה הנומינלית של הנכסים על פני התקופה. אנחנו לקחנו את שיעורי ההיוון המדווחים אצל החברות הציבוריות ובדקנו אותם מול תשואת האג"ח הצמודות של ממשלת ישראל".

"דוחות גב-ים מסמנים את הכיוון"

ההיגיון מאחורי הבדיקה של בית ההשקעות, הוא שדמי השכירות שגובות חברות הנדל"ן המניב צמודים לאינפלציה. לכן על פני זמן, נכון להשוות את העלייה בשיעור ההיוון, להתנהגות הריבית באגרות חוב צמודות למדד. "יכול להיות שהחוב של חברות הנדל"ן המניב יטפס, אבל גם דמי השכירות יעלו (כי הם צמודים), הנתונים די מקזזים אחד את השני. אם משווים את מחירי ההיוון למול עלות החוב הממוצעת, רואים מרווחים ממוצעים של 4.5%־5%. החברות הציבוריות יכולות להגיע גם בנקודת הזמן הנוכחית לבורסה, לגייס חוב, במרווחים שאולי קצת הצטמצמו, אבל עדיין דומים לאלו שהחברות היו רגילות אליהם". עין אלי מציין כי עיקר המחלוקת הוא על עוצמת התיקון במחירי הנכסים. "בנק ישראל טוען שהייתה בעבר ירידה גדולה בשיעורי ההיוון שצריכה לתקן את עצמה. אנחנו לא אומרים שהם טועים. אנחנו מעריכים שהתיקון יהיה עדין יותר. נכון להיום, בסיכום 2022, אנו מאמינים שדוחות גב-ים מסמנים את הכיוון".

עוד כתבות

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

גלנט: "הפעולה ברפיח לא תיעצר עד לחיסול חמאס או חזרת החטוף הראשון"

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית