גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

ההכנסות מריבית זינקו: רווחי שיא לדיסקונט, מזרחי טפחות והבינלאומי

מזרחי טפחות הציג רווח של 1.37 מיליארד שקל ותשואה להון של 22.4%, ואילו דיסקונט עם רווח של 1.27 מיליארד שקל ותשואה להון של 20.1% • הבינלאומי הכפיל את הרווח לעומת הרבעון המקביל אשתקד לכדי 623 מיליון שקל ורשם את התשואה הגבוהה במערכת, אך הפחית את חלוקת הדיבידנד מ-50% ל-35%

אורי לוין, סמדר ברבר-צדיק, משה לארי / צילומים: יח''צ, תמר מצפי, איל יצהר (עיבוד: טלי בוגדנובסקי )
אורי לוין, סמדר ברבר-צדיק, משה לארי / צילומים: יח''צ, תמר מצפי, איל יצהר (עיבוד: טלי בוגדנובסקי )

בנק דיסקונט פתח הבוקר (ד') את עונת הדוחות של הבנקים הגדולים ודיווח על רווח שיא ברבעון הראשון של השנה, כשהרווח הנקי הסתכם בכ-1.27 מיליארד שקל - גידול של 29% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. בנטרול מימוש נכסים והפרשות הנובעות מהפרדת כאל, הסתכם הרווח הנקי בסך של כ-1.2 מיליארד שקל לעומת 668 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.

כשעה לאחר מכן פרסם גם מזרחי טפחות את הדוחות שלו, והציג רווח של 1.37 מיליארד שקל ברבעון, זינוק של 18.5% לעומת הרבעון המקביל בשנת 2021, שהוביל לתשואה להון של 22.4%. גם בדיסקונט הביא הרווח הגבוה לתשואה להון גבוהה בשיעור של 20.1%.

בנק נוסף שפרסם הבוקר את תוצאותיו הוא הבינלאומי, כשהרווח הנקי של הקבוצה הסתכם ב-631 מיליון שקל, גידול בשיעור של 96% יחסית לתקופה המקבילה אשתקד. התשואה להון של הבינלאומי עמדה ברבעון הראשון על 23.6%, הגבוהה במערכת. במקביל המנכ"לית הוותיקה של הבנק סמדר ברבר-צדיק הודיעה על פרישה אחרי 16 שנים בתפקיד.

שני הבנקים הגדולים, לאומי והפועלים, יפרסמו את הדוחות ביום ג' הבא.

איך הפכו הבנקים הישראליים לרווחיים ביותר בעולם
רווח של מיליארד שקל ולא מריבית: מי שיאן מימושי הנדל"ן בבנקים? | ניתוח
בנק ישראל לא מצליח להילחם באינפלציה. אלו הסיבות | ניתוח

הרווחים הגבוהים הביאו את שלושת הבנקים לחלק דיבידנד בסך מאות מיליוני שקלים. במזרחי טפחות הדיבידנד יעמוד על 410 מיליון שקל המהווה 30% מהרווח הרבעוני. בדיסקונט יגדילו את תשלום הדיבידנד ל-30% מהרווח הנקי, במקום 20% שמחלק הבנק באופן מסורתי, והדיבידנד יסתכם בגין הרבעון הראשון של השנה בסך של 381 מיליון שקל. מנגד, הבינלאומי שמדיניותו הקבועה הייתה לחלק 50% מהרווחים לבעלי המניות שלו, הפחית הפעם את השיעור ל-35% (עדיין השיעור הגבוה במערכת), והוא יחלק 220 מיליון שקל. "בהתחשב בכך שמדיניות חלוקת הדיבידנד מתייחסת לחלוקה שנתית של עד 50% מהרווח הנקי השנתי, ובעיקר על רקע רמת אי הוודאות בשווקים בארץ ובעולם, החליט דירקטוריון הבנק, לאשר חלוקת דיבידנד בסך כולל של 220 מיליון שקל המהווים כ-35% מהרווח הנקי לרבעון הראשון של השנה", הסבירו בבנק.

גידול בתיקי האשראי בשילוב עליית ריבית חדה

הגידול ברווח מגיע הודות לגידול בתיק האשראי והעליות בריבית שהחלו באפריל שעבר והביאו את הריבית של בנק ישראל לעלות מ-0.1% ל-4.5%, כשבשבוע הבא צפוי הבנק המרכזי להעלות את הריבית פעם נוספת.

בדיסקונט תיק האשראי הסתכם בסוף חודש מרץ ב-249 מיליארד שקל - גידול בשיעור של 3.5%. הגידול באשראי לציבור ברבעון הראשון של שנת 2023 משקף את הצמיחה במיקודים שנקבעו בתוכנית האסטרטגית של דיסקונט: האשראי לדיור (משכנתאות) גדל ב-2.5%, האשראי לעסקים בינוניים גדל ב-5.6%, האשראי לעסקים גדולים גדל ב-6.9%, והאשראי למשקי בית ללא הלוואות לדיור גדל ב-1.2% מתחילת השנה.

במזרחי טפחות הגידול באשראי לציבור היה חד הרבה יותר ועמד על 10.4%, לכדי 312.3 מיליארד שקל. בבינלאומי צמח האשראי לציבור בשיעור של 11.6% בשנה האחרונה ובשיעור של 2.2% ברבעון והסתכם ב-119.8 מיליארד שקל.

במקביל, נהנו הבנקים מגידול בהכנסות מריבית הודות לעליית הריבית שהחלה ברבעון השני של 2022. בדיסקונט ההכנסות מריבית הסתכמו ב-2.74 מיליארד שקל, גידול של 52% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ושל 8% לעומת הרבעון האחרון של 2022, כשבמהלך הרבעון עלתה הריבית ב-100 נקודות בסיס.

במזרחי הסתכמו ההכנסות מריבית בסכום של 3.15 מיליארד ברבעון הראשון, זינוק של 47% לעומת התקופה המקבילה אשתקד ושל 6.6% לעומת סוף שנת 2022.

גם הבינלאומי נהנה כמובן מעליית הריבית. סך ההכנסות מריבית זינקו ל-1.28 מיליארד שקל, גידול של 71% לעומת הרבעון המקביל אשתקד.

רווחים גדולים מהחברות הבנות

עליית הריבית השפיעה גם על החברות הבנות של הבנקים, בדיסקונט מדובר על מרכנתיל וחברת כרטיסי האשראי כאל, ממנה ייפרד בשנים הבאות, כשגם הפעילות בארה"ב תרמה לרווחים. כאל רשמה ברבעון הראשון של השנה הכנסות מריבית בסך 194 מיליון שקל, זינוק של 21% ביחס לרבעון המקביל אשתקד.

בנוסף, חברת כרטיסי האשראי הכירה ברבעון החולף ברווח לאחר מס של 231 מיליון שקל בגין מכירת בניין כאל בגבעתיים. מנגד היא הכירה בהוצאות ישירות בעלות אופי חד-פעמי בגין אופציית הפאנטום שהוענקה לאל על בהיקף של 40 מיליון שקל לאחר מס, בגין מעבר בית כאל לראשון לציון בהיקף של 8 מיליון שקל לאחר מס, ובגין הוצאות תפעול נוספות בהיקף של 5 מיליון שקל לאחר מס.

בסך-הכול עמד הרווח של כאל ברבעון על 267 מיליון שקל. מאחר שדיסקונט מחזיק ב-72% ממניות כאל, התרומה של חברת כרטיסי האשראי לרווח של דיסקונט עמדה על כ-190 מיליון שקל. הבינלאומי, המחזיק ב-28% הנותרים מכאל, רשם רווח של 65 מיליון שקל כתוצאה מהישגי חברת כרטיסי האשראי.

במרכנתיל הציגו ברבעון הראשון של השנה רווח כמעט כפול לעומת הרבעון המקביל, כשזה עמד על 237 מיליון שקל לעומת 121 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2022.

בעוד שהבנק המתחרה לאומי רשם הפחתה בסך מיליארד שקל בגין החזקתו במניית ואלי נשיונל בנק האמריקאי (מוחזק 14.2%) שירדה ביותר מ-50% מתחילת השנה, השלוחה בארה"ב של דיסקונט, IDBNY, הציגה רווח של 30 מיליון דולר, מעט מעל הרווח שנרשם ברבעון המקביל. לעומת זאת, דיסקונט קפיטל, זרוע ההשקעות הריאליות של הבנק, הציגה קיטון של 65% ברווח, כשירדה מ-70 מיליון שקל ל-27 מיליון שקל בלבד.

במזרחי טפחות מדובר על בנק יהב שרשם רווח נקי של 97 מיליון שקל, לעומת 48 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד, ותשואה להון של 17.6%, בהשוואה לתשואה להון של 10% ברבעון הראשון של שנת 2022.

מנגד, הוצאות בגין הפסדי אשראי, כריות הביטחון למקרה שהלווים לא יעמדו בהתחייבויות, עמדו ברבעון הראשון של השנה על 204 מיליון שקל אצל דיסקונט, לעומת הקטנת הוצאות (רווח) בסך של 60 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. במזרחי טפחות הפרישו סכום של 227 מיליון שקל בסעיף הפסדי האשראי, לעומת הפרשה של 79 מיליון שקל ברבעון המקביל.

העלייה בהפרשות נבעה בעיקר מהוצאות על בסיס קבוצתי בעקבות גידול ביתרות אשראי, גידול ברכיבי ההתאמות האיכותיות וגידול ברכיבי המאקרו.

הרווח של דיסקונט הוכפל מאז לוין נכנס לתפקיד המנכ"ל

מנכ"ל דיסקונט, אורי לוין, נזכיר, הודיע בחודש שעבר על החלטתו לעזוב את הבנק לאחר שלוש שנים וחצי בתפקיד. בשנת 2022 דיווח הבנק על רווח שיא של 3.5 מיליארד שקל - זינוק של יותר מ־100% לעומת הרווח בשנת 2019, השנה שבסופה החליף את לילך אשר טופילסקי והתיישב על כיסא המנכ"ל.

שאול קוברינסקי, יו"ר דירקטוריון דיסקונט, התייחס עם פרסום התוצאות לעזיבתו של לוין. "לאחר הודעתו של לוין על רצונו לסיים את תפקידו, הקים הדירקטוריון ועדת איתור בראשותי, שמקיימת בשבועות אלו תהליך מעמיק ויסודי שבסיומו ימנה הדירקטוריון מנכ"ל או מנכ"לית חדשים לקבוצה. אני מודה לאורי על השנים שבהן הוביל את הבנק לביצועים ותוצאות יוצאות דופן, ומאמין שגם מתוך השינוי הנוכחי בנק דיסקונט ימשיך לצמוח ולהתפתח ולהיות שחקן משמעותי בזירה הפיננסית", אמר קוברינסקי, שבעצמו יסיים את הקדנציה בסוף השנה.

לוין אמר מצדו כי "התוצאות משקפות יישום נחוש של אסטרטגיית הקבוצה באופן עקבי, שנה אחר שנה, שמניב פירות הן ללקוחות והן לבעלי המניות".

משה לארי, מנכ"ל מזרחי טפחות, אמר עם פרסום הדוחות כי "השינוי המהיר בסביבת הריבית מציב קשיים בפני לקוחות רבים, בקרב משקי הבית והעסקים, בסגמנטים השונים. מזרחי פועל על בסיס יומיומי ורציף, באמצעות הבנקאים בסניפים וביחידות העסקיות, להעמיד בפני הלקוחות השונים סל פתרונות, שיאפשרו להם לצלוח את התקופה המורכבת הזו באופן מיטבי".

סמדר ברבר-צדיק, מנכ"לית קבוצת הבינלאומי, אמרה כי "הבינלאומי ממשיך בשמירה על איתנות פיננסית גבוהה שניכרת, בין היתר, בהמשך הגידול ביחסי הלימות הון והנזילות הגבוהים של הבנק", והזכירה את הזכייה של הבנק במכרז משרד הביטחון שהבטיחה עשור נוסף לבנק אוצר החייל השייך לקבוצת הבינלאומי, כמי שיתן שירותים בנקאיים לכוחות הבטחון וימשיך בהפעלת הסניפים בבסיסי הצבא.

עוד כתבות

מערכת ההגנה האווירית ספיידר / צילום: רפאל

פופולרית יותר מכיפת ברזל: מערכת ההגנה הישראלית שהפכה ללהיט גלובלי

רפאל נמצאת במו״מ מתקדם עם צ׳כיה לעסקת המשך במיליארדי שקלים למכירת מערכת ההגנה האווירית ספיידר, חודשים לאחר עסקת הענק עם רומניה, כך נחשף בגלובס ● מאחורי רצף העסקאות עומדים בין השאר היתרונות המבצעיים והיותה מוצר ישראלי ללא תלות אמריקאית

ההיסטוריה מלמדת: היכונו לרבעון הכי טוב בשנה / צילום: Shutterstock

וול סטריט נכנסת לרבעון החזק בשנה, הפד עלול לקלקל אותו

ה־S&P 500 עלה ברבעון האחרון של השנה ב־80% מהמקרים מאז 1950, עם תשואה ממוצעת של כ־4.2%, וגם השנה הוא מגיע אליו עם מומנטום חזק ● אלא שהפד כבר חזר להעלות ריבית, וההיסטוריה מלמדת שכאשר הרבעון משתבש, כפי שקרה ב־2018, זה עלול לכאוב

ג'ורג' חורש, בעל השליטה ביוניון

אחרי נפילת עסקת כאל: חורש והמבורגר יכתבו צ'ק של 187 מיליון שקל לדיסקונט והבינלאומי

הראל דיווחה לבורסה במהלך הלילה כי אם החלטת רשות התחרות לגבי העסקה תעמוד בעינה, התוצאה תהיה ביטולה ● בנק דיסקונט צפוי לקבל פיצוי של 135 מיליון שקל, והיתרה לבינלאומי

מ''מ מנכל הביטוח הלאומי צביקה כהן / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

"הרשימה השחורה", הנוהל הסודי ושלילת קצבאות: מאחורי המאבק באבחוני האוטיזם

חששות להונאות בקבלת קצבאות נכות לילדים על הרצף האוטיסטי הביאו את ביטוח לאומי לנקוט צעדים דרסטיים, בהם הקפאת קצבאות והעדפת אבחונים מוסדיים ● כעת, כשהתיקים מגיעים לבתי הדין לעבודה, השופטים מותחים ביקורת על פגיעה במשפחות - ללא הוכחות

האם נתניהו יוכל לדחות את הבחירות הכלליות? / אילוסטרציה: Shutterstock

רע"מ, בל"ד והרשימה המשותפת נפסלו: מה יקרה עכשיו?

דיוני הפסילות בוועדת הבחירות המרכזית הפכו לפסטיבל פוליטי ותקשורתי. אבל חשוב לזכור: זה לא סוף פסוק ● המשרוקית מסבירה

חברת מיטרוניקס / צילום: מיטל וייזברג

בעיצומו של המשבר: מיטרוניקס מבצעת ריקול למוצר מחשש לשריפה

יצרנית מוצרי הבריכות קוראת להפסיק מיד את השימוש ואת הטעינה של שואב Niya Aquasweep S10, לאחר שבבדיקת היצרן התברר כי מים עלולים לחדור למכשיר ולגרום לקצר ולשריפה ● הריקול מגיע בתקופה מורכבת עבור מיטרוניקס, שסובלת מהפסדים ומירידה במכירות ומנהלת מגעים להשקעה מצד קרן פימי

אבי לוי, מנכ''ל קבוצת דיסקונט / צילום: רמי זרנגר

בממשלה נוטים לאשר דחייה במכירת כאל

הבוקר קרסה סופית עסקת מכירת כאל לקבוצת יוניון של ג'ורג חורש והראל ● בנק דיסקונט, הבעלים, אמור להשלים את מכירת כאל עד אפריל 2027 וצפוי לבקש דחייה מבנק ישראל ומשרד האוצר ● על פי מידע שהגיע לגלובס הנטייה כרגע היא לאשר דחייה שכזו בכפוף למספר בדיקות

אוהד יאסין / צילום: אבישג שאר-ישוב

כפי שנחשף בגלובס: זה המנכ"ל החדש של מיקרוסופט מו"פ

אוהד יאסין, אחד הישראלים הבכירים במרכז הפיתוח של מיקרוסופט מו"פ בהרצליה, מונה למנהל המרכז ויחליף את מיכל ברוורמן-בלומנשטיק ● הוא ייכנס לתפקידו בנובמבר הקרוב, וימשיך לכהן במקביל כממונה על תחום הענן הריבוני במיקרוסופט העולמית

שכונת נווה צדק בתל אביב / צילום: Shutterstock

הקלות הבנייה חוזרות לתל אביב. בענף כבר מזהירים מהמחיר

פחות משנתיים מאז ביטולן הרשמי, עיריית תל אביב מקדמת תוכנית חדשה ל"מיסוד ההקלות" בפרויקטי בנייה ספציפיים ● הוועדה המקומית מסבירה כי המטרה היא "שיפור התכנון בלבד", אבל בענף חוששים שהחזרת ההקלות תעכב את מימוש התוכניות, כפי שקרה טרם ביטולן

דן להב (מימין) ועומר נבו, מייסדי Irregular / צילום: בן חכים

הסטארט-אפ שהמודלים "ברחו לו" לקראת גיוס לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

סיבוב הון חדש לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר בהובלת ת'רייב קפיטל של ג'ושוע קושנר וקרן גרינאוקס לחברת הסייבר הישראלית אירגיולר

גבי מגנזי / צילום: אביגיל עוזי - ''ידיעות אחרונות''

הקרב על הדח"צ: בעל מניות בחברת אברות מערער על שלילת זכות הווטו שלו

גבריאל מגנזי, בעל מניות בחברת אברות, מבקש מהעליון לבטל את החלטת המחוזי, כך שאיילת נחמיאס-ורבין לא תשמש כדח"צית בחברה עד להחלטה אחרת בהליך ● אברות בתגובה: "היעדרו של דירקטור חיצוני נוסף עלול לפגוע בממשל תאגידי תקין, בפעילותן של ועדות הדירקטוריון ובהתנהלותה השוטפת של החברה"

מנכ''ל מטא מארק צוקרברג / צילום: ap, Nic Coury

מטא מציגה עוזר אישי שיזמין לכם כרטיסי טיסה. האם הוא שווה את הזינוק במניה?

מטא רשמה מיליוני הורדות עם Muse, עוזר אישי שיכול לנהל יומן, לעשות קניות אונליין ולהזכיר ימי הולדת ● ההצלחה הזניקה את המניה בוול סטריט, אך המומחים מזהירים שהמודל הפיננסי עדיין לא ברור וייתכן שהדרך להכנסות מהמוצר ארוכה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

התשואות זינקו והפאניקה חזרה לוול סטריט: נאסד"ק ירד ב-1.2%

S&P 500 ירד ב-0.7% ● עליית מחיר הנפט תדלקה את הפחד מהאינפלציה ודחפה את תשואות האג"ח האמריקאיות לשיאים ● חברת המחשוב הקוונטי IonQ בישרה על פריצת דרך ● מקדונלד הודיעה על כוונתה להשקיע מיליארדי דולרים כדי לסייע לזכיינים להטמיע בינה מלאכותית ● דיסני מעלה את מחירים ● מדד מנהלי הרכש זינק לשיא של 5 שנים

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

המגדל בן 66 הקומות ברמת גן מעורר התנגדויות: “קיפוח חריף של בעלי הקרקעות”

פרויקט "בית ישראל קנדה" ברמת גן, שיכלול 208 דירות לצד שטחי תעסוקה ומסחר, מעורר התנגדויות מצד בעלי קרקעות ודיירי המגדל הסמוך ● בעלי הקרקעות טוענים לחלוקה לא הוגנת של זכויות הבנייה, ודיירי Tower Time מזהירים מפגיעה בנגישות, בפרטיות ובאיכות החיים ● וגם: התוכנית החדשה שתסייע לקבלנים להטמיע טכנולוגיות בענף הבנייה ● חדשות השבוע בנדל"ן 

עומר נבו, CTO וממייסדי Irregular / צילום: בן חכים

הישראלי שבלב הפריצות למודלי ה־AI: "עושים טעויות, זה הזמן של התעשייה להתאפס"

גוגל, אנתרופיק, מטא ו־OpenAI דיווחו כי המודלים שלהם ניסו לפרוץ למערכות אמיתיות, לאחר שיצאו מהסביבות שבהן נבדקו ● בראיון לגלובס מסביר עומר נבו, מייסד־משותף של אירגיולר, החברה שמספקת את "ארגז החול" לענקיות ה־AI, איך זה בדיוק קורה - ומדוע תעשייה צריכה לאחד כוחות על־מנת לפתור את הבעיה

רכב גנוב / צילום: יח''צ איתוראן

הוזלה של 1,000 שקל: מאחורי הצניחה החדה במחיר ביטוחי הרכב

צניחה של 8% באוגוסט ו-1,000 שקל פחות בביטוח השנתי: התערבות הרגולטור, צמצום הגניבות והתייצבות מחירי החלפים הובילו לירידה החדה ביותר בביטוח הרכב מעל 40 שנה

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

סימן האזהרה שהופיע במניה הגדולה בעולם - והאם מדובר בהזדמנות?

בבלומברג מדווחים כי מכפיל הרווח העתידי של אנבידיה עומד על מתחת ל-17 - רמתו הנמוכה ביותר שנרשמה מזה יותר מעשור ● התמחור הזול באופן חריג מעיד על כך שבשוק מטילים ספק ביכולתה של אנבידיה להמשיך לספק צמיחה בקצב האדיר שנרשם בשנים האחרונות - אך יש גם אנליסטים שמזהים הזדמנות

מימין לשמאל: ירון זולצבכר, מייסד ומנכ''ל היי ליפט, שרית שגב מנהלת סקטור תעשייה, מסחר ומלונאות בחטיבה העסקית בבנק הפועלים וברוך פרנס מייסד סקייליין עגורנים / צילום: Aviad Tevel Studios

כסף גדול בעגורנים: המייסד בן ה-87 שנפגש עם יותר מרבע מיליארד שקל

ברוך פרנס מכר 75% מחברת העגורנים סקיי ליין לפי שווי של 340 מיליון שקל לידי חברת המעליות היי ליפט ● במסגרת המהלך ישקיע בית ההשקעות מור 67 מיליון שקל בהיי ליפט ויציף ערך נאה למיליארדר יצחק מירילשווילי, אחד מבעליה ● וגם: התוכניות של הרוכשת

אילוסטרציה: Shutterstock

אושר ניהול ייצוגית נגד הבנקים: לא שילמו ריבית על יתרות זכות בעו"ש

הבקשה הוגשה נגד בנק לאומי, מזרחי טפחות, דיסקונט והבינלאומי, כאשר הנזק הנטען חסר תקדים ומסתכם במיליארדי שקלים ● לטענת התובעים, לאור העלייה המשמעותית של הריבית במשק החל מאפריל 2022, החלטת הבנקים שלא להעניק ריבית על יתרת זכות בעו"ש נגועה בחוסר תום-לב קיצוני

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

אל על דוחה את תוכנית היהלומים החדשה. זו הסיבה

אל על מאריכה בפעם השנייה את תוקף תוכנית היהלומים, שהייתה אמורה להסתיים בסוף השנה, ומשאירה את תנאי הצבירה וההטבות ללא שינוי עד סוף פברואר 2027 ● זאת לאחר שבשנה שעברה שינתה את תנאי צבירת היהלומים, ובמקביל העבירה השנה את מועדון הנוסע המתמיד ממכאל לישראכרט