גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צל חסר תקדים על יחסי ארה"ב-ישראל: ביידן רומז שדמוקרטיה אינה "עניין פנימי"

הגנה על שלטון החוק היא עיקרון מרכזי בדיפלומטיה האמריקאית זה 75 שנה ● מכל בעלי בריתה של ארה"ב, רק נתניהו וראש ממשלת הונגריה אינם אורחים רצויים בבית הלבן ● ביידן, נשיא לא פופולרי, מסתכן בתגובות-נגד פנימיות, אבל נתניהו חייב להיזהר מפני עימות חזיתי

בנימין נתניהו וג'ו ביידן לוחצים ידיים בהצהרה משותפת של השניים בירושלים, במרץ 2016 / צילום: Reuters, Debbie Hill
בנימין נתניהו וג'ו ביידן לוחצים ידיים בהצהרה משותפת של השניים בירושלים, במרץ 2016 / צילום: Reuters, Debbie Hill

אף פעם אחת ב-75 השנה האחרונות, חשש אמריקאי לגורל הדמוקרטיה הישראלית לא העיב על יחסי וושינגטון-ירושלים. ביום שלישי בלילה התארך צל חסר תקדים על היחסים האלה, כאשר הנשיא ג'ו ביידן אמר לעיתונאים כי בנימין נתניהו אינו אורח רצוי בבית הלבן, כל זמן שלא יגיע ל"פשרה אמתית (genuine)" עם מתנגדי הרפורמה המשפטית. 

ברכות מהבית הלבן: כך מגיבים בעולם על נאומו של נתניהו 
המועמדת הרצינית הראשונה לנשיאות ארה"ב מתה החודש, ושווה להיזכר בה | פרשנות
הכול התחיל בעיראק, בדיוק לפני 20 שנה: מלחמת השווא נגד סדאם חוסיין פתחה את שערי הגיהינום | פרשנות

אי-הזמנה מפורשת של מנהיג זר, בייחוד של ארץ המסווגת כידידה קרובה, היא כמעט חסרת תקדים. עד כמה שהצלחתי לבדוק, רק מנהיג אחד "זכה" באחת כזו - ראש ממשלת הונגריה (שהיא חברת נאט"ו), ויקטור אורבן. נראה כי נתניהו היה מעדיף לוותר כרגע על עוד השוואה אחת עם הונגריה, היו לו מספיק כאלה בזמן האחרון.

הנשיא ביידן קיבל עליו סיכון פוליטי לא מבוטל. הוא זוכר אל-נכון מה קרה לאחר שברק אובמה העניש את נתניהו ב-2010, בקבלת-פנים צוננת בבית הלבן. שיקולים פוליטיים פנימיים וחיצוניים חייבו אותו להרעיף ידידות פומבית על נתניהו בביקורו הבא. 

׳דיעות אחרונות׳, 11.3.2010

נתניהו פרע את החוב פעמיים: ב-2015, בנאום בפני מושב משותף של הקונגרס, הוא ביקר את מאמצי הנשיא להגיע להסדר עם איראן; וב-2016 הוא דחה הזמנה של אובמה. הבית הלבן הגיב אז בתדהמה.

הרושם הברור אז היה שנתניהו ניצח בהורדות הידיים. משקלה של ישראל בפוליטיקה האמריקאית הוסיף להעניק לה כוח שאין לשום ארץ זולתה. 

׳מעריב׳, 12.3.2010

ישראל היא בבת-עינם

האם זה עדיין נכון? ובכן, התשובה ממשמשת ובאה. הרשימה הזו נכתבת ביום שלישי בלילה. עדיין לא שמענו את התגובות מצד רוב תומכי ישראל המסורתיים. אבל מועט הספק שנהר של גינויים יזרום, בייחוד מצד ימין. הימין הזה כולל את דונלד טראמפ ואת יריביו הפוטנציאליים בהתמודדות על מועמדות הרפובליקאים לנשיאות בשנה הבאה; הוא כולל את הרפובליקאים בקונגרס, בייחוד בבית הנבחרים, שבו יש להם רוב; והוא כולל את הימין הנוצרי רב הכוח, שישראל היא בבת-עינו. ביידן הוא נשיא לא-פופולרי, וההזדמנות לתקוף אותו לא תוחמץ. 

מי יודע, אולי יושב-ראש בית הנבחרים, הרפובליקן קווין מקארתי, יחזור על המחווה של 2015, ויזמין את נתניהו לנאום באוזני מושב משותף של הקונגרס. ראש הממשלה יצטרך לכלכל הזמנה כזאת בזהירות. עימות ישיר עם נשיא ארה"ב אינו עומד בראש סדר העדיפויות של שום מנהיג זר.

יתר על כן, עימות כזה עלול לפגוע בבסיס התמיכה ההיסטורי של ישראל בתוך המפלגה הדמוקרטית. לפנים, הדמוקרטים היו בעלי-בריתה הנאמנים ביותר של ישראל. אבל בשנים האחרונות מסתמן שינוי דמוגרפי בהרכב תומכיה של המפלגה, וסקרים חוזרים ומראים שהאהדה לישראל מתמעטת, בייחוד בין שנתונים צעירים. 

בני הזוג נתניהו ובני הזוג ביידן מסיבים לארוחה, 10.3.2010, בעיצומו של משבר אמון בין ראש הממשלה לסגן הנשיא

 

לא רוצים, או לא-לא רוצים

וושינגטון הרחיקה החודש לכת בעקימת חוטם למראה המשבר החוקתי בישראל. עסקני ליכוד בכירים לא יכלו להאמין למראה עיניהם. שר התפוצות למשל הטיח בשגריר ארה"ב בישראל "Mind your own business".

לאמתו של דבר, ההפתעה אינה עצם התערבותו של השגריר בענייניה הפנימיים של ישראל. אם בכלל, ההפתעה הייתה האיחור בהתערבותו. בעשרה בינואר, טום ניידס העניק ראיון לגילי כהן ב"כאן 11". הוא יצא מגדרו שלא לנקוט עמדה על הרפורמה המשפטית. "הציבור בישראל אינו רוצה שאמריקה תטיף לו מוסר", הוא טען. 

כתבנו כאן בעקבות הופעתו כי השגריר ניתק את עצמו מן ההקשר ההיסטורי של מדיניות החוץ האמריקאית, לפחות מאז הנשיא ג'ימי קרטר בשנות ה-70; בעצם, מאז הנשיא הארי טרומן, בשנות ה-40. ארה"ב העמידה את קידום הדמוקרטיה ואת ההגנה על שלטון החוק סמוך למרכז מאווייה. האם השגריר החמיץ את הניואנסים האלה מפני שהוא לא בא מן הדיפלומטיה או מן האקדמיה, או אולי מפני ששולחיו תדרכו אותו לשתוק ולהתחמק?

כך או כך, מה מעניין היה לשמוע אותו מכריז בכינוס של המכון למחקרי ביטחון לאומי חודש וחצי ויותר לאחר הראיון ההוא: "אני חושב שרוב הישראלים לא רוצים שארה"ב לא תתערב בענייני ישראל", שלילה כפולה לצורך חיוב. איננו יודעים אם הוא התעשת, או חזר בו, או אולי קיבל תדרוך חדש מוושינגטון. אבל ברור למדי שלאחר ההשתמטות הראשונית הוא חזר לייצג את עקרונות מדיניות החוץ של ארצו. 

בנימין איש חמודות

קצת משונה שבנימין נתניהו לא ראה את הנולד. פוליטיקאים מעטים מאוד בישראל מיטיבים להכיר את הפוליטיקה האמריקאית יותר ממנו. היכרותו הייתה מעמיקה, מפני שהוא היה עד ראייה לחבלי לידה של אסכולה מדינית חדשה.

הוא נעשה סגן השגריר בוושינגטון בימיו הראשונים של ממשל רונלד רייגן; הוא כיהן כשגריר באו"ם בזמן שניו יורק הייתה מרכזם של הניאו-קונסרבטיבים, השמרנים החדשים, שטילטלו את אמות הסיפים של הימין האמריקאי. הם אימצו את נתניהו אל לבם. אין זו הגזמה לפי דעתי להגיד שהוא היה איש-החמודות של הניאו-קונז.

הוא ידע היטב איך מתעצבת דיפלומטיית זכויות האדם והדמוקרטיה של ארה"ב. הניאו-קונז שיקפו את תזוזותיה של הדיפלומטיה הזו ואת סתירותיה. הכוהנת הגדולה שלהם בימי נתניהו הייתה השגרירה המלוטשת באו"ם, פרופ' ג'ין קרקפטריק. היא הגיעה לידיעת רייגן בזכות מאמר, שכתבה ב-1979, ובו טענה בתוקף נגד דיפלומטיה של זכויות אדם.

אבל הדור הבא של הניאו-קונס הפכו כיוון, והעמידו זכויות אדם ודמוקרטיה בראש מעייניהם. דמוקרטיזציה של העולם הערבי הייתה הצדקה מרכזית של המלחמה בעיראק, תחת נשיא רפובליקאי. נשיא דמוקרטי תמך, אם גם ללא התלהבות, באביב הערבי, וסירב להעניק חבל הצלה לחוסני מובארק במצרים. 

ריבונית - אבל מציאותית?

תגובת נתניהו על דברי ביידן ביום שלישי לקתה בכל הליקויים הידועים של מנהיגים לא-דמוקרטיים, הדוחים ביקורת אמריקאית, או בעצם ביקורת כלשהי, על סדרי השלטון שלהם. נתניהו הזכיר לביידן כי "ישראל היא ארץ ריבונית", המקבלת את החלטותיה בלי התערבות זרה.

כמובן, ישראל ריבונית; אבל ישראל צריכה גם להיות מציאותית. היא תובעת במשך עשרות שנים יחס מיוחד מהיותה "הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון". אבל מהיותה דמוקרטיה היא פותחת את עצמה בהכרח לבדיקה מצד דמוקרטיות אחרות. זה עניינה של פתיחות. יתר על כן, זה מה שארה"ב עושה לכל בעלות-בריתה. היא מפרסמת דוח שנתי מחמיר על מצב זכויות האדם בכל ארצות העולם, לא רק ברוסיה, בסין ובאיראן.

עודף דפנסיביות כלפי מבקרים אינו ביטוי של עוצמה. ככל שישראל תרבה להשתמש בטענות של "ריבונות" נגד ביקורת - כך תפחת ותלך ההבנה לעניינה בדעת הקהל הדמוקרטית.

ראש הממשלה נתניהו עומד עכשיו בשורה של מבחנים קשים, והוא אינו זקוק למטלות נוספות. אבל אולי הוא צריך לשקול את היתרון שיכול לצמוח לו מהאזנה גלויה, סבלנית ואפילו מזמינה לביקורת חיצונית. ביחסים הבינלאומיים כמו גם ביחסים הבין אישיים, בני-שיח אוהבים להיווכח מפעם לפעם שדעתם נשמעת בעניין ובדרך ארץ, גם כאשר אינה ערבה לאוזני השומעים.

אני חושב שבשלב הזה אין צורך להגזים בתיאור ממדי המשבר עם ארה"ב. ישראל אינה עומדת "לאבד" את אמריקה. אבל ישראל בהחלט עלולה להחיש מהלך של התעייפות בדעת הקהל האמריקאית שתגבה ממנה מחיר ארוך-טווח.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

"השוק מתפוצץ": 8 מניות מומלצות בזמנים של מלחמה

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

עו''ד דן גבע, שותף במשרד מיתר / צילום: איל יצהר

משרד עורכי הדין מיתר ממזג אליו את משרד הפטנטים קליגלר

עורך הדין ועורך הפטנטים דניאל קליגלר ינהל את תחום הפטנטים של מיתר, ויחד איתו יצורפו למשרד שותפו יובל שלום ועורכי פטנטים נוספים ● בעקבות המיזוג יכלול צוות הפטנטים של מיתר 18 עורכי פטנטים ועורכי דין

אילן ברקן (מימין) ואליאב בן עטר, מייסדי ''כוחנו באחדותנו'' / צילום: תמונה פרטית

החילוני והחב"דניק שערכו אירועים ל־20 אלף חיילים מאז פרוץ המלחמה

אילן ברקן ואליאב בן עטר הפעילו "סיירת מחסומים" ששימחה חיילים, ומאז ה־7 באוקטובר עברו לקיים אירועים בבסיסים ● עכשיו הם מתקשים לגייס תרומות: "לעשות 'על האש' ל־100 איש עולה 5,000 שקל, והעם התעייף" ● ישראל מתגייסת

פרויקט נופי אילן באבו גוש / צילום: viewpoint

השכונה החדשה באבו גוש: בכמה נמכר פנטהאוז עם שישה חדרים?

בפרויקט מגורים שנבנה בשכונה המערבית החדשה באבו גוש נמכר פנטהאוז בן 6 חדרים בשטח 174 מ"ר ב־3.8 מיליון שקל ● בשנים האחרונות חלה עלייה בהתחלות הבנייה ביישוב המדורג באשכול 3 מתוך 10 בדירוג החברתי כלכלי של הלמ"ס • הרוכשת היא תושבת פסגת זאב

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ברחוב שקט במרכז העיר: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בכפר סבא?

אחרי חצי שנה על המדף, דירת 4 חדרים בקומה ראשונה בבניין במרכז כפר סבא נמכרה בתמורה ל-2.51 מיליון שקל ● "הדירה הייתה באופן יחסי הרבה זמן על המדף בגלל הקומה שלה ובגלל שאין בה ממ"ד", אומר זיו פלד מסוכנות "ריל קפיטל" שייצג את המוכרים בעסקה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מפעל המלט נשר. ''אין קשר בין רמות האבק לפעילות המפעל'' / צילום: תמר מצפי

אחרי פחות משנה: מנכ"ל נשר מפעלי מלט מסיים את תפקידו

מנכ"ל נשר מפעלי מלט, יובל לזרוב, מסיים את תפקידו בחברה אחרי כהונה בת פחות משנה ● באוגוסט האחרון הוציא המשרד להגנת הסביבה צו מינהלי לחברה, המורה על מניעה או צמצום של זיהום אוויר לפי סעיף 45 בחוק אוויר נקי

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו - אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב את החברה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, על חשבון הנפש שנשאר איתו ועל התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

תשבור שיאים? מה צפוי בדוחות החברה הלוהטת בעולם

ביום רביעי הקרוב, ענקית השבבים אנבידיה צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להציג דוחות חזקים שידחפו את מחיר המניה שלה לשיא חדש

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

"חשש לחייו": אבד הקשר עם נשיא איראן אחרי תאונת מסוק

תאונת המסוק של נשיא איראן איברהים ראיסי התרחשה באזור העיר ג'ולפה שבמחוז מזרח אזרבייג'ן, כ-600 ק"מ מטהרן ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן ● בכיר איראני לרויטרס כי "יש חשש לחייו של ראיסי ושר החוץ"

אפריל האדום של הפנסיה וההשתלמות / צילום: Shutterstock

אחרי שנה בצמרת, בית ההשקעות שמוצא את עצמו בתחתית טבלת התשואות לפנסיה

הירידות בשוקי ההון בעולם הובילו את המסלולים הכלליים לירידות של כ-1.5% ואת מסלולי המניות לירידות חדות יותר של כ-3% • אלטשולר שחם, מור ומנורה מבטחים בלטו לטובה כשמנגד אנליסט עם ירידות חדות • מה עשו המסלולים שעוקבים אחרי ה-S&P 500?

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות

אלונה בר און, מו''לית גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "לתקשורת יש תפקיד בקישור בין מגזרים"

בפתח כנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, התייחסה מו"לית העיתון לתפקידה של התקשורת בתקופה זו ועל השאיפה לסקר את כל חלקי החברה בעיתון ● בר און: "מטרת העיתונות לספק גיוון, לא להבליט את מי שהכי קיצוני או רק את מי שדומה לי"

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך, והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

ברק עילם, גיא ברנשטיין, צבי אלון / צילומים: שלומי יוסף, יח''צ, טיגו

כך הגיבה מניית נייס בוול סטריט לעזיבה של המנכ"ל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מג'יק נסחרה בסוף השבוע במחיר הנמוך בכ-48% מהשיא בעקבות הדוחות ● נייס צללה על רקע עזיבת המנכ"ל ● וטיגו נפלה בחדות לאחר פרסום הדוחות למרות שפרסמה תחזית חיובית

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

קבוצת לוזון "מזהירה": הרווח הנקי יזנק עד 160% ברבעון הראשון

הקבוצה מציינת כי בעקבות שיפור משמעותי של פעילות הבנייה למגורים שלה בפולין, היא צפויה להציג עליה בהכנסות וברווחים עם סיכום הרבעון הראשון ● בנוסף מציינת כי היא חזרה לקדם את הקמת תחנת הכח "דוראד 2" על רקע החלטות הממשלה לאחרונה

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם, אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא