גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבורסה יודעת יותר טוב מכולם: האם קרפור תזעזע את שוק המזון?

לאחר שאשתקד נחתכו שיעורי הרווח של הרשתות המקומיות, ומניותיהן צנחו בעשרות אחוזים, מציבה בפניהם 2023 כמה איומים משמעותיים: אינפלציה שמזניקה את ההוצאות התפעוליות, היחלשות השקל, עליית הריבית והאטה צפויה ● ומה לגבי קרפור? גורם בענף מעריך כי "כמות המוצרים שתביא תהיה קטנה, ויכולתה לתת הנחות מוגבלת"

סניף של קרפור בתל אביב. לקמעונאים יש עוד הרבה אתגרים פרט לכניסת הרשת / צילום: גלית חתן
סניף של קרפור בתל אביב. לקמעונאים יש עוד הרבה אתגרים פרט לכניסת הרשת / צילום: גלית חתן

ההשקה של עשרות סניפי קרפור ישראל השבוע היא מהלך שיווקי דרמטי, אבל משיחות עם בכירי ענף הקמעונות בישראל, עולה כי עיקר חששותיהם מפני הבאות אינם מיוחסים לכניסתה של הרשת הבינלאומית לפעילות בישראל. כך גם באשר לתשואות השליליות שהסבו מניותיהן של רשתות המזון מאז הוכרז על כניסתה הצפויה של קרפור לישראל אשתקד.

השקת קרפור בישראל: 50 סניפים חדשים בבת אחת. ואיך ישפיעו חסמי היבוא?
איך מגיעים למבול התייקרויות? מרחיבים את המנגנון הכלכלי הכושל במדינה
גל אדיר של עליות מחירים שוטף את המשק, ואין מי שיעצור אותו | ניתוח

בבורסה בת"א נסחרות מניותיהן של חמש קמעונאיות מזון גדולות המפעילות מאות סניפים ברחבי הארץ. הגדולה שבהן היא רשת שופרסל, ולצידה רמי לוי, יוחננוף, ויקטורי וטיב טעם. מניותיהן של כולן צנחו בעשרות אחוזים מאז הודיעה חברת אלקטרה מוצרי צריכה , בעלת השליטה ברשת יינות ביתן, כי חתמה על הזיכיון להקמת סניפי קרפור בישראל, בתחילת מרץ 2022. מניות שופרסל , ויקטורי  וטיב טעם  נפלו בין 30% ל-40% בפרק הזמן המדובר, יוחננוף  ב-23% ורמי לוי  נפגעה בשיעור הנמוך ביותר ואיבדה 14%.

 

הירידות הללו הושפעו כאמור רק במקצתן מכניסתה הצפויה של קרפור לישראל. נחשול אינפלציוני, תולדה מאוחרת של ימי מגפת הקורונה, פגע ברשתות המזון הזניק את הוצאותיהן התפעוליות. הצפי שכבר החל להתממש בענף הוא לשנה של התייקרויות במחירי המוצרים שיפגעו בכושר הקנייה של הציבור, יפגעו במכירות ויובילו את הרשתות המקומיות לפעול בסביבה מאתגרת ותחרותית יותר. 

"2023 הולכת להיות שנה מאוד מאתגרת לקמעונאיות המזון", מעריכה שירה אחיעז, אנליסטית הקמעונאות של אי.בי.אי, בשיחה עם גלובס. היא מוסיפה כי "להערכתי צפויה להיות התגברות של התחרות בענף, גם בעקבות כניסת קרפור וגם בשל הגודש בשטחי מסחר בערים. אבל עיקר הסיפור עבור הקמעונאיות הוא העלייה במחירי התשומות על רקע האינפלציה".

אחיעז מציינת כי "כל ההוצאות של החברות האלה עולות: שכר הדירה, מחירי החשמל, הריביות (על האשראי), וגם שערי חליפין (היחלשות השקל מול הדולר והאירו, ח"ש) לא מקלים עליהן ביבוא המוצרים. וחשוב לזכור שגם שכר המינימום עלה לפני חודש. לצד זה שמענו על עלייה במחיר מוצרי החלב, וגם יבואניות של מוצרי מזון וצריכה כמו שסטוביץ ודיפלומט מעלות מחירים". עוד לדברי אחיעז, "הרשתות יתמודד עם צרכן שהוא יותר סלקטיבי בסופר, על רקע ההאטה הצפויה במשק ועליית המחירים. הוא צפוי לרכוש מוצרים זולים יותר, מהמותגים הפרטיים, וזה משהו שכן יושפע מהבאת מוצרי המותג הפרטי של קרפור לארץ".

ההכנסות והרווחים התפעוליים החלו להישחק כבר ב-2022

שנת 2022 הייתה מאתגרת לרשתות המזון על רקע הטלטלות האינפלציוניות, משבר בשרשרת האספקה ועלייה במחירי חומרי הגלם, ובסיכומה רשמו הללו שחיקה משמעותית בשיעורי הרווח הגולמי והתפעולי שלהן. כניסתה של קרפור לישראל, נעשית כאמור באמצעות רשת יינות ביתן, שנתוניה הכספיים התפרסמו לאחרונה במסגרת הערכת שווי שנלוותה לדוחות הכספיים של בעלת השליטה אלקטרה צריכה.  

יינות ביתן, המפעילה 152 סניפים, רשמה שחיקה של 4% בהכנסות השנתיות שהסתכמו אשתקד ב-2.83 מיליארד שקל. הרווח הגולמי עמד על 902 מיליון שקל, ירידה של 3% ביחס לשנה הקודמת. כמו כן הרשת, בניהולו של אורי קילשטיין, הציגה הפסד תפעולי שנתי של 112 מיליון שקל, מול רווח תפעולי 57.5 מיליון שקל בשנה שקדמה לה.

סיבה מרכזית לכך הייתה תוכנית ההתייעלות שביצעה החברה, וכן מהסבת הסניפים לסניפי רשת קרפור. בשורה התחתונה רשמה יינות ביתן הפסד ענק של 207 מיליון שקל בשנת 2022, לעומת הפסד של 72.6 מיליון שקל שנה קודם לכן.

לדברי קמעונאי ותיק, שעקב אחרי תוצאות יינות ביתן, הסיבה היא כי "מדובר ברשת שהוצאות התפעול שלה מאוד גבוהות. שכר דירה גבוה ושכר העבודה מאוד גבוה משום שיש לה ועד חזק מימי רשת מגה. כדי לכסות על הוצאות תפעול כאלה גבוהות, הם יתקשו למכור לאורך זמן מוצרים במחירים זולים במיוחד".

 

שופרסל, הרשת הגדולה בענף בראשותו היו"ר איציק אברכהן והמנכ"ל אורי וטרמן, רשמה אשתקד ירידה של 1% בהכנסות ל-14.7 מיליארד שקל. הרווח הגולמי נשחק ב-3% והסתכם ב-3.9 מיליארד שקל. תןכנית התייעלות שהונהגה ברשת, המפעילה 309 סניפים, חתכה את הרווח התפעולי שלה ל-1.9% מההכנסות למול כ-5% מהן בשנת 2021. בשורה התחתונה התאפס הרווח הנקי השנתי שלה כמעט לחלוטין אשתקד.

"פער בין הציפייה שנבנתה לבין מה שקרפור יביאו בפועל"

בכיר בענף הקמעונאות סבור כי כניסתה של קרפור לכשעצמה לא צפויה לזעזע את הענף: "הבעיה העיקרית היא שנוצר פער בין הציפייה שנבנתה למה שהם יביאו בפועל. כל רשת בינלאומית שנכנסת לכאן, מייצרת תחרות שהיא טובה לצרכן כך שלטווח הארוך זה מצוין. אבל נבנתה כאן ציפייה שקרפור העולמית נכנסת לארץ, ומדובר בעצם בזיכיון. קרפור היא ספק שלא משקיע שקל משלו בחנות, אלא רק מספק מוצרים לרשת ישראלית. מעבר לכך, קרפור עצמה היא לא רשת דיסקאונט. אם היו מכניסים רשת שממוקדת בהורדת המחיר, אז מילא. אולי היו מייצרים גם אלטרנטיבה אמיתית. אבל בסוף כמות המוצרים מהמותג הפרטי שתביא קרפור, תהיה מאוד קטנה. היכולת לתת הנחות על מחירי הספקים המקומיים מוגבלת להערכתי".

אותו גורם מבקש, בכל זאת, לשמור על אופטימיות: "הכניסה כן עשויה להביא ניצנים של הפיכת הקמעונאות בישראל לגלובלית, כמו מה שקרה למשל בתחום האופנה. אבל בהשקה הנוכחית עדיין מוקדם לצפות לזה. יש להם עוד אתגר והוא האירו שקפץ ב-7% מתחילת השנה. הם מייבאים ביוקר את המותג הפרטי".

רמי לוי לא מתרגש מכניסת קרפור לארץ

לקרפור העולמית יש 14 אלף סניפים ב-49 מדינות ומחזור המכירות שלה עומד על 81 מיליארד אירו בשנה, כך שכוח הקנייה שלה עצמה והיכולת להעמיד מותג פרטי עם קטלוג מוצרים נרחב, אמור לתת ליינות ביתן-קרפור יתרון.

מי שלא מתרגש לדבריו מניסתה של קרפור הוא רמי לוי, בעל השליטה ברשת הדיסקאונט הנושאת שמו. כאמור, מניית רמי לוי נפגעה בצורה מתונה יחסית, גם על רקע ההערכות שהמצב הכלכלי המכביד בארץ צפוי להיטיב עם הרשת המוזלת.

בראיון שהעניק לאחרונה לגלובס, התייחס לוי בספקנות לכניסתה של קרפור לארץ, כמו גם המותג ספאר שמתכננת להביא שופרסל: "הן לא ממהרות כל כך לבוא ולהיכנס לכאן.  הן בעצמן נכנסו? לא, הן נתנו זיכיון. קרפור מוכרת לזכיין סחורה, ומרוויחה כסף עליו. זה שונה ממצב שבו באה רשת ומשקיעה כסף ונכנסת לארץ".

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן