גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענף התיירות הוא אחד מהנפגעים העיקריים במשק: "דורשים סיוע מיוחד"

בענף התיירות מותחים ביקורת על היעדר תוכנית חירום לטיפול במהלומה הקשה שספג במלחמה ● יוסי פתאל, מנכ"ל מארגני התיירות הנכנסת: "המרוץ לעשות אותו דבר, כאילו המשבר זה משהו חדש, הוא על סף המגוחך" ● בינתיים, המתווה שגיבש שר התיירות טרם אושר

קבוצת תיירים בירושלים / צילום: Shutterstock
קבוצת תיירים בירושלים / צילום: Shutterstock

התיירות היא אחד מהנפגעים העיקריים מבין ענפי המשק כתוצאה מהמלחמה בחמאס ומהמצב הביטחוני הקשה במדינה. הענף, שהיקף ההכנסות בו בשנת 2022 נאמד ב־13.5 מיליארד שקל, נפגע פגיעה אנושה בשל היעדר כניסת תיירים לישראל, ועבר מפעילות מלאה לעצירה מוחלטת לרמה של אפס תיירים. בענף תובעים מהמדינה סיוע, שיביא בחשבון את הפגיעה המיוחדת בו, ולא יסתפק במתווה שפרסם האוצר בימים האחרונים, שאינו מבחין בין הענפים השונים. 

התאוששות חלקית: האופנה ובתי הקפה מתחזקים, ענף התיירות צונח 
בענף התיירות מאשימים: מתווה האוצר לא רלוונטי למציאות, המדינה מפקירה אותנו 
נורווג'יאן קרוז ליין מבטלת את הקרוזים לישראל. והיא לא היחידה

דוגמה אחת לביקורת המושמעת בקרב חברות התיירות על מתווה האוצר נוגעת למנגנון שלפיו רק חברות עם מחזור של עד 400 מיליון שקל יקבלו פיצוי, שמתעלם לדברי גורמים מהתחום מכך שפעילותן נעצרת לגמרי, וששולי הרווח הנמוכים בו הופכים את רף ההכנסות האמור לבלתי רלוונטי עבורן.

כדי לענות על הבעיות הללו, שר התיירות חיים כץ פעל בימים האחרונים לגיבוש מתווה סיוע ייעודי לעסקים בתחום התיירות הנכנסת והיוצאת, כדי לאפשר שימור והתאוששות מהירה ביום שאחרי המלחמה. מי שכתב את התוכנית הוא ד"ר אביגדור קפלן, שהיה מנכ"ל משרד התיירות, והתנדב לסייע לבקשת השר. ההצעה של השר כץ וקפלן טעונה דיון בוועדת הכלכלה ואישור של ועדת הכספים, במסגרת התוכנית הכלכלית. 

 

מה כולל מתווה הסיוע

במסגרת המתווה ייכללו גם החברות שמחזורן עולה על 400 מיליון שקל. גם חברות התעופה יוחרגו בעניין מגבלת המחזור, ויינתן שיפוי בגין שימור עובדים ללא הגבלת תקרת השכר. נוסף על כך, תוקם קרן למתן הלוואות לחברות התעופה, ותינתן ערבות מדינה על חלק מסכום כל הלוואה. כל מלון ייחשב כיחידת רישום עצמאית לצורך חישוב הסיוע, ויינתן מענק שיפוץ למלונות בגובה 400 מיליון שקל. מלונות שאירחו את תושבי היישובים שהתפנו יקבלו מענק חד־פעמי לשיפוץ החדרים ושטחי המלונות, בשיעור של 18% מהכנסותיהם מהמדינה.

לצד זאת, מארגני התיירות יוכלו להגיש דוח משלים, שיכלול גם את התשומות החייבות במע"מ בשיעור 0% לצורך חישוב המענק. נוסף על כך, כדי לאפשר למארגני התיירות לשמר את כוח־האדם המקצועי - גובה הפיצוי לא יוכפל בשיעור ירידת המחזור, והפיצוי בסעיף השכר לא ייכלל בתקרת הפיצוי החודשי.

המתווה הכללי שפרסם האוצר עורר ביקורת קשה שבעקבותיה שופרו מעט התנאים, וכעת לפי המתווה הקיים, עסק ברמת הפגיעה הגבוהה ביותר - כלומר מושבת בפועל מאז פרוץ המלחמה - זכאי להחזר של 22% מההוצאות הקבועות. המענק השני יינתן לעסקים בגין השתתפות בשכר העובדים, כשהחישוב הוא שיעור הפגיעה בהכנסות כפול 75% מהוצאות השכר של העסק.

להבדיל מתקופת הקורונה, שבה המדינה דרשה מעסקים לנעול את הדלתות והנחתה את העובדים להישאר בבית, כעת באוצר יש אינטרס משקי שכל מי שיכול להמשיך לעבוד, יעשה זאת. באוצר לא מעוניינים לסבסד את דמי החל"ת כמו בתקופת הקורונה.

בענף התיירות הנכנסת עושים הכול כדי שיוכלו להמשיך להעסיק את כוח־האדם למרות שאין עבודה. לדברי גורמים בענף, עובדים בתיירות הנכנסת הם בעלי הכשרה של כמה חודשים, ומה שמייחד אותם אלה הקשרים שיש להם בעולם, ההיכרות עם המנטליות שיש בקהילות בעולם וצורת העבודה. אם בענף ישחררו את העובדים, הם ייאלצו להתמודד עם עוד כמה חודשים של הכשרות, נוסף על שיקום התעשייה.

לדברי יוסי פתאל, מנכ"ל לשכת מארגני התיירות הנכנסת בישראל, הבעיה מתחילה ונגמרת בזה שהממשלה בכל פעם ממציאה מחדש את אותו הפתרון. "העובדה שאין תוכניות מוכנות למשברים כאלה, זו מזימה להבטחת תעסוקה לבירוקרטים בשעת משבר", מאשים פתאל בשיחה עם גלובס. "משברים כאלה הם עניין שבשגרה אצלנו, וכשיש משבר, כולם נזעקים להמציא פתרונות. לבסוף, זה אותו הפתרון. המרוץ הזה לעשות אותו דבר, כאילו המשבר זה משהו חדש, הוא על סף המגוחך, הרשלנות ומחדל ביחד", אומר פתאל.

מדינת ישראל ניסתה להיערך לזה, אבל לא מיישמת את מה שהיא החליטה. בשנת 2015, לאחר מבצע "צוק איתן", הממשלה הבינה שנדרשת תוכנית חירום לסיוע לשוק לאחר אירועים גאו־פוליטיים. נקבע כי משרד האוצר יתקצב את משרד התיירות וגורמים נוספים כדי להתמודד עם הקשיים והאתגרים של התעשייה אחרי המלחמה.

פתאל תוקף: "אומנם יש את החלטת הממשלה הזו, אבל הם שמו אותה במגירה, לקחו את המפתח וזרקו אותו לים. בכל משבר, כולם זועקים שענף התיירות הוא הענף שנפגע הכי יותר. במקביל לזה זועקים שמדובר בענף קריטי לפריפריה, שהוא ענף היצוא הרביעי במדינה, והוא מהווה 15% ממקומות העבודה בפריפריה". לדבריו, תמיד הבעיה היא בעיית כוח־האדם המקצועי שצריך לצאת לחל'ת.

לפי אתר לשכת מארגני התיירות הנכנסת בישראל, הלשכה המאגדת בתוכה 250 חברות נסיעות העוסקים בתיירות נכנסת וכ־2,000 עובדים. מדובר בענף שבו כל עובד מכניס בממוצע למדינה 1.1 מיליון דולר בשנה. "מדובר בהוצאה נמוכה כדי לשמר עובדים שמכניסים המון כסף למדינה בטווח הארוך", אומר יוסי פתאל, מנכ"ל הלשכה.

"מקווים שהמתווה יעבור"

בתגובה למתווה שמנסה לקדם כעת שר התיירות, אומר פתאל כי "המתווה הוגן, הוא נכון, גם אם הוא לא באמת עונה על כל מה שאנחנו צריכים. אין מקום לביקורת על ההצעה הזו. אנחנו מקווים שהמתווה הזה יעבור ויאפשר לנו לשרוד", אומר פתאל.

מה דורשים כעת בענף התיירות הנכנסת מהמדינה? ראשית, לתקן את הלקונות שבמתווה הקיים. לדוגמה, במשרד האוצר מחשבים את ההוצאות לפי מה שמדווח למע"מ. בענף התיירות לא מדווחים על כל ההוצאות עבור רכישת בתי מלון, כי הן במסלול מע"מ בשיעור אפס, והמדינה לא מעוניינת שידווחו על כך. במילים אחרות, בשל עלויות המכר שאינן מדווחות, חברות התיירות הנכנסת יקבלו עשירית ממה שכל חברה תקבל. שנית, בענף מבקשים שהסיוע שהממשלה מציעה יימשך גם ארבעה חודשים לאחר המלחמה, כי אלה חודשים שבהם לא תהיה תיירות עדיין, והם ינסו לפעול כדי להשיב את התיירות לישראל.

לדברי פתאל, "אנחנו היינו צריכים להתחיל את העונה הכי טובה מאז שנת השיא של 2019, הביקושים היו אדירים, ולא היה לנו חדרים פנויים".

ההערכות בשוק הן שענף התיירות הנכנסת בישראל היה אמור להגיע ל־4 מיליון תיירים לפחות עד סוף השנה. לפי נתוני משרד התיירות, עד וכולל חודש ספטמבר השנה, הגיעו לישראל 2.8 מיליון תיירים. לדברי פתאל, כל תייר מוציא בישראל כ־1,700 דולר במהלך שהותו בישראל. מדובר בכ־1.2 מיליון תיירים, שהיו אמורים להכניס כ־8 מיליארד שקל. 

עוד כתבות

בנק ONE ZERO / צילום: טלי בוגדנובסקי

וואן זירו משיקים פיקדון בריבית של 5.5% לפותחי חשבון

מדובר בהטבה שעוקפת את הריבית שמציעה אפליקציית ביט של בנק הפועלים, כפי שדווח מוקדם יותר השבוע - של 4% למי שסוגר את כספו לשלושה חודשים ● פותחי חשבון בוואן זירו יוכלו לקבל את הריבית הגבוהה לסכום פיקדון של עד 100 אלף שקל

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

האקזיט ה-76 של קרן פימי: הרוויחה פי 9 על השקעה צנועה של 15 מיליון דולר באורביט

הלילה דיווחה אורביט כי תתמזג עם חברת קראטוס דיפנס האמריקאית תמורת 356 מיליון דולר ● פימי נכנסה להשקעה באורביט ב-2018 והשקיעה סכום של 15 מיליון דולר בלבד

זוהרן ממדאני / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

בטכניון מגיבים לאיום של ממדאני: "מצפים להמשיך לעבוד יחד"

זוהרן ממדאני, הזוכה הטרי בבחירות לראשות עיריית ניו יורק, קרא בעבר להחרים את הקמפוס האקדמי המשותף לאוניברסיטת קורנל ולטכניון הישראלי באי רוזוולט, וציין כי אם ייבחר לראשות העיר, יבצע הערכה מחדש לשותפות של קורנל עם האקדמיה הישראלית ● כיצד הגיבו היום בטכניון לבחירתו?

מנכ''ל פייבר מיכה קאופמן, מנכ''לי למונייד דניאל שרייבר ושי ויניגר, ומנכ''ל טאבולה אדם סינגולדה / צילום: יואב הורנונג, בן קלמר, יח''צ

פייבר, למונייד וטאבולה: איך היו הדוחות של הישראליות בוול סטריט?

פייבר, המפתחת זירת מסחר לחיבור בין פרילנסרים למעסיקים, צמחה ב-23% ברווח ● למונייד עקפה את התחזיות ברבעון השלישי ומעלה את תחזית ההכנסות וה-EBITDA ● טאבולה ממשיכה ברכישה עצמית אגרסיבית של מניות

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock, Komenton

חברת התעופה שתחדש בשנה הבאה את טיסותיה לישראל

החזרה של אייר אינדיה נחשבת משמעותית וחשובה, משום שהיא מחברת את ישראל לנמל תעופה עם קישוריות ליעדים רבים למזרח ● החל מ-1 בינואר 2026, אייר אינדיה תפעיל חמש טיסות שבועיות בקו ת"א-דלהי בימים ראשון עד חמישי, והטיסה תארך בממוצע כחמש וחצי שעות

הסכם חדש בין ישראל והודו, והדוקו הגרמני על מבצע הביפרים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: דוקו גרמני על מבצע הביפרים הישראלי חושף פרטים חדשים, הסכם חדש בין ישראל והודו, וכוננות שיא בבריטניה לקראת משחק כדורגל בהשתתפות מכבי תל אביב ● כותרות העיתונים בעולם 

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

ארמיס דחתה את הצעת הרכישה: מגייסת 435 מיליון דולר לפי שווי של 6.1 מיליארד

הגיוס יאפשר לחברה אורך נשימה להמשיך ולהתכונן להנפקה המתוכננת להערכתה בין סוף שנת 2026 לבין תחילת השנה שלאחריה ● ארמיס דחתה עסקאות השקעה אחרות שהונחו על שולחנה, כולל הצעה לרכישת השליטה בה בשווי מוערך של 5 מיליארד דולר

סם אלטמן, מנכ''ל OpenAI / צילום: ap, Aurelien Morissard

אזהרת בועה: מה הסיכוי שה־AI יצדיק את השוויים וההשקעות בו

האם שוק המניות האמריקאי יקר מדי, כמו שמזכירים בכירים בשוקי ההון והכספים בארה"ב, מתי נכון לדבר על בועה, ואיך ייגמר הראלי ארוך־השנים הזה?

בית ההסתדרות הציונית בתל אביב / צילום: Shutterstock, Vered Barequet

פרשת השחיתות בהסתדרות חושפת: אימפריה של מיליארדים בנדל"ן ובפיננסים

החקירה נגד בכירים בהסתדרות ממחישה את היקף ההשפעה הכלכלית שיש לגוף הוותיק ● לצד תקציבים של יותר ממיליארד שקל בשנה, להסתדרות יש נכסים בתחום הנדל"ן, החינוך, הפיננסים והתרבות - שחלקם עדיין לא חשופים לציבור

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת תל אביב ננעלה בעליות; טבע זינקה ב-17% והפכה לחברה השנייה בשוויה בבורסה

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.1% ●  טבע זינקה לאחר שהיכתה את התחזיות לרבעון השלישי, והעלתה תחזיות ל-2025 ●  נובה, קמטק וטאואר עם ירידות של 2%-3%, על רקע הירידות במניות הטכנולוגיה ברחבי העולם ● אורביט מזנקת בכ-13%, לאחר שדווח כי היא צפויה להתמזג עם חברה ביטחונית אמריקאית ● וול סטריט ננעלה בירידות חדות אמש, בין היתר, על רקע חששות מפני הערכות שווי קיצוניות ואזהרות של מנכ"לים בכירים בוול סטריט מפני תיקון קרוב בשווקים

מייקל ברי. הפך לנביא זעם

"ביג שורט" פתח פוזיציית שורט על שתי מניות ה-AI הלוהטות

כמה ימים לאחר שפרסם אזהרה מסתורית ברשת X - "לפעמים, אנחנו רואים בועות", הודיע מייקל בארי, באמצעות טופס 13F, כי רכש אופציות פוט על אנבידיה ופלנטיר ● מנכ"ל פלנטיר, אלכס קארפ, כינה את המהלך של בארי: "מטורף" ● וגם: למה שינה בארי את שם המשתמש שלו בטוויטר ל"קאסנדרה"?

בית החולים סורוקה / צילום: Shutterstock

התוצאה מפתיעה: איזה בית חולים מוביל בשביעות-הרצון של המטופלים?

למרות העומסים, התפוסה החריגה והמצב הביטחוני הקשה בדרום, בית החולים סורוקה מוביל את סקר חוויית המטופל של משרד הבריאות עם 85% שביעות-רצון - הציון הגבוה ביותר מבין בתי החולים הגדולים ● המנצח של הסקר כולו הוא בית החולים לניאדו, עם שיעור שביעות-רצון של 88% ● וגם: אילו בתי חולים נמצאים בתחתית הרשימה?

זוהרן ממדאני נושא את נאום הזכייה שלו / צילום: ap, Yuki Iwamura

בוול סטריט נערכים: איך יראו יחסי העבודה עם ממדאני?

דמויות מובילות בעולם הפיננסי הוציאו מיליונים כדי לקדם מועמדים אחרים במרוץ לראשות עיריית ניו יורק – אך התושבים בחרו דווקא במועמד הדמוקרטי זוהרן ממדאני ● כעת וול סטריט נערכת לעידן של אי-ודאות מול ראש העיר החדש

נתב''ג / צילום: Reuters, Nir Keidar

מחירי הטיסות הקצרות ירדו, והרחוקות התייקרו: כמה עולה כרטיס טיסה בנובמבר?

עם פתיחת עונת החורף בתעופה, ולאחר תקופה ארוכה של פעילות מצומצמת, כ-50 חברות תעופה כבר חזרו לפעול מישראל ● הדבר השפיע על מחירי הטיסות ליעדי ארופה, שירדו בעשרות אחוזים, אמנם ביעדים מרוחקים נרשמו עליות חדות

טורביורן טורנקוויסט / צילום: Reuters

עשה את עסקת חייו: המיליארדר שצפוי לרכוש את אימפריית הנפט הרוסית

בצל הסנקציות על רוסיה, הסוחר השוודי טורביורן טורנקוויסט הגיע לעסקה פורצת דרך לרכישת נכסי לוקאויל בחו"ל ● העסקה, שעשויה להגיע לעשרות מיליארדי דולרים, מרחיבה את שליטתו בשוק הנפט - ומחזירה למוקד את קשריו הישנים עם הקרמלין

אילוסטרציה: Shutterstock

הזדמנות אחרונה: איך לנצל את הטבות המס בקרן ההשתלמות

פחות מחודשיים לסוף השנה, גלובס יוצא בסדרת כתבות על ההטבות והתכנונים שיעזרו לכם לחסוך במס על ההשקעות שלכם. והפעם - חסכונות לטווח ארוך ● איפה עצמאים יקבלו יותר הטבות, מתי מומלץ לעקוף את תקרת ההפקדה, והאם כדאי לפתוח קופת גמל לבן משפחה? ● כתבה שלישית בסדרה

נשיא טורקיה ארדואן / צילום: ap, Richard Drew

מסלול עוקף ישראל: המהלך של ארדואן להקמת מסדרון יבשתי למפרץ

שר המסחר הטורקי הצהיר על פתיחת המסדרון היבשתי למפרץ דרך סוריה וירדן כבר בשנה הבאה ● במקביל, אנקרה פועלת לחדש את מסילת הרכבת החיג'אזית ולהוציא לפועל את "דרך הפיתוח", בניסיון להפוך למוקד הובלה אזורי מול יוזמות הסחר של הודו וישראל

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך, עמית גל, הממונה על שוק ההון ובצלאל סמוטריץ שר האוצר / צילומים: יוסי כהן, מארק ניימן(לע''מ), עמית שאבי(ידיעות אחרונות). עיבוד: טלי בוגדנובסקי

פשרה בנוגע לקופות הגמל להשקעה: המהפכה בתחום החיסכון מתקרבת לחקיקה

במשרד האוצר הציגו את העקרונות המנחים לתקציב 2026, וביניהם קידום רפורמה מקיפה בעולמות החיסכון ● קופות גמל, פוליסות חיסכון וקרנות נאמנות ינוהלו תחת פלטרפורמה אחת, תוך השוואת תנאי המיסוי השונים ● עד כה ברשות שוק ההון התנגדו נחרצות, וכעת מסתמנת פשרה שתאפשר לעבור לשלב החקיקה ● מי יוכל לשווק את המוצרים, והאם גם הבנקים בתמונה?

מנכ''ל מורגן סטנלי טד פיק ודיוויד סולומון, מנכ''ל גולדמן זאקס / צילום: AP - Seth Wenig

התיקון בדרך? האזהרה של המנכ"לים הבכירים בוול סטריט

המדדים המובילים בארה"ב נסחרים ברמות שיא לאחר עליות בשיעורים דו־ספרתיים השנה, אך בכירי וול סטריט מזהירים כי השוויים "מתוחים מדי" ● מנכ"לי גולדמן זאקס, ג'יי.פי מורגן וקפיטל גרופ סבורים שתיקון של עד 15% בשווקים הוא רק עניין של זמן - וזה לאו דווקא רע ● היום נרשמו ירידות חדות

סניף של רשת אושר עד / צילום: יח''צ

אושר עד החלה למכור אייפונים במחיר אטרקטיבי, אבל יש גם חסרונות

ההחלטה של רשת אושר עד למכור אייפונים במחירים זולים במיוחד עוררה סערה ברשתות החברתיות ● מה עומד מאחורי המהלך, עד מתי תימשך המכירה, והאם המתחרים מודאגים?