גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שתי מניות היכו את המדדים בת"א, והקשר לחברה ששברה כל שיא אפשרי

נובה וקמטק שעוסקות בתהליך בקרת הייצור של שבבים נהנות מהטרנד של שבבי ה־AI ● התוצאה: מתחילת השנה הן מובילות את העליות במדדי הבורסה בת"א ● מנכ"ל נובה: "מדובר בשילוב של אמון המשקיעים בחברה ובפוטנציאל שלה לצמוח"

נובה על מסכי הנאסד''ק / צילום: Nasdaq, Inc.
נובה על מסכי הנאסד''ק / צילום: Nasdaq, Inc.

לאורך השבועות האחרונים המתינו בוול סטריט בדריכות לדוחות של ענקית השבבים אנבידיה . החברה, שנהנתה בחודשים האחרונים מזינוק במנייתה על רקע ההייפ סביב הבינה המלאכותית (AI), הצליחה להפתיע את השוק לטובה כשדיווחה על צמיחה גבוהה מהצפוי וסיפקה תחזית חיובית קדימה.

הספירה לאחור החלה: כך תאבד אנבידיה את מעמדה כמונופול
ניתוח גלובס | לקראת הנפקת השנה: חברת השבבים הבריטית ARM מגיעה לוול סטריט

אנבידיה נהנית מהביקושים הגבוהים לרכיבי ה־AI שהיא מייצרת, ולדוחות הטובים שלה אמורה להיות השפעה על כלל החברות שנוגעות לתחום. ביניהן גם שתי חברות ישראליות, נובה וקמטק, הנסחרות במקביל בת"א ובנאסד"ק, אשר מייצרות מערכות בדיקה לתהליכי הייצור של שבבים.

מניותיהן של השתיים נהנות מהמומנטום החיובי בתעשייה. מתחילת השנה הנוכחית,  נובה  היא המניה עם התשואה הגבוהה ביותר במדד ת"א־35, כ־65%, בעוד שקמטק , עם עלייה של 157%, מובילה את מניות מדד ת"א־125. קמטק נסחרת כיום בשיא כל הזמנים שלה, ובשווי של 2.4 מיליארד דולר. נובה מתקרבת לרמות השיא ונסחרת בשווי 3.6 מיליארד דולר.

 

הזינוקים במניות נובה וקמטק מגיעים דווקא בתקופה שבה הן מציגות ירידה בהכנסות. שחר כרמי, אנליסט טכנולוגיה בכיר בפסגות, מסביר כי כל תחום הציוד הקפיטלי בתעשיית השבבים חווה חולשה, אחרי שלוש שנים של צמיחה חזקה. "מה שיפה בשוק ההון זה שהוא מגיב מראש, ולכן נובה וקמטק, כמו כל תחום ציוד השבבים, הגיעו לשפל בסוף 2022 שגילם ציפיות חלשות ל־2023".

אלא שאז השתנתה התמונה: "בפועל, קרו שני דברים שהקטינו את החשש. אמנם רואים ירידה בהשקעות בתחום, אבל לא כה חדה; ראשית סין, בגלל החרם האמריקאי, משקיעה באופן חסר תקדים בשבבים וממתנת את הירידה בכל הענף. שנית, סיפור ה־AI - שהוא נכון לעכשיו הזמנות עתידיות. דוחות שתי החברות מציגים קיטון, אבל בשוק מבינים שיש הזמנות גדולות שייכנסו בשנה הבאה, וב־2024 תהיה צמיחה גבוהה יותר ממה שהיה אפשר לצפות".

מנכ"ל נובה: "היחלשות השקל פועלת לטובתנו"

גבי ויסמן נכנס לתפקיד נשיא ומנכ"ל נובה בסוף מרץ והחליף את איתן אופנהיים, שמונה ליו"ר החברה. לשאלה מה מסביר להערכתו את המומנטום במניה, הוא משיב: "אנחנו מאמינים שמדובר בשילוב של אמון המשקיעים בחברה, ובפוטנציאל שלה להמשיך ולצמוח למקטעי שוק חדשים, ושל ציפיות המשקיעים שהשוק ישוב לצמוח בקרוב. בהסתכלות על האקוסיסטם בו פועלת נובה, יש גם סימנים ראשונים של התייצבות וחזרה לצמיחה בקרב היצרנים והספקים".

גבי ויסמן, מנכ''ל ונשיא נובה / צילום: נובה

מהן המגמות הבולטות שמשפיעות על פעילות נובה היום?
ויסמן: "מגמה מרכזית היא המעבר לארכיטקטורה תלת־ממדית בכל סוגי השבבים, מה שמכניס מורכבויות חדשות בתהליכי הייצור ומחייב פתרונות חדשניים כדי לתת מענה לבקרת ייצור. במקביל, יש גם עלייה משמעותית במספר סוגי החומרים, התרכובות והסגסוגות שמשמשים לייצור שבבים, וכתוצאה מזה אתגרים חדשים שמחייבים מעורבות גבוהה של בקרת תהליך. מגמה בולטת נוספת היא הזינוק במורכבות הייצור בתחום האריזות והאריזות המתקדמות, שמייצר צרכים חדשים לגמרי בבקרת תהליכי הייצור.

"עניין נוסף הוא Generative AI (בינה מלאכותית יוצרת), מנוע פוטנציאלי נוסף שאנחנו רואים את השפעתו במגוון תחומים, במיוחד בתחום המעבדים הגרפיים וזיכרון רוחב־פס גבוה".

עד כמה משפיע על נובה המאבק בין ארה"ב וסין בתחום השבבים, ומה אתם צופים להמשך?
"לנובה פעילות משמעותית בסין, בדומה לכל החברות באקוסיסטם בו אנחנו פועלים. השפעת המתח בין המעצמות מורגשת, אולם לנובה יש יתרון יחסי בגלל פריסה רחבה יותר של מרכזי הייצור. בנוסף, יש השקעות משמעותיות בבניית יכולת ייצור עתידית של שבבים מתקדמים בארה"ב ובאירופה, של יצרניות מובילות כמו TSMC, אינטל וסמסונג. השקעות אלה מייצרות פוטנציאל הכנסות נוסף לנובה. המאבק גם מזרז השקעות של הסינים בבניית אקוסיסטם מקומי לתמיכה בתעשיית הייצור, וזה עשוי להיות אתגר בהמשך".

עד כמה משפיעה עליכם סביבת המאקרו, עליית הריביות, האינפלציה, והיחלשות השקל מול הדולר?
"כיצואן מוביל, היחלשות השקל פועלת לטובת החברה, ועליית הריבית משחקת גם היא לטובתנו כיוון שנובה נהנית מיתרות מזומנים גדולות של יותר מחצי מיליארד דולר. האינפלציה השפיעה כמובן על עלויות חומרי הגלם שאנחנו רוכשים, ויש השפעה מסוימת על הרווחיות, אך אנחנו מצליחים לאזן אותה עם המודל העסקי שלנו".

מספר העובדים בנובה זינק ב־44% בתוך שנה

לפני שנתיים, נובה הציבה יעד הכנסות של חצי מיליארד דולר עד 2024, אותו עקפה כבר ב־2022, עם הכנסות של 571 מיליון דולר (תחזית האנליסטים ל־2023 היא ל־505 מיליון דולר). היעד הבא הוא מיליארד דולר הכנסות, שיגיע לפי החברה עד 2027. ב־2021 נובה רכשה חברה גרמנית שהכניסה אותה לתחום המדידות הכימיות. לדברי ויסמן, נובה מחפשת כל הזמן הזדמנויות לרכישה, והתוכנית האסטרטגית מציינת בפירוש רכישות כחלק מהדרכים לגידול עתידי.

בינתיים, גדלה נובה בקצב מהיר: בין 2021 ל־2022 מספר העובדים גדל ב־44% ל־1,177. לדברי ויסמן, הדבר "נבע מהגידול המשמעותי בהיקף העסקים. בשנה האחרונה לא חל שינוי במספר העובדים. בימים אלה, אנחנו ממשיכים לגייס על פי צורך".

"האופוריה בתחום השבבים בעיצומה"

כרמי מפסגות מציין ששתי החברות הן חלק מענף הציוד לשבבים, שכולל גם חברות שמייצרות את המכונות שאיתן מייצרים שבבים, כמו ASML, אפלייד מטיריאלס, טוקיו אלקטרון ועוד. לדבריו, "בצד בקרת התהליך, KLA (חברה אמריקאית שרכשה לפני מספר שנים את אורבוטק הישראלית, ש.ח.ו) היא המובילה הבלתי מעורערת, ואחריה חברות נישה כמו אונטו, נובה, קמטק ועוד. המניות של כולן נהנו מעליות גדולות. האופוריה בתחום השבבים בכלל ובתחום ציוד השבבים בפרט בעיצומה".

ענף השבבים נחשב למחזורי.
"לאורך השנים יש תקופות של השקעות יתר והשקעות חסר. בדרך כלל חברות ציוד קפיטלי צומחות שנתיים־שלוש ואז יש שנה של ירידה. אבל מדד השבבים העולמי SOX לא כל כך מחזורי; הוא מציג ביצועים מעולים כבר 20 שנה. לאורך־טווח הענף היה מאוד אטרקטיבי, והאלמנטים שדחפו אותו למעלה ממשיכים להיות קיימים. עם זאת, יש תקופות שסביבת המחירים גבוהה, ואז הסיכון עולה".

מניות קמטק ונובה עוד לא שם?
"זאת שאלה קשה. קמטק נסחרת היום במכפיל רווח נקי של 29 על ביצועי החברה ב־2023, רמות שאני לא זוכר אותה נסחרת בהן, אז יש חשש אמיתי שהמחירים גבוהים. מצד שני, הנהלת קמטק דיברה על עלייה בהכנסות לכיוון 500 מיליון דולר בתוך כשלוש שנים, כלומר צמיחה ממוצעת של כ־17% בשנה, ואז מכפיל 19 לסוף 2026 כבר לא נראה נורא יקר.

"אני גם לא זוכר שקמטק נתנה יעד לשלוש שנים קדימה, אז כנראה שמשהו גדול קורה בענף. גם בנובה קורה בערך אותו הדבר, אך להבדיל מקמטק, יש לה גם רכיב יציב של הכנסות משירותים, שממתן את התנודתיות".

בסך הכול, מסכם כרמי, "נראה שהשנה כל הכוכבים הסתדרו לקמטק, וחלק גדול מהם הסתדרו לנובה".

עוד כתבות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי