גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה תעשה הנפילה של רשתות שר פיטנס וסטודיו C לענף חדרי הכושר

לאחר קריסתן של רשת שר פיטנס ולפניה סטודיו C, ובצל עליית הריבית שמכבידה על פעילותם של מועדוני הכושר, מסבירה מנכ"לית הולמס פלייס מדוע היא אינה משנה את תוכניות ההתרחבות: "אנשים יוותרו על רכישת מקרר או מכונית חדשה, אבל לא על חדר כושר"

חדר כושר / צילום: Shutterstock
חדר כושר / צילום: Shutterstock

עד לפני מספר שנים נדמה היה כי לא ניתן לעצור את מגמת ההתפתחות של תרבות מועדוני הבריאות וחדרי הכושר בישראל. הללו נפתחו בקצב מזורז על רקע העלייה המהירה ברמת החיים, לצד המודעות הגוברת לחיטוב וטיפוח הגוף ולשמירה על אורח חיים בריא.

רווחי העתק באנרגיה: סיכון למשקיעים בטווח הקצר ולכדור הארץ בטווח הארוך 
יממשו רווחים? קרן סרצ'לייט ופורר יוכלו לפזר את מניות השליטה בבזק
פיטורים, חיתוך מחירים וחזרה לבסיס: אסטרטגיית מטא להתאוששות מהמשבר 

אלא שאז הגיעה הקורונה, שהובילה לעצירת הפעילות בענף ובהמשך להטלת מגבלות נוקשות על הצרכנים. בהמשך, עם היציאה מתקופת המגפה וחזרה לשגרה, חווה ענף חדרי הכושר עדנה מחודשת, לנוכח הגידול בהוצאות הציבור על הנאות החיים לאחר ימי הסגרים והמגבלות.

ואז הגיעה שנת 2022 ועמה טלטלה נוספת: הזינוק בריבית, שמקשה על התנהלותם השוטפת של עסקים מחד, ומוביל לצמצום ההוצאה המשפחתית על מותרות מאידך.

על הרקע הזה, ספק אם רבים הופתעו מבקשה לצו עיכוב הליכים והצעת הסדר חוב שהגישה בתחילת השבוע רשת מכוני הכושר לנשים "שר פיטנס", לאחר שצברה חובות של 24 מיליון שקל.

מועדון הולמס פלייס במרכז וייצמן, תל אביב / צילום: באדיבות הולמס פלייס

בבקשה, שהוגשה לביהמ"ש המחוזי בחיפה, טענה שר פיטנס, המגדירה עצמה כ"פורצת דרך בתחום הכושר ובריאות הנשים בישראל", כי נקלעה לקשיים בין השאר בעקבות מגפת הקורונה, שהובילה לצניחה בהכנסותיה ולקושי בביצוע תשלומים, בין היתר דמי שכירות עבור הנכסים שבהם היא פועלת.

נזכיר כי קדמה לה קריסתה של רשת סטודיו C בשנת 2021, שאף היא האשימה בקשייה את מגפת הקורונה, שהביאה לגל נטישה של לקוחות ולירידה חדה בהכנסות (בהמשך נמכרה הרשת לאשת העסקים רונית רפאל וחזרה לפעול במתכונת מצומצמת).

את שר פיטנס, המפעילה שבעה סניפים, ייסדה מאמנת הכושר שיר (שר) סנדה (יחד עם בעלה שגם הוא מועסק בחברה). הרשת מעסיקה 122 עובדים ולה אלפי מנויות ולקוחות. ברשת טוענים כי מאמציה להשיג הסדר פריסת חובות עם נושיה לא צלחו, ולפיכך הוגשה הבקשה לביהמ"ש, שהוציא צו זמני האוסר על נקיטת הליכים נגד החברה עד לדיון שיתקיים בשבוע הבא.

האם לנוכח קריסתה של שר פיטנס אמורים יתר בעלי מועדוני הכושר "להזיע" מהסיבות הפחות רצויות?

​לענף יש נציגה בולטת הנסחרת בבורסה המקומית - רשת המועדונים הגדולה בישראל, הולמס פלייס.

קרן שתוי, מנכ''לית הולמס פלייס / צילום: יוני רייף

מניותיה של הרשת נסחרות כבר מעל לחמש שנים בת"א, וביצועיהן מעידים על יציבות המשקפת את אמון המשקיעים עד כה. שווי השוק הנוכחי של הולמס פלייס עומד על קרוב ל־400 מיליון שקל - לאחר שסיפקה תשואה צנועה של 9% מההנפקה בסוף 2017 אך של 132% מהשפל של לפני שלוש שנים, עת פרצה הקורונה. בסיכום השנה האחרונה אין למניית הולמס פלייס סיבה להתבייש, עם עלייה של 4%, בזמן שמדד ת"א צמיחה (אליו היא משתייכת) נחתך ב־33%.

אומת כושר - כ־1900 מועדונים בישראל

הולמס פלייס דיווחה לאחרונה על כ־170 אלף מנויים הפוקדים את 57 המועדונים שהיא מפעילה (נכון לסוף ספטמבר האחרון). למרות שמדובר כאמור ברשת הגדולה בישראל, שוק מועדוני הבריאות והכושר הוא עצום.

לפי דוח של Coface BDI מדצמבר האחרון, פועלים בישראל 1,880 מועדוני כושר מסוגים שונים. הכנסותיהם של אלה הוערכו ב־3.7 מיליארד שקל ב־2022, עלייה של 22% ביחס לשנה קודמת, אך עדיין 5% פחות ביחס לשנת 2019 שקדמה לקורונה.

בסקירת הענף שנכללת בדוחות הולמס פלייס ונכונה לשנת 2018, נאמד מספר המתאמנים בארץ ב־1.33 מיליון איש. מחציתם (52%) היו בגילאי 25־50, כ־18% בגילאי 19 עד 24, 6% מתחת לגיל 18 והיתרה מעל גיל 50.

 

קשה לדעת עד כמה השתנה הענף, לנוכח תקופת סגירת המועדונים בימי המגפה, אך ברשת ציינו בדוח הכספי של 2021 כי "עקב אירוע הקורונה עלתה עוד יותר המודעות לחשיבות קיום אורח חיים בריא, שחלק בלתי נפרד ממנו הוא פעילות ספורטיבית סדירה".

הנתונים הכספיים שנצברו מאז אכן מעידים שלפחות הולמס פלייס ידעה להתאושש. כך, בתשעת חודשים הראשונים של 2022 רשמה הרשת הכנסות של 338 מיליון שקל, עלייה של 60% ביחס לתקופה המקבילה שנה קודם לכן. הרווח הנקי הסתכם בקרוב ל־25 מיליון שקל, שיפור ניכר מול הפסד של 25.7 מיליון שקל בתקופה המקבילה ב־2021, שעדיין הושפעה מסגרי הקורונה. מדובר בתוצאות משופרות גם ביחס לשנת 2019, טרם פרוץ המגפה.

לא מודאגים ממיתון: "אנחנו ממשיכים לצמוח"

מנכ"לית הולמס פלייס, קרן שתוי, טוענת כי למרות קריסת שר פיטנס, הרשת לא מתכננת לסטות מיישום התוכנית האסטרטגית שלה. "אני מכירה היטב את שר ובעלה, שבנו עסק יפה במו ידיהם", היא אומרת.

וכמו גורמים נוספים בענף, גם בהולמס פלייס ממתינים להחלטת ביהמ"ש בעניינה של שר פיטנס. "אם ימונה כונס נכסים שימכור בחלקים את הרשת, נעקוב אחר מה שיוצע", אומרת שתוי. "אבל להערכתי ילכו שם קודם על מסלול של הליך הבראה. אני לא מאמינה שהם בדרך לפירוק".

עוד לדבריה, "שר פיטנס הוא מותג חזק, אבל הוא לא דומה באיזושהי צורה למה שבנינו בהולמס פלייס. זה יותר מזכיר את סטודיו C, שהייתה רשת מועדוני כושר לנשים".

שתוי מספרת כי "הזמנתי לכנס ארצי של מאמני הכושר שלנו את פרופ' ניר גלעדי מביה"ח איכילוב להרצאה. המסר הוא שאנשים שבאים למועדונים שלנו - נשארים בריאים. אנחנו כבר מזמן לא באמת 'הוצאה על פנאי'. אנחנו גוף שמשרת את בריאות הציבור. אני רוצה שכל אדם במדינת ישראל יבין שהמשמעות של 'לעשות כושר' זה גם להיות בריא. זה הקטנה של הסיכוי לחלות בסרטן, וגם בדמנציה ואלצהיימר".

שמירה על בריאות זה עניין חשוב, אבל כשהמשק גולש להאטה, הריבית מזנקת ותשלומי המשכנתה עולים, לא מדובר בסיבה לדאגה עבורכם?
"החברה, עוד טרם ימיה בבורסה, חוותה כבר מיתון במשק בשנת 2008. אז לא ראינו השפעה על חדרי הכושר. להערכתי, עסקים 'מסוכנים' בזמני מיתון הם דווקא מוצרי הצריכה היקרים. אנשים יוותרו על רכישת מקרר חדש או מכונית חדשה, אבל לא על חדר כושר".

מעבר לכך, לדברי שתוי, "במסעדה משלמים כיום בין 350-400 שקל לארוחה לזוג. זה המחיר החודשי במועדוני הפרימיום שלנו (יש מועדונים במחירים נמוכים יותר ברשת, ח' ש'), ותמורתו תוכל לבוא כל יום. אז אני לא חושבת שהמיתון ישפיע על החברה. הקצב שלנו בחודשים האחרונים מעיד על כך - אנחנו ממשיכים לצמוח (במספר מנויים ובהכנסות, ח' ש')".

היא מפרטת כי "פתחנו לאחרונה את מועדון אייקון (תת הרשת המוזלת) ה־29 שלנו ובקרוב נפתח את המועדון ה־30. במכירות הפריסייל האחרונות שביצענו במועדון הפאמילי החדש באשדוד נרשמו 3000 לקוחות. זה מועדון שמשתרע על פני 15 דונם, והוא מתמלא בבין 7,000 ל־8,000 לקוחות. מבחינתנו מה שחשוב זה קצב הגיוס של הלקוחות, ואלה נתונים שלא צפויים להשתנות".

בקורונה "רק חשבנו על 'היום שאחרי'"

לשתוי יש גם כמה תובנות ניהוליות בעידן שאחרי הקורונה: "גיליתי שיותר קשה לנהל חברה סגורה (כשהמועדונים נסגרו בהוראת הממשלה, ח' ש') מחברה פתוחה. היינו צריכים למצוא דרכים להשאיר את הצוות והלקוחות מחוברים אלינו. לא ידענו כמה זמן זה יימשך. זה אומר לעשות פעילות בזום ושידורים בלייב עם הלקוחות.

"מהצד השני המטרה הייתה לנהל חברה עם 'אפס הוצאות'. כלומר להפחית אותן למינימום כדי לא לשרוף מזומנים. החלק השלישי היה להיות מוכנים ליום שאחרי. כל הענף הושבת לחלוטין. החברות הפרטיות הפסיקו פעילות, אבל אנחנו המשכנו. אמרנו לעצמנו שהדבר הזה ייגמר לבסוף, וכשזה ייגמר צריך לחזור. כל העשייה אז הייתה בזווית של להסתכל על היום שאחרי".

הולמס פלייס אמנם הפסידה 100 מיליון שקל בשנת הקורונה, אך שתוי מדגישה כי "אם לא היינו מנהלים תזרימית את העסק בצורה נכונה, זה עלול היה לגרום לקריסת הרשת. אני ראיתי בקורונה הזדמנות, ובהתאם לכך ניהלתי את הרשת".

עוד הבדל שהיא רואה מול רשתות כדוגמת שר פיטנס טמון בכך ש"בענף של חדרי הכושר אני כיום בין המנכ"לים השכירים הבודדים. בדרך כלל המודל הוא של עסקים שבהם בעל הבית הוא גם מנהל העסק. ההתייחסות של הרשת לנושא היא כאל סוג של מקצוע".

בעלת המניות הגדולה בהולמס פלייס היא קרן גרין לנטרן שמוביל ריצ'י האנטר (21%), ולצדה שותפות של משפחות פישר וקירש, בעלות השליטה בהולמס פלייס העולמית (12%), מוטי בן משה (9%) ושורה של גופים מוסדיים, בהם אלטשולר שחם, מור והפניקס.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן