גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה צריך לעשות כדי שרהט תהפוך לירכא של הדרום

החברה הבדואית עוברת תהליכי עומק ושינויים כלכליים, המשפיעים גם על ההכנסה הפנויה ועל תמהיל הביקושים ברהט ● כדי לעצור את דליפת כוח הקנייה החוצה, יש למנף את כלכלת העיר באמצעות הגדלת שטחי המסחר ופיתוח שוק מקומי שיציע חוויית קנייה, בילוי והסעדה

רהט / צילום: איל יצהר
רהט / צילום: איל יצהר

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ומהן המגמות שצפויות להיכחד? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

רהט מדורגת במקום השני במדרג גודל הערים במטרופולין באר שבע. העיר צפויה להמשיך ולגדול בקצב גבוה בשנים הקרובות, ובעוד כעשור אוכלוסייתה תחצה את רף ה־100 אלף התושבים. תוכנית המתאר הכוללנית לעיר, שאושרה להפקדה, שואפת להפוך אותה למרכזו של "מטרופולין משני" לבאר שבע ומוקד כלכלי אזורי. מה נדרש כדי שמטרה זו תתממש? 

המתחרה של קרפור בדרך: נחשף מיקום הסניף הראשון של SPAR | בלעדי
בקסטרו מעוניינים בזכיינות של המותג הבריטי JDsports במקום מוליוב 
סאלח דבאח במגעים לפתיחת סניפים באירופה ובמדינות המפרץ 

עד היום רהט נבנתה כך שתתי־אזורים בתחומה משויכים ל"חמולות" שונות, באופן שקיים נתק בין האזורים. העיר מאופיינת במעט מאוד שטחי נדל"ן מניב ביחס לאוכלוסייתה - 2 מ"ר נדל"ן מניב לתושב בלבד. היצע שטחי המסחר אינו מספק מענה לביקושים של התושבים, וכוח הקנייה דולף לבאר שבע, בעוד מעט מאוד כוח קנייה נכנס אליה. בשנה האחרונה קטן עוד יותר היקף הקניות וההסעדה של כוח קנייה מהחברה היהודית בשטחי מסחר ביישובי החברה הערבית, בעיקר בשל היעדר תחושת ביטחון.

החברה הבדואית עוברת תהליכי עומק ושינויים כלכליים, המשפיעים בין היתר על הרגלי הקנייה וההכנסה הפנויה של האוכלוסייה. שינויים אלה משפיעים גם על תמהיל הביקושים והמגמות הצרכניות ברהט. בתכנון וניהול כלכלי ועסקי מיטבי (והחזרת הביטחון אישי), העיר יכולה להפוך ל"מלכת המסחר של הדרום", בדומה למעמדה של ירכא בצפון המדינה.

תכנון לא ריאלי

רהט היא העיר היחידה בישראל שכל אוכלוסייתה משתייכת לחברה הבדואית. העיר מונה כיום כ־80 אלף תושבים, כאשר בעוד עשור אוכלוסייתה צפויה לגדול באופן ניכר. כבר כעת, רהט היא העיר השנייה בגודל אוכלוסייתה בנפת באר שבע, מעמד המקנה לה נוכחות משמעותית במרחב המטרופוליני.

החברה הבדואית עוברת תהליכים ושינויי עומק כלכליים, שמתבטאים בין היתר בגידול באחוז הזכאים לבגרות, בהשתלבות באקדמיה, בגידול באחוז המשתתפים בשוק התעסוקה ועוד. אחד התוצרים של התהליכים הללו הוא העלייה בכוח הקנייה של משקי הבית, ולכך יש השפעה על ההתפתחות הכלכלית של העיר ושל המרחב כולו.

 

באפריל 2022 אושרה להפקדה תוכנית מתאר מקומית כוללנית לעיר. בין היתר, היא כוללת 688 אלף מ"ר לצרכי מסחר ומשרדים בעיר וכן 1.3 מיליון מ"ר בייעוד לתעסוקה ותעשייה. מטרת התוכנית היא לממש את הפוטנציאל הטמון בעיר, תוך הפיכתה למוקד משיכה אזורי עבור תושבי הסביבה - בדואים ויהודים כאחד, לצד תיירים ומבקרים מרחבי הארץ. בפועל, המספרים שתוכננו הם "אינסופיים" ולא צפויים להתממש, בנוסף לפריסתם במיקומים שאינם מתאימים, ולכן נדרש רה־תכנון עירוני כלכלי.

אזור התעשייה "עידן הנגב", הממוקם ממזרח לעיר, משותף עם הרשויות בני שמעון ולהבים, ונהנה ממיקום חזק על כביש 6 ובסמוך לתחנת הרכבת. באזור התעשייה יש כ־40 מפעלים בהיקף של 200 אלף מ"ר, ובראשם סודהסטרים. תוכנית "פארק תעסוקה עידן הנגב דרומי", שאושרה בשנת 2019, מהווה המשך ישיר לאזור התעשייה הקיים וצפויה להוסיף מאות אלפי מ"ר של שטחי תעשייה, משרדים ומסחר. בנוסף מתוכנן לקום בו בית חולים.

מעגל העוני של העיר

ומה באשר לתפקודה הכלכלי של רהט? העיר בונה מעט נדל"ן מניב ביחס לרשויות הסמוכות. בהתאם לדוחות הכספיים משנת 2021, ההשקעה בתושב עמדה על 957 שקל בשנה, סכום נמוך משמעותית מהממוצע במטרופולין באר שבע (4,092 שקל לתושב), ואף נמוך מרשויות בדואיות סמוכות כגון שגב־שלום (1,532 שקל לתושב).

כאמור, קיימים 2 מ"ר נדל"ן מניב לתושב בלבד, נתון נמוך מאוד ביחס לרשויות שכנות - לשם השוואה, במועצה האזורית בני שמעון, ש"עוטפת" את רהט, קיימים 36 מ"ר נדל"ן מניב לתושב. הנתון נמוך גם ביחס לממוצע הערים בישראל, העומד על 17 מ"ר. כך נוצר "מעגל העוני" של רהט. העיר משקיעה בחינוך בתושב 56 שקל בלבד, לעומת ממוצע ארצי של כ־700 שקל, ומדורגת במקום ה־76 במדרג הערים בישראל, ולכן גם מוגדרת כ"עיר ענייה".

על־פי נתוני הלמ"ס, בעשור האחרון נבנו ברהט שטחי מסחר בהיקף של 12 אלף מ"ר בלבד. היקף שטחי המסחר הנמוך גורם לדליפה משמעותית של כוח קנייה אל מחוץ לרהט, בעיקר לבאר שבע.

על־פי בחינה שבצענו בצ'מנסקי בן שחר ושות', כוח הקנייה החודשי ברהט כיום נאמד בכ־65 מיליון שקל. כוח קנייה זה מסוגל לתמוך בסדר גודל של עד 55 אלף מ"ר מסחר, זאת כאשר בפועל קיימת רק כמחצית מכך. בעשור הקרוב הגידול באוכלוסייה יגדיל את כוח הקנייה עד לכ־90 מיליון שקל, ובהתאם יגדל הביקוש הפנימי לכ־20 אלף מ"ר מסחר נוספים, מה שיאפשר לפתח עוד שטחים.

השינויים החברתיים והכלכליים בחברה הבדואית משפיעים על הרגלי הצריכה ומחוללים ביקושים חדשים - מעבר למסחר "מודרני" במרכזי מסחר ובפאוור סנטרים, לעומת המסחר המסורתי הקיים ברחובות העיר. מרכז מסחרי חדש של רני צים (SEVEN) - שהיה הראשון לזהות את הפוטנציאל בחברה הערבית והבדואית - נבנה בכניסה המזרחית לעיר ויתפרס על פני כ־7,000 מ"ר.

מרכז מסחרי רהט רני צים / צילום: מאיר אדרי

באשר לרהט עצמה, השוק המקומי מיושן ואינו מתחרה בשוק הבדואי הממוקם בבאר שבע. שוק מקומי חדשני, עם חוויית קנייה ומקום והכולל בהכרח גם שטחי הסעדה ובילוי, יכול למנף את כלכלת העיר ולהיות עוגן תיירותי שימשוך מבקרים המתעניינים בתרבות הבדואית הייחודית.

בערים היהודיות הסובבות את רהט קיים היצע מצומצם של מרכזי מסחר הפתוחים בימי שבתון. לרהט יש פוטנציאל להפוך ל"ירכא של הדרום" - שטחי המסחר, החנויות ומרכזי מסחר בירכא מהווים מוקד אזורי ואף ארצי ובעיקר מושכים את האוכלוסייה היהודית בימי שבתון, כאשר ההיצע בערים היהודיות סגור ו/או נעדר היצע של חנויות מחיר. ההיצע שם כולל את מרכזה, מיי בייבי, ביג אאוטלט ועוד.

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

למשוך את התיירים

גודל כוח הקנייה החודשי ברהט צפוי להמשיך ולגדול כתוצאה מקצב גידול האוכלוסייה הגבוה וכן מהגידול בהכנסה הפנויה עם העלייה ברמת החיים בחברה הבדואית. בעיר קיים היצע תכנוני אינסופי של שטחי נדל"ן מניב, שחלק ממנו ימומש בעשור הקרוב עם הגידול בביקושים המקומיים.

בעיר קיים פוטנציאל גבוה לפיתוח מרכזי מסחר, שיתפסו את הביקושים המקומיים של תושבי העיר ויקטינו את הדליפה של כוח הקנייה ממנה. בנוסף, מיצוב העיר כמוקד מסחרי אזורי הפתוח בימי שבתון, ומכיל שווקים וגם חנויות מחיר, ימשוך כוח קנייה מבחוץ.

בעיר מוצע לתכנן ולפתח שוק בדואי אמיתי, שוק תיירותי, מרכז מסחרי נוסף בחלקה המערבי ושדרות מסחר בצירי התנועה המרכזיים שיהיו מסודרים, מנוהלים ומחוללי תנועה. תוכנית אסטרטגית כלכלית ותוכנית פעולה יחוללו בה צמיחה כלכלית, ויקרבו אותה לרמה הכלכלית של הערים היהודיות בישראל. כל זאת עם החזרת הביטחון האישי לאורחים ברהט.

בכתיבת הטור השתתף יהודה ויקסלבאום, אנליסט בצ'מנסקי בן שחר

עוד כתבות

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

איורים: גיל ג'יבלי

מועדון ה-10 מיליון דולר הישראלי

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעיתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן? מדוע אחר העדיף לקבל הכל במניות? ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

המניה שהטריפה את וול סטריט פרסמה תחזית חיובית, אך ירדה במסחר המאוחר

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה