גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר תקופה של קיפאון, הנפקות הביוטק חוזרות לנאסד"ק

האם שלוש הנפקות מספיקות כדי לומר שהביוטק חוזר לנאסד"ק? ● איזו חברה הצליחה להראות שהיא מאבחנת טוב יותר מרופא ● ולאן הצטרפה שרון לויטה ממזור • השבוע בביומד

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי (צילומים: shutterstock)
חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי (צילומים: shutterstock)

לאחר תקופה של קיפאון, מספר הנפקות ביוטק חדשות בנאסד"ק

ביום שישי האחרון, חברת Turnstone Biologics, המפתחת תרופות לסרטן, הודיעה על השלמת הנפקתה בנאסד"ק. ההנפקה לא הייתה מאוד גדולה, אך יחד עם זאת גם לא קטנה ועמדה על 80 מיליון דולר. הגיוס בוצע במחיר הנמוך ביותר בטווח שהוגדר מראש, אבל לאור הביקוש להנפקה במחיר זה, מספר המניות שהונפק היה גבוה מן המתוכנן, והחברה גייסה יותר מן הסכום המתוכנן.

לכל כתבות השבוע בביומד
חוקרי גבריות מגלים: הגבר החדש עדיין נלחם על זהותו
מלחמת התרופות בין ארה"ב לסין, ומה הישראלים יכולים להרוויח ממנה

זו עוד עדות לכך שהנפקות הביוטק חוזרות אחרי שנה קשה. בשבוע שעבר, החברות Sagimet ו-Apogee גייסו 85 מיליון דולר ו-300 מיליון דולר בהתאמה. שתי ההנפקות השיגו תוצאות טובות יותר מכפי שתוכנן. אפוג'י גייסה 300 מיליון דולר במקום 228 מיליון שתוכננו תחילה, עם הנפקה גדולה יותר מן המתוכנן, במחיר הגבוה ביותר בטווח המתוכנן. סגימט תכננה לגייס 66 מיליון דולר. היא גייסה במחיר שהיה באמצע הטווח המתוכנן, אך כמות מניות גדולה מן המתוכנן, כך שבסופו של דבר גייסה 80 מיליון דולר במקום 66 מיליון. עוד גיוס קטן שנערך לאחרונה הוא של, Intensity Therapeutics, שהיה אמנם בהיקף של 19.5 מיליון דולר בלבד, אבל עצם קיומו הוא סימן טוב. עברה יותר משנה מאז נערכו בנאסד"ק ארבע הנפקות ביוטק בחודש.

שוק הנפקות הביוטק נמצא בקיפאון יחסי מתחילת 2022. אמנם מספר ההנפקות והיקפן גבוהים יותר מתחילת 2023 מאשר במחצית השניה של 2022, ונראה כי המספרים מעידים כי שנת 2023 תהיה טובה מהשנה הקודמת גם אם תמשיך בקצב הנוכחי, אבל עדיין ההנפקות בתחום היו עד כה מעטות ולא גדולות.

אבל כעת נראה כי החברות בתחום מתחילות להרים ראש. זאת, בין היתר על רקע גיוס המשך ענק של חברת Moonlake, בהיקף של 400 מיליון דולר, ואחרי הנפקה גדולה של חברת אסלרין (Acelryn), שנערכה בתחילת מאי והראתה כי הדבר אפשרי. אסלרין גייסה 621 מיליון דולר. לא פחות חשוב מכך: המניה נסחרת בתשואה חיובית של 28.8% על מחיר ההנפקה.

ההנפקות האחרונות מעניינות לא רק מבחינת עצם קיומן והסכום שגוייס, אלא גם מבחינת השלב בפעילות. לעומת אסלרין, חברה בשלב 2/3 של הניסויים הקליניים ולכן מועמדת סבירה לגיוס אפילו בתקופה הנוכחית, Turnstone, למשל, מגיעה לשוק עם מטען. לא רק שהיא בשלב I של הניסויים, כלומר אין לה תוצאות יעילות רחבות היקף, אלא שהיא גם מגיעה לשוק אחרי שחתמה על הסכמי פיתוח משותפים עם החברות אסטרהזנקה וטקדה, אך שני ההסכמים הללו בוטלו. השוק ידע זאת והסכים לממן את הניסויים המוקדמים של החברה, מה שמעיד על שובו של תיאבון כלשהו לסיכון.

אפוג'י, העוסקת בתחום התרופות הדלקתיות, מתכוננת להתחרות במוצר מצליח של ריג'נרון וסאנופי בשם Duplixent. המוצר של אפוג'י פועל בערך על אותו מנגנון, והשיג תוצאות טובות בניסויים פרה-קליניים. אולי זו הסיבה שהשוק הרגיש יחסית בנוח עם המוצר הזה, למרות שהוא עוד לא התחיל את השלב הראשון של הניסויים.

סגימנט נמצאת כבר בשלב IIb של הניסויים הקליניים, אבל המוצר שלה מיועד לתחום הכבד השומני, שספג כמה אכזבות לאחרונה. לכן גם כאן מדובר בסיכון מסויים, ובכל זאת ההנפקה יצאה לפועל.

בימי המסחר הראשונים הביצועים של החברות שהונפקו היו מעורבים כאשר רק אפוג'י, אשר ביצעה גם את הגיוס הגדול ביותר, נהנתה ממומנטום חיובי ותשואה של 20%. הצלחת ההנפקות הללו צפויה למשוך לשוק חברות נוספות, בעיקר כאלה שקרנות הון הסיכון שהשקיעו בהן מתקרבות לסוף דרכן.

K Health מגייסת וחושפת: "אנחנו לא פחות מדוייקים באבחון רופא"

חברת K Health שהוקמה בישראל ופועלת מישראל וארה"ב, התחילה את דרכה כמערכת בינה מלאכותית לתשאול תסמינים של החולה, והיום היא פועלת כמעין קופת חולים בארה"ב, שנותנת פתרונות מתשאול באמצעות בינה מלאכותית, דרך רופא וירטואלי ועד מפגש פיזי.

בשבוע שעבר פרסמה החברה כמה הודעות: היא הודיעה על גיוס של 59 מיליון דולר, על פרסום מאמר שהשווה את ביצועי מערכת הבינה המלאכותית שלה לאלה של רופאים, וכן על חתימת הסכם שיתוף פעולה עם בית החולי סיידר סייני בארה"ב, בנוסף לשיתופי פעולה שיש לה עם מספר בתי חולים מובילים בארה"ב, וגם עם קופות חולים בישראל.

את המחקר שערכה החברה הובילו ד"ר ג'ון אברט מבית החולים האמריקאי המוביל מאיו קליניק וד"ר דן זלצר מאוניברסיטת תל אביב. ההשוואה נערכה בתחום של רפואת משפחה, ובחנה 100 אלף תיקים רפואיים שעברו דרך המערכת של K Health. ב-84% מהמקרים, הייתה הסכמה בין הרופא לבין המערכת. כאשר לא הייתה הסכמה, נשלח המקרה לפענוח על ידי גורם אנושי בלתי תלוי, ולא נמצאה העדפה לרופא מול המערכת.

המערכת דייקה במיוחד באבחון במחלות מסוג: זיהומים בדרכי השתן, דלקות עיניים וזיהומים בדרכי הנשימה העליונות. היא דייקה פחות במחלות עור כמו דרמטיטיס, לגבי אסתמה וברונכיטיס וכאבי בטן ממקור לא ברור. "אנחנו לא מתיימרים להיות טובים בהכל. יש תחומים שבהם אנחנו פחות טובים ויש יותר טובים", אומר מנכ"ל החברה אלון בלוך. "בתחום של רפואת משפחה, יש לנו גם רוחב של מידע וגם המון עומק".

בלוך מסביר כי: "בניגוד לחלק ממערכות פענוח השפה הטבעית שנתקלנו בהן לאחרונה, המודל שלנו לא מנחש ולא הוזה. כמו רופא מצוין, הוא אוסף את כל המידע הרלוונטי, ומחליט אם אפשר להגיע לאבחון או שצריך לשלוח את המטופל לבדיקות, למומחה או להמשך מעקב. המערכת שלנו יודעת להגיד שהיא לא יודעת". בלוך מוסיף כי המערכת למדה גם מתי לעצור, כלומר מתי אין צורך להשיג מידע נוסף. כמו כן היא ממשיכה כל הזמן ללמוד לעקוב אחר התפתחויות בעולם הרפואי, כדי לאתר בעיות חדשות שלא היו בעבר כמו תופעות לוואי של תרופות חדשות, או מגיפות בתחילת דרכן.

בהתאם לתנאי השוק, הגיוס הנוכחי של החברה, הוא בסכום ושווי נמוך מהגיוס האחרון שלה. בתחילת 2021 כאשר תחום הבריאות הדיגיטלי בכלל ותחום הרפואה מרחוק בפרט היו בשיאם עקב הקורונה, גייסה החברה 132 מיליון דולר, לפי שווי של 1.4 מיליארד דולר, ולאורך שנת 2021 גייסה סכום כולל של 224 מיליון דולר. עם שינוי מצב השוק, K Health צמצמה את מספר העובדים הקבוע שלה מ-310 לכ-260, כחלק מהתיקון שעבר התחום, וזאת מלבד כמות דומה של רופאים שהיא מעסיקה.

בין משקיעה של החברה נמצאות קרנות גדולות הן בתחום הרפואי והן בתחומים אחרים, וגם גורמים כמו קייזר פרמננטה, קבוצת הביטוח ושירותי הבריאות הגדולים בארה"ב, חברת הביטוח Elevance Health ובתי החולים מאיו קליניק וסיידרס סיני. במקביל לגיוס, מדווחת החברה גם על חתימת הסכם שת"פ עם סיידרס סיני, במסגרתה בית החולים יציע את שירותיה של K Health ללקוחותיו.

K Health הוקמה ב-2016 על ידי בלוך, רן שאול וישראל רוט, בהשתתפות אדם סינגולדה, מנכ"ל טבולה. האלגוריתם שלה פותח בשיתוף פעולה עם קופת חולים מכבי, על בסיס נתונים שקיבלה החברה מן הקופה. ב-2019 כבר השיקה החברה את שירותי הרפואה מרחוק שלה, והיא מעניקה היום שירותי רפואה מקיפים בכל מדינות ארה"ב מלבד אלסקה והוואי.

שרון לויטה ממזור מצטרפת לחברה של פרופ' משה שהם

חברת הרובוטיקה לניתוחי עיניים פורסייט רובוטיקס, הודיעה כי שרון לויטה, בעבר סמנכ"לית כספים וסגנית נשיא לתפעול בחברת הרובוטיקה מזור, מונתה לסמנכ"לית בחברה. לויטה תעסוק בפורסייט בתחומים כמו בניית אסטרטגיה, הסכמי שיתוף פעולה וניהול הפן הכספי בחברה.

לויטה שימשה בתפקידים בכירים במזור במשך כעשור עד לרכישתה על ידי חברת מדטרוניק הבינלאומית ב-2018 תמורת 1.64 מיליארד דולר. אחרי הרכישה שימשה לויטה בתפקידים שונים גם בתאגיד, תחילה כראש החטיבה שהוקמה על בסיס מזור, ואחר כך כראש תחום הפיתוח העסקי והאסטרטגיה בכל חטיבת ניתוחי הראש ועמוד השדרה.

פורסייט רובוטיקס הוקמה בין היתר על ידי מייסד מזור, פרופ' משה שהם מהטכניון, יחד עם ד"ר דניאל גלוזמן, בעבר סמנכ"ל פיתוח בחברת הבריאות הדיגיטלית דיאגנוסטיק רובוטיקס, שגם בה היה מעורב שהם, וד"ר יוסף נתן, בעבר ראש תחום המיזמים החדשים במכון AMIT טכניון.

החברה פיתחה מערכת רובוטית אשר אמורה בשלב הראשון לתמוך ברופאים בביצוע ניתוחי קטרקט. בעתיד היא אמורה לאפשר סקייל אפ לניתוחי קטרקט, כך שאפשר לבצע אותם גם ללא נוכחות של רופא לאורך כל הפרוצדורה, וכך לאפשר ליותר אנשים בעולם לעבור את הניתוח הנפוץ, אך לא תמיד נגיש. המוצר עדיין לא נמצא בשוק.

עד היום גייסה החברה 65 מיליון דולר, מהם 55 מיליון דולר לפני שנה בגיוס בהובלת תאגיד Adani ההודי. משקיעים נוספים בחברה הם אקליפס וונצ'רס של ליאור סוסן, Mithril Capital של פיטר תיל, Precision Capital ,Proventio capital ,Reiya Ventures, ו-Velocity Ventures. החברה מעסיקה 50 עובדים.

לויטה מסרה כי: "זו תקופה כל כך מרגשת להצטרף לפורסייט רובוטיקה ולחברה יש פוטנציאל לעזור למיליוני אנשים בעולם. אני מעריכה את החזון שלה להפוך ניתוחי עיניים איכותיים לנגישים יותר".

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?