גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שער הדולר ממריא, ובענף הרכב נערכים להעלאת מחירים: "אין מנוס"

היבואנים חצויים בין שער דולר מזנק לעליית מס הקנייה בינואר ● מותגי הפרמיום הגרמנים נערכים לנגוס בשוק החשמלי ● המכוניות החשמליות מסין שבדרך ● ועוד חדשות מענף הרכב

השבוע בעולם הרכב / צילומים: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
השבוע בעולם הרכב / צילומים: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ענף הרכב נערך לקראת העלאת מחירים משמעותית בדגמי מפתח בתחילת 2024. ההשפעה צפויה להיות מורגשת במיוחד בדגמים שנרכשים על־ידי היבואנים בדולרים, רובם מתוצרת קוריאה וסין. גורמים בכירים בענף יבוא הרכב אמרו לגלובס כי שער הדולר "חצה לאחרונה את כל הקווים האדומים", וכי "אם הדולר יתייצב סביב שערו הנוכחי או אף ימשיך לעלות, לא יהיה מנוס מהעלאת מחיר למרות שהביקוש בשוק רחוק מלהיות אופטימלי כרגע". 

●  ניתוח | בשבוע הבא הפקקים יחריפו, ומשרד התחבורה רק מעמיק את המשבר 
מבול של השקות רכבים מתוכנן לסוף השנה, ואלה המרוויחים הגדולים 

הפלח שצפוי להיפגע במיוחד מההתייקרות, הוא פלח כלי הרכב החשמליים, שמס הקנייה המוטל עליהם אמור לזנק בתחילת 2024 מ־20% כיום ל־35%. רוב כלי הרכב החשמליים בפלח "העממי" מיוצרים בסין ונרכשים בדולרים, ובענף אומרים כי "הפיחות בשקל לעומת הדולר יהווה בשנה הבאה מכפיל כוח, שיעצים משמעותית את ההשפעה של עליית המס בדגמים חדשים שיגיעו ב־2024".

צעדי תגובה מיידיים

יצוין כי עד כה השפיעה עליית המחיר בעיקר על דגמים חדשים ומשודרגים, שהושקו בישראל לאחרונה ועיקר המסירות שלהם צפויות ב־2024. בענף מעריכים כי עד סוף השנה לא צפויות עליות מחיר בשל העובדה שרוב המלאים הקיימים בארץ כבר שוחררו מהמכס בשער מטבע נמוך מהנוכחי. בנוסף לא מעט יבואנים סובלים מעודפי מלאי בדגמים מסוימים. עם זאת בענף כבר בוחנים צעדי תגובה מיידיים לפיחות, שאינם נוגעים ישירות למחירונים. ביניהם צמצום ההנחות לחברות ליסינג, ביטול מבצעים מתוכננים וביטול "התחייבות לשמירת מחיר", שבדרך־כלל מוצעת ללקוחות שמזמינים כלי רכב בסוף השנה עבור אספקה בשנה הבאה ומשלמים מקדמה.

יצוין כי הטלטלה בשערי המטבע פוקדת את הענף בתקופה בעייתית במיוחד. היבואנים נערכים כיום ליבוא ולשחרור מהמכס של למעלה מ־60 אלף כלי רכב עד סוף הרבעון, רובם חשמליים, כדי להקדים את עליית מס הקנייה בינואר. בענף מציינים כי עליית שער הדולר מגדילה גם עלויות התובלה הימית שנקובות בדולרים, בעיקר בקווים מהמזרח.

העיתוי בעייתי למותגי חשמליים חדשים, שאמורים היו להתחיל את השיווק בישראל ברבעון הנוכחי. מותגים אלה "בנו" על מחירי החדרה נמוכים ראשוניים, בסיוע שערי המטבע. חלקם נטלו אשראי משמעותי, בריבית גבוהה, כדי לממן את היבוא של מלאים משמעותיים לפני סוף השנה. 

מאות רכבים חשמליים מבית דונפנג בדרך לישראל

משלוח ראשון של 400 כלי רכב חשמליים של המותג הסיני Forthing יצאו בשבוע שעבר מנמל שנחאי לישראל. המותג, ששייך לחברת־בת של קונצרן דונגפנג הסיני, פרסם כי "זהו משלוח היצוא הבודד הגדול ביותר של החברה אי־פעם לשוק מערבי".

הרכב הראשון של המותג, שמיובא על־ידי UMI, הוא קרוס־אובר בגודל בינוני עם אורך של 4.6 מטר, רוחב 1.86 מטר, גובה 1.68 מטר, ובסיס גלגלים באורך 2.71 מטר. הוא מצויד במערכת הנעה מתוצרת BYD עם מנוע בודד בהספק של כ־204 כ"ס ויגיע וסוללה גדולה בקיבולת של כ־86 קילוואט־שעה, שאמורה להשיג טווח של עד כ־510 ק"מ בתקן WLTP האירופי.

רמת האבזור צפויה להיות גבוהה אם כי לא תכלול חבילת מערכות סיוע אקטיביות לבטיחות (ADAS). הרכב מגיע בשלב הראשון עם תקינה אירופית לסדרות קטנות, שמאפשרת לייבא לישראל עד 400 יחידות בשנה. המחיר צפוי להתחרות במרכז השוק מול דגמים כמו ATTO3 של BYD עם מחיר משוער של 175-190 אלף שקל בכפוף לשער הדולר. המותג צפוי להשיק בישראל ובאירופה דגמים נוספים בחודשים הבאים כולל מיניוואן לשבעה נוסעים עם הנעת פלאג־אין בעלת טווח חשמלי ארוך.

מותגי הפרמיום הגרמנים נערכים לנגוס בשוק החשמלי

אחרי ההוזלות של טסלה והרחבת הפלישה של הסיניות לאירופה, המותגים הגרמנים נערכים "להשיב מלחמה". בתחילת 2024 ינחתו בארץ לפחות שלוש גרסאות משודרגות של כלי רכב חשמליים, שמציבים על הכוונת את טסלה והסיניות מפלח הפרמיום.

בתחילת 2024 ינחת בארץ הדור המחודש של הפרמיום קרוס־אובר הקומפקטי מרצדס EQA.

הרכב עבר מתיחת פנים ושדרוג מקיף לתא הנוסעים, כולל מערך פיקוד דיגיטלי חדש. החידוש המרכזי הוא שיפור בניצולת החשמלית שאפשר להגדיל את הטווח המרבי של גרסת 250+ של הרכב עד 560 ק"מ ב־WLTP עם סוללה באותה קיבולת. המחיר עדיין לא ידוע.

במקביל אמורה לנחות כאן גם אאודי Q4 E-TRON המחודשת שקיבלה מערכת הנעה חשמלית מדור חדש. גרסת ה־45 התחלתית מצוידת במנוע חשמלי אחורי עם הספק של 286 כ"ס לעומת 204 כ"ס בדגמי הבסיס היוצאים. התאוצה מאפס ל־100 קמ"ש השתפרה מ־8.5 שניות ל־6.7 שניות.

דגם ה־55 עם הנעה כפולה מייצר כעת 340 כ"ס ומאיץ מאפס ל־100 קמ"ש ב־6.2 שניות. שתי הגרסאות מצוידות בסוללה של 82 קילוואט־שעה עם טווח משודרג של עד 562 ק"מ בדגם הבסיס. שניהם תומכים בטעינה מהירה יותר מבעבר. 

טסלה ממתינה למשלוח מסיבי של מודל 3 המחודש

חברת טסלה צפויה לקבל בישראל בשבועות הקרובות משלוחים מסיבי של מאות כלי רכב ממודל 3. כך מדווחים מקורות בסין. כלי הרכב הם מהמודל המחודש שמתאפיין בטווח גדול יותר, תא נוסעים משודרג ושורה של שיפורים באלקטרוניקה ובטיחות. הכמות מייצגת ככל הנראה הזמנות רבות של לקוחות, שהמתינו להשקת המודל המחודש וככל הנראה גם כמה עסקאות משמעותיות מול ציי רכב בישראל. בנוסף כמו כל יבואני הרכב שואפת טסלה לבנות מלאי משמעותי שישוחרר ממכס לפני עליית מס הקנייה בינואר.

בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה תפסה טסלה את המקום השלישי בדירוג המסירות בפלח החשמלי עם 5463 כלי רכב, עלייה של כ־153% לעומת השנה שעברה. העלייה נובעת מהוזלת המחירים בתחילת השנה, השקת דגם בסיס חדש של טסלה Y ושיפור משמעותי באספקה. עם זאת במונחים של נתח שוק החברה תופסת כיום רק 13% מפלח הרכב החשמלי לעומת כ־15% בתקופה המקבילה אשתקד.

פלח הרכב החשמלי כולו רשם בשלושת הרבעונים הראשונים זינוק משמעותי של כ־180% והסתכם בכ־41,647 מסירות, שיעור חדירה של כ־17.3% מסך המכירות. זאת לעומת כ־10.3% בלבד בסוף 2022. בשלושת הרבעונים הראשונים נמסרו בישראל קרוב ל־94 אלף כלי רכב מופחתי זיהום - חשמליים, היברידיים ופלאג־אין, שנמצאים בקבוצות הזיהום הנמוכות על-פי שיטת "המיסוי הירוק". כלומר, אחת מכל שלוש מכוניות חדשות שנמכרו. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Evan Vucci

ינסה לבלום את רפיח? ביידן ונתניהו צפויים לקיים שיחת טלפון

בחמאס מאיימים: "כל פעולה צבאית ברפיח לא תהיה פיקניק לצה"ל" • חיזבאללה שיגר כטב"ם נפץ לעבר מטולה, לאחר שחיל האוויר ביצע תקיפה מסיבית של כוח רדואן • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • עדכונים שוטפים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות