גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האטרקציה האדריכלית של מילאנו שמושכת אליה המוני אנשים מדי יום

גלריית ויטוריו אמנואלה השני, החלל המסחרי הידוע ביותר במילאנו, כוללת כיפת זכוכית, רצפות שיש ומעברים מקורים ברצף של קשתות ● את בניית הפלא האדריכלי הזה ליוו קשיים כלכלים ומוות מסתורי של המתכנן

גלריית ויטוריו אמנואלה השני במילאנו / צילום: ויקיפדיה
גלריית ויטוריו אמנואלה השני במילאנו / צילום: ויקיפדיה

 

מארק מאיירס הוא עיתונאי וסופר אמריקאי. בוול סטריט ג'ורנל הוא כותב על מוזיקה, אמנות וסלבריטאים.

ב־1879, הסופר האמריקאי מארק טוויין הפליג הביתה מאירופה עם כתב יד שכמעט היה מוכן לפרסום. הספר, שכותרתו הייתה "נווד בנכר", כלל את הגיגיו של המחבר על דרום גרמניה, האלפים הצרפתיים והשוויצריים והערים של צפון איטליה. במילאנו, כתב טוויין, בילה את רוב זמנו ב"ארקדה (מבנה עם מעברים מקורים ברצף של קשתות) או הגלריה הגדולה והיפה הזו, או איך שלא קוראים לה".

הסרט הצרפתי על משולש אהבה סוער שכבש את העולם ושינה את פני הקולנוע
מה הופך את הבית השקוף הזה לאחת מפסגות האדריכלות במאה ה-20?
איזו יצירת המופת גילתה לעולם את אחד הסופרים החשובים במאה ה-20?

"בלוקים של בניינים חדשים מהסוג השאפתני ביותר, עשירים בעיטורים ומקושטים פסלים. הרחובות בין הבניינים עם גגות זכוכית בגובה רב, המדרכות חלקות ועשויות שיש, מסודרות בדוגמאות יפות", כתב טוויין. "הייתי רוצה לחיות שם כל הזמן".

 

פנים הגלריה: רצפת שיש וכיפת זכוכית

טוויין תיאר את גלריית ויטוריו אמנואלה השני, ארקדה מקורה בת ארבעה אגפים המתנשאת לגובה 39 מטר ובראשה תקרת זכוכית מקומרת. כ־150 שנה לאחר השלמת הבנייה, הגלריה נותרה כמעט ללא שינוי עד ימינו; אנדרטה מנצנצת לתקופת "בל אפוק" ובמה לרוכלים של מוצרי יוקרה, מסעדות, בתי קפה, אומנויות דקורטיביות והולכי רגל.

מלמעלה, נראית הגלריה כצלב לטיני, כשהארקדה הראשית, הארוכה יותר, נחצית על ידי ארקדה קצרה יותר. ארבעת האגפים נפגשים בכיכר בצורת מתומן, שבראשה כיפת זכוכית בהיקף של 39 מטר ובגובה 47 מטר מעל רצפת השיש והפסיפס הצבעונים. בכל קצה של הצלב כניסה מקושתת, גבוהה, המאפשרת תנועת הולכי רגל.

מה שמבדיל את הגלריה הזו ממבנים אחרים מקורים בזכוכית, כאלה שנבנו לפניה או אחריה, הוא הנפח הגדול שלה, העיצוב המזמין והנגיעות העיטוריות. כשנכנסים לגלריה, נדהמים מהזכוכית המקושתת בתקרה ומהחזיתות בגובה חמש קומות לאורך שתי הארקדות.

בשעות היום, המקום נשטף באור טבעי, בעוד שבלילה מנורות בצורת כדור מאירים אותו בגווני לימון צהבהבים. האומנות הדקורטיבית במקום כוללת לונטות (אלמנט אדריכלי בצורת חצי סהר, הממוקם בין הקשת לדלת) מצוירות, ציורי קיר בפסיפס, פסלים, ומגוון קישוטים אחרים.

הארמון ששימש השראה להקמת הגלריה

הרעיון להקים שוק מסחרי מחופה זכוכית נולד בפריז ב־1798 עם "פסאז' קהיר" (Passage du Caire). אחר כך נבנו ארקדת ברלינגטון בלונדון (1819), גאלרי ויויאן בפריז (1823), גאלרי רויאל סן־אובר בבריסל (1847) והפסאז' בסנט פטרסבורג (1848).

"ארמון הבדולח" בלונדון, בתכנונו של האדריכל ג'וזף פקסטון, הושלם לקראת "התערוכה הגדולה" ב־1851, התערוכה העולמית הראשונה למוצרי תעשייה. המבנה שילב בין מסגרות ברזל, בטון, וזכוכית יצוקה.

קנה המידה הגדול של ארמון הבדולח נתן השראה להיקף השאפתני של גלריית ויטוריו אמנואלה השני במילאנו.

מהרגע הראשון, הגלריה הייתה פלא אדריכלי. כ־350 טונות של ברזל צרפתי וברזל יצוק שימשו לקורות המקושתות החשופות שיצרו את הקמרון ותמכו במשקל של לוחות הזכוכית. מראה הגלריה כבד וקל בעת ובעונה אחת. הוא משלב בין תחושה דמויית מערה, כמו בבזיליקת פטרוס הקדוש ברומא, לבין קסם הבולווארד שחשים כשמתהלכים בשדרות שאנז אליזה בפריז.

תחילת בניית הפרויקט בצל מחסור במימון

מילאנו החליטה להקים חלל מסחרי גדול ב־1861, כשויטוריו אמנואלה השני הפך למלך הראשון של איטליה המאוחדת מאז המאה השישית. בתחילה ערכה העיר הגרלה כדי לגייס כספים, אבל ההכנסות היו נמוכות מדי.

בינתיים, התחרות האדריכלית נפתחה ב־1862, וג'וזפה מנגוני זכה בה ב־1863. מנגוני, שהיה אז בן 33, הגיש הצעה נועזת - להרוס את השכונה הקיימת לטובת החזון האדריכלי שלו: חלל מסחרי גדול המוגן מפני כוחות הטבע על ידי זכוכית.

ב־1864 עוד היה הפרויקט חסר מימון. העיר קיבלה סיוע פיננסי וייעוץ הנדסי מחברה בלונדון, שהתעקשה על כך שהפרויקט יושלם בתוך שנתיים. מנגוני יצא לעבודה והתקין את יסודות הגלריה במרץ 1865. הוא העסיק כ־1,000 פועלים על בסיס יומי כדי להשלים את הבנייה בזמן.

גורלו המר של אדריכל הפרויקט

כשהגלריה נפתחה בספטמבר 1867, המלך כיבד את הפתיחה בנוכחותו. שבחיו של המלך נתנו למנגוני מוטיבציה לעבוד על קשת ניצחון שתמסגר את הכניסה הראשית של הגלריה מכיוון כיכר הקתדרלה. אלא שתשע שנים אחר כך, ב־1876, הוא קיבל מעיריית מילאנו ארכה בת שנה בלבד להשלים את הקשת.

לחץ גובר, חובות אישיים וספקות עצמיים הותירו את מנגוני נואש. ב־‏30 בדצמבר 1877 - ערב לפני שהכניסה נחנכה - מנגוני טיפס על פיגומי הקשת והחליק. או שאולי זינק אל מותו.

עשרה ימים אחרי, המלך שעל שמו נקראת הגלריה מת מדלקת ריאות. כשהקשת לבסוף נחנכה בפברואר 1878, הכניסה החדשה שהשלימה את הגלריה זכתה לשבחי המבקרים והתקבלה בהתלהבות על ידי תושבי העיר ותיירים, כולל מארק טוויין.

היום, אחרי חצות, כשהמעברים בגלריה ריקים ושקטים באופן מפחיד, קל להיזכר במנגוני, שהחלל הזה בלע את חייו, ובמלך שלעולם לא זכה לחזות בפרויקט בשלמותו. בשעה מאוחרת כזו, נראית הגלריה כמו תיאטרון ריק, המחכה בסבלנות לדרמה הציבורית היומית שתחל שוב, למחרת, עם הזריחה.

עוד כתבות

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בתל אביב; מדד הבנקים מזנק בכ-2%, אודיוקודס צוללת ב-10%

מדד ת"א 35 עולה בכ-1% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

הבורסות באירופה עולות; פלנטיר צוללת ב-15% במסחר המוקדם בוול סטריט, דיסני ב-6%


מדד פוטסי עולה ב-1% ● לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שזרק את מניית ה-AI הלוהטת

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"