ברבר צדיק נפרדת מהבינלאומי עם תוצאות שיא והון של 70 מיליון שקל

מיד לאחר שהבנק פרסם את דוחותיו לרבעון הראשון, בהם רשם את התשואה להון הגבוהה במערכת הבנקאית, הודיעה ברבר צדיק על רצונה לעזוב לאחר כהונה של 16 שנה בתפקיד • טרם נקבע מועד לסיום הכהונה

סמדר ברבר צדיק / צילום: תמר מצפי
סמדר ברבר צדיק / צילום: תמר מצפי

בנק נוסף מתחיל לחפש מנכ"ל. סמדר ברבר צדיק (59), מנכ"לית הבנק הבינלאומי, הודיעה היום (ד') לדירקטוריון על כוונתה לסיים את כהונתה לאחר כ-16 שנה כמנכ"ל וכ-20 שנה במצטבר בתפקידים בכירים בבנק. היא מצטרפת לאורי לוין, מנכ"ל דיסקונט, שהודיע בחודש שעבר על עזיבה, לאחר שהתמנה לתפקיד מנכ"ל חברת הנדל"ן תדהר.

טרם נקבע מועד לסיום הכהונה והוא יקבע לאחר שהדירקטוריון יחליט לגבי מינוי מנכ״ל חדש לבנק ולאחר העברה מסודרת של התפקיד.

המנכ"לית האחרונה בבנקים עוזבת, זו המורשת שתשאיר אחריה 
ההכנסות מריבית זינקו: רווחי שיא לדיסקונט, מזרחי טפחות והבינלאומי
איך הפכו הבנקים הישראליים לרווחיים ביותר בעולם

ברבר צדיק נכנסה ללשכת המנכ"ל של הבנק הבינלאומי, בשליטת צדיק בינו, בחודש מרץ 2007. את קומת ההנהלה הכירה היטב עוד קודם לכן, מאז מונתה לתפקיד ראש החטיבה העסקית בבנק שנתיים קודם לכן. לנוכח התחלופה הגבוהה של מנהלי בנקים בישראל בשנים האחרונות היא נותר סלע איתן, עם רקורד של יותר מ-16 שנה בתפקיד - המתחרה במשך תקופת הניהול עם זה של גליה מאור, שכיהנה כמנכ"לית בנק לאומי במשך 17 שנים.

המשקיעים במניות הבנק הבינלאומי , ובינו בראשם, נהנו בתקופתה כמנכ"לית מתשואה מרשימה של 335% - כפול מהתשואה שהניב מדד הבנקים בתקופה זו (170%). זאת בין היתר בזכות דרך הניהול השמרנית של הבנק, שלא התפתה בעבר להרפתקאות בארה"ב, שסיבכו כמה מהבנקים הגדולים בישראל, ובהלוואות לטייקונים ממונפים שקרסו בזה אחר זה בתחילת העשור הקודם. שווי השוק הנוכחי של הבנק הבינלאומי עומד על מעל ל-14 מיליארד שקל - הבנק החמישי בגודלו במערכת הבנקאית בארץ. כשנכנסה לתפקיד המנכ"לית החליפה ברבר צדיק בתפקיד את דוד גרנות והפכה למנהלת הבנק הצעירה ביותר (43) בתולדות המדינה ולאישה השנייה שניהלה בנק בישראל, אחרי מאור.

תקופת הכהונה שלה כמנכ"לית היטיבה גם עם חשבון הבנק ברבר צדיק עצמה, שצברה במהלך הקדנציה שכר בעלות של כ-70 מיליון שקל. בהתאם לשמרנות המאפיינת את הבינלאומי ואת בעל השליטה בו, בעבר נחשבו תנאי העסקתה לצנועים ביחס לאלה של מנהלי הבנקים האחרים בישראל, ובמיוחד מנהלי הפועלים ולאומי. 

מאז שנת 2017 נחתך שכרה של ברבר צדיק, כמו גם של יתר בכירי המערכת הבנקאית בישראל, בשל מגבלת השכר שנקבעה בחקיקה על מנהלי הגופים הפיננסיים. זו כנראה אחת הסיבות המרכזיות לתחלופה הגבוהה בעמדת המנכ"ל בבנקים בשנים האחרונות, בדרך כלל לטובת ג'וב מפתה בסקטור הפרטי. רק לאחרונה הודיע מנכ"ל בנק דיסקונט, אורי לוין, על פרישתו לטובת ניהולה של חברת הנדל"ן תדהר, בה יתוגמל על פי ההערכות בסכומים גבוהים בהרבה. יש לשער שגם לברבר צדיק הוצעו הצעות דומות בשנים האחרונות, שלהן ענתה בשלילה.

זינוק של 96% ברווח של הבינלאומי ברבעון הראשון

בישיבת הדירקטוריון שהתקיימה היום אמרה ברבר צדיק: "נפלה בחלקי הזכות , יחד עם הנהלת הבנק, להוביל תהליך אסטרטגי יוצא דופן של בניית קבוצה בנקאית דרך רכישות בנקים ומיזוגים, שאיפשרו לבנק הבינלאומי יותר מאשר להכפיל את גודלו, לצמוח ולחזק את תחום הבנקאות הקימעונאית והפרטית במקביל לחיזוק הובלת הבנק בתחום שוק ההון ולצמיחה בתיק האשראי. צמיחת הבנק לוותה במהלכי התייעלות, במדיניות ניהול סיכונים מידתית ובחשיבה ארוכת טווח. כל אלו הובילו לתוצאות המרשימות שהבנק מפרסם ולאמון המשקיעים והלקוחות שמתבטא בשווי השוק הגבוה של הבנק", היא הוסיפה.

ההודעה של ברבר צדיק באה מיד לאחר שהבינלאומי פרסם את דוחותיו לרבעון הראשון מהם עולה שהרווח הנקי של הקבוצה הסתכם ב-631 מיליון שקל, גידול בשיעור של 96% יחסית לתקופה המקבילה אשתקד. התשואה להון של הבינלאומי עמדה ברבעון הראשון על 23.6%, הגבוהה במערכת. שני הבנקים הגדולים, לאומי והפועלים, יפרסמו את הדוחות ביום ג' הבא.