גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אספנים מנסים לצוד את היצירה "פרינס" של אנדי וורהול

בית המשפט העליון בארצות הברית קבע שקרן האמן תשלם לצלמת לין גולדסמית' בגין השימוש שהוא עשה בתמונה שלה ● ההדפסים המבוססים על התצלום הזה הפכו לעבודות האמנות המבוקשות ביותר כרגע בשוק

''פרינס'', הדפס של אנדי וורהול, 1984 / צילום: ויקיפדיה
''פרינס'', הדפס של אנדי וורהול, 1984 / צילום: ויקיפדיה

 

קלי קרואו היא כתבת שוק האמנות ב"וול סטריט ג'ורנל"

עולם האמנות אף פעם לא התייחס יותר מדי לסדרת הדיוקנאות של הזמר פרינס שיצר אנדי וורהול ב־1984 עבור המגזין "ואניטי פייר". לפני חודשיים פסק בית המשפט העליון בארצות הברית שהעבודות, המבוססות על צילום של צלמת מפורסמת, מפרות את זכויות היוצרים שלה.

סדרת הדפסי המשי של וורהול בשם "פרינס" הפכו לעבודות הנחשקות ביותר כרגע בעולם האמנות. הן היו מחוץ לרדאר שלו, כך שהמיקום של רובן לא ידוע.

"עולם האמנות ניזון מסיפורים, ועכשיו כולם רוצים את הנסיך, את 'פרינס'", אומר אלברטו מוגרבי, שבבעלות משפחתו מאות מיצירותיו של וורהול. הוא אומר שהוא עבר על אוסף המשפחה לפני הפסיקה ב־18 במאי, משם שחשב שיש לו "פרינס" אחד. אבל לאכזבתו גילה שזהו "הדפס של מייקל ג'קסון".

בכמה נמכר אוסף האמנות הנדיר של אחד מטייקוני המדיה הגדולים בארה"ב
בכמה יימכר עזבונו של סולן להקת "קווין"?
מחירו של קודקס ששון הוערך בעד 50 מיליון דולר. בכמה הוא נרכש?

סקנדלים עוזרים למכירות

שערוריות עוזרות למכירות. זהו אחד הלקחים מפסיקת בית המשפט העליון בארצות הברית. בית המשפט קבע שקרן אנדי וורהול תשלם לצלמת לין גולדסמית' בגין השימוש שעשה האמן בתמונה שצילמה עבור מגזין "אינטרוויו" ב־1981. וורהול השתמש בצילום של גולדסמית' כבסיס ועליו הקרין רקעים בצבעי מג'נטה, כתום, כחול מלכותי וצהוב. האתגר הגדול כעת הוא באיתור כל אחת מהעבודות בסדרה "פרינס". מוגרבי ומומחי שוק האמנות סבורים שרוב ההדפסים נמצאים ברשות אספנים פרטיים לא מוכרים מאירופה ומאסיה. סוחרים, אספנים ובתי מכירות עושים כל שביכולתם כדי למצוא אותם.

מוזיאון אנדי וורהול בפיטסבורג מחזיק בקבוצה הגדולה ביותר של היצירות, והוא הודיע שהוא יוציא אותן מאחסון ויציג אותן בפעם הראשונה מאז מותו של פרינס ב־2016. אחד ההדפסים שבידי המוזיאון דומה לפרינס הכתום שמככב בתביעה; והשני לא הוצג לציבור מ-2009.

כוחות השוק מעלים את מחירי היצירות

"היום הציורים האלה היו בקלות יכולים להימכר במיליון דולר כל אחד", אומר מוגרבי.

מחירי ההדפסים של פרינס עלו באופן משמעותי בעשרים השנים האחרונות. לפני שני עשורים מחירו של הדפס כזה היה כ־25 אלף דולר, אומר ריצ'רד פולסקי, סוחר פרטי וותיק שעובד באימות יצירות של וורהול ואחרים. לפני שמונה שנים, ההדפס היקר ביותר בסדרה נמכר ב־173 אלף דולר ב"סותבי'ס" בלונדון. בפעם הראשונה שעבודה מהסדרה הוצעה למכירה פומבית, בבית מכירות בסיאול, מחירה היה כ־295 אלף דולר. לבסוף היא לא נמכרה, כך על פי מאגר המידע על מכירות פומביות Artnet.

"פרינס" הפך מיצירה זניחה בגוף העבודות של וורהול לאובססיה העכשווית של שוק האמנות, ויש לכך הרבה סיבות. אחת מהן היא שכוחות השוק מעלים את המחירים של כל מיני יצירות, עם או בלי תביעה משפטית בפרופיל גבוה.

ב־2018, למשל, ציור של הצייר ואמן הרחוב הבריטי בנקסי נמכר ב־1.4 מיליון דולר ב"סותבי'ס". נוצרה סביבו סנסציה לאחר שמגרסה מוחבאת במסגרת השמידה אותו באופן חלקי. שלוש שנים אחרי, העבודה חזרה לשוק עם שם חדש "האהבה בזבל". היא נמכרה שוב, הפעם ב־25.4 מיליון דולר.

הציור שלא חורר על ידי הקליע

ספקולנטים רוצים להרוויח מהתלהבות זמנית שנוצרת סביב יצירה מסוימת, אומר רוברט פולסקי. רגעים כאלה יכולים להעצים את כוח המשיכה של היצירה. "מונה ליזה" ו"סלבטור מונדי", יצירותיו של ליאונרדו דה וינצ'י, הפכו לנחשקות יותר בעקבות השערוריות שנקשרו בהן: שוד ותביעה משפטית, בהתאמה.

וורהול אולי היה נהנה מהסיטואציה, בהתחשב בכך שהוא בנה את המוניטין שלו, בין השאר, על ידי פנייה לתרבות ההמונים ולתרבות הידוענים. סוחרים טוענים כי יצירותיו של האמן משנות ה־60, עם פחיות המרק וכוכבות הקולנוע, הן עבודות האמנות הרווחיות ביותר במאה ה־20, אבל הן הרבה פחות מהפכניות מאלו שיצר בשנים מאוחרות יותר. "פרינס", למשל, שייך לקבוצה השנייה.

צילום של מרילין מונרו ממסע יחסי הציבור של הסרט "ניאגרה" היווה השראה ליצירה של וורהול שנמכרה בשנה שעברה ב"כריסטי'ס" ב־195 מיליון דולר. סביב הציור הכחול הזה מ־1964, Shot Sage Blue Marilyn שמו, נקשר סקנדל ידוע: הוא היה חלק מערמת ציורים בה ירתה אמנית מיצג אמריקאית בשם דורות'י פודבר, עת ביקרה בסטודיו של וורהול בניו יורק. למרבה המזל, הקליע לא פגע בציור.

זאן־פול אנגלן, נשיא בית המכירות "פיליפס" באמריקה, אומר שמקרה "פרינס" אינו דומה למקרה Shot Sage Blue Marilyn. פשעה של דורות'י פודבר גרם למחיר שלה לנסוק מאוד גבוה.

הסיכון הגדול שעומדים בפניו האמנים

היכן כל זה מותיר את האספנים שחושקים ב"פרינס"? אמנים והעיזבונות שלהם מחזיקים בזכויות היוצרים של הדימויים שלהם. המשמעות היא שאספנים יכולים לסחור באמנות, מבלי להיות נתונים לטרדות הקשורות בהפרות זכויות יוצרים. זאת כל עוד הם נזהרים מלחתום על הסכמי שימוש בדימויים של הציור או הפסל שברשותם, אומרים סוחרי אמנות.

"לעולם לא נוכל לתבוע זכויות יוצרים מלכתחילה", אומר מוגרבי. לאספנים יש בעלות משפטית על היצירה, אבל מבחינה זו הם פועלים יותר כמשמריה, ופחות כבעלי הזכויות עליה.

הפסיקה מתייחסת באופן צר לטיפול קרן וורהול בעניין רישוי ספציפי אחד הקשור לאחד מהדפסי "פרינס", במקום להתייחס לשיטותיו של האמן באופן כללי. דין ניסייפר, שותף במחלקת הליטיגציה על אמנות במשרד Withers, אומר שבגלל שבית המשפט האמריקאי הגיע למסקנה שזכויות היוצרים של גולדסמית' הופרו, אמנים, המשתמשים בדימויים קיימים כמו וורהול, יצטרכו לנהוג בעתיד ביתר זהירות.

"כעת, אמנים ניצבים מול סיכון גדול יותר כשהם לווים דימויים מאחרים", אומר ניסייפר. עבודות אמנות המבוססות על בינה מלאכותית, היוצרת דימויים על בסיס דימויים קיימים ברשת, גם הן בסיכון גדול יותר, הוא מוסיף.

רוברט פולסקי, שכתב רבות על וורהול, אומר שהפסיקה נתנה לו פרספקטיבה חדשה. העובדה שהיא קבעה שוורהול הפר את זכויות היוצרים של גולדסמית' מסבכת לו את העניינים. "אם מישהו יתקשר אלי היום כדי לאמת את אחד ההדפסים בסדרה", הוא אומר, "אצטרך לחשוב על זה לעומק".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משוויה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה