גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניית פרטנר צנחה ב-43% מתחילת השנה, והיא לא היחידה: למה מגזר הטלקום מדמם?

מניות בזק, סלקום ופרטנר צללו ב-23%-43% מתחילת 2023, בין היתר על רקע חשש מעליית מדרגה בתחרות בשוק הטלוויזיה ● בפסגות מציינים: "בעולם, בניגוד לישראל, מגזר הטלקום מוכר כמגזר עם תשואת דיבידנד, אז אצלנו, כשהחברות מאכזבות בתזרים, משקיעים שמים את הכסף במקומות אחרים"

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי, מנכ"ל בזק רן גוראון ומנכ"ל סלקום דניאל ספיר / צילום: סיון כפיר, רמי זרנגר, דניאל ספיר; עיבוד: טלי בוגדנובסקי
מנכ"ל פרטנר אבי גבאי, מנכ"ל בזק רן גוראון ומנכ"ל סלקום דניאל ספיר / צילום: סיון כפיר, רמי זרנגר, דניאל ספיר; עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"ברמה העקרונית, בכלכלת המאקרו של היום, מניות שוק הטלקום היו צריכות להיות המניות הכי חזקות, הרי כל אחד משתמש באינטרנט ובטלפון" - כך אומר אנליסט התקשורת של פסגות בית השקעות, דייויד קפלן. אלא שהתמונה שרואים המשקיעים בתל אביב שונה לחלוטין. מתחילת השנה צנחו מניות שלוש חברות התקשורת הנסחרות בה בשיעור חד: מניית בזק  איבדה 22.7%, מניית סלקום  ירדה ב-24.5%, ומניית פרטנר  "הגדילה" ונפלה ב-43%. מה יכול להסביר את התופעה?

בורסות הקריפטו על המוקד, אז למה משקיעי הביטקוין אדישים?
יוגשו כתבי אישום? הסתיימה החקירה בפרשת תיאום המחירים של ענקיות המזון
מנוי ב-30 שקל לכל החיים: האם זה המיזם שישנה את שוק הטלוויזיה?

"נתחיל מזה שרוב המניות במדד ת"א 35 מציגות תשואה שלילית מתחילת השנה, זו לא שנה טובה בשוק ההון", אומר קפלן. "הירידה במניות הטלקום נובעת בין היתר מחשש לעליית מדרגה בכל מה שקשור לתחרות בשוק הטלוויזיה, עם כניסת FreeTV (חברת סטרימינג חדשה של קשת ו-RGE, ש' ח' ו'). זה משהו שיכול לפגוע בכל החברות - כבר חווינו מלחמות מחירים בעולם הטלקום בעבר, וכנראה שהשוק לוקח פוזיציה של 'בואו נחכה ונראה מה קורה'.

 

"מעבר לזה, מגזר הטלקום הוא לא המגזר שהכי צומח בשוק, ולא מגזר עם תשואת הדיבידנד הכי גבוהה. אם מסתכלים ברמה של סיכוני רגולציה, זה לא שוק חסר אתגרים. כנראה יש מגזרים אחרים שהם יותר פשוטים ואפשר להשקיע בהם, הרי בסופו של דבר מדובר בניהול תיק השקעות".

 

יציאת בזק ממדד MSCI גררה היצעים

נציין כי בבזק יש גם הסבר טכני נוסף לירידות - יציאתה של מניית החברה ממדד MSCI לאחרונה, שגררה היצעים מצד קרנות שמשקיעות במדד.

מצד שני, ייתכן כי בקרוב המניה תחזור ותזכה לביקושים, לאחר שלאחרונה אושר בממשלה תיקון לצו הבזק, שיאפשר לגופים מוסדיים להחזיק עד 7.5% ממניות בזק במקום עד 5% כיום. ברגע שהצו ייחתם סופית, גופים שמגיעים כיום לגבול העליון יוכלו להגדיל החזקה.

ומה יכול להסביר ירידה בשיעור כפול במניית פרטנר?
"אני חושב שחלק מזה נבע מהשינוי ביעדים ל-2023 לעומת מה שחשבנו לפני פרסום הדוח השנתי. הייתה ציפייה שרמת ההשקעות תרד משמעותית השנה, ואז החברה דיווחה כי על רקע ההתקדמות בהסכם IRU מול בזק (הסכם שנחתם בסוף 2022, שבמסגרתו בזק תספק לפרטנר תשתיות סיבים אופטיים במשך 15 שנה, ש' ח' ו'), למעשה המיקוד של ההשקעות השתנה. במקום שכל ההשקעות ילכו לפריסת סיבים של פרטנר, חלק הלכו להסכם להוספת לקוחות סיטונאים (דרך התשתיות של בזק), וזאת בזמן שבשוק חשבו שפרטנר קודם תסיים עם הסיבים שלה ואז תעבור לעסוק בשוק הסיטונאי.

"ברבעון הראשון ראינו שכמות הלקוחות שפרטנר הצליחה לגייס נבעה לא מעט מההסכם עם בזק, אז זה עובד, אבל גיוס הלקוחות הזה מצריך השקעה.

"יש כאן שינוי תפיסה שאומר בעצם שההשקעות בסיבים שבבעלות פרטנר יימשכו יותר זמן. חשבנו שתהיה ירידה משמעותית ברמת ההשקעות, מה שיקפיץ את תזרים המזומנים ואולי אף יאפשר לפרטנר לחלק דיבידנד עוד השנה, אבל זה כנראה לא יקרה עד 2024.

"בכל מקרה, לדעתי פרטנר נוקטת צעדים נכונים, ורואים את הדרך שלה לעמידה ביעדים שהציבה. השוק מסתכל גם לטווח ארוך וגם לטווח קצר, והשוק מבין שהדיבידנד יצטרך לחכות".

בינתיים, כפועל יוצא של הירידה החדה במניית פרטנר, בעלי השליטה בחברה - קבוצת משקיעים הכוללת את המנכ"ל אבי גבאי, שלמה רודב, מורי ארקין והפניקס - עברו להפסד משמעותי מהשקעתם בחברה. כיום הם מחזיקים מניות פרטנר בשווי שוק של 725 מיליון שקל, שעליהן שילמו אשתקד מיליארד שקל כמעט, כך שהם מופסדים "על הנייר" כ-238 מיליון שקל.

נושא הבעלות עשוי להשפיע על המחירים

ייתכן גם שלנושא הבעלות יש השפעה על מחירי המניות: בעלת השליטה בסלקום, חברת דיסקונט השקעות (שאותה מובילים צחי נחמיאס ומשפחת זלקינד), העמידה ככל הידוע את מניותיה בחברת התקשורת למכירה, מה שעשוי להוביל משקיעים להמתין ולראות האם העסקה יוצאת לפועל ובאיזה מחיר.

באופן כללי, לדברי קפלן, מגזר הטלקום העולמי נחשב "משעמם באיזשהו מקום: מגזר הנייד (סלולר) הוא פחות או יותר קומודיטי היום, ומה שמבדיל בין החברות זה מה שהן עושות בעולם הקווי והסיבים.

"בישראל בין שלוש החברות הציבוריות לכל אחת יש זווית קצת שונה, וזה מה שהופך את זה למעניין, אם כי מתישהו גם זה יהפוך לקומודיטי.

"אבל אולי עד אז החברות יגיע שוב לתשואות דיבידנד גבוהות של 5%-6%; כיום בזק עם 3.5%, ופרטנר וסלקום לא מחלקות דיבידנד. מגזר הטלקום מוכר בעולם כמגזר עם תשואת דיבידנד, ואני חושב שזו גם סיבה לתשואה שלילית בשוק המקומי.

"החברות כאן עומדות בציפיות של התחזיות שלהן, אבל מאכזבות דווקא בתזרים המזומנים (ולכן לא מחלקות דיבידנד, ש' ח' ו'), אז משקיעים שמים את הכסף במקומות אחרים. זה לא שיש תחזיות גרועות לחברות במגזר. יש חשש מהתחרות בשוק הטלוויזיה וחשש שלא יהיו מסוגלות לשמור על ARPU (הכנסה חודשית ממוצעת מלקוח) גבוה ולהמשיך לצמוח בהכנסות מנדידה (רומינג)".

נכון להיום עומד שווי השוק של בזק על 12.8 מיליארד שקל, פרטנר נסחרת בשווי 2.7 מיליארד שקל, וסלקום ב-2.3 מיליארד שקל. בפסגות ממליצים בהמלצות חיוביות ("תשואת יתר") על מניות בזק ופרטנר, ובהמלצה של "תשואת שוק" על סלקום.

מחירי היעד של קפלן למניות הם 7.2 שקלים למניית בזק - גבוה ב-54% ממחיר השוק; 23.8 שקל למניית פרטנר - פרמיה של 61%; ו-20.7 שקל למניית סלקום - פרמיה של 48%.

קפלן מציין כי "לבזק יש יתרון יחסי על פני האחרים בעולם הקווי. בפרטנר אני אוהב את האסטרטגיה ההיברידית בעולם הקווי, ובטווח הארוך לדעתי היכולת שלה להגיע לרווחיות תפעולית גבוהה יותר משל סלקום, משום שהיא מחזיקה בבעלות מלאה על רשת סיבים, ויש לה יכולת לעשות שינויים אסטרטגיים בעולם הקווי, ובעיניי זה יתרון. גם סלקום עושה הרבה דברים נכונים".

עלייה צנועה יותר בהכנסות פרטנר ברבעון

שלוש חברות התקשורת פרסמו לאחרונה את דוחות הרבעון הראשון. בזק, ברמת הקבוצה, הציגה הכנסות של 2.3 מיליארד שקל, המהוות עלייה של 2.4% ביחס לרבעון המקביל, והרווח הנקי שלה עלה ב-10% ל-311 מיליון שקל. גם סלקום הציגה גידול חד-ספרתי בהכנסות ודו-ספרתי ברווח: ההכנסות עלו ב-2.5% ל-1.1 מיליארד שקל, והרווח גדל ב-54% ל-43 מיליון שקל.

בפרטנר העלייה בהכנסות הייתה בשיעור צנוע יותר של פחות מ-1% לרמה של 862 מיליון שקל, ובשורה התחתונה הרווח הנקי ירד ב-28% לעומת הרבעון המקביל והסתכם ב־28 מיליון שקל.

ברבעון הקודם (האחרון של שנת 2022) פרטנר הכירה בירידת ערך מוניטין בסך 304 מיליון שקל במגזר התקשורת הנייחת שלה, שנבעה מעלייה בשיעור ההיוון וירידה בתזרים המזומנים התפעולי החזוי של המגזר הנייח - הכולל את שירותי האינטרנט, הטלוויזיה, השיחות הבינלאומיות ושירותים עסקיים שונים. מהלך זה נתפס בשוק גם כסוג של "ניקוי אורוות" מצד הבעלים החדשים של החברה, והמנכ"ל החדש אבי גבאי.

עוד כתבות

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.4% ות"א 90 מטפס בכ-1.5% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה