גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טרמינל 3 בדרך למתיחת פנים. אילו מסעדות תוכלו למצוא שם בשנה הבאה?

בשנת 2024 יחל פרויקט הרחבת טרמינל 3 של נתב"ג, שבמסגרתו יגדלו גם שטחי המסחר, במטרה להתאים את הפעילות לקיבולת הנוסעים ולמגמות הקמעונאיות ● בין היתר ייפתחו מתחם למזון מהיר ארוז, פיצרייה ומעדנייה, לצד מסעדות ובתי קפה עם מוצרים שמחירם יהיה בפיקוח

מתחם הדיוטי פרי בטרמינל 3 בנתב''ג / צילום: Shutterstock
מתחם הדיוטי פרי בטרמינל 3 בנתב''ג / צילום: Shutterstock

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ומהן המגמות שצפויות להיכחד? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

בעשור האחרון נמשך הגידול המשמעותי בהיקף תנועת הנוסעים בנתב"ג. השנה צפוי מספר הנוסעים להסתכם ב־25 מיליון - יותר מאשר בשנת 2019 טרם מגפת הקורונה ושיא של כל הזמנים.

בשנת 2022 הוציאו הנוסעים בנתב"ג 2.4 מיליארד שקל בשטחי החנויות ובשטחי ההסעדה ובתי הקפה בטרמינלים 3 ו־1. העלייה בתנועת הנוסעים מאופיינת אף בשינוי בתמהיל האוכלוסייה שטסה - לדוגמה, יותר ילדים ויותר נוסעים הטסים יותר מפעם אחת בשנה. שינויים אלה משפיעים גם על הביקושים המסחריים בשדה התעופה.

קשת טעמים רוכשת את דודו אוטמזגין לפי שווי של 50 מיליון שקל
אסף זגריזק, פרשנות | איפה הנוסעים ומתי תתחיל האכיפה: סיכום החודש הראשון של הרכבת הקלה

בשנת 2024 יחל פרויקט הרחבת טרמינל 3, שבמסגרתו יורחבו שטחי המסחר, וכן יוגדלו התשתיות התפעוליות, במטרה להתאים את היקף פעילות הטרמינל לקיבולת הנוסעים העתידית - נושא שכיום נשמעות עליו תלונות לא פעם.

במקביל להרחבה הפיזית של שטחי המסחר, רשות שדות התעופה תשדרג ותגדיל את תמהיל החנויות, עסקי ההסעדה ובתי הקפה הקיימים, תוך הרחבת המגוון ותוך פיקוח על רמות המחירים בשוק ההסעדה ובתי הקפה.

חברת צ'מנסקי בן שחר ושות' מלווה את רשות שדות התעופה בכלל פיתוח שטחי הנדל"ן המניב והמסחר, ובמסגרת זו בחנה את המגמות, את הטרנדים ואת הביקושים לשטחי המסחר - ואת ההתאמות הנדרשות בהם. בהתאם להמלצות, הרשות מממשת את האסטרטגיה השיווקית החדשה במכרזים שפורסמו ושיפורסמו בשבועות הקרובים. בין היתר יושם דגש על הגדלת המגוון ומתן תשומת־לב לצורכי הנוסעים תוך התאמת ההיצע לביקושי הנוסעים.

שיא של 25 מיליון

נמל התעופה בן גוריון משמש כשער הכניסה והיציאה העיקרי לישראל. בעשור האחרון ניכרת מגמת גידול בתנועת הטסים, כאשר במהלך תקופה זו מספר הנוסעים יותר מהכפיל את עצמו. המגמה נפסקה עם פרוץ מגפת הקורונה, תוך ירידה דרסטית של מספר הנכנסים והיוצאים. על־פי הצפי של רשות שדות התעופה, תנועת הנוסעים צפויה להגיע ל־25 מיליון טסים עד סוף 2023, שיא של כל הזמנים.

בנתב"ג פועלים היום 49 עסקים, הכוללים מסחר קמעונאי, המרות מט"ח, הסעדה, טרקלינים ועוד. נתוני הפדיון לשנת 2022 של כלל העסקים הפועלים לשירות הנוסע (לא רק מסחר קמעונאי) עמדו על 5 מיליארד שקל, כאשר הפדיון לדקה ממוצעת עמד על 9,500 שקל.

בהתמקדות על עסקי ההסעדה, בתי הקפה וחנויות המסחר, הפדיון השנתי עמד על 350 מיליון שקל עבור המסעדות ובתי הקפה, ו־2 מיליארד שקל בחנויות. נתונים אלה משקפים פדיון יומי ממוצע של 6.6 מיליון שקל עבור עסקי ההסעדה והחנויות בלבד, ופדיון לדקה ממוצעת של 4,600 שקל. היקף שטח פעילות המסחר וההסעדה מורכב מ־3,000 מ"ר המשמשים עבור עסקי הסעדה ובתי הקפה; ו־8,000 מ"ר עבור חנויות המסחר.

מה רוצים הנוסעים

החל משנת 2024, רשות שדות התעופה תרחיב את מבנה הטרמינל במטרה להתאים את התשתיות לגידול המשמעותי הצפוי בתנועת הנוסעים. בין היתר תיבנה זרוע נוספת לצורך הגדלת מספר הטיסות, יוגדל אזור דלפקי הצ'ק אין ועוד - כל זאת תוך בניית תוספת משמעותית של שטחי מסחר, הסעדה ובתי קפה בהיקף של אלפי מ"ר, במטרה לשרת ברמה מיטבית את כמות הנוסעים שתתווסף בשנים הקרובות, וכן במטרה לשפר ולשדרג את ההיצע הקיים היום.

הרחבת הטרמינל ותוספת שטחי המסחר מהוות הזדמנות לשיפור ההיצע הקיים והתאמתו לביקושים בקרב הנוסעים. כמו כן, עוצבה אסטרטגיה שיווקית מעודכנת ברשות, בייעוץ וליווי שלנו ביחס לשטחי ההסעדה, בתי הקפה והמסחר בנתב"ג, במטרה להתייחס לשינויים שהתרחשו ויתרחשו בעתיד לאורך השנים - כל זאת בהתאם לצרכים הנוכחיים של הנוסעים, לשינויים המתרחשים בעולם המסחר והקמעונאות ובהעדפות הצרכנים של דורות ה־Y וה־Z (ובעתיד גם דור האלפא) וביחס לאפשרי מבחינה כלכלית ושיווקית.

לאורך השנים חלו שינויים בתמהיל הנוסעים - הורדת מחירי הטיסות, עלייה במספר הנסיעות לאדם בכל שנה, יותר נסיעות משפחתיות ועוד. בנוסף, השינויים בשוק המקומי, עם הגידול במסחר דרך האינטרנט שמשפיע על סביבת התחרות וההיצע בארץ, משפיעים וישפיעו בעתיד על הפדיון לנוסע בחנויות הדיוטי פרי השונות. מגמות אלה הצריכו חשיבה מחודשת ביחס לשטחי המסחר וההסעדה בטרמינל.

בנוסף בצענו השנה סקר מקיף עבור רשות שדות התעופה על הביקושים ועל הרגלי הצרכנות של הנוסעים בטרמינל. על בסיס סקר אינטרנטי ארצי ומייצג של אלה שטסו בפועל בשנה האחרונה, כולל החברה הערבית, ההוצאה הממוצעת לסועד עמדה על 57 שקל בשנת 2022 (מבין הנוסעים שסעדו במסעדות ובבתי הקפה).

כ־41% מהנוסעים סבורים כי על־מנת לשפר את היצע ההסעדה הקיים, יש להוריד את המחירים, ו־35% סבורים כי נדרש להגדיל את המגוון. כ־90% מעוניינים בתוספת בתי קפה ומסעדות במחירים נגישים.

לאחרונה פורסמו מכרזים להפעלת עסקי הסעדה ובתי קפה בנתב"ג, כאשר המכרזים החדשים הותאמו למגמות עדכניות בשוק הקמעונאות, הבינלאומי והמקומי, ובמטרה לשפר ולשדרג את החוויה לנוסע.

במסגרת זו יתווספו שטחי הסעדה ובתי קפה, כאשר לראשונה יפורסם גם מכרז להפעלת מתחם למזון מהיר ארוז וכן מכרזים לפתיחת פיצרייה ומעדנייה, בנוסף למסעדות אחרות שייפתחו בהמשך עם התקדמות הרחבת הטרמינל. בימים אלה כבר נבנה סניף של רשת ההמבורגרים מוזס.

ביחס לסוגיית המחיר, שצפה ועלתה בסקר בקרב הנוסעים, הרשות עדכנה את האסטרטגיה השיווקית, המהווה בשורה משמעותית לנוסעים הצפויים לסעוד במסעדות ובבתי הקפה. כל מכרזי ההסעדה כוללים מוצרים שמחירם יהיה בפיקוח ויימכרו במחיר זהה למחירם של אותם מוצרים הנמכרים בסניפי הרשתות בכל הארץ.

כמו כן, ישולבו מוצרים מובילים שיהיו בפיקוח ובמחיר מקסימלי נמוך יחסית שתקבע רש"ת, ללא שינוי לאורך כל תקופת ההתקשרות. לדוגמה, אספרסו או מים מינרליים יימכרו ב־8 שקלים, וקפה הפוך או קרואסון גדול יימכרו ב־12 שקל בלבד.

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

התמהיל החדש

שטחי ההסעדה, בתי הקפה והמסחר בנתב"ג כיום אינם משרתים באופן מיטבי ומותאם לגודל ולמאפייני הביקוש של הנוסעים. שינויים שחלו במאפייני הנוסעים, שינויים המתקשרים באופן ספציפי לחוויית הטרמינל יחד עם שינויים כללים בשוק המסחר, לצד הגידול המספרי בכמות הנוסעים בכל שנה, מצריכים שינויים והתאמות בקרב העסקים הפועלים בטרמינל.

לאחר חשיבה אסטרטגית, הרשות מרחיבה את הפעילות המסחרית בנתב"ג ומשדרגת את המגוון וההיצע. לאור טענות על מחירי המוצרים, במסגרת המכרזים החדשים הושם דגש על פיקוח מחירים וכן התאמה למחירים הקיימים ברשתות בסניפים בשאר הארץ.

יחד עם הגידול בשנים הקרובות בתנועת הנוסעים, שטחי המסחר בנתב"ג יגדלו בהדרגה. תמהיל מוצלח של מגוון חנויות ואפשרויות הסעדה ובתי הקפה יגדילו את הפדיון לנוסע ובמקביל את רמת שביעות־הרצון שלו.

בכתיבת הטור השתתף יהודה ויקסלבאום, אנליסט בצ'מנסקי בן שחר

*** גילוי מלא: צ'מנסקי בן שחר ושות' מייעצת לרשות שדות התעופה

עוד כתבות

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט