גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעלי ההון שזונחים את הנדל"ן והבורסה בת"א לטובת השקעות בדולר ובחו"ל

סקר שנערך בקרב משקיעים כשירים, חלקם אנג'לים בחברות טכנולוגיה, מגלה כי רבים מהם מפחיתים חשיפה לנדל"ן בשל הצפי להאטה בשוק, וכי ל־92% מהם אין כיום השקעות במניות בת"א ● הללו מעדיפים להשקיע במדדי חו"ל וצופים כי יחזרו להציג תשואות של 10%־20% השנה

רחוב בלוך, תל אביב / צילום: שלומי יוסף
רחוב בלוך, תל אביב / צילום: שלומי יוסף

שוקי ההון בעולם, ובישראל בפרט, ממשיכים גם השבוע להפגין חוסר יציבות. למי שמבקשים להימנע מהתנודתיות הזו, אחת ההמלצות המרכזיות היא להגדיל את החשיפה להשקעות לא סחירות, כאלו שאינן מתנהלות ביחס ישיר לשוקי המניות הסחירים. על פי סקר של חברת הסטארט־אפ הישראלית Valoo, שנערך בקרב מאות משקיעים כשירים - כאלו עם הון גבוה מהממוצע , אלה כבר מיישמים את ההמלצה הזו בפועל.

הכלכלנית הראשית: המשקיעים נוטשים, ומלאי הדירות להשכרה צונח
"להשקיע עד 70% מהתיק בחו"ל": מה לעשות עם 100 אלף שקל פנויים  

על פי הסקר, 65% מהמשיבים מתכוונים להגדיל את ההשקעות האלטרנטיביות שלהם ב־2023, וכבר התחילו בהסטת ההון הדרוש לכך, בעוד ש־7% נוספים ציינו כי הם שוקלים לעשות זאת, אך טרם החלו בכך. מדובר בהתחזקות של המגמה שהחלה כבר ב־2022, אז ציינו 32% מהנסקרים כי במהלך שנה זו הגדילו את החשיפה האלטרנטיבית בתיקיהם.

למרות זאת, נראה כי המשקיעים הכשירים משנים את אופי ההשקעות שלהם בתחום האלטרנטיבי, ורובם מפחיתים באופן משמעותי את החשיפה לנדל"ן, עד כדי כך שלפי ממצאי הסקר, ברבעון הראשון של 2023 התרחש היפוך מגמה ביחס לשנים קודמות.

בעוד שבשנת 2022 כ־70% מההון הנזיל שהושקעו ישירות על ידי בעלי ההון שימשו להשקעות נדל"ן, הן באופן ישיר והן באמצעות קרנות בישראל ובעולם (עם מיקוד בארה"ב), מתחילת 2023 רואים מגמת ירידה ואף ביקוש למכירת השקעות נדל"ן ולהנזלתן, כאשר המשיבים הביעו רצון לצמצם את השקעות הנדל"ן שלהם לסדר גודל של 60%. מדובר על 68% שהחליטו לצמצם חשיפה לנדל"ן בצורה אקטיבית, כשהיתר בוחרים לחכות, או שאין להם אפשרות לצמצם את ההשקעות נכון למועד עריכת הסקר.

כאשר נשאלו מדוע הם לא מאמינים כי השקעה בנדל"ן תניב להם הכנסה כמו בשנים קודמות, כ־90% ענו כי הסיבה לכך היא עליית הריביות, עלות המינוף האופייני לנדל"ן וצפי להאטה בשוק בשלוש השנים הקרובות.

לדברי עדי ויצהנדלר, שייסדה את Valoo יחד עם מאיר שטייגמן, ומשמשת בה כמנכ"לית משותפת, אפיקי ההשקעות האלטרנטיביות הקיימים כיום כוללים חברות פרטיות לא נסחרות, שהשקעה בהן - בין שבצורה ישירה ובין שעקיפה - מאפשרת גישה לשוק הפרטי (קרנות), לצד סלי השקעה קונצרניים (מניות חברות גלובליות בפיזור סקטוריאלי), קרנות השקעה סקטוריאליות או תלויות שלב גיוס, ועוד.

עדי ויצהנדלר / צילום: קרן גנור

"מי שעוסקים בהשקעות באופן מקצועי לא יכולים להרשות לעצמם סטגנציה", מבהירה ויצהנדלר. "האקלים הנוכחי בכלכלה העולמית ובישראלית בפרט, הוא כר פורה לפריחתן של ההשקעות האלטרנטיביות".

נציין כי בתקופה הזו אותם משקיעים מעדיפים כי גם כספי החיסכון שלהם יושקעו בשוק הלא סחיר. על רקע פרסומים בתקשורת ולמשל בגלובס לאחרונה כי בחודשיים הראשונים של השנה הוכפל קצב משיכת הכספים מקרנות ההשתלמות, בשל הירידות בשוקי ההון, 52% מהמשקיעים מעוניינים שקרנות ההשתלמות וכספי הפנסיה שלהם יגדילו חשיפה לנכסים לא סחירים, ובפרט לקרנות הון סיכון, במטרה להפחית את התלות בשווקים.

מבדיקת גלובס עולה כי מרבית קרנות הפנסיה כבר נמצאות עמוק במגמה זו. בעוד שבמרץ 2022 החשיפה הממוצעת של החברות המנהלות את הקרנות החדשות לנכסים לא סחירים עמדה על כ־44.2%, בפברואר האחרון שיעורה כבר עמד על כ־47%. בולטת במיוחדת קרן הפנסיה של אלטשולר שחם שקפצה משיעור חשיפה של 34.6% לפני כשנה לכמעט 45% בפברואר.

בשוק הסחיר - עדיפות למדדי וול סטריט

ואם בכל זאת להשקיע בשוק המניות הסחיר, המשקיעים הכשירים מעדיפים להשקיע במדדים. כאשר נשאלו מה הן המניות המועדפות לרכישה, השיבו מרבית המשקיעים כי הנטייה היא לרכישת מדדים, בעיקר S&P ונאסד"ק האמריקאים, על פני מניות בודדות, פופולריות ככל שיהיו. 61% מהנשאלים צופים חזרה לתשואה של 10%־20% במדדים אלו בשנת 2023, בעוד ש־28% צופים תשואה נמוכה מ10%, ולעומת 11% שצופים כי התשואה תעלה מעל 20%.

בכל הנוגע לנאסד"ק, על פי הסקר ניתן לקבוע כי קיימת חזרה זהירה למדד עתיר הטכנולוגיה: כשליש מהמשקיעים התחילו כבר בתחילת השנה להחזיר כספים לשוק ההון האמריקאי, וצופים המשך התאוששות מתון במהלך שנת 2023 על פני רכיב האג"ח. 42% השיבו כי הם מעדיפים לראות מה יהיו ביצועי הנאסד"ק בחודש הקרוב, ורק אז לקבל החלטה אם לחזור ולהשקיע בו.

"'כוח החלוץ' שאחריו עוקבים משקיעים"

Valoo הינה פלטפורמת השקעה המתווכת בין משקיעים כשירים (רבים מהם אנג'לים מוכרים בתעשיית ההייטק המקומית) לבין חברות טכנולוגיה גלובליות פרטיות ומי שמחזיקים במניות שלהן ומעוניינים למכור. לחברה קהילה של יותר מ־1,000 משקיעים כשירים ישראלים, ובין החברות שבהן ניתן להשקיע דרך הפלטפורמה נמצאות ורביט, ויה, איטורו, ובעבר נכללה גם פיוניר, בטרם הונפקה. על מנת להיכלל בפלטפורמה החברה חייבת להציג היקף הכנסות גבוה מ־100 מיליון דולר, כך שמדובר בחברות יציבות.

ויצהנדלר מסבירה כי "מטבע הדברים, מדובר במשקיעים חכמים שרואים את המגמות והתמורות בכל שוק שבו הם משקיעים, ולרוב גם הראשונים לבצע שינויים. פעמים רבות אנו רואים כי המשקיעים הכשירים מהווים את 'כוח החלוץ' שאחריו עוקבים גם משקיעים אחרים. במובן הזה, המגמות שעולות מהסקר ושיחות העומק עם המשקיעים שערכנו, הם פחות בגדר 'חוכמת המונים' ויותר בבחינת 'חוכמת המקצוענים'".

מכיוון שהסקר נערך בקרב מאות משקיעים ישראלים, שההון המצרפי שלהם עומד על כמיליארד דולר, מעניין לראות מה הם חושבים על הכלכלה המקומית ועל המטבע המקומי. התוצאות אינן משתמעות לשתי פנים: יציאה מהבורסה הישראלית ללא צפי לחזרה אליה. 92% דיווחו כי מתוך תיק ההשקעות המנוהל על ידם אין כלל השקעות ישירות במניות הנסחרות בבורסה בתל אביב, לעומת 8% בלבד שמחזיקים בה מניות. מרביתם עדכנו כי ההשקעות שלהם בבורסה הישראלית נעשות רק בידי מנהלי הכספים שלהם, כדוגמת מתכננים פיננסיים באמצעות כספי הפנסיה והחיסכון ארוך הטווח.

באופן לא מפתיע היחלשות השקל בתקופה האחרונה, שעיקרה מיוחס לרפורמה במערכת המשפט שתכננה הממשלה, שהובילה למחאה ציבורית ולתגובות מצד סוכנויות הדירוג הבינלאומיות, הותירה את רישומה. כך 78% מהמשקיעים מעדיפים לבצע את השקעותיהם הבאות בנכסים צמודי דולר, ורק 22% ישקיעו בהשקעות שנעשות בשקלים.

"לא מעט משקיעים מקרב קהילת המשקיעים הכשירים של Valoo מעדיפים השקעות דולריות, ממירים השקעות שקליות לדולריות, ובאופן כללי פחות ששים להשקיע בשוק הישראלי", מציינת ויצהנדלר.

"גם בעבר לא נרשמה התלהבות יתרה מהבורסה הישראלית, אבל בחודשים האחרונים, ובצל תמרורי האזהרה שממשיכה לגרור הכלכלה הישראלית - לא מעט משקיעים מחפשים את הגיוון עם השקעות אחרות, וכבר לא מייחסים הרבה חשיבות להשקעה באפיק 'קרוב לבית'".

עוד כתבות

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

סקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?