גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחזורי המסחר מידלדלים, למה יש עדיין מסחר בבורסה ביום ראשון?

נתוני הבורסה מגלים ירידה של יותר מ-60% במסחר במניות ובאג"ח ביום א' לעומת יתר ימי השבוע, על רקע היעדר מסחר בבורסות העולם ● בכיר בשוק: "אלו ימים שהפכו ל'גארבג' טיים' אצל המוסדיים" ● הבורסה: "ת"א — המקום היחיד כמעט להגיב למה שקרה בסוף שבוע בחו"ל" ​

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב
הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

בשבוע הבא, ב-1 במאי, יציין שוק ההון המקומי שנה להחלטה המאכזבת של חברת המדדים העולמית MSCI שלא לכלול את ישראל במדדי המניות המובילים באירופה. הסיבה שהטתה את הכף אז הייתה הפערים בימי המסחר בין ישראל, שבה הבורסה לא סוחרת בימי שישי אלא בימי ראשון, ובין אירופה, שם שבוע המסחר מתנהל בין הימים שני עד שישי (בדומה לבורסות וול סטריט).

"למכור את המניות במאי ולצאת"? הבנקים הגדולים בארה"ב חלוקים 
איך משבר בענף המשרדים ישפיע על היציבות הפיננסית של ארה"ב כולה | פרשנות 
שני המדדים שמראים: האינפלציה בארה״ב עדיין עיקשת 

המסחר הדליל בימי ראשון בבורסה בתל אביב הוא תופעה מוכרת לפעילי שוק ההון. זהו יום מסחר שבו סגורות בורסות העולם, המשקיעים הזרים נחים ובעקבותיהם גם רבים מעמיתיהם המקומיים, מה שמחמיר את בעיית הנזילות שממנה סובלת הבורסה התל אביבית ממילא.

ביום ראשון האחרון (23.4) לדוגמה, נרשם בשוק המניות המקומי מחזור זעום יחסית של 566 מיליון שקל בלבד - פחות משליש מהיקף המסחר היומי הממוצע בשאר ימי השבוע.

לאורך השנים ניסו בבורסה המקומית להתאים את שבוע המסחר לזה הנהוג ברחבי העולם, אך ללא הצלחה. כחודש וחצי לפני החלטת חברת המדדים האירופית, שלחה יו"ר רשות ניירות ערך אז, ענת גואטה (שסיימה החודש את כהונתה), מכתב להנהלת MSCI, שבו התחייבה כי אם נושא ימי המסחר יהווה את המכשול העיקרי בהכללת ת"א במדדיה, הרשות והבורסה ינקטו את הצעדים הרגולטוריים הדרושים כדי להתאים את ימי המסחר. אך ללא הועיל.

מכשול מרכזי בפני שינוי שכזה טמון בבנקים המקומיים, שדרכם מתבצע חלק הארי של המסחר בישראל. הבנקים מחויבים להסכמי שכר קיבוציים המגדירים את שבוע העבודה בין הימים ראשון לחמישי, כנהוג בישראל. שינוי זמני הפעילות הוא נושא סבוך הכרוך בהוספת יום עבודה, שנראה כי יהיה בלתי אפשרי לשנות.

בנוסף, קיימת גם סוגיית שעת כניסת השבת, בעיקר בעת שעון חורף, אשר אם וכאשר יקרה שינוי בשבוע המסחר, תחייב יום פעילות מקוצר בלאו הכי.

כדי לפצות על חוסר הפעילות בימי שישי וכדי להגדיל את שעות המסחר, פועלת כאמור הבורסה המקומית בימי ראשון. אולם מנתונים שנאספו שם, לבקשת גלובס, עולה כי היקפי המסחר בימי ראשון בשנים האחרונות הולכים וקטנים בהשוואה לממוצע המסחר בשאר ימי השבוע.

מחזור נמוך יותר ב-61% לעומת יתר ימי השבוע

כך למשל, מתחילת השנה עומד המסחר היומי הממוצע בשוק המניות ביום א' (כולל קרנות סל מנייתיות ולא כולל עסקאות מחוץ לבורסה) על 800 מיליון שקל, ואילו בשאר ימות השבוע על מעל 2 מיליארד שקל. מדובר על ירידה של 61% לעומת יתר ימי שבוע המסחר. לשם השוואה, בשנת 2020 הירידה עמדה על 50%.

מדובר במגמה שלא מאפיינת רק את שוק המניות, אלא גם את שוקי האג"ח - הממשלתי והקונצרני. באג"ח הממשלתיות הירידה במסחר בימי ראשון אל מול יתר ימות השבוע עומדת על 67% מתחילת השנה הנוכחית, בעוד שבשנת 2020 היא עמדה על 54%.

בשוק האג"ח הקונצרניות הפערים קטנים יותר - ירידה של 38% בארבעת החודשים הראשונים של השנה. אך גם כאן מדובר במסחר דליל יותר בימי ראשון אל מול מה שהתרחש בשנים הקודמות.

הנתונים הללו לא צריכים להפתיע, שכן ביום א' כאמור לא מתקיים מסחר בבורסות חו"ל (אין ארביטראז'), הסוחרים הזרים נחים, וחוסר הוודאות לגבי הצפוי להתרחש עם פתיחת שבוע המסחר מעבר לים (ביום ב') - כל אלו משפיעים לשלילה על היקפי המסחר בתל אביב. בבורסה וברשות ניירות ערך הוחלט בשל כך כי יום ראשון הוא יום מסחר מקוצר שמסתיים בשעה 16:00 ולא ב-17:30 כמו ימי המסחר האחרים.

"שוק ההון כאן ממילא קטן על המוסדיים"

"הנושא הזה מלווה אותי לפחות 20 שנה", אומר בכיר באחד מבתי ההשקעות. "זה אישיו שעולה ויורד מהפרק בגלל כל מיני אג'נדות. ימי ראשון הם ימי מסחר דלילים מאוד שהפכו להיות 'גרבג' טיים' גם בעולמות המוסדיים ולא רק עבור המשקיעים הפרטיים.

"לקוח מוסדי יודע שהוא לא יסחר באופן דרמטי, אם בכלל יצליח לסחור, בימי ראשון, וזה התקבע והשתרש בשוק הישראלי, כשאנחנו כבר נמצאים בתוך סיטואציה שבה שוק ההון כאן ממילא קטן על המוסדיים והסחירות פה נמוכה. אבל אם ביום רגיל הוא מאמין שיוכל למכור נייר מסוים ב-20 או ב-30 מיליון שקל, הרי שביום ראשון הסיטואציה הזו הרבה פחות שכיחה".

לדבריו, הפעילות הדלה בימי ראשון לא מושפעת רק מהיעדר קורלציה אל מול השווקים בחו"ל, אלא מדובר גם בהלך רוח בחדרי המסחר, שם מדווחים על מוטיבציה נמוכה יחסית של הסוחרים: "משקיעים צריכים לחכות לתחילת השבוע כדי לבצע פעולות גם לאחר שקרה משהו דרמטי בסוף השבוע בארה"ב, והם לא יכלו להגיב בזמן אמת, כך שההתלהבות או הצורך הדחוף שככו. פערי הזמנים מביאים לכך שגם אם שיעור העלייה או הירידה במניה בחו"ל היו דרמטיים, ויהיה צורך לבצע פה תיקון כזה או אחר, המחזורים יישארו נמוכים בימי ראשון", הוא מסביר.

מוטיבציה נמוכה של הסוחרים בימי ראשון

לעומתו, יניב פגוט, סמנכ"ל בכיר, מנהל מחלקת מסחר, נגזרים ומדדים בבורסה, טוען דווקא כי ראשון הוא יום מסחר לגיטימי וחשוב: "בסופו של דבר המספרים מדברים בעד עצמם. יש כאן מחזור בסדר גודל של 900 מיליון שקל במניות וקרנות סל מנייתיות ועוד 1.5 מיליארד שקל באג"ח ממשלתיות וקונצרניות", הוא אומר. "אלו מספרים לא מבוטלים, שאם נסתכל לאחור 9-10 שנים, אלו היו מחזורים של ימי מסחר רגילים.

"נכון שביום ראשון השבוע המסחר במניות עמד על פחות מ-600 מיליון שקל, אבל היו בו כמעט 150 אלף אופציות, שאם נכפיל אותן במונחי נכס בסיס יש פה מגוון של נכסים שנסחרים. הבורסה כאן היא אחד המקומות היחידים בעולם שמאפשרים להגיב למה שקרה בסוף השבוע במסחר בחו"ל", מדגיש פגוט.

עם זאת, הוא מודה כי בבורסה טרם מיצו את הפוטנציאל הנובע מכך שבתל אביב מתרחש מסחר בימי ראשון, לדוגמה בתעודות ובקרנות סל על המדדים המובילים בארה"ב, דוגמת S&P 500 ונאסד"ק. ניתן להעריך שאחת הסיבות המרכזיות לכך היא אותה מוטיבציה נמוכה של הסוחרים בימי א', בשל הפעילות הדלה בהם.

"נכון, יש פה בעיה של מחזורים והיינו רוצים מחזורים יותר גבוהים, אבל הבורסה הישראלית פתוחה ומאפשרת להגיב לאירועי סופ"ש בחו"ל, וימי ראשון הם בהחלט ימי מסחר לגיטימיים".

"ברור שהתאמת ימי המסחר היא רצויה"

כאן נשאלת השאלה האם הפערים בימי המסחר יכולים להוות "באפר" חיובי כשהשווקים בחו"ל יורדים. לדברי אותו גורם, התשובה שלילית. "מה שכן, יכול להיות מצב שבו השוק בישראל פתח את יום שני בירידות ובשעות אחר הצהריים, כשהשווקים בארה"ב נפתחים בעלייה, השוק כאן מתקן את עצמו באופן תוך-יומי.

"אבל בכל מקרה זה רלוונטי רק לימי שני ואם השוק צריך לרדת ביום ראשון הוא יירד. מה גם שכיום אנחנו בזמנים שהשוק הישראלי מנותק מהשווקים העולמיים, בעיקר בגלל השפעות החקיקה המשפטית, והוא ירד לא פעם גם כשהם עלו. אבל באופן כללי ברור שהתאמת ימי המסחר היא רצויה, בייחוד כשחלק מהמשקיעים הזרים מתלבטים בנקודת זמן זו לגבי השקעות בישראל".

מהמסחר בבורסה ביום ראשון ולא בשישי מושפעים כולם - משקיעים, סוחרים, החברות שהמסחר במניות ובאג"ח שלהם קטן יותר, וגם הבורסה עצמה, שנהנית מעמלות מסחר.

אז מה בכל זאת יכולים משקיעים לעשות כדי לבטל פגיעה אפשרית כתוצאה מכך? כל סוחר בישראל, גם בבנקים או בבתי ההשקעות, מאפשר מסחר בחו"ל, והרבה ישראלים מבצעים הטיית השקעות מת"א לשווקים אחרים, במטבעות אחרים.

"זה מאוד פשוט, ואם משקיע פותח חשבון בחבר בורסה, העמלות הן בדרך כלל רבע מהעמלות הבנקאיות. אם הוא רוצה לקנות מניית דלתא במקום טסלה זה הכי פשוט שיש. השוק במקום אחר מזה שהיה בו לפני שלוש שנים - מערכות המסחר ושירותי המסחר מאוד מתקדמים, קל מאוד לעבוד", מסביר אדם המכיר את השוק היטב.

ומה לגבי החברות הציבוריות והסוחרים? "גם האיראנים למדו לחיות עם חלק מהמגבלות שהמערב הטיל עליהם. השוק יצירתי והישראלים יצירתיים ומצאו פתרונות. לדוגמה, משקיעים זרים שולחים ביום חמישי את סל המכירות שלהם ליום ראשון ואנחנו מבצעים את זה עבורם וסולקים את הפעולות ביום שני", אומר הגורם מבית ההשקעות.

"המגמה בעולם - להגדיל את שעות המסחר"

זה יכול להיות אחד הלקחים מהשביתה שהייתה בשנת 2005 בבורסה, אז ימי המסחר צומצמו עד השעה 14:00. בימים הראשונים המסחר אכן ירד אבל בשבוע שלאחר מכן השוק התיישר והעסקאות בוצעו מוקדם יותר. זה גם פתרון שיכול להיות ישים אם יוחלט לבסוף לייצר מסחר בימי שישי, כשהשוק יבצע את העסקאות עד השעה 14:00 ולא יחכה לשעות הקרובות יותר לכניסת השבת.

נזכיר כי הבורסה עצמה לא עובדת ישירות מול לקוח הקצה אלא דרך חברי הבורסה (בנקים ובתי השקעות), לכן אם חברי הבורסה לא מנגישים את מערכות המסחר שלהם בימי שישי, אפילו למספר מצומצם של שעות, לבורסה אין מה לעשות בנידון.

"לא סתם זה לא קרה עד עכשיו, כך שאין לנו בשורה בנקודה הזו. בעולם בלי אילוצים היינו רוצים לסחור 24/7, כמו שסוחרים בחוזים. בחנו לאורך הדרך גם את הרעיון לאפשר מסחר 'אפטר מרקט' - להגיב למסחר ביו יורק אחרי שעות המסחר. המגמה בעולם היא להגדיל את שעות המסחר, לא להקטין אותן. אנחנו כארגון נעשה כל מה שצריך כדי לאפשר לטפל במכשול הזה, אך לטנגו צריך במקרה הזה הרבה יותר משניים", מסכם פגוט.

עוד כתבות

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר? לפי בית המשפט, התשובה היא לא

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואין ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע בצה"ל, והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע שהאישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע שפנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שניה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תחשב כ"הכנסה ראשונה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס