גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כל מה שכדאי לדעת על ההחלטה שהקפיצה את שוק הקריפטו

בית המשפט לערעורים בארה"ב קיבל אמש החלטה שפותחת את הדלת לשוק הקריפטו עבור ענקיות פיננסים כמו בלאקרוק ופידלטי ● בהחלטה נקבע כי חברת גרייסקייל רשאית להשיק תעודת סל עוקבת ביטקוין ולא תהיה חייבת להסתפק בתעודה שעוקבת אחר חוזים עתידיים ● המטבעות והמניות בענף זינקו בחדות, אך הסאגה עוד רחוקה מסיום

צילומים: shutterstock, עיצוב: טלי בוגדנובסקי
צילומים: shutterstock, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

שוק הקריפטו סוער בעקבות החלטת בית המשפט לערעורים בארה"ב לטובת חברת גרייסקייל (Grayscale) נגד הרשות לניירות ערך בארה"ב, ה-SEC. בית המשפט קבע כי החלטת הרשות לדחות את בקשת החברה להנפיק תעודת סל מבוססת קריפטו הייתה שגוייה ו'שרירותית'. כעת מצפים בשוק הקריפטו שהרשות תיסוג מהחלטתה ותאשר לחברה להנפיק את תעודת הסל, ובכך ליצור כלי פיננסי מרכזי בשוק המבוסס על הביטקוין.

ניתוח | בשוק המט"ח מתרגלים למציאות חדשה ואלו המרוויחות הגדולות
WSJ | מניות של חברות סיניות צונחות, והמשקיעים מזהים הזדמנות חדשה באופק  

מטבע הביטקוין נסק בחדות בעקבות החלטת השופט והתחזק בכ-7% ונסחר סביב 27.5 אלף דולר. גם האת'ריום התחזק בכ-4.5% ונסחר ב-1,720 דולר. בכך רשם שוק הקריפטו את אחד הימים הטובים ביותר שלו השנה. מדוע מדובר בפסיקה כה חשובה עבור השוק, האם נראה בקרוב חברות ענק נוספות בשוק ומה המשמעות כלפי הצרכנים בקצה שמבקשים להשקיע בקריפטו? גלובס עושה סדר.

מה קרה כעת?

לפני כשנתיים הגישה חברת חברת גרייסקייל ביקשה מהרשות לניירות ערך להתיר לה להפוך מוצר קיים שלה, קרן נאמנות מבוססת ביטקוין ולהפוך אותה לתעודת סל. במילים פשוטות, להפוך את נייר הערך שלה (GBTC) מנגזרת של ביטקוין לתעודה שממש מחזיקה בביטקוין כנכס. לפי yahoo!finance, גרייסקייל מחזיקה באחת מקרנות הקריפטו הגדולות בעולם כיום, עם נכסים מנוהלים בשווי של יותר מ-17 מיליארד דולר.

הבקשה נדחתה ע"י ה-SEC בטענה שאין רגולציה מספקת לשוק שתמנע זיוף ומניפולציות בשוק. בחברה ערערו והעניין הדרדר להליך משפטי. בית המשפט לערעורים קבע שתשובת הרשות אינה מבוססת בכלל, למעשה בית המשפט טען שהרשות התירה בעבר מוצרים מבוססי קריפטו, כך שאם הרשות מתירה מוצר אחד היא חייבת להתיר למוצרים אחרים שתואמים את גישת הרשות לפעול גם כן.

לדברי עו"ד רואי קידר, שותף מוביל בתחום טכנולוגיות מתקדמות במשרד ארנון, תדמור־לוי, "בהחלטה תקדימית קבע בית המשפט כי עמדת הרשות לניירות ערך מפלה את גרייסקייל אל מול שתי בקשות למוצרים דומים של חוזים עתידיים של הביטקוין שאושרו על ידי הרשות, וכן לא הוסברה באופן סביר כפי שהיה נדרש מהרשות לעשות כן".

למה הרשות התנגדה כל-כך לעניין?

הרשות לניירות ערך נמצאת תחת מתקפה מצד גורמים מדיניים מאז נפילתה של בורסת הקריפטו FTX בחודש נובמבר בשנה שעברה. באותה תקופה, שוק הקריפטו כולו נכנס לסחרור והרשות עמדה במרכז הביקורת על הבעייתיות של בורסת המטבעות המבוזרים.

יתרה מכך, נראה שמעורבת גם פוליטיקה לא מעטה. הצד השמרני של המפה הפוליטית בארה"ב תוקף את הרשות ואת העומד בראשה, גארי גנסלר, על עמדותיו בנושאי קריפטו. גנסלר, התמנה ע"י ממשלתו של הנשיא ג'ו ביידן לראש הרשות, ומדיניותו מקשה על מתן היתרים למוצרים חדשים בשוק.

עמדותיו על מטבעות חדשים ניציות מאוד, גנסלר אמר בחודש יוני: "אנחנו לא צריכים עוד מטבע דגיטלי, יש לנו מטבע דיגיטלי, קוראים לו הדולר האמריקאי". גורמים רפובליקנים תקפו רבות את הרשות ואת העומד בראשה על עמדותיו, ואף העלו הצעת חוק בבית הנבחרים של הקונגרס שתסיר אותו מתפקידו.

מדוע לגרייסקל מדובר היה בעניין כה עקרוני וחשוב?

פסק הדין של בית המשפט לערעורים מהווה ניצחון גדול עבור גרייסקייל ועבור התעשייה כולה. כדי להבין עד כמה, כדאי להסתכל על פערי התשואות בין המוצר הקיים שלה לזה שהיא מבקשת להשיק. מאז ההחלטה של הרשות לדחות את בקשתה של החברה להשיק תעודת סל ועד להחלטה של ביהמ"ש כעת נסחרה התעודה שלה בביצועי חסר אל מול הביטקוין עצמו. בשיא, בחודש דצמבר האחרון, הפער הזה הגיע ליותר מ-40%.

אתמול, לאחר ההחלטה, קפצה מניית GBTC ביותר מ-16% - הרבה יותר מהביטקוין עצמו שקפץ בקצת יותר מ-6%. עם זאת, היא עדיין מגלמת דיסקאונט של כמעט 20% ביחס למחירו של המטבע עצמו. סיבה אפשרית לכך היא שכעת עומדים לרשות 45 ימים להגיש ערעור והיא טרם הודיעה על צעדיה הבאים.

ברשות יצטרכו למצוא סיבות אחרות, טובות מספיק, לבית המשפט בכדי להמשיך את ההתנגדות להתרת תעודת הסל.

האם נפתחה הדלת עבור ענקיות פיננסיות נוספות?

להערכת עו"ד קידר, המשמעות של ההחלטה היא שנסללה הדרך למוצרי קריפטו באופן שיאפשר נגישות ליותר משקיעים לרכוש את המכשיר ולסחור בו בשווקים הפיננסיים. ישנן קרנות נוספות המחכות לאישור של ה-SEC, ביניהן גם ענקיות כמו בלאקרוק וקרן פידליטי, הממתינות לאישור הרשות להנפקת תעודות סל דומות.

עצם הדיווחים על כך שהן נערכות להשיק תעודות סל דומות עוררו התלהבות בשוק ועלייה בתשואות. "יש לצפות כי בעקבות ההחלטה לרשות יהיה קשה לסרב לבקשות דומות של חברות נוספות כמו בלאקרוק כך שנראה יותר גורמים מוסדיים חושפים את המשקיעים שלהם לתחום זה", אומר קידר.

האם הרשות צפויה לערער?

ברשות אומרים שהם עדיין בוחנים, אך אם לשפוט לפי המדיניות שלהם בשנה האחרונה יש לכך סיכויים לא קטנים..הרשות ניצית מאוד בכל הנוגע לשוק הקריפטו, ולאחרונה ביצעה לצד רשויות נוספות מהלכים אגרסיביים למעורבות בשוק בשוק. דוגמה לכך היא התביעה נגד בורסות קריפטו מובילות בינאנס וקוינבייס. בנוסף, גם הכרזה על מטבעות מבוזרים מרכזיים כדוגמת 'סולאנה' כעל ניירות ערך המחויבים ברגולציה כבדה יותר והנפקת דוחות עבור הרשות.

זהו אינו המקרה הראשון שבו הרשות פוסקת לטובת התעשייה ונגד הרשויות האמריקאיות. במקרה אחר, של חברת ריפל, החברה נתבעה ע"י הרשות בכך שהמטבע הדיגיטלי שלה ה-XRP הוא למעשה נייר ערך. ביולי האחרון הכריז בית המשפט שהמטבע אינו נייר ערך כאשר הוא נמכר לציבור.

אלדד רודריג, סמנכ"ל מוצר Bits of Gold, אומר בשיחה עם גלובס כי "ה-SEC יכול וצפוי להמשיך ולהילחם בעניין התרת הנפקת תעודת הסל. אבל, וזה אבל גדול, בית המשפט מחייב את הרשות להיות מנומקת הרבה יותר בחסמים שהיא מציבה, הרשות מבינה שהיא תצטרך לעשות 'שיעורי בית' כמו שצריך בעניין".

מה צופן העתיד?

בתעשיית הקריפטו שוררת אופטימיות גדולה בעקבות החלטת בית המשפט. מעבר לזינוק של הקרן של גרייסקייל ושל מטבעות הקריפטו, שורה ארוכה של גופים בתחום רשמו עליות חדות וביניהם מניית בורסת הקריפטו קוינבייס שזינקה ב-15%. אלדד רודריג אומר על כך כי "החלטת בית המשפט יוצרת סנטימנט חיובי בשוק שהרשות תהיה חייבת בסופו של דבר לאפשר הנפקת מוצרים פיננסים המתבססים על מטבעות קריפטו".

עם זאת, השוק עדיין סובל מצרות רבות וממוניטין בעייתי, ורחוק מאוד מהשיא שלו. אם כעת הביטקוין נסחר סביב 25-27 אלף דולר למטבע, בשיא הוא היה קרוב ל-70 אלף דולר. הדרמה במשפט נגד מייסד בורסת FTX, סאם בנקמן-פריד, עוד בעיצומה ותמשיך להכות גלים בזמן הקרוב. בנוסף, תביעות נוספות של הרשות לניירות ערך נגד בורסות קריפטו עודן מתנהלות ותוצאותיהן ישפיעו באופן נרחב על אופי השוק המבוזר בארה"ב.

עו"ד קידר מסכם בנימה חיובית. "יש בהחלטה הזו סימן חיובי להתמסדות הביטקוין ולהנגשתו ליותר משקיעים באמצעות כלי מסחר מוכרים ונגישים".

עוד כתבות

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר