גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק האונליין צפוי לגדול ב־25% תוך חמש שנים. האם הקמעונאים ערוכים לכך?

האיקומרס רשם גידול של 46% בחמש השנים האחרונות, שבחלקו בא על חשבון רכישות בחנויות הקמעונאיות המסורתיות ● בעוד שבתחום ההסעדה ובמוצרים שאינם מזון מדובר כבר בשליש מנתח השוק, הסופרמרקטים "תקועים" על כ־10% בלבד

רכב משלוחים שופרסל אונליין / צילום: בר לביא
רכב משלוחים שופרסל אונליין / צילום: בר לביא

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ומהן המגמות שצפויות להיכחד? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

שוק האיקומרס (המסחר האלקטרוני) הפך לשוק דינמי שצמח בישראל בקצב מואץ במהלך השנים האחרונות. הצמיחה המתמשכת של האינטרנט והשיפורים הטכנולוגיים, יחד עם משבר הקורונה, הובילו יותר ויותר ישראלים לבצע רכישות באינטרנט.

אקזיט בתוך המשפחה: הדור השלישי במשפחת שטראוס מסדיר את הבעלות בענקית המזון
איבדו כ-700 מיליון שקל בדסק"ש: רגע האמת של צחי נחמיאס והאחים זלקינד מתקרב
מלחמת השבבים: סין תגביל יצוא מתכות לצ'יפים לארה"ב

מדובר בגידול של 46% במהלך חמש השנים האחרונות, שבחלקו בא על חשבון רכישות בחנויות הקמעונאיות המסורתיות. כמענה שיווקי לשינוי זה, מרבית העסקים והמותגים מציעים את מוצריהם ושירותיהם באופן מקוון, ונהנים מהיתרונות שהאונליין מציע.

 

הפריחה שחווה שוק האונליין במהלך ובעקבות המשבר אינה ממשיכה, ומעלה תהיות מה צפוי להיות שיעורו בעוד 3-5 שנים. חברת צ'מנסקי בן שחר חזתה עוד בטרם הקורונה כי ההתפלגות תהיה כמתרחש בפועל היום - כ־20% רכישות באונליין והיתרה בחנויות הפיזיות, בדומה לנתונים הגלובליים.

הטור הנוכחי מבוסס על נתונים אגרגטיביים של חברת שבא, מפתחת ומנהלת מערכת התשלומים הלאומית בכרטיסי אשראי, אשר מסמנים מגמות בצריכה הקמעונאית.

הסיבות לזינוק האונליין

בעשור האחרון שוק האונליין הציג גידול רציף ומרשים במרבית השנים במספרים דו־ספרתיים. כך, למשל, בשנים 2018-2019, קודם משבר הקורונה, צמח השוק בכ־20% וכ־16% בהתאמה. הצמיחה מרשימה יותר בהינתן גידול נמוך משמעותית בשוק המסחר הקמעונאי המסורתי בחנויות הפיזיות, אשר הציגו בשנים אלו גידול בשיעור 6% ו־3% בשנה בלבד, בהתאמה.

הצמיחה לא הייתה אחידה בכל הענפים. ברכישות באונליין ברשתות המזון חל קיטון של כ־30% בשנת 2018, לעומת גידול של כ־3% בשוק הפיזי. לעומת זאת, שוק ה"לא־מזון" הציג גידול של 28% בשנה זה לעומת גידול של 6% בלבד בשוק הפיזי.

בנוסף להיותו משבר בריאותי, משבר הקורונה היה גם משבר כלכלי מקומי ועולמי שעקבותיו ניכרות עד היום. הצריכה בשווקים הקמעונאים צמחה בכ־2%, בדומה לגידול באוכלוסייה בלבד, ובשנת 2020 חלה ירידה של 10% בצריכה בחנויות הפיזיות. הצריכה בסגמנט ה"לא־מזון" נחתכה ב־19%, ובהסעדה - ב־41%. לעומת זאת, שוק המזון והסופרמרקטים הפיזי, שהוגדר חיוני, צמח בכ־11%. הצמיחה נבעה גם ממכירת מוצרי "לא־מזון" בסופרמרקטים הגדולים, בעקבות סגירת החנויות הפיזיות.

מאידך, שוק האונליין זינק בעולם כולו וגם בישראל - בשנת 2020 לבדה שוק המזון והסופרמרקטים גדל בכ־78%, שוק ההסעדה בכ־72% ושוק ה"לא־מזון" בכ־48%. המצב החדש הוביל לסגירת חנויות או להסבתן למרכזים לוגיסטיים ו/או לכמטבחי רפאים למשלוח.

בלימת הצמיחה

בשנתיים האחרונות הצמיחה המואצת בשוק האונליין נבלמה, ובפרט נוכח הצמיחה המואצת שחווה המשק עם היציאה ממשבר הקורונה. יצאנו מה"כלא" עם כסף רב ש"חסכנו" בסגרים, ושמחנו להוציא כפיצוי גם בחנויות הפיזיות בישראל וגם בנסיעות בחו"ל (במאי 2023 עברו בנתב"ג כמעט מיליון נוסעים עם מזוודות "ריקות").

ענף הסופרמרקטים והמזון צמח ב־6% בלבד באונליין ב־2022, לעומת צמיחה של 19% בחנויות הפיזיות. בענף ההסעדה ובתי הקפה חלה צמיחה באונליין בשיעור 11% בלבד לעומת 34% במסעדות ובבתי הקפה הפיזיים (לאחר גידול של 45% ב־2021, שהיווה תיקון לירידה בשיעור של 41% בשנת 2020 במשבר הקורונה).

שוק ה"לא־מזון" (מוצרי אופנה והנעלה, ספורט, חשמל, קוסמטיקה, הלבשת הבית ודומיהם) יוצא דופן בכך שהצמיחה בו נמוכה משמעותית לעומת ענפים האחרים - רק 6%. השיעור זהה הן בחנויות הפיזיות והן באונליין, מה שמעיד על שינוי משמעותי בשוק יותר מאשר על השפעת האונליין. חלק מכך ניתן להסביר בהגדלת הרכישות בחו"ל, אך גם היקף הצריכה בכללו קטן.

נתח השוק שתופס האונליין מהווה אינדיקטור מרכזי שממנו ניתן ללמוד על השוק כיום. משבר הקורונה העלה את הנתח הכולל של רכישות האונליין בשוק הקמעונאי מכ־20% ל־30% בתוך כשנה. ברם, נתח השוק שתופס האונליין כיום מצוי בקיפאון, ואף בקיטון קטן (הגידול בחנויות הפיזיות משמעותי יותר).

בתת־השוק "לא־מזון" התייצבו הרכישות באונליין על 40%-38% מהשוק - הנתח הגבוה ביותר בקמעונאות. לכך יש השפעות מהותיות על הנדל"ן הפיזי והחנויות: בעלי המרכזים המסחריים משנים את תמהיל החנויות, למשל מקטינים את נתח חנויות האופנה. בענף ההסעדה ובתי הקפה תופסות רכישות האונליין נתח של כ־27%, בעיקר הודות לאפליקציות המשלוחים שהפכו אטרקטיביות.

בענף שבו האונליין תופס את נתח השוק הנמוך ביותר הוא מזון וסופרמרקטים. בשנת 2020 מדובר היה בכ־11% מהשוק, וכיום רק כ־10% מהשוק. נתון זה מקבל משנה חשיבות נוכח הפגיעה המזערית בחלקו הפיזי של ענף זה במהלך משבר הקורונה. הדבר מצריך מהרשתות להשביח את רמת השירות, איכות המוצרים והמחירים באונליין, כלומר לייצר ואליו פור מאני.

לשנות את האסטרטגיה

היתרונות של שוק האונליין ברורים - חיסכון בזמן, מגוון אינסופי של מוצרים (כל החנויות שבעולם והמוצרים "בכף היד שלי"), ובמקרים רבים גם חיסכון במחיר.

מאידך, שוק הקמעונאות המסורתי נהנה אף הוא מיתרונות תחרותיים משמעותיים, המאפשרים לו לשמר את כוחו. חנויות הסופרמרקטים עדיין מובילות, בין היתר הודות לפריסה הרחבה - חנות סופרמרקט אחת לפחות בכל שכונה. סיבה נוספת היא האמון נמוך ביחס לאיכות המוצרים שיגיעו במשלוח - הצרכן מעוניין "להרגיש" את העגבניות בעצמו קודם קנייתן.

סיבה שלישית היא שההזמנה באונליין יקרה יותר לאלו שזמנם בידם - עלויות המשלוח עומדות על 29 שקל לפחות, ופעמים רבות המחירים גבוהים יותר מאשר בחנויות ה"מחיר". יתרונות אלו ואחרים צפויים להיחלש עם הגדלת הזמינות של המשלוחים ומהירותם, יחד עם עלייה באיכות אשר תקבל את אמון הצרכנים.

קל לשכוח זאת, אך השינוי שחולל משבר הקורונה בשוק הקמעונאות הוא משמעותי, ותוצאותיו ניכרות עוד היום. החנויות הפיזיות כאן בכדי להישאר גם בטווח הארוך, אך בהכרח ייאלצו להשתנות בעקבות הגידול בנתח השוק באונליין.

להערכתנו, בעוד חמש שנים מהיום יגדל נתח שוק האונליין בכ־25% בממוצע. לכן, בכל הענפים נדרשת אסטרטגיה שיווקית וקמעונאית מותאמת, הכוללת שינוי מהותי בעיצוב החנויות (מרביתן נראות אותו הדבר כבר עשור), בתמהיל המוצרים ובהשבחת השירות בחנויות. בטווח הארוך, מומלץ לשחקנים בשוק לייצר אסטרטגיות שיווק שיאפשרו להם לפעול ולהרוויח בשני ערוצי ההפצה במשולב, כלומר OmniChannel.

עוד כתבות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

המונים בדרך בגין בהפגנת משפחות החטופים / צילום: אמיר ירחי

מקור בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הסכימה לסיים את המלחמה

מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם