גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנוע הצמיחה הבא שמסתתר בדוחות של שתי יבואניות הרכב הגדולות

המניות של דלק רכב וקרסו מוטורס, שתי יבואניות הרכב הגדולות בארץ, צנחו מתחילת 2023 ● אבל בדוחות שפרסמו מסתתר פוטנציאל שעשוי לשנות את התמונה: האחזקה של דלק רכב בחברת הבינה המלאכותית, היילו, בעלת יתרון טכנולוגי, והזיכיון של קרסו על צ'רי שרחוק מניצול

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן
איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

שתי יבואניות הרכב הגדולות שנסחרות בבורסה הישראלית, דלק רכב וקרסו מוטורס, הן חלון הראווה של שוק יבוא הרכב בארץ. שתי החברות סיימו את 2022 עם רווחי שיא, כאשר את הרבעון הראשון השנה סיימה דלק רכב עם רווח נקי של כ־270 מיליון שקל, עלייה של 14% לעומת הרבעון המקביל. זאת, בעוד שקרסו רשמה ברבעון רווח נקי 89.1 מיליון שקל, ירידה של כ־29% לעומת הרבעון המקביל, בעיקר בשל הוצאות מיתוג ושיווק חריגות.

החשמלית הספורטיבית מסין שמאיימת על המותגים היוקרתיים
יצרניות הרכב פותחות הזדמנויות השקעה מגוונות בסקטור הניידות החשמלית
המלאי מתרוקן, והיבואנים נמנעים ממבצעים חדשים: סימני האטה בשוק הרכב

שתי החברות גם ידועות בשוק ההון בזכות חלוקת הדיבידנדים הנדיבה שלהן והן הרחיבו בעתיד את פעילותן מעבר לתחומים המסורתיים של שוק הרכב. שתיהן גם ספגו השנה לא מעט חבטות בשוק ההון, כאשר מניית דלק רכב צנחה בכ־30% מתחילת השנה ואילו מניית קרסו מוטורס ירדה ב־17%. אבל בין השורות של הדוחות התקופתיים שלהן מסתתרים גם כמה מוקדי ערך נסתרים, שטומנים בחובם פוטנציאל להצפת ערך מעניינת בשנים הקרובות.

דלק רכב: היתרון של היילו

דלק רכב היא כבר לא האימפריה בענף, כפי שהייתה בעבר. ברבעון הראשון של השנה היא החזיקה בנתח של כ־7.7% ממסירות הרכב החדש, לעומת כ־25% ב־2009, ודורגה במקום השביעי בין קבוצות יבוא הרכב בישראל. עם זאת, בין השורות בדוח של דלק רכב מסתתר פורטפוליו מעניין של השקעות הון סיכון בחברות אוטו־טק בישראל, שאותו החלה לבנות בעשור הקודם, כאשר הענף היה בשיא. אחת החברות שנמצאת בו, היילו (HAILO), מסתירה פוטנציאל מרתק להצפת ערך.

שחר שמש מנכ''ל דלק מוטורס אורח במתחם VIP של MINI בנשף המסורתי של דלית רצ'סטר בהאנגר 11 / צילום: רפי דלויה

חברת היילו, שהוקמה ב־2017 על ידי יוצאי יחידת הפיתוח של חיל המודיעין, עוסקת בפיתוח וייצור של מעבדים ייחודיים להאצת יישומי בינה מלאכותית (AI) במכשירי קצה. המעבדים, כפי שמציינים בהיילו, "מאפשרים למכשירים חכמים לבצע משימות של למידה עמוקה, כגון זיהוי אובייקטים בזמן אמת, תוך מזעור של צריכת כוח, ממדים ועלות". החברה פיתחה שני דורות של מעבדים - היילו 8 והיילו 15 - והיא נהנית מיתרון טכנולוגי משמעותי בפלח. כפי שכתב אחת מלקוחותיה בקוריאה, "השבב החדש של היילו מציג ביצועים טובים פי שישה מאלה של מנועי AI מקבילים שקיימים בשוק".

היילו היא כבר מזמן לא רק חברת אוטו־טק. היא אומנם עדיין פועלת לשילוב המעבדים שלה במערכות בטיחות מתקדמות לרכב (ADAS), שהוא תחום הפעילות העיקרי של מובילאיי ומקיימת שיתופי פעולה בנושא עם ספקיות טיר1, אך פועלת במקביל בענפים רבים אחרים, ביניהם: אבטחה חזותית, ציוד תעשייתי מתקדם, קמעונאות, ערים חכמות ועוד, שבהם יש לה חוזי אספקה פעילים ומשמעותיים.

תאיים על מובילאיי?

בהיילו מקפידים לשמור על פרופיל תקשורתי נמוך, אך בענף מעריכים כי היא נמצאת על סף זכייה בחוזים לשילוב השבבים שלה בדגמי רכב עתידיים, ואולי אף כבר קטפה כמה מהזכיות בפועל. זהו ללא ספק ניסיון נועז של חברה קטנה להשיג דריסת רגל בשוק הגלובלי הענק של שבבים למערכות ADAS, שמגלגל מיליארדי דולרים בשנה, ונשלט על ידי ענקיות כמו מובילאיי הישראלית, קוואלקום, אנבידיה ועוד. בענף מעריכים כי השבבים של החברה משתבצים היטב במהפכת ה־ChatGPT, שעתידה להביא את יישומי ה־AI להרבה מכשירי קצה בשנים הבאות.

הגיוס האחרון שביצעה החברה, היה בשנת 2021 ובו גייסה כ־136 מיליון דולר על פי שווי של למעלה ממיליארד דולר והפכה בכך ליוניקורן. מאז היא כאמור הרחיבה משמעותית את מעגל הלקוחות ושותפי הייצור שלה הן בתעשיית הרכב והן בענפים נוספים.

המניות שוות יותר מהחברה

תחום הבינה המלאכותית, בו פועלת היילו, הפך בחודשים האחרונים לתחום לוהט עבור משקיעי שוק ההון העולמי. המניות של חברות הפועלות בתחום זינקו בעשרות ומאות אחוזים, וענקיות IT, שעוד אין להן דריסת רגל בפלח הצומח, רודפות עם פנקסי צ'קים פתוחים אחרי חברות שפועלות בענף לצורך מיזוג ורכישה.

מכיוון שלהיילו יש יתרון טכנולוגי, חוזי אספקה והכנסות, ניתן להעריך כי בתרחיש של הנפקת החברה או רכישתה, היא עשויה לקבל הערכת שווי גבוהה פי כמה מזו שקיבלה ב־2021. למעשה, בענף מעריכים כי אם בועת ה־AI תמשיך להתנפח בקצב הנוכחי, גם שווי דו־ספרתי במיליארדי דולרים אינו בלתי אפשרי. בהיילו אומנם טוענים שכרגע אין כוונות להנפיק או לבצע אקזיט, כפי שאומר אור דנון לגלובס, מייסד־שותף ומנכ"ל בחברה: "בטווח הקרוב אנחנו מתכוונים להמשיך לגייס הון ממשקיעים". אולם, באותה נשימה הוא מציין כי, "אנחנו מתכוונים גם לנצל את המומנטום בשוק לצמיחה ולהתרחבות - הן מבחינת המכירות והלקוחות, והן מבחינת מגוון המוצרים".

כך, שלא מן הנמנע שבתרחיש של הנפקה או רכישה שווי האחזקות של דלק רכב בהיילו, שעומד כיום על כ־12%, עשוי להיות גבוה מכל שווי השוק הנוכחי שלה - המוערך בכ־2.79 מיליארד שקל לאחר ירידה של 30% במנייתה מתחילת השנה.

קרסו מוטורס: ממשנית לענקית

קרסו מוטורס, שממתגת את עצמה כיום תחת השם "פריזבי", הפכה בשנים האחרונות משחקנית קו שני בשוק הרכב הישראלי לענקית, ששולחת זרועות לכל תחום. על פי המצגת למשקיעים שפרסמה החברה בסוף מאי, היא החזיקה ברבעון הראשון נתח של כ־9.9% משוק הרכב הפרטי בישראל והיא מייבאת ומשווקת כרגע את המספר הגדול ביותר של מותגי רכב פרטי ומסחרי בענף. זאת, לצד בעלות על חברת הליסינג השנייה בגודלה בשוק (על פי נתוני קרסו), שלה תרומה משמעותית לרווחיות הקבוצה.

החברה גם בנתה בהדרגה פורטפוליו מרשים מאוד של מותגי צמ"ה מהמובילים בשוק ויש לה השקעה אסטרטגיות בחברת מטרו, שהיא מהשחקניות הבולטות בשוק הרכב הדו־גלגלי ויבואנית של רכב חשמלי סיני בהתהוות.

והפרחים לצ'רי

לחלק לא מבוטל מהזינוק בנתח השוק של קרסו אחראי המותג הסיני צ'רי, שמכר בחמשת החודשים הראשונים של השנה מעל 7,100 כלי רכב, כולם עם מנועי בנזין. זאת, במקביל להצלחה מרשימה בחדירה לפלח מכוניות "המשפחות הגדולות" בציי הרכב בזכות מכוניות קרוס־אובר בתמחור אגרסיבי.

קרסו ממשיכה לפעול באופן אקטיבי להשגת מותגים נוספים, ועד כה היא דיווחה על מגעים לקבלת זיכיון היבוא של XPENG, ואף החלה לייבא את רכבי המותג EVEASY של JMC הסינית. במקביל, היא מנהלת מגעים עם מותגים סינים נוספים, חלקם משוק הפרימיום.

אלא שהזיכיון של צ'רי מסתמן בתור "מכרה זהב" שהפוטנציאל העתידי שלו עוד רחוק ממימוש. בשבוע שעבר פרסמה העיתונות בסין כי צ'רי נערכת להשיק באירופה מותג פרימיום חדש ונפרד, שיכלול דגמי פרמיום קרוס־אובר עם מנועי בנזין ופלאג־אין. זאת, לצד דגמים חשמליים ראשונים שיתחילו להיכנס לשוק עוד השנה.

אם צ'רי תשמור על מדיניות התמחור האגרסיבי שהפגינה עד כה גם במותג החדש, קרסו עשויה להציב את עצמה בצמרת של יבואניות הרכב בארץ ולשבור את תקרת הזכוכית "העממית" של הפלח בו היא מתחרה.

עוד כתבות

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי הקריסה: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עוה"ד המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד הוא פיתח את אפליקציית "פארמי", שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

נשיא איראן במסר למעצמות: "לא נרכין ראש בפניהן"

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה