גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ספקיות המזון העלו מחירים רגע אחרי שהגדילו את הרווחיות

אחת אחרי השנייה, יצרניות ויבואניות המזון הודיעו בשבועות האחרונים על העלאות מחירים משמעותיות ● בין הסיבות להתייקרות שבה הטענה לגידול בעלויות שאותן "ספגו" הספקיות עד כה ● אלא שבדיקת הדוחות הכספיים של חברות בולטות בתחום מציגה עלייה דו־ספרתית בהכנסות, וברובן גם שיפור בשיעורי הרווחיות

ספקיות המזון מעלות מחירים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
ספקיות המזון מעלות מחירים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכל ביקור בסופרמרקט הישראלים מקבלים תזכורת לגל ההתייקרויות ששוטף את המשק בשנה האחרונה. המגמה הזו אף צפויה להחריף בימים הקרובים, כשהעלאות המחירים עליהן הודיעו ספקיות מזון, כמו שטראוס, דיפלומט ויפאורה, ייכנסו לתוקף.

בדיקת גלובס את הדוחות הכספיים של יצרניות ויבואניות מזון בולטות במשקל מגלה כי בזמן שהחברות העלו את המחיר לצרכן, הן דווקא שיפרו את נתוני הרווחיות שלהן ברבעון הראשון של השנה.

מנכ"ל שופרסל בראיון בלעדי: "קרפור לא באמת נכנסה לישראל. זו יינות ביתן בתחפושת"
אם שטראוס מרוויחה כל־כך הרבה - למה היא מעלה מחירים
יוקר המחיה משנה את הרגלי הצריכה של הישראלים | ניתוח

4 מתוך 6 הספקיות שנבדקו שיפרו רווחיות

בדיקת תוצאותיהן של שש ספקיות מזון ומשקאות הנסחרות בבורסה בתל אביב - שטראוס (פעילות בישראל בלבד), דיפלומט (כנ"ל), ויליפוד, טמפו, יפאורה ונטו מלינדה - מגלה כי ההכנסות של כולן יחד גדלו ב־13% ברבעון הראשון של 2023 ל־3.5 מיליארד שקל, זינוק שאפשר לייחס להגדלת המכירות ולהשפעה חיובית של חג הפסח השנה.

גם שיעור הרווח הגולמי של החברות שנבדקו עלה ועמד סך־הכול על 24%, לעומת 23% מההכנסות ברבעון המקביל אשתקד. בשורת הרווח התפעולי הספיקות רשמו יחד זינוק של 95% לסכום של 219 מיליון שקל ברבעון, כאשר שיעורו מההכנסות קפץ ל־6% לעומת 4% ברבעון המקביל.

התמונה החיובית הזו הושפעה במידה ניכרת מה"חזרה לשיגרה" בענקית השוקולד והקפה שטראוס, שברבעון המקביל אשתקד ספגה חלק מהשלכות הריקול במוצריה, עקב גילוי חיידק הסלמונלה במפעלה שבנוף הגליל. עם זאת, ארבע מתוך שש הספקיות שנבדקו הגדילו את שיעור הרווח התפעולי, והחריגות היחידות הן דיפלומט ונטו מלינדה.

עם הודעתן בשבועות האחרונים על העלאות מחירים בשיעורים הנעים בין אחוזים בודדים לעשרות אחוזים, ספקיות המזון טענו כי עד היום הן ספגו גידול בעלויות שלהן לטובת הצרכן. מהתחזקות הדולר, דרך מחירי התשומות ועד לעלויות התפעול - כולם נמנו בתור גורמים שמכבידים על רווחיות היצרניות והיבואניות ומאלצים אותן להעלות מחירים. אלא שמהדוחות הכספיים שלהן נראה כי למרות כל אלה, הספקיות נהנו משיפור ברווחיות.

שטראוס השתקמה ממשבר הסלמונלה

בין היתר, שטראוס הודיעה באמצע חודש מאי כי תייקר את מחירי הקפה והחטיפים מתוצרתה בכ־6%. שטראוס, בניהולו של שי באב"ד, הציגה את שיפור הרווחיות המשמעותי ביותר מקרב ספקיות המזון שבדקנו, שמיוחס לתיקון שחוותה לאחר משבר הסלמונלה שפקד את החברה בשנה שעברה. הכנסות החברה בארץ רשמו עלייה של 8% ל־1.05 מיליארד שקל ברבעון הראשון של 2023, בין היתר בשל העלאות מחירים קודמות שביצעה החברה בשנה שחלפה.

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

הרווח הגולמי של שטראוס זינק ל־369 מיליון שקל, עלייה של 46% הנזקפת לחזרתו לפעילות מלאה של מפעל השוקולד, כאשר בחברה ציינו כי נרשם קיזוז מסוים ברווחיות בשל עליית מחירי החלב. הרווח התפעולי של פעילות שטראוס בארץ עמד על 109 מיליון שקל ברבעון הראשון, מול הפסד תפעולי של 15 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד - שהושפע מסערת הריקול.

רוב יבואניות המזון הציגו שחיקה ברווחיות

במקרה של יבואניות המזון, בניגוד ליצרניות, נראה כי הסיפור מעט שונה. גם דיפלומט הודיעה לאחרונה על התייקרות מוצריה. יבואנית המזון, שבין המוצרים המיובאים על־ידה נמצאים קטשופ היינץ, טונה סטארקיסט, דגני קלוגס, חטיפי פרינגלס ועוגיות אוראו, הקפיצה את מחירי מוצריה בשיעור של כ־25%. אך בניגוד למגמה בקרב רוב ספקיות המזון הגדולות, תוצאות דיפלומט ברבעון הראשון של 2023 העידו על שחיקה ברווחיות הפעילות המקומית שלה.

בדוחות הכספיים לרבעון הראשון ציינה דיפלומט כי "חלק מספקיה מתכוון להמשיך בהעלאות המחירים במהלך השנה, (לכן) החברה תיאלץ להעביר התייקרויות אלה ללקוחותיה, שאם לא, תהיה לכך השפעה מהותית על תוצאותיה הכספיות". כך, הכנסות החברה אומנם צמחו ב־17% ל־488 מיליון שקל, כאשר הרווח התפעולי בישראל צנח ב־30% ל־18 מיליון שקל, ושיעורו מההכנסות נשחק ב־40% ועמד על 4%.

דיפלומט, בהובלת בעל השליטה נעם וימן, ציינה כי הצמיחה במכירות נבעה מגידול אורגני ומאיחוד חברות שנרכשו. מנגד, "הקיטון ברווח התפעולי ושיעורו נובע משחיקה ברווח הגולמי של חלק ממוצרי החברה, מעלייה בהוצאות התפעול השוטפות של המגזר כתוצאה מהתייקרויות וגידול במלאי".

נעם וימן, מנכ''ל דיפלומט / צילום: קרן בן ציון גפני

יבואנית המזון השנייה שרשמה שחיקה ברווחיות היא נטו מלינדה, שבשליטת משפחת עזרא ודוד מצסה. נטו מלינדה, ספקית מזון מהגדולות בישראל מספקת בעיקר מוצרי בשר, דגים ושימורים. החברה רשמה אומנם עלייה של 14% במחזור ההכנסות הרבעוני שלה, שהסתכם ב־1.1 מיליארד שקל, אך מדדי הרווחיות שלה נשחקו כששיעור הרווח הגולמי צנח בחדות ל־10% מההכנסות. בנטו מלינדה מסבירים את השחיקה, בין היתר, בעליית שער הדולר ובעובדה שהחברה לא גלגלה את מלוא עליית מחירי חומרי הגלם על הצרכן. הרווח התפעולי של החברה ירד ב־43% ל־34 מיליון שקל ברבעון, ושיעורו נחתך במחצית לכ־3% מהמחזור.

אבל יש גם יבואנית מזון שנהנתה משיפור בתוצאות הרבעון הראשון של השנה. ויליפוד, שחתומה בין היתר על מותג הגבינות יורו, שורת מוצרי פסטה ושימורים, הגדילה את הכנסותיה ב־28% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ל־151 מיליון שקל. זאת, הודות להשקת מוצרים חדשים והגדלת מלאים. למרות ששיעור הרווחיות הגולמית נשחק במעט, הרי שהרווח התפעולי בשלושת החודשים הראשונים של השנה זינק ב־41% ל־13 מיליון שקל, בשל הקטנת הוצאות המכירה ושיווק ושמירה על הוצאות ההנהלה ברמה דומה.

חברות המשקאות נהנו מביטול מס הסוכר

תמונת המראה של היבואניות הן יצרניות המשקאות הקלים והאלכוהוליים טמפו ויפאורה. שתי חברות המשקאות העלו את מחירי התוצרת שלהן בשיעורים של עד 7% בממוצע. הדוחות הכספיים שבדקנו מלמדים כי ההעלאה הזו מגיעה לא רק ברקע שיעורי רווח משופרים, אלא גם ברקע בשורה חיובית נוספת לענף - ביטול מס הסוכר, שאושר במהלך הרבעון הראשון של השנה וצפוי להמשיך ולתרום לרווחיות החברות.

מדוחות טמפו, הנשלטת בידי היו"ר ז'ק בר ומבשלת הבירה ההולנדית הייניקן, עולה כי ברבעון הראשון נרשמה עלייה במכירות בכלל המגזרים שבהן פועלת החברה. ההכנסות הסתכמו ב־465 מיליון שקל, עלייה של 18% ביחס לרבעון המקביל אשתקד.

החברה, המייצרת את משקאות פפסי, הבירות של גולדסטאר, מכבי וקרלסברג ועוד, מציינת כי רשמה עליות חדות במכירות המשקאות האלכוהוליים (מבירה ועד וודקה וויסקי וכו') בשיעורים הנעים בין 20% ל־24%, בנוסף לצמיחה במכירות המשקאות הקלים שעמדה על 18%. טמפו אומנם רשמה שחיקה מסוימת בשיעור הרווחיות הגולמית (שעמד על 31.4% - עדיין שיעור גבוה למדי) , אך הרווח התפעולי שהסתכם ב־32 מיליון שקל זינק ב־30% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, ושיעורו עמד על 7% מההכנסות.

גם הכנסות יפאורה (יצרנית המותגים ספרינג, שוופס, תפוזינה, RC קולה והמים המינרליים "עין גדי") גדלו על רקע חג הפסח ומאמצי שיווק: הכנסותיה עלו ב־16% ל־191 מיליון שקל. שיעור הרווח הגולמי אומנם נשחק ב־6%, אך עדיין היה גבוה למדי ועמד על 41%. הרווח התפעולי הרבעוני של יפאורה, שבשליטת רוני גת ושלמה רודב, זינק בשיעור של 60% ועמד על 13 מיליון שקל (7% מההכנסות).

עוד כתבות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

תיקון והתנצלות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב