גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלכוד החוב של ירדן: קנתה מסין אנרגיה במיליארדים, אבל מצאה גז זול בישראל

תחנת הכוח "אטארת" נחשבה לפני עשור כהזדמנות של ירדן להגיע לעצמאות אנרגטית ● זאת נבנתה בהסכם דרקוני שהותיר את ירדן בחוב של מיליארדי דולרים לסין, כשבינתיים היא מצאה חלופה זולה בגז טבעי מישראל ● כעת היא מנסה להתנער במאבק משפטי בינלאומי

עבדאללה השני, מלך ירדן ונשיא סין, שי ג'ינפינג / צילומים: AP עיבוד: טלי בוגדנובסקי
עבדאללה השני, מלך ירדן ונשיא סין, שי ג'ינפינג / צילומים: AP עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מדינת ישראל עוסקת בחודשים האחרונים בצורך הדחוף בהקמת תחנות כוח חדשות, במטרה להגביר את כושר ייצור החשמל. מנגד, מה קורה כאשר מדינה מוצאת עצמה עם תחנת כוח שהיא לא מעוניינת בה וכלל לא ברור אם יש לה צורך בה? זה מה שקרה לשכנה ממזרח, ירדן, שמנסה להתנער בבית דין בינלאומי מהסכם שחתמה עם סין להקמת ותפעול תחנת כוח מזהמת, לראייתה במחיר מופקע, במרחק של כ־100 קילומטרים מהבירה עמאן.

נאט"ו נתנה לזלנסקי 150 מיליארד דולר במתנה, אז למה הוא רותח עליה? 
האינפלציה ברחבי העולם מתקררת? כלכלנים מזהירים: ייתכן שהנתונים "משקרים" 
הכלכלנים מסבירים: איך תשפיע התקררות האינפלציה בארה"ב על הריבית? 

תחנת הכוח "אטארת" (Attarat) שמופעלת באמצעות פצלי שמן, דלק פוסילי מזהם מאוד, נחנכה לפני כחודש בהספק מלא (470 מגה־וואט) - כחלק משאיפותיה של סין להעמיק את השפעותיה באזור המזרח התיכון.

במסגרת חלוקת הבעלות של התחנה, 45% מהאחזקות נמצאים בידי קבוצת האנרגיה "גואנגדונג" הסינית, 45% של YTL המלזית, ו־10% אצל "אסטי אנרגיה" האסטונית, שהיא למעשה הייתה המפתחת הראשונה של התוכנית.

תחנת הכוח ''אטארת'', במרחק של כ־100 קילומטרים מבירת ירדן עמאן / צילום: Associated Press, Raad Adayleh

מבנה האחזקות אמנם מאוזן באופן יחסי, אך מודל המימון של הפרויקט ששוויו 2.1 מיליארד דולר רחוק מלהיות כזה. בעלי המניות השקיעו 528 מיליון דולר ונטלו 1.6 מיליארד דולר הלוואה מבנק סין ומבנק התעשייה והמסחר של סין, כאשר את הערבות נתן תאגיד ביטוח היצוא והאשראי של סין.

ההסכם לאספקת חשמל למשך 30 שנה נחתם ב־2014 בסכום חריג של 8.4 מיליארד דולר, והסגירה הפיננסית התבצעה ב־2017. לפי הערכות במשרד האוצר הירדני, המשמעות של תשלום המחיר הזה לחשמל במשך 30 שנה הוא הפסד שנתי של 280 מיליון דולר. מומחי אנרגיה מעריכים שבמטרה שלא לקרוס - עמאן תידרש להעלות את תעריף החשמל ב־17%.

בדרך התגלו סיכונים ואתגרים

אם רוצים להבין מה גרם לפזיזות של הירדנים להגיע להסכם הבעייתי עם סין צריכים להביט עשור אחורה - ואף יותר מכך. בעת שבה מדינות המפרץ התחזקו בעזרת הכנסותיהן מנפט וישראל הגדילה את עתודות הגז הטבעי ובדרך זו חיזקה את מעמדה הגיאופוליטי, ירדן נותרה מאחור. לכן, בהיותה במקום הרביעי בהיקף עתודות פצלי השמן בעולם, בירדן רצו שתחנת אטארט תספק כ־15% מתצרוכת החשמל. עם זאת, הפקת פצלי השמן התגלתה מאז כיקרה ומסובכת מבחינה טכנולוגית.

 

אותם הקשיים הטכנולוגיים הובילו את ירדן ללטוש את עיניה לעתודות הגז הטבעי של ישראל, וב־2016 חתמה על הסכם לרכישת גז טבעי ממאגר לוויתן למשך 15 שנה תמורת 10 מיליארד דולר. לפי דיווח באתר JO24 הירדני משנת 2019, המחיר שנקבע בהסכם הוא 5.65 דולר ליחידת חום - תוך הצמדה למחיר חבית ברנט. לפי אותו דיווח, אם מחיר ברנט עולה מעל 80 דולר לחבית, אז המחיר עולה ל־6.5 דולר. כיום, מחיר חבית ברנט עומד על כ־78 דולר.

מאגר לוויתן מחובר לירדן באמצעות צינור שהוא שיתוף פעולה עם חברת החשמל הירדנית (NEPCO). אותו צינור מתחבר בירדן לצינור הגז הערבי (AGP), שמקשר בין ירדן לבין סוריה, לבנון ומצרים.

לפי הערכות, יותר מ־80% מתצרוכת החשמל הנוכחית של ירדן כיום היא על בסיס גז מלוויתן במחיר בהחלט כדאי (הסכם לוויתן עם ירדן נחתם בידיעה כי החוזה הקיים מול חברת החשמל עמד על 6.3 דולר ליחידת חום) - מה שגורם לירדן לנסות להתנער מתחנת הכוח אטארט במסגרת הליך משפטי שמתנהל בטריבונל הבינלאומי לנושאי מסחר בפריז.

מן הצד השני של המתרס, הסינים מתגאים בכך שאספקת החשמל משתי היחידות בתחנת הכוח צפויה להגיע לכ־3.7 מיליארד קילו־וואט שעה - שווה ל־20% מצריכת החשמל הירדנית.

דיפלומטיית מלכודת החוב של בייג'ין

בסופו של דבר, כמובן, חובות צריכים לשלם - גם אם לירדן אין ממש צורך במוצר וגם אם מצבה הכלכלי רע במיוחד. השאלה העיקרית בנוגע להסכם, במיוחד על רקע מצבה של עמאן, היא כמה. לכאורה, במדינה שבה שיעור האבטלה עומד על 22.9%, מיזם שמספק קרוב ל־3,500 משרות לשלב ההקמה ו־1,000 לתפעול היה אמור להוות בשורה חיובית - אך בפועל קשה לנטר כמה מביניהם הם בכלל סינים.

ככלל, ירדן היא מדינה שהתרגלה להיות תלויה בסיוע זר שגדל והגיע ב־2021 לשיא שנתי של 3.44 מיליארד דולר. לאחר מכן, יחס החוב בספטמבר 2022 הגיע ל־88.4%. המענה של המלך עבדאללה לבעיה לא השתנה - והניהול הפיסקלי המשיך להיבנות על הטלת מסים. בירדן, מס ההכנסה עומד על 20% ומס הקנייה על 16%.

לכן, מדינה שכזו היא יעד קלאסי עבור הסינים שב־2022 די שמרו על היקף ההשקעות השנתיות במסגרת מיזם "החגורה והדרך" (תוכנית השקעה של סין בבניית תשתיות ברחבי העולם שהחלה ב־2014). בשנת ב־2022 הוא עמד על 67.8 מיליארד דולר, לעומת 68.7 מיליארד דולר ב־2021. מתוך כלל ההשקעה הסינית במיזמי אנרגיה במדינות אחרות ב־2022, 63% היו בפרויקטים שמשתמשים בהם בדלקים פוסיליים.

לצערה של ירדן, האור בהליך המשפטי בפאריס לא נראה בקצה המנהרה, ובהתחשב ביכולותיה הפיננסיות של סין - נראה כי למלך עבדאללה ולאנשיו אין סיבות רבות להיות אופטימיים.

עוד כתבות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות מזנקות, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עולה ב-1.5%, הדאו ב-1% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות, עולה כעת ב-2% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"