גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עליות המחירים נבלמות? יש לנו חדשות רעות בשבילכם

דווקא כשניתן לראות באופק ירידות מחירים, האטה ברכישת דירות מעלה את הביקושים לשוק השכירות ומתדלקת עוד יותר את האינפלציה, לפחות בינתיים

מלכודת השכירות
מלכודת השכירות

"האינפלציה נמצאת בסביבה המרסנת", כך אמר נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, ביום שני בשבוע שעבר, כאשר החליט לראשונה מזה שנה וחצי להשאיר את רמת הריבית הנוכחית כפי שהיא (4.75%). אך דווקא כאשר האינפלציה לכאורה "מרוסנת", ולמרות שבנק ישראל מכריז שהוא רואה אותה מתקרבת אל יעדה (3%), גובר החשש למהמורות ב"קילומטר האחרון".

מדד המחירים לצרכן מפתיע לטובה ביוני; מחירי הדירות ממשיכים לרדת
ההמלצות של מנכ"לית בית ההשקעות: "זה לא דומה לדברים אחרים שראינו" 

במבט אל מדד המחירים לצרכן של חודש יוני ניתן לראות כי קצב האינפלציה בישראל ירד בקצב מהיר, כאשר ב-12 חודשים האחרונים קצב האינפלציה השנתי ירד מ-4.6% ל-4.2%. נזכיר כי גם במדד חודש מאי נרשמה ירידה חדה בקצב האינפלציה כאשר בחודשיים האחרונים קצב האינפלציה השנתי בישראל ירד מ-5% ל-4.2%. במבט קדימה, נשאלת השאלה האם נמשיך לראות את הירידה החדה בקצב האינפלציה גם בחודשים הבאים?

הנגיד בעצמו אמר את זה: "כמו בדיאטה: הורדת חמשת הקילוגרמים האחרונים היא לפעמים הקשה ביותר. כלומר, יותר קל להוריד את האינפלציה מאזור 9%־10% ל־5%, מאשר מ־5% ל־2%". גם בבנק לאומי מעריכים כי "השלבים האחרונים בהורדת האינפלציה יהיו המאתגרים ביותר". כלכלני הבנק מציינים, שהצעדים האחרונים של בנק ישראל יהיו חייבים להיות מגובים בשיתוף פעולה גם מצד הממשלה - "ועד כמה היא תתמוך בהורדת האינפלציה".

הסעיף שמטריד את הכלכלנים

בראש ובראשונה, סעיף הדיור נמצא בעוכריה של האינפלציה - דווקא בגלל הדיבורים על ירידת מחירים בשוק הנדל"ן, מה שאמור לכאורה לבשר על המשך התקררות האינפלציה. זאת, מאחר ו־26% מהמדד מורכב מסעיף שירותי הדיור - המודד את השינויים בשוק השכירות ולא את השינויים בשוק המכירה (בעיקר בגלל ההנחה שרכישת דירה כוללת גם מרכיב ספקולטיבי של השקעה, והיא אינה משקפת רק את מחיר הצריכה).

אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב, מזכיר שהשפעת הריבית על סעיף הדיור במדד המחירים לצרכן היא הפוכה מאשר על הסעיפים האחרים במדד. לדבריו, "עליות הריבית של בנק ישראל מורידות את הביקושים לדירות בבעלות. הרוכשים הפוטנציאליים מצפים לירידה במחירי הדירות, ובינתיים נשארים לגור בשכירות. בכך הביקוש לשכירות עולה והיא מעלה שכר דירה. במקביל, עליית הריבית גורמת לעלייה בהחזר המשכנתאות של המשקיעים בדירות - ואלה מנסים לגלגל אותה על השוכרים ומעלים את שכר דירה".\

ראיה לכך נמצאת במדד המחירים של חודש יוני, שם סעיף שכר דירה ללא שכירות ציבורית אמנם עלה ב-0.5%, אך בשכר הדירה החודשי, עבור השוכרים אשר חידשו חוזה, נרשמה עלייה של 3.9% ועבור השוכרים החדשים (דירות במדגם בהן הייתה תחלופת שוכר) נרשמה עלייה של 9.8%. 

במילים אחרות: האינפלציה, ולא פחות מכך הצפי ל"ריסונה" ולירידות מחירים שיגיעו בהמשך, משכנעים יותר ויותר ישראלים להמשיך לשכור דירה, מה שדוחף את האינפלציה עוד יותר כלפי מעלה. כך, מדגיש זבז'ינסקי, נוצר מצב מסוכן של מעגל היזון חוזר לאינפלציה. עד יוני 2023, עלה סעיף הדיור בתוך שנה ב־6.6%, יותר מאשר כל סעיף אחר במדד.

"הגורמים העיקריים להאצת מחירי השכירות בישראל מגיעים גם מצד ההיצע וגם מצד הביקוש", מציינים ד"ר גיל בפמן ואלון קול קרייז, כלכלני בנק לאומי. בעלי הדירות העלו כאמור מחירים, "בעקבות סביבה האינפלציה הגבוהה". במקביל, הביקוש לשכירות עלה בעקבות השינוי בשוק הדיור, הירידה בקצב רכישת הדירות והתחזיות לתפנית במחירי הדירות. מעבר לכך, הם אומרים, "גם הגידול בכמות מיזמי התחדשות עירונית הגבירה את הביקוש, מאחר ואלה מצריכים יותר ויותר פתרונות דיור זמניים לדיירים הוותיקים (שיחזרו לדירות חדשות, א"כ)".

גם בצד ההיצע, מוסיפים בלאומי, היעדר המדיניות של הממשלה החריף את המצוקה, מאחר ואין באמת פתרון ארוך טווח ומשמעותי ליצירת דיור להשכרה בכמות גדולה. וכפי שאומרים בלאומי: "המחסור בהיצע ארוך טווח ואי־הסדרת 'כללי משחק' בשוק עשויים להוביל לכך שמחירי השכירות ימשיכו לעלות מהר יותר מיתר רכיבי המדד - והמדיניות המוניטרית תצטרך לשאת את נטל ההתמודדות עם האינפלציה".

השכר תורם לספירלה אינפלציונית

לא רק שמחירי השכירות העולים מתגלגלים חזרה לאינפלציה, הם עלולים להניע עוד סעיפים במדד המחירים לייצר אפקט דומה. זבז'ינסקי מסביר כי "מחירי השכירות משפיעים על האינפלציה גם בדרכים אחרות. עליית מחירי השכירות, כמו שאר המחירים, מורידה הכנסה פנויה וגורמת לעובדים לדרוש העלאות שכר. מצב זה מגביר את הסיכון של הספירלה האינפלציונית - שבה עליית שכר מובילה לעליית מחירים וחוזר חלילה".

לדבריו, תופעת לחצי השכר יוצרת אפקט כפול: היא גם מאפשרת את המשך עליית מדד שכירויות - בשכירות, להבדיל למשל מרכישת דירה המגובה במשכנתאות, ליכולת לשלם את המחיר המבוקש יש מתאם ברור עם המשכורת החודשית של השוכרים. בנוסף, היא מתדלקת סעיפי אינפלציה נוספים, שלל שירותים שצריכתם תלויה בגובה המשכורת שאנחנו מרוויחים בכל חודש.

מעבר לכך, הוא מדגיש, "האופן שבו מחירי השכירות משפיעים על מדד המחירים הוא איטי הרבה יותר מאשר בסעיפים אחרים של מדד המחירים. גם אם מחר תחול ירידה בשכר דירה במשק, תעבור שנה עד שכל השוכרים יחדשו את חוזה השכירות שלהם והשינוי יבוא לידי ביטוי בצורה מלאה במדד המחירים". מנגד, זבז'ינסקי מזכיר שלהעלאת הריבית יש גם אפקט מצנן על מחירי השכירות - על אף שהיא מגדילה כאמור את הביקוש לשכירות. "העלאת ריבית מורידה ביקושים וגורמת לעלייה באבטלה. משכירי הדירות יצטרכו להתאים שכר דירה ליכולת הכלכלית של השוכרים, ושכר דירה יתחיל להתמתן".

בעיית חוזי השכירות החדשים

עם זאת, פרופ' מישל סטרבצ'ינסקי מהאוניברסיטה העברית, לשעבר חבר הוועדה המוניטרית של בנק ישראל וראש חטיבת המחקר של הבנק, סבור שלעליית מחירי השכירות כרגע ישנה השפעה מוגבלת על האינפלציה.

"חשוב לשים לב שכאשר מדברים על מדד השכירות בתוך מדד המחירים לצרכן, מדובר בחלק קטן מאותו סעיף שמעלה את רמות האינפלציה", הוא אומר.

סטרבצ'ינסקי מזכיר שהשוכרים שחותמים על חוזה חדש הם הגורם המשמעותי ביותר לעלייה של המחירים בשוק. כך, בסעיף שכר הדירה החודשי במדד המחירים הקודם, שוכרים שנכנסו לדירה חדשה שילמו 8.6% יותר מהמחיר הקודם, לעומת שוכרים שרק חידשו חוזה, שספגו עלייה של 3.6% לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. "לכן, האפקט של השכירות על האינפלציה הוא מוגבל", הוא מדגיש. "בסופו של דבר, האלמנט המהותי הוא כמה חוזים חדשים מתבצעים, שכן הם החלק במדד שעולה מהותית".

מציאות של אינפלציה גבוהה יכולה לשכנע יותר ויותר ישראלים לא להחליף דירה בשכירות (וישראלים אחרים להמשיך לגור את ההורים ולא לשכור דירה), מה שעשוי להוריד את משקל החוזים החדשים וממילא למתן את ההשפעה על האינפלציה. מעבר לכך, סטרבצ'ינסקי מציין שגם כשהאינפלציה יורדת לוקח לה זמן להגיע למחירי השכירות, בגלל קצב חידוש החוזים. "ברגע שהאינפלציה יורדת, גם אם מחירי השכירות עדיין גבוהים, נוצר שינוי בשוק. לבעלי הדירות אין 'תירוץ' להעלאת המחירים והשוק נוטה יותר לכיוון השוכרים - בשל חוסר היכולת של בעלי הדירות להעלות מחירים".

ובכל מקרה, אנחנו כמובן עוד לא שם. לפי שעה, בבנק ישראל מביטים על שוק השכירות בדאגה גדולה. בשנה שעברה למשל, כ־50% מהשוכרים חידשו חוזה או האריכו חוזה קיים בחודשים יולי־ספטמבר, מה שעלול להוסיף אתגר לא קטן במסגרת המלחמה הקשה להורדת האינפלציה.

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס ל-AFP: אין בעיות מהותיות עם ההצעה לעסקה שהוצגה לנו


דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי, שר החוץ הורה להיערך ל"גל אנטישמי" • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים