גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה תעשה הנפילה של רשתות שר פיטנס וסטודיו C לענף חדרי הכושר

לאחר קריסתן של רשת שר פיטנס ולפניה סטודיו C, ובצל עליית הריבית שמכבידה על פעילותם של מועדוני הכושר, מסבירה מנכ"לית הולמס פלייס מדוע היא אינה משנה את תוכניות ההתרחבות: "אנשים יוותרו על רכישת מקרר או מכונית חדשה, אבל לא על חדר כושר"

חדר כושר / צילום: Shutterstock
חדר כושר / צילום: Shutterstock

עד לפני מספר שנים נדמה היה כי לא ניתן לעצור את מגמת ההתפתחות של תרבות מועדוני הבריאות וחדרי הכושר בישראל. הללו נפתחו בקצב מזורז על רקע העלייה המהירה ברמת החיים, לצד המודעות הגוברת לחיטוב וטיפוח הגוף ולשמירה על אורח חיים בריא.

רווחי העתק באנרגיה: סיכון למשקיעים בטווח הקצר ולכדור הארץ בטווח הארוך 
יממשו רווחים? קרן סרצ'לייט ופורר יוכלו לפזר את מניות השליטה בבזק
פיטורים, חיתוך מחירים וחזרה לבסיס: אסטרטגיית מטא להתאוששות מהמשבר 

אלא שאז הגיעה הקורונה, שהובילה לעצירת הפעילות בענף ובהמשך להטלת מגבלות נוקשות על הצרכנים. בהמשך, עם היציאה מתקופת המגפה וחזרה לשגרה, חווה ענף חדרי הכושר עדנה מחודשת, לנוכח הגידול בהוצאות הציבור על הנאות החיים לאחר ימי הסגרים והמגבלות.

ואז הגיעה שנת 2022 ועמה טלטלה נוספת: הזינוק בריבית, שמקשה על התנהלותם השוטפת של עסקים מחד, ומוביל לצמצום ההוצאה המשפחתית על מותרות מאידך.

על הרקע הזה, ספק אם רבים הופתעו מבקשה לצו עיכוב הליכים והצעת הסדר חוב שהגישה בתחילת השבוע רשת מכוני הכושר לנשים "שר פיטנס", לאחר שצברה חובות של 24 מיליון שקל.

מועדון הולמס פלייס במרכז וייצמן, תל אביב / צילום: באדיבות הולמס פלייס

בבקשה, שהוגשה לביהמ"ש המחוזי בחיפה, טענה שר פיטנס, המגדירה עצמה כ"פורצת דרך בתחום הכושר ובריאות הנשים בישראל", כי נקלעה לקשיים בין השאר בעקבות מגפת הקורונה, שהובילה לצניחה בהכנסותיה ולקושי בביצוע תשלומים, בין היתר דמי שכירות עבור הנכסים שבהם היא פועלת.

נזכיר כי קדמה לה קריסתה של רשת סטודיו C בשנת 2021, שאף היא האשימה בקשייה את מגפת הקורונה, שהביאה לגל נטישה של לקוחות ולירידה חדה בהכנסות (בהמשך נמכרה הרשת לאשת העסקים רונית רפאל וחזרה לפעול במתכונת מצומצמת).

את שר פיטנס, המפעילה שבעה סניפים, ייסדה מאמנת הכושר שיר (שר) סנדה (יחד עם בעלה שגם הוא מועסק בחברה). הרשת מעסיקה 122 עובדים ולה אלפי מנויות ולקוחות. ברשת טוענים כי מאמציה להשיג הסדר פריסת חובות עם נושיה לא צלחו, ולפיכך הוגשה הבקשה לביהמ"ש, שהוציא צו זמני האוסר על נקיטת הליכים נגד החברה עד לדיון שיתקיים בשבוע הבא.

האם לנוכח קריסתה של שר פיטנס אמורים יתר בעלי מועדוני הכושר "להזיע" מהסיבות הפחות רצויות?

​לענף יש נציגה בולטת הנסחרת בבורסה המקומית - רשת המועדונים הגדולה בישראל, הולמס פלייס.

קרן שתוי, מנכ''לית הולמס פלייס / צילום: יוני רייף

מניותיה של הרשת נסחרות כבר מעל לחמש שנים בת"א, וביצועיהן מעידים על יציבות המשקפת את אמון המשקיעים עד כה. שווי השוק הנוכחי של הולמס פלייס עומד על קרוב ל־400 מיליון שקל - לאחר שסיפקה תשואה צנועה של 9% מההנפקה בסוף 2017 אך של 132% מהשפל של לפני שלוש שנים, עת פרצה הקורונה. בסיכום השנה האחרונה אין למניית הולמס פלייס סיבה להתבייש, עם עלייה של 4%, בזמן שמדד ת"א צמיחה (אליו היא משתייכת) נחתך ב־33%.

אומת כושר - כ־1900 מועדונים בישראל

הולמס פלייס דיווחה לאחרונה על כ־170 אלף מנויים הפוקדים את 57 המועדונים שהיא מפעילה (נכון לסוף ספטמבר האחרון). למרות שמדובר כאמור ברשת הגדולה בישראל, שוק מועדוני הבריאות והכושר הוא עצום.

לפי דוח של Coface BDI מדצמבר האחרון, פועלים בישראל 1,880 מועדוני כושר מסוגים שונים. הכנסותיהם של אלה הוערכו ב־3.7 מיליארד שקל ב־2022, עלייה של 22% ביחס לשנה קודמת, אך עדיין 5% פחות ביחס לשנת 2019 שקדמה לקורונה.

בסקירת הענף שנכללת בדוחות הולמס פלייס ונכונה לשנת 2018, נאמד מספר המתאמנים בארץ ב־1.33 מיליון איש. מחציתם (52%) היו בגילאי 25־50, כ־18% בגילאי 19 עד 24, 6% מתחת לגיל 18 והיתרה מעל גיל 50.

 

קשה לדעת עד כמה השתנה הענף, לנוכח תקופת סגירת המועדונים בימי המגפה, אך ברשת ציינו בדוח הכספי של 2021 כי "עקב אירוע הקורונה עלתה עוד יותר המודעות לחשיבות קיום אורח חיים בריא, שחלק בלתי נפרד ממנו הוא פעילות ספורטיבית סדירה".

הנתונים הכספיים שנצברו מאז אכן מעידים שלפחות הולמס פלייס ידעה להתאושש. כך, בתשעת חודשים הראשונים של 2022 רשמה הרשת הכנסות של 338 מיליון שקל, עלייה של 60% ביחס לתקופה המקבילה שנה קודם לכן. הרווח הנקי הסתכם בקרוב ל־25 מיליון שקל, שיפור ניכר מול הפסד של 25.7 מיליון שקל בתקופה המקבילה ב־2021, שעדיין הושפעה מסגרי הקורונה. מדובר בתוצאות משופרות גם ביחס לשנת 2019, טרם פרוץ המגפה.

לא מודאגים ממיתון: "אנחנו ממשיכים לצמוח"

מנכ"לית הולמס פלייס, קרן שתוי, טוענת כי למרות קריסת שר פיטנס, הרשת לא מתכננת לסטות מיישום התוכנית האסטרטגית שלה. "אני מכירה היטב את שר ובעלה, שבנו עסק יפה במו ידיהם", היא אומרת.

וכמו גורמים נוספים בענף, גם בהולמס פלייס ממתינים להחלטת ביהמ"ש בעניינה של שר פיטנס. "אם ימונה כונס נכסים שימכור בחלקים את הרשת, נעקוב אחר מה שיוצע", אומרת שתוי. "אבל להערכתי ילכו שם קודם על מסלול של הליך הבראה. אני לא מאמינה שהם בדרך לפירוק".

עוד לדבריה, "שר פיטנס הוא מותג חזק, אבל הוא לא דומה באיזושהי צורה למה שבנינו בהולמס פלייס. זה יותר מזכיר את סטודיו C, שהייתה רשת מועדוני כושר לנשים".

שתוי מספרת כי "הזמנתי לכנס ארצי של מאמני הכושר שלנו את פרופ' ניר גלעדי מביה"ח איכילוב להרצאה. המסר הוא שאנשים שבאים למועדונים שלנו - נשארים בריאים. אנחנו כבר מזמן לא באמת 'הוצאה על פנאי'. אנחנו גוף שמשרת את בריאות הציבור. אני רוצה שכל אדם במדינת ישראל יבין שהמשמעות של 'לעשות כושר' זה גם להיות בריא. זה הקטנה של הסיכוי לחלות בסרטן, וגם בדמנציה ואלצהיימר".

שמירה על בריאות זה עניין חשוב, אבל כשהמשק גולש להאטה, הריבית מזנקת ותשלומי המשכנתה עולים, לא מדובר בסיבה לדאגה עבורכם?
"החברה, עוד טרם ימיה בבורסה, חוותה כבר מיתון במשק בשנת 2008. אז לא ראינו השפעה על חדרי הכושר. להערכתי, עסקים 'מסוכנים' בזמני מיתון הם דווקא מוצרי הצריכה היקרים. אנשים יוותרו על רכישת מקרר חדש או מכונית חדשה, אבל לא על חדר כושר".

מעבר לכך, לדברי שתוי, "במסעדה משלמים כיום בין 350-400 שקל לארוחה לזוג. זה המחיר החודשי במועדוני הפרימיום שלנו (יש מועדונים במחירים נמוכים יותר ברשת, ח' ש'), ותמורתו תוכל לבוא כל יום. אז אני לא חושבת שהמיתון ישפיע על החברה. הקצב שלנו בחודשים האחרונים מעיד על כך - אנחנו ממשיכים לצמוח (במספר מנויים ובהכנסות, ח' ש')".

היא מפרטת כי "פתחנו לאחרונה את מועדון אייקון (תת הרשת המוזלת) ה־29 שלנו ובקרוב נפתח את המועדון ה־30. במכירות הפריסייל האחרונות שביצענו במועדון הפאמילי החדש באשדוד נרשמו 3000 לקוחות. זה מועדון שמשתרע על פני 15 דונם, והוא מתמלא בבין 7,000 ל־8,000 לקוחות. מבחינתנו מה שחשוב זה קצב הגיוס של הלקוחות, ואלה נתונים שלא צפויים להשתנות".

בקורונה "רק חשבנו על 'היום שאחרי'"

לשתוי יש גם כמה תובנות ניהוליות בעידן שאחרי הקורונה: "גיליתי שיותר קשה לנהל חברה סגורה (כשהמועדונים נסגרו בהוראת הממשלה, ח' ש') מחברה פתוחה. היינו צריכים למצוא דרכים להשאיר את הצוות והלקוחות מחוברים אלינו. לא ידענו כמה זמן זה יימשך. זה אומר לעשות פעילות בזום ושידורים בלייב עם הלקוחות.

"מהצד השני המטרה הייתה לנהל חברה עם 'אפס הוצאות'. כלומר להפחית אותן למינימום כדי לא לשרוף מזומנים. החלק השלישי היה להיות מוכנים ליום שאחרי. כל הענף הושבת לחלוטין. החברות הפרטיות הפסיקו פעילות, אבל אנחנו המשכנו. אמרנו לעצמנו שהדבר הזה ייגמר לבסוף, וכשזה ייגמר צריך לחזור. כל העשייה אז הייתה בזווית של להסתכל על היום שאחרי".

הולמס פלייס אמנם הפסידה 100 מיליון שקל בשנת הקורונה, אך שתוי מדגישה כי "אם לא היינו מנהלים תזרימית את העסק בצורה נכונה, זה עלול היה לגרום לקריסת הרשת. אני ראיתי בקורונה הזדמנות, ובהתאם לכך ניהלתי את הרשת".

עוד הבדל שהיא רואה מול רשתות כדוגמת שר פיטנס טמון בכך ש"בענף של חדרי הכושר אני כיום בין המנכ"לים השכירים הבודדים. בדרך כלל המודל הוא של עסקים שבהם בעל הבית הוא גם מנהל העסק. ההתייחסות של הרשת לנושא היא כאל סוג של מקצוע".

בעלת המניות הגדולה בהולמס פלייס היא קרן גרין לנטרן שמוביל ריצ'י האנטר (21%), ולצדה שותפות של משפחות פישר וקירש, בעלות השליטה בהולמס פלייס העולמית (12%), מוטי בן משה (9%) ושורה של גופים מוסדיים, בהם אלטשולר שחם, מור והפניקס.

עוד כתבות

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לעשרות עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס