גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כרטיס לרכבת הרים: הבורסה רשמה את החודש הטוב ביותר בשנה האחרונה. מה הלאה?

דווקא בזמן שהמחאה נגד הרפורמה המשפטית הגיעה לשיא, והחוק לצמצום עילת הסבירות אושר בכנסת, מדד ת"א 35 סיכם את החודש הטוב ביותר שלו ב־12 החודשים האחרונים עם עלייה של 7% ● אבל בשוק לא מתרשמים מיולי הירוק ונושאים עיניים לחברות הדירוג ולשוק המט"ח: "כעת עוברים למצב המתנה"

דווקא בזמן המחאה והתקדמות הרפורמה המשפטית, הבורסה רשמה את החודש הטוב ביותר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
דווקא בזמן המחאה והתקדמות הרפורמה המשפטית, הבורסה רשמה את החודש הטוב ביותר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

השבוע הדרמטי ביותר בחודש האחרון היה השבוע בו הכנסת העבירה את החוק לצמצום עילת הסבירות. במגזר העסקי החלה שביתה חסרת תקדים של פורום העסקים, ללא החסות של ההסתדרות, ומאחורי הקלעים (ולא רק) התנהל משא־ומתן קדחתני לריכוך החוק. המשכן הוקף במפגינים, שמילאו גם לא מעט מוקדים ברחבי הארץ, והמחאות נמשכו ימים, אך המגעים כשלו; החוק עבר במתכונתו המקורית, והבורסה הגיבה לטלטלות. בימים שני ושלישי, מיד אחרי אישור החוק, הבורסה המקומית נפלה במעל 5%, אלא שאז נרשמה התאוששות, והמדדים חזרו לזנק.

הזדמנויות ההשקעה שיצרה העלאת הריבית האחרונה של הפדרל ריזרב
הפרויקט השאפתני של סם אלטמן: קריפטו עם טכנולוגיה ביומטרית
יש לכם 150 אלף דולר פנויים? מנהל ההשקעות ממליץ איך לפזר אותם 
האם הבורסה החזירה לעצמה את הירידות שנרשמו על רקע החקיקה? 

כך, למרות הכאוס הפוליטי והתנודתיות בשוק המקומי, דווקא חודש יולי הוכתר לחודש הטוב ביותר בבורסה התל אביבית בשנה האחרונה. מדד תל אביב 35 זינק בכמעט 7% ומדד תל אביב 125 טיפס בקרוב ל־6%. כל זאת, בזמן שמדד S&P 500 האמריקאי, למשל, עלה רק ב־3%.

בין החברות שהובילו את העליות במדד תל אביב 35 נמנית חברת הנדל"ן שיכון ובינוי, שזינקה ביותר מ־23% החודש, על רקע הודעתה על מכירה מתוכננת של מניות לגוף מוסדי. כמו כן, הודיעה החברה על מכירה של אחזקותיה בנכס בחדרה. תמורת קרוב ל־200 מיליון שקל.

עוד מנייה שהצטיינה ביולי היא איי.סי.אל, זו זינקה ב־22.6% בחודש אחד, כך שנוספו לשווי השוק של החברה כמעט 6 מיליארד שקל. החברה בניהולו של רביב צולר, נסחרת כיום בשווי של 31.8 מיליארד שקל, השביעית בגודלה במדד ת"א 35. הסיבה להתעוררות היא ככל הנראה צפי לעליית מחירים של תוצרי החברה כמו אשלג ודשנים בצל המלחמה באוקראינה.

מי שבלט לרעה החודש, היה דווקא מדד הביטוח, המדד היחיד שירד החודש ובשיעור של כמעט 1.5%.

 

בפרספקטיבה רחבה התמונה הפוכה

למרות החגיגות, כשמסתכלים בפרספקטיבה רחבה יותר, יולי הירוק עדיין רחוק מלתקן את החודשים המטלטלים שעברו על הבורסה התל אביבית. בזמן שמדד תל אביב 35 עלה ב־4% מתחילת השנה, בוול סטריט נרשמו עליות דו־ספרתיות, עם כמעט 20% במדד S&P 500 וכ־37% בנאסד"ק. גם מול שאר העולם המגמה דומה. מדד הדקס הגרמני אמנם עלה רק ב־2% בחודש יולי, פחות מהבורסה הישראלית, אך הוסיף יותר מ־18% לערכו מתחילת 2023. ביפן התמונה דומה, כשמדד הניקיי 225 ירד ביולי ב־2.7%, אך מחודש ינואר זינק בכמעט 23%.

בנוסף, בגזרת המט"ח התמונה פחות ורודה. למרות שבמהלך החודש נרשמה התאוששות מרשימה של השקל מול הדולר, שנגע בשפל של 3.56 שקלים לדולר, בימים האחרונים הוא כבר עקף את רף ה־3.7 שקלים לדולר, והתחזקות המטבע המקומי נמחקה לחלוטין.

רועי קדוש, סמנכ"ל השקעות של הכשרה חברה לביטוח, אומר לגלובס: "כנראה שקנינו בעל כורחנו כרטיס לרכבת הרים. סביב מועד אישור צמצום עילת הסבירות בכנסת, ב-24 ביולי, היו ימי מסחר סוערים שבהם ראינו עליות או ירידות של 4%־5% ביום במדד הבנקים. גם הדולר זינק בחדות מול השקל ובהמשך נחלש".

רועי קדוש / צילום: רמי זרנגר

הוא מצביע על המקור העיקרי של התנודתיות בשבועות האחרונים: "ברמה היומיומית, ככל שיכולתי להתרשם, מדובר היה בפעילות קמעונאית (הציבור הרחב, ח"ש) ופחות בצעדים משמעותיים מקרב המוסדיים".

"בחו"ל כבר מתמחרים הורדת דירוג אשראי"

לדבריו, אחד הגורמים שהשפיעו על השוק היה הדוחות של חברות דירוג האשראי, שפורסמו בסמוך לחקיקה והתריעו מפני ההשלכות הכלכליות של הרפורמה המשפטית. "להערכתי גם פיץ' תפרסם בקרוב דוח, אולי אפילו בשבוע הקרוב. להערכתי הסיבה להתייצבות השוק מאז פרסום הדוח האחרון (של מודי'ס) היא ההערכה שהשלבים הבאים בחקיקה ייעשו בהסכמה. יש מתווה להכנסת הכוחות המרכזיים בפוליטיקה לממשלת אחדות, וגם זה עשוי להביא לרגיעה. אבל הכל רנדומלי בתקופה הזו".

קדוש טוען שלמרות היציבות הפיננסית של ישראל, אחת מסוכנויות הדירוג עלולה להגיב ביד קשה להעברת החקיקה. "אני אישית חושב שישראל כן עלולה למצוא את עצמה באירוע מול אחת מסוכנויות הדירוג, בין אם הורדת דירוג אשראי או אופק הדירוג", הוא אומר. "הדגלים שהסוכנויות הרימו, הם כבר לא בבחינת 'כרטיס צהוב', אלא יותר כרטיס 'כתום בואכה אדום'. למרות היכולת של ישראל לשרת את החובות שלה, אני חושש שאחת מחברות הדירוג כן ייגעו באופק הדירוג. זה אירוע שעלול להתרחש בשלושת חודשים הקרובים".

רוברט כרמלי, מנהל ההשקעות הראשי בחטיבת ניהול העושר של ארבע עונות אומר לגלובס, כי "בחו"ל מתמחרים כיום את הורדת דירוג האשראי של ישראל. פרמיית הסיכון של ישראל בשווקים הבינלאומיים כבר עלתה ומשקפת זאת". לדבריו: "מהלך של הורדת דירוג האשראי של ישראל יהיה קטסטרופה. כיום הבנקים בארה"ב נותנים ריבית של 5% על הפקדונות. בארץ מגיעים כבר ל־7%. אם תהיה הורדת דירוג נגיע לריביות של 8%־9%, שזו קטסטרופה".

רוברט כרמלי, מנהל השקעות ראשי בחטיבת ניהול העושר בארבע עונות מקבוצת IBI / צילום: יח''צ

"שקט דרוך": לאן הולכים מכאן?

שיחות עם גורם מוסדי, שביקש להישאר בעילום שם, מעלות את הסברה שהבורסה נכנסת בחודשים הקרובים לעמדת המתנה. "בגדול אין ספק שהיה חודש של עליות נאות בשוק המניות, עם זאת, השקל פחות התאושש. חלק ניכר מהמוסדיים החליטו לבצע מהלכים מדודים בבורסה. כנראה שהפער בתמחור המניות של תל אביב מול העולם כבר מיצה את עצמו.

"לי ברור שאנחנו נמשיך להיסחר במתאם מלא מול ההתפתחויות בזירה הפוליטית וגם להשפעות עולמיות יהיה תפקיד חשוב. אחרי התיקון החיובי בחודש יולי, אני לא סבור שבחודשים הקרובים נראה תשואות עודפות על פני המדדים הגדולים בעולם, כל עוד לא נראה שינוי משמעותי במצב הפוליטי בארץ".

כשהכנסת יצאה לפגרה ועתיד החקיקה המשפטית עוד לא ידוע, בשוק מנסים לצפות את החודשים הקרובים. "יהיו חודשיים־שלושה עם שקט בגזרה הפוליטית", מעריך הגורם המוסדי. "אנחנו גם בקיץ, ומאמצע ספטמבר תהיה לנו עונת חגים משלנו. אז הווליום בהיקף הפעילות צפוי לרדת".

גם כרמלי צופה שקט בחודשים הקרובים, אבל הוא מכנה אותו "שקט דרוך". "ראש הממשלה אמר שיש מסגרת זמנים מוגדרת לנושא. לדבריו, או שיגיעו להסכמות עד נובמבר או שנעביר את החקיקה. להערכתי הוא ירד מהעץ, אבל הזירה הפוליטית תחזור בעוד שלושה חודשים".

לדבריו,"אם נמשיך לראות את קצב האינפלציה המקומי נרגע, להערכתי בנק ישראל, לא יעלה את הריבית בהחלטתו הקרובה (10 בספטמבר). גם הפגישה הבאה באוקטובר עשויה להיות ללא שינוי".

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל