גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענף התיירות הוא אחד מהנפגעים העיקריים במשק: "דורשים סיוע מיוחד"

בענף התיירות מותחים ביקורת על היעדר תוכנית חירום לטיפול במהלומה הקשה שספג במלחמה ● יוסי פתאל, מנכ"ל מארגני התיירות הנכנסת: "המרוץ לעשות אותו דבר, כאילו המשבר זה משהו חדש, הוא על סף המגוחך" ● בינתיים, המתווה שגיבש שר התיירות טרם אושר

קבוצת תיירים בירושלים / צילום: Shutterstock
קבוצת תיירים בירושלים / צילום: Shutterstock

התיירות היא אחד מהנפגעים העיקריים מבין ענפי המשק כתוצאה מהמלחמה בחמאס ומהמצב הביטחוני הקשה במדינה. הענף, שהיקף ההכנסות בו בשנת 2022 נאמד ב־13.5 מיליארד שקל, נפגע פגיעה אנושה בשל היעדר כניסת תיירים לישראל, ועבר מפעילות מלאה לעצירה מוחלטת לרמה של אפס תיירים. בענף תובעים מהמדינה סיוע, שיביא בחשבון את הפגיעה המיוחדת בו, ולא יסתפק במתווה שפרסם האוצר בימים האחרונים, שאינו מבחין בין הענפים השונים. 

התאוששות חלקית: האופנה ובתי הקפה מתחזקים, ענף התיירות צונח 
בענף התיירות מאשימים: מתווה האוצר לא רלוונטי למציאות, המדינה מפקירה אותנו 
נורווג'יאן קרוז ליין מבטלת את הקרוזים לישראל. והיא לא היחידה

דוגמה אחת לביקורת המושמעת בקרב חברות התיירות על מתווה האוצר נוגעת למנגנון שלפיו רק חברות עם מחזור של עד 400 מיליון שקל יקבלו פיצוי, שמתעלם לדברי גורמים מהתחום מכך שפעילותן נעצרת לגמרי, וששולי הרווח הנמוכים בו הופכים את רף ההכנסות האמור לבלתי רלוונטי עבורן.

כדי לענות על הבעיות הללו, שר התיירות חיים כץ פעל בימים האחרונים לגיבוש מתווה סיוע ייעודי לעסקים בתחום התיירות הנכנסת והיוצאת, כדי לאפשר שימור והתאוששות מהירה ביום שאחרי המלחמה. מי שכתב את התוכנית הוא ד"ר אביגדור קפלן, שהיה מנכ"ל משרד התיירות, והתנדב לסייע לבקשת השר. ההצעה של השר כץ וקפלן טעונה דיון בוועדת הכלכלה ואישור של ועדת הכספים, במסגרת התוכנית הכלכלית. 

 

מה כולל מתווה הסיוע

במסגרת המתווה ייכללו גם החברות שמחזורן עולה על 400 מיליון שקל. גם חברות התעופה יוחרגו בעניין מגבלת המחזור, ויינתן שיפוי בגין שימור עובדים ללא הגבלת תקרת השכר. נוסף על כך, תוקם קרן למתן הלוואות לחברות התעופה, ותינתן ערבות מדינה על חלק מסכום כל הלוואה. כל מלון ייחשב כיחידת רישום עצמאית לצורך חישוב הסיוע, ויינתן מענק שיפוץ למלונות בגובה 400 מיליון שקל. מלונות שאירחו את תושבי היישובים שהתפנו יקבלו מענק חד־פעמי לשיפוץ החדרים ושטחי המלונות, בשיעור של 18% מהכנסותיהם מהמדינה.

לצד זאת, מארגני התיירות יוכלו להגיש דוח משלים, שיכלול גם את התשומות החייבות במע"מ בשיעור 0% לצורך חישוב המענק. נוסף על כך, כדי לאפשר למארגני התיירות לשמר את כוח־האדם המקצועי - גובה הפיצוי לא יוכפל בשיעור ירידת המחזור, והפיצוי בסעיף השכר לא ייכלל בתקרת הפיצוי החודשי.

המתווה הכללי שפרסם האוצר עורר ביקורת קשה שבעקבותיה שופרו מעט התנאים, וכעת לפי המתווה הקיים, עסק ברמת הפגיעה הגבוהה ביותר - כלומר מושבת בפועל מאז פרוץ המלחמה - זכאי להחזר של 22% מההוצאות הקבועות. המענק השני יינתן לעסקים בגין השתתפות בשכר העובדים, כשהחישוב הוא שיעור הפגיעה בהכנסות כפול 75% מהוצאות השכר של העסק.

להבדיל מתקופת הקורונה, שבה המדינה דרשה מעסקים לנעול את הדלתות והנחתה את העובדים להישאר בבית, כעת באוצר יש אינטרס משקי שכל מי שיכול להמשיך לעבוד, יעשה זאת. באוצר לא מעוניינים לסבסד את דמי החל"ת כמו בתקופת הקורונה.

בענף התיירות הנכנסת עושים הכול כדי שיוכלו להמשיך להעסיק את כוח־האדם למרות שאין עבודה. לדברי גורמים בענף, עובדים בתיירות הנכנסת הם בעלי הכשרה של כמה חודשים, ומה שמייחד אותם אלה הקשרים שיש להם בעולם, ההיכרות עם המנטליות שיש בקהילות בעולם וצורת העבודה. אם בענף ישחררו את העובדים, הם ייאלצו להתמודד עם עוד כמה חודשים של הכשרות, נוסף על שיקום התעשייה.

לדברי יוסי פתאל, מנכ"ל לשכת מארגני התיירות הנכנסת בישראל, הבעיה מתחילה ונגמרת בזה שהממשלה בכל פעם ממציאה מחדש את אותו הפתרון. "העובדה שאין תוכניות מוכנות למשברים כאלה, זו מזימה להבטחת תעסוקה לבירוקרטים בשעת משבר", מאשים פתאל בשיחה עם גלובס. "משברים כאלה הם עניין שבשגרה אצלנו, וכשיש משבר, כולם נזעקים להמציא פתרונות. לבסוף, זה אותו הפתרון. המרוץ הזה לעשות אותו דבר, כאילו המשבר זה משהו חדש, הוא על סף המגוחך, הרשלנות ומחדל ביחד", אומר פתאל.

מדינת ישראל ניסתה להיערך לזה, אבל לא מיישמת את מה שהיא החליטה. בשנת 2015, לאחר מבצע "צוק איתן", הממשלה הבינה שנדרשת תוכנית חירום לסיוע לשוק לאחר אירועים גאו־פוליטיים. נקבע כי משרד האוצר יתקצב את משרד התיירות וגורמים נוספים כדי להתמודד עם הקשיים והאתגרים של התעשייה אחרי המלחמה.

פתאל תוקף: "אומנם יש את החלטת הממשלה הזו, אבל הם שמו אותה במגירה, לקחו את המפתח וזרקו אותו לים. בכל משבר, כולם זועקים שענף התיירות הוא הענף שנפגע הכי יותר. במקביל לזה זועקים שמדובר בענף קריטי לפריפריה, שהוא ענף היצוא הרביעי במדינה, והוא מהווה 15% ממקומות העבודה בפריפריה". לדבריו, תמיד הבעיה היא בעיית כוח־האדם המקצועי שצריך לצאת לחל'ת.

לפי אתר לשכת מארגני התיירות הנכנסת בישראל, הלשכה המאגדת בתוכה 250 חברות נסיעות העוסקים בתיירות נכנסת וכ־2,000 עובדים. מדובר בענף שבו כל עובד מכניס בממוצע למדינה 1.1 מיליון דולר בשנה. "מדובר בהוצאה נמוכה כדי לשמר עובדים שמכניסים המון כסף למדינה בטווח הארוך", אומר יוסי פתאל, מנכ"ל הלשכה.

"מקווים שהמתווה יעבור"

בתגובה למתווה שמנסה לקדם כעת שר התיירות, אומר פתאל כי "המתווה הוגן, הוא נכון, גם אם הוא לא באמת עונה על כל מה שאנחנו צריכים. אין מקום לביקורת על ההצעה הזו. אנחנו מקווים שהמתווה הזה יעבור ויאפשר לנו לשרוד", אומר פתאל.

מה דורשים כעת בענף התיירות הנכנסת מהמדינה? ראשית, לתקן את הלקונות שבמתווה הקיים. לדוגמה, במשרד האוצר מחשבים את ההוצאות לפי מה שמדווח למע"מ. בענף התיירות לא מדווחים על כל ההוצאות עבור רכישת בתי מלון, כי הן במסלול מע"מ בשיעור אפס, והמדינה לא מעוניינת שידווחו על כך. במילים אחרות, בשל עלויות המכר שאינן מדווחות, חברות התיירות הנכנסת יקבלו עשירית ממה שכל חברה תקבל. שנית, בענף מבקשים שהסיוע שהממשלה מציעה יימשך גם ארבעה חודשים לאחר המלחמה, כי אלה חודשים שבהם לא תהיה תיירות עדיין, והם ינסו לפעול כדי להשיב את התיירות לישראל.

לדברי פתאל, "אנחנו היינו צריכים להתחיל את העונה הכי טובה מאז שנת השיא של 2019, הביקושים היו אדירים, ולא היה לנו חדרים פנויים".

ההערכות בשוק הן שענף התיירות הנכנסת בישראל היה אמור להגיע ל־4 מיליון תיירים לפחות עד סוף השנה. לפי נתוני משרד התיירות, עד וכולל חודש ספטמבר השנה, הגיעו לישראל 2.8 מיליון תיירים. לדברי פתאל, כל תייר מוציא בישראל כ־1,700 דולר במהלך שהותו בישראל. מדובר בכ־1.2 מיליון תיירים, שהיו אמורים להכניס כ־8 מיליארד שקל. 

עוד כתבות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

לא ספג ביקורת אחרי 7 באוקטובר, ונחבא אל הכלים במבצע באיראן: מי האיש שעומד בראש חיל האוויר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ