גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רווחי פוקס צנחו, אבל שכרו של הראל ויזל נותר 8.7 מיליון שקל

החורף החם, מכירת מלאים במבצע והתחזקות הדולר הם בין הסיבות לשחיקה שחווה רווחיות הרשתות המובילות ● בסיכום שנתי נרשמה אומנם עלייה בהכנסות, בין היתר כתוצאה מסגר בתקופה המקבילה ב–2021 ● מניות פוקס וקסטרו איבדו עשרות אחוזים בשנה החולפת

סניף של רשת פוקס / צילום: כדיה לוי
סניף של רשת פוקס / צילום: כדיה לוי

השנה החולפת לא האירה פנים לענף האופנה המקומי, בעקבות חורף חם שהותיר סחורה מרובה על המדפים. שתי הרשתות הגדולות, פוקס וקסטרו , שפרסמו את הדוחות הכספיים שלהן בימים האחרונים, רשמו אומנם בסיכום השנה עלייה בסך ההכנסות, אך לצד זאת נשחקו נתוני הרווחיות שלהן, כאשר קסטרו, שבשליטת משפחת רוטר, אף מסכמת את 2022 בהפסד.

מנקודת התחלה דומה לשווי גבוה פי 14: כך עקפה פוקס את קסטרו בדרך לפסגה
המלאים המנופחים, עליית הריבית והגשם שלא בא: רשתות האופנה לא התכוננו נכון לחורף, ומשלמות מחיר

במהלך החורף האחרון נאלצו רשתות האופנה לצאת במבצעי מכירות אגרסיביים לצורך חיסול מלאים. בלט ביניהם זה של קסטרו, המנוהלת על-ידי רון רוטר, שמכרה בתחילת השנה שלושה פריטים ב-100 שקל. לא מן הנמנע כי למספר ימי גשם שהגיעו בשבועות האחרונים תהיה השפעה חיובית מסוימת על המכירות ברבעון הראשון.

מנגד יש לציין כי בשבועות האחרונים, בשל המחאה השוטפת את רחובות ישראל, ניכרת לפי בכירים בענף התמעטות של קונים בימי חמישי ובסופי השבוע. אך ייתכן גם כי מדובר בהשפעה של מזג-האוויר הקריר, שהקפיא אולי תוכניות הצטיידות בבגדים חדשים לערב חג הפסח.

נתוני פוקס מעידים על ההתרחבות בספורט

פוקס, בניהולו של הראל ויזל, סיכמה את השנה שחלפה עם הכנסות של 4.8 מיליארד שקל, עלייה של 15% ביחס לשנה הקודמת. הגידול בהכנסות מיוחס לתוספת שטחי המסחר, כמו גם לקיומו של סגר בן 51 ימים בתחילת 2021 שגרע מהיקפי המכירות באותה תקופה.

פוקס רשמה שחיקה בנתוני הרווחיות שלה ביחס ל-2021, כשהרווח התפעולי נחתך בכרבע ב-2022 והסתכם ב-427 מיליון שקל. זאת בשל הקמת פעילויות חדשות שההכנסות מחלקן טרם באו לידי ביטוי בתוצאות. גם הוצאות ההנהלה עלו, בחלקן עקב המעבר ליותר ימי עבודה, ביחס לסגרים שהיו בתחילת 2021. כתוצאה מהירידה ברווח התפעולי, הושפעה גם השורה התחתונה, והרווח הנקי ירד ב-29% ל-213 מיליון שקל בסיכום השנה.

לפוקס יש שלושה מגזרי פעילות עיקריים. הראשון הוא תחום האופנה ואופנת הבית, שמחולק בין ישראל לחו"ל. מגזר זה כולל את חנויות האופנה הנושאות את שם המותג, לרבות חנויות של רשת מנגו שאותן מפעילה החברה (בארץ ובקנדה). מגזר מרכזי נוסף הוא פעילות הספורט שכולל את חנויות נייקי, לרבות אלה שמופעלות באירופה, ורשת פוט לוקר. מגזר נוסף הוא מוצרי האווירה והטיפוח, שכולל את רשת ללין, ובנוסף היא מפעילה אתר אינטרנט (טרמינל איקס) ורשתות אחרות בתחומים שונים.

נתוני 2022 מעידים בעיקר על ההתרחבות בתחום הספורט. מכירות המגזר עמדו על 1.57 מיליארד שקל, עלייה של 37% בתוך שנה וכמעט פי שלושה ביחס למכירות המגזר ב-2019 ערב המגפה, כשהיה בחיתוליו.

שיעור הרווח התפעולי ממגזר הספורט בשנה שעברה נשק ל-12% והסתכם ב-186 מיליון שקל - עלייה של 30% בתוך שנה ושל 180% ביחס ל-2019.

תחום חנויות האופנה רשם צמיחה של 2.8% בהכנסות, ל-1.95 מיליארד שקל בסיכום 2022, אך מציג ירידה חדה בשיעור הרווח התפעולי, שנפל מ-15% ב-2021 ל-8.5% בסיכום 2022. הרווח התפעולי של התחום עמד על 169 מיליון שקל אשתקד, ירידה של 42% לעומת 2021.

מנגד מגזר מוצרי הטיפוח - בעיקר חנויות ללין כאמור - שמר על צמיחה ושיעור רווחיות דומה, עם עלייה של 9.6% בהכנסות ל-273 מיליון שקל. גם שיעור הרווחיות התפעולי שלו הוא הגבוה בין המגזרים (19.6% אשתקד, בדומה ל-2021).

​פוקס מסכמת את 2022 עם 407 חנויות אופנה בהפעלה ישירה, כשלצידן חנויות בתחומים נוספים, ובהן 149 חנויות נעליים של נייקי ורשת פוט לוקר, לצד 143 חנויות מוצרי אווירה וטיפוח של רשת ללין ועוד. הרשת נמצאת במגמת התרחבות ופתחה בסוף השבוע האחרון חנות של רשת ג'מבו האירופית למוצרי סטוק מוזלים, באילת.

עלות שכרו של המנכ"ל הראל ויזל עמדה אשתקד על 8.7 מיליון שקל, בדומה לעלות שכר ב-2021. מניית פוקס איבדה 42% בסיכום השנה האחרונה, אך בסיכום חמש שנים עלתה המניה ב-572%. שווי השוק של פוקס עומד כיום על 4.3 מיליארד שקל.

קסטרו: הרווח התפעולי נחתך ברבעון ב-99%

רשת קסטרו המתחרה הצליחה גם היא להגדיל את ההכנסות בסיכום השנה שחלפה, ואלה הסתכמו ב-1.67 מיליארד שקל, עלייה של 5%. העלייה מיוחסת בעיקר לגידול במכירות בחנויות הזהות של החברה, לצד העובדה שבחודשיים הראשונים של 2021 שרר עדיין סגר, שהשפיע לשלילה על סך המכירות באותה שנה. כאמור, גם מכירות החיסול בסוף השנה סייעו לתת דחיפה למחזור ההכנסות השנתי.

קסטרו סיכמה את השנה שעברה עם ירידה ברווח הגולמי, כתוצאה מהתחזקות הדולר למול השקל במהלך 2022. אך גם העמקת המבצעים שביצעה, לרבות המכירות בהנחות העמוקות בדצמבר, אחראיות לדבריה למגמה. בסיכום השנה ביצעה קסטרו הפרשות לירידת ערך, בעיקר בשל הפחתת ערך המלאים שלה, בהיקף של 36 מיליון שקל, פי שניים מההפרשות שנה קודם לכן.

ניכר כי מעבר לשחיקה ברווחיות הגולמית, מה שהרע את רווחיות קסטרו בסיכום 2022 היה העלייה בהוצאות המכירה והשיווק, בין היתר על רקע עלייה בשכר הדירה שמשלמת הרשת לקניונים ומרכזי המסחר. כך, גם שכר העבודה עלה בשנה האחרונה, בחלקו על רקע חזרת העובדים לעבודה מלאה בכל 2022, לעומת תקופה שכללה סגרים בשנה הקודמת.

החזרה לפעילות בכל השנה שחלפה הורגשה גם בעלייה בהוצאות ההנהלה. כל אלה שחקו את הרווח התפעולי של קסטרו ב-80% בסיכום שנתי ל-40 מיליון שקל.

הרבעון האחרון של 2022 הוביל לצלילה חדה במיוחד ברווח התפעולי, בשיעור של 99%, לסך של 640 אלף שקל, לעומת 50 מיליון שקל ברבעון האחרון של 2021. בשורה התחתונה בשנה כולה הציגה קסטרו הפסד של כמיליון שקל, למול רווח נקי של 108 מיליון שקל בשנת 2021.

קסטרו בונה על אורבניקה כמנוע צמיחה

פעילותה של קסטרו מתפרסת על פני 201 חנויות בתחום האופנה כיום, כשבתחום אביזרי האופנה היא מחזיקה ב-151 חנויות, שכוללות חנויות של רשת אורבניקה, טופ טן וקרולינה למקה. לקסטרו יש גם 24 חנויות בתחום הטיפוח והקוסמטיקה, תחת הרשתות איב רושה וקיקו מילאנו.

חנות קסטרו בגן העיר בתל אביב / צילום: איל יצהר

בקסטרו בונים על רשת אורבניקה כמנוע צמיחה, הגם שניסיון להנפיק אותה בבורסה רגע לפני ששוק ההנפקות נעצר, לא צלח. הרשת כוללת 21 חנויות כיום ואתר אינטרנט, וקסטרו מתכננת לפתוח חנויות נוספות בקריון בחיפה, לצד ערים נוספות במחצית הראשונה של השנה. הרווח הנקי של אורבניקה ב-2022 עמד על 29 מיליון שקל, כשהוא שומר על יציבות ביחס לשנה שקדמה לה.

מנית קסטרו נפלה ב-61% בסיכום השנה האחרונה. בחמש השנים האחרונות סבלו המשקיעים במניות קסטרו כשראו את ערכן נחתך ב-45%. שווי השוק הנוכחי של החברה עומד על 338 מיליון שקל.

עוד כתבות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עשרות אזרחים ישראלים חצו אמש את גדר המערכת משטח מדינת ישראל לרצועת עזה והושבו ע"י צה"ל ● עדכונים שוטפים

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"