גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל קרדן נדל"ן: "כל מגמה בשוק יוצרת גם הזדמנויות; מי שהגזים בהצעות יצטרך לחשב מסלול מחדש"

מנכ"ל קרדן נדל"ן עמוס דבוש מציע לא להסתנוור מההאטה בקצב עליית המחירים: "הביקושים לא נעלמו. אם המדינה לא תמצא פתרון, הירידה הבאה מהגדר תהיה גדולה הרבה יותר מהקודמת"

עמוס דאבוש, מנכ''ל קרדן נדל''ן / צילום: יח''צ
עמוס דאבוש, מנכ''ל קרדן נדל''ן / צילום: יח''צ

התקופה הנוכחית היא תקופה מאתגרת עבור כל אדם שעוסק בנדל"ן. הריבית העולה, ההתייקרות של הכסף, הירידה הדרמטית בפעילות ואפילו התמתנות עליות מחירי הדירות - כל אחד מאלו, ועוד תהליכים רבים אחרים, מצביעים על מצב לא פשוט, ועל משבר הלכה למעשה. איך רואים זאת מהחלונות הגבוהים בחברות הנדל"ן עצמן? מנכ"ל קרדן נדל"ן , עמוס דבוש, חושש שהמגמה עלולה להתהפך במהירות, ולאו דווקא לטובה.

העלייה במחירי הדירות אולי נבלמה, אבל הבעיה הגדולה של שוק הנדל"ן נמצאת בכלל במקום אחר | פרשנות 
"אל תחנכו אותנו": ביטן מאיים לבטל את העלאת מחירי החניה בת"א 
פתיחת הרכבת הקלה בגוש דן מתעכבת, והקבלנים יקבלו עוד רבע מיליארד שקל | בלעדי

"ישנה ירידה בכמות המבקרים במשרדי המכירות, בזה אין כל ספק", הוא אומר. "זה לא סוד. הירידה בפעילות נגרמת בגלל העלייה המשמעותית בריבית, שמביאה לכך שרבים בציבור לא יכולים להרשות לעצמם רכישה של דירה כרגע".

כ"חיזוק" לדברים אפשר לראות את נתוני הדוח השנתי המסכם ל־2022 שפרסמה החברה היום (ה'), ולפיו הכנסותיה בשנה החולפת הסתכמו בכ־620 מיליון שקל, בהשוואה לכ-653 מיליון שקל בשנת 2021, וברבעון האחרון של 2022 - הכנסות של כ־132 מיליון שקל, לעומת כ­־178 מיליון שקל ברבעון המקביל של 2021. החברה מסבירה את שני הנתונים, השנתי והרבעוני, ב"התמתנות קצב מכירת דירות בשנת 2022, בהשפעת האטה בביקושים והקיטון במלאי הזמין למכירה".

לדברי דבוש, היפך המגמה הוא רק עניין של זמן: "הסיטואציה הקיימת יוצרת מצב מורכב שבעתיים, שכרגע נמצא מתחת לפני השטח: האנשים לא נעלמים משוק הדיור. הביקושים קיימים, והריבית העולה לא מעלימה אותם. הם היו קיימים אתמול, הם קיימים היום והם יהיו קיימים גם מחר.

"התוצאה ברורה: אם המדינה לא תשכיל למצוא פתרון לטווח הקצר, הבינוני והארוך בנוגע למשבר הדיור ולהיער ההיצע המספיק - מה שלא נעשה בצורה אמיתית בחמש או עשר השנים האחרונות, הירידה הבאה של ציבור הרוכשים מהגדר תהיה הרבה יותר גדולה מהירידה הקודמת מהגדר, שכולנו יודעים מה הביאה איתה".

בדברים אלו מתייחס דבוש לעלייה המשמעותית במחירי הדירות ב־2022, שהגיע לרמה של כ־20% - ולדבריו, גם מספרי השיווקים והתחלות הבנייה הגבוהים בשנתיים האחרונות לא ישנו את זה. "אין פתרון עומק של המורכבות. אם היה פתרון עומק, לא היינו מגיעים למצב הזה", הוא מוסיף. "זו לא חוכמה להגביל את השוק ולעצור אותו, משום שלא נוצרו דירות נוספות. אישור של 200 אלף יחידות דיור מתוכננות לא אומר שאפשר לבנות אותן כבר עכשיו. לכן הטיפול המשמעותי צריך להיות בתחום התשתיות, בסיוע לרשויות המקומיות כדי שיוכלו לקלוט את כל הדירות שהשוק צריך.

"דווקא עכשיו למדינה יש הזדמנות לעשות טיפול שורש, טיפול עמוק מאוד, כדי לטפח ולקדם את אחד הסקטורים החשובים כיום - ההתחדשות העירונית. בדיוק בזמנים שבם כולם שואלים 'מה יהיה?' - זה הזמן לעשות. אמרנו את זה בלי סוף לאורך העשור האחרון, ואולי סוף־סוף יקום מנהיג, בעל בית, שירצה באמת לעשות את הטיפול העמוק, היסודי והשורשי בבעיה, ולאפשר לכל תושב במדינה לקנות דירה. לכולנו יש ילדים, גם לי, והם צריכים מקום לגור בו".

"נותנים רק לכוחות השוק לשחק"

התקציב החדש, וחוק ההסדרים שבא איתו, אמורים להעניק לממשלה את ההזדמנות לבצע את אותם שינויים מדוברים - שינויים שישנו את המצב הקיים בצורה דרמטית. דבוש טוען כי החקיקה שנמצאת כעת לקראת אישור לא עושה זאת.

"על זה אמר שלמה המלך: 'אין חדש תחת השמש', לצערי הרב. מנסחי חוק ההסדרים נותנים רק לכוחות השוק לשחק, וברגע שרק הם משחקים, הכול הולך לצד הנוח עבור הכוחות האלה, ועבורם בלבד. חשוב להבין: כל עוד המדינה היא אחראית על המשאב, על הקרקעות, היא לא יכולה לתת רק לכוחות השוק לשחק. צריך להיות כאן מהלך נרחב הרבה יותר, ששותפים לו הרבה יותר גורמים".

במקביל, ועל רקע הסחרור שעבר הענף בשנתיים האחרונות - מסכומי שיא במכרזי רשות מקרקעי ישראל לקיפאון כמעט מוחלט - גוברים החששות מקריסה של חברות נדל"ן, ודאי כאלו שלקחו חלק ב"חגיגה" בשיאה של עליית מחירי הקרקעות.

"לאף אחד במדינת ישראל, קטן עד גדול, אין אינטרס שחברת בנייה תיפול, חלילה", אומר דבוש. "מי שהגזים בהצעות שלו כשהריבית הייתה נמוכה, כי היה אופטימי מדי, יצטרך לעשות חישוב מסלול מחדש. חלק מהחברות הללו ימכרו קרקעות, אחרות יחפשו שותפים וכולן יצטרכו להיות יצירתיות יותר כדי להתמודד עם עלות הכסף.

"אני לא רואה כרגע חשש להתמוטטות של חברות נדל"ן, וברור שהכול יכול להיות כי לא ידוע כמה זמן המצב הזה יימשך, אבל צריך לזכור, ולהדגיש שוב: הביקושים לא נעלמו, הם עדיין כאן. גם עלות חומרי הבנייה עלתה, ותעלה משמעותית אחרי כל מה שקרה בטורקיה לאחרונה, וזו רק דוגמה אחת לכך שמדובר בעסק לא פשוט. אי אפשר לדעת לאן הדברים יתפתחו, לכאן או לכאן".

"האסטרטגיה שלנו הייתה להתמנף כמה שפחות"

לעומת הירידה בהכנסות שמציגה החברה בדוח המסכם של 2022, שורת הרווח מציגה דווקא עליות יפות: בשנה החולפת עלה הרווח הגולמי של קרדן נדל"ן בכ­־5%, לכ־151 מיליון שקל, והרווח התפעולי זינק ב־­48% - מ־110 מיליון שקל ב־2021 לכ־163 מיליון שקל ב־2022. הרווח הנקי הסתכם בכ־120 מיליון שקל, עלייה של 47% לעומת 2021.

את העלייה ברווח הנקי מסבירה החברה, בין היתר, בקיטון הוצאות המימון, שאומנם הושפעה מאוד מעליית שער הדולר אל מול השקל, אך גם מיוחסת לפעולות שביצעה החברה בזמן שאחרות הגדילו משמעותית את היקף החוב שלהן: "האסטרטגיה שלנו הייתה להתמנף כמה שפחות ולא להתפתות לגשת למרכזים במחירים מופקעים שאין להם היתכנות", מסביר דבוש. "לכן היום אנחנו אחת החברות הכי פחות ממונפות בענף. בסופו של דבר כל מגמה בשוק יוצרת גם הזדמנויות, ולשם אנחנו מכוונים". דבוש צופה כי בשנים הקרובות תצא החברה בשיווק של עוד אלפי יחידות דיור חדשות, בדגש על תחום ההתחדשות העירונית שצפוי להניב לחברה רווח גולמי מצטבר של כשני מיליארד שקלים.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

פתיחה ירוקה בוול סטריט; קוואלקום ונובוקיור מזנקות לאחר הדוחות

הדאקס עולה ב-0.1% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בתל אביב; היום עדכון המדדים, אלה שיוצאות ואלה שנכנסות למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

בצל הלחצים: גלנט יאשר בקרוב מינוי של ראש אמ"ן חדש

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר