גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רצה למכור דירות בת"א ב־8 מיליון שקל: הגורמים שהובילו לנפילה של חנן מור

היזם האמביציוזי שפרח בפרויקטים בערי פריפריה כחריש ובאר יעקב, לקח הימור שהיה גדול על מידותיו בשדה דב, וכעת עלול לאבד את נכסי החברה הנושאת את שמו לידי נושיה ● גורם בשוק: "עוד יזמים ממונפים ימצאו עצמם בקשיים או יפשטו רגל. האם זה נורא? לא בהכרח"

''הקורונה החזירה את הצורך במרחב הביתי'' / צילום: איל יצהר
''הקורונה החזירה את הצורך במרחב הביתי'' / צילום: איל יצהר

מבט מהיר על מסכי המסחר בבורסה בתל אביב מלמד שלפחות מבחינת רוב המשקיעים, סיכוייה של חברת הנדל"ן חנן מור להשתקם במתכונתה הנוכחית, הם קלושים. שלוש מחמש סדרות האג"ח של חנן מור נסחרות בתשואות זבל של מאות אחוזים (בנותרות ישנן בטוחות), בעוד מניית החברה קרסה מתחילת השבוע, ושוויה הצטמק נכון לסוף המסחר ביום שני לפחות מ-40 מיליון שקל (אתמול נסקה המניה במפתיע ב-62% לשווי של 61.8 מיליון שקל).

הנושים של חנן מור שוקלים: דודו זבידה יחליף אותו בצמרת החברה
משווי שיא של מיליארד שקל לפחות מ-40 מיליון: מסלול הקריסה של חנן מור
"אובדן האמון" של בנק לאומי בחנן מור עלול להפוך לגל תביעות נושים והסדר חוב

בנק לאומי, שהגיש בימים האחרונים שתי בקשות למינוי כונסי נכסים בשניים מהפרויקטים של הקבוצה, ברמת גן ובחיפה, טען בהן כי "איבד כל אמון" בהבטחותיו של בעל השליטה ויו"ר החברה, חנן מור. הבקשות חשפו עיכובים מתמשכים בתשלומי ריבית, וחוסר יכולת להבטיח את תשלומיה בעתיד.

בתגובה זימנו נאמני סדרות האג"ח של חנן מור (חוב בהיקף של יותר מ־600 מיליון שקל) אסיפות של המחזיקים ליום חמישי הקרוב, לצורך דיווח ודיון בבקשות הבנק. עוד קודם לכן דיווחה חנן מור כי המהלך שבו החל לאומי עשוי להתגלגל לעילה לדרישת פירעון מיידי מצד המחזיקים.

כיצד הגיעה חברת הבנייה שרק לפני כשנה וחצי נסחרה בשווי שיא של יותר ממיליארד שקל, למצב שבו היא נראית כפסע מהסדר נושים? ננסה לשרטט:

1 היזם בפריפריה שפיתח עיניים גדולות

כמו בעולם הצבאי לאחרונה, כך גם בזה העסקי, קונספציות קורסות. שנת 2022 הייתה השנה שבה קרסה קונספציה ארוכת שנים של סביבת ריבית אפסית ועלייה תמידית במחירי הדירות בישראל, ובתל אביב בפרט. בערוגות הריבית האפסית גדלו במהלך השנים לא מעט יזמים כדוגמת חנן מור, טייס קרב לשעבר, שנשבה בקונספציה.

מי שהקפיד במשך שנים לבנות בפריפריה (חריש, אור עקיבא, באר יעקב) מיזמים צנועים יחסית ורווחיים, רצה להצליח בגדול ובחר לעשות זאת בשוק דירות היוקרה של תל אביב, בהיקף שנראה מלכתחילה גדול על מידותיו.

באוגוסט 2021, לקח מור את ההימור שהוביל לקריסתו בהמשך, ורכש, במחיר מופקע, מגרש להקמת כ־460 יחידות דיור במתחם שדה דב בצפון תל אביב. כשנפתחו מעטפות המכרז של רשות מקרקעי ישראל התברר שמור הציע לשלם 1.5 מיליארד שקל, פי 7 ממחיר המינימום במכרז וגבוה ב־40% מהמחיר הממוצע שהציעו יזמים רבים אחרים. כל זאת בתמורה להקמת 458 דירות.

תמחור הרכישה של חנן מור התבסס על מחיר מכירה של כ־80 אלף שקל שקל למ"ר בנוי - קרי 8 מיליון שקל שישלמו הקונים לדירה ממוצעת בשטח של 100 מ"ר.

2 הימור על גובה הריבית

"ראיתי הרבה אנשים נכשלים בגלל אלכוהול ומינוף", אמר בעבר משקיע העל וורן באפט. כדי לשלם על המגרש בשדה דב נטלה חנן מור, ברוח אותה התקופה, הלוואה של 1.3 מיליארד שקל שהיוותה כמעט 90% מהיקף הרכישה. ההלוואה, בריבית של פריים +1%, נלקחה מקונסורציום גופים פיננסיים בראשות בנק דיסקונט, שכלל גם את הפניקס ומיטב.

כשנלקח אותו מימון, ריבית הפריים עמדה של 1.6%, אך בשנה שעברה היא החלה לטפס בחדות, כשהעולם מנסה להיאבק באינפלציה. כיום עומדת ריבית הפריים על 6.25%, והלוואת הענק שנטל מור הפכה ליקרה מאוד - 7.25%. המשמעות היא תשלומי ריבית של קרוב ל־100 מיליון שקל בשנה על ההלוואה בשדה דב, כשמהצד השני, מונעת הריבית הגבוהה מהחברה למחזר את התחייבויותיה בשוק האג"ח.

"כולם רצו לקנות מגרשים, וכולם רצו לתת להם מימון", נזכר פעיל ותיק בשוק. "צריך לזכור שבאותה תקופה שבה נלקחה ההלוואה לשדה דב מחירי הדירות עלו במהירות, קל היה להניח במה שנחשב 'שמרנות' שהמחירים יעלו בין 5%-6% מדי שנה".

לדבריו, "חנן מור קנה מגרש בעסקה שהייתה גדולה עליו בהרבה. ריבית של 100 מיליון שקל בשנה רק על ההלוואה הזאת - זה לא רחוק מרווח נקי שנתי של יזמית נדל"ן בינונית בישראל, בימיה הטובים. אין מי שיכול לשלם ריביות כאלה כיום בחברות בסדר הגודל של חנן מור".

לדברי הפעיל בשוק, "צריך להגיד בכנות: הבנקים והגורמים המממנים די 'חגגו עליו'. אמרו לו שהוא מלך העולם, הקימו לו קונסורציום בלי בעיות, אף אחד לא עצר גם מהצד הנגדי. כל עוד כמובן שהוא שילם להם את הריבית".

3 לא ניצל את חלון הזמן למכירה

בעקבות עליית הריבית החדה בשנה וחצי האחרונה, פעלה חנן מור למכור חלק מנכסיה אך המשיכה להיאחז בחלום שדה דב. אם הייתה פועלת מיידית לחתוך בבשר החי, כלומר למכור את הקרקע היקרה גם במחיר של הפסד לא קטן, אפשר היה אולי להציל את החברה בהמשך.

במקום זאת, התעקש חנן מור לדבוק בפרויקט היקר וחיפש פתרונות אחרים שיאפשרו את פירעון החובות, אך אלה הלכו והצטמצמו ככל שחלף הזמן. רק לאחרונה החלה החברה לנסות ולממש תחת לחץ כבד חלקים מהקרקע בשדה דב לקבוצות רכישה, במקביל למספר נכסים אחרים שבבעלותה. המלחמה שפרצה בדרום הובילה להקפאת כלל המהלכים הללו, ואז נכנס בנק לאומי לפעולה - כשבקשות כינוס הנכסים שלו השבוע עלולות להיות תחילתו של כדור שלג שיקריס את חנן מור.

4 הלקח של מזרח אירופה לא נלמד

מעטים כנראה זוכרים כי בעבר נכוותה חנן מור בהרפתקה פיננסית. זה קרה זמן קצר לאחר שהונפקה לראשונה בבורסה, כשהחברה רכשה קרקעות לצורך הקמת מיזמי נדל"ן במדינות מזרח אירופה, אליהן נהרו יזמים ישראלים ערב משבר האשראי העולמי של 2008. את המשבר ההוא צלחה חנן מור בשלום, למרות תקופה שבה נסחרו האג"ח שלה בתשואות דו־ספרתיות, הרבה בזכות פעילותה הנדל"נית בארץ.

"כואב לי עליו מאוד", אמר איש שוק הון השבוע על חנן מור. "כל העבודה הקשה, כל הדירות שבנה בכל רחבי הארץ. והרפתקה אחת יותר מדי, שריסקה אותו". בהקשר זה אומר בעלים של בית השקעות כי בשנים שבהן ביצעה חנן מור את השקעת הענק בשדה דב, "כל אחד היה יכול להפוך ליזם נדל"ן. לא היו חסמי כניסה בשוק, כל מה שהיה צריך זה לקנות קרקע. היזמים לא יותר חכמים מרוב הציבור והתמכרו לסיפורים שסיפרו לעצמם, על כך שלא חשוב באיזה מחיר הם יקנו את הקרקע - הוא תמיד יעלה. והם קנו המון קרקעות והתמנפו יותר מדי.

"במשך שנים אנשים חשבו ששוק הדירות בישראל מתנהג שונה מכל תחום כלכלי אחר וכעת, לאחר עליית הריבית, התברר להם שזה לא נכון. יהיו כנראה עוד יזמים ממונפים וספקולנטים שימצאו עצמם בקשיים או יפשטו את הרגל", מציין הגורם בשוק, "אבל האם זה נורא? לא בהכרח. במקרה של חנן מור אני מעריך שהבנקים ייקחו את הקרקעות ויעמידו אותן למכירה.

"זה לא יעצור את הבנייה אלא דווקא יעודד אותה, כי חנן מור לא היה יכול באמת לבנות ולהרוויח, וכעת יבואו יזמים אחרים, יקנו את הקרקע במחיר זול יותר ויוכלו להרוויח גם אם ימכרו את הדירות במחיר נמוך יותר".

עוד כתבות

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

החוקרים הגיעו למשרדי החברה באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ●  ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של חברת הבת רשף

הרצל חבס / צילום: רוני שיצר

כעשור לאחר מכירת קרקע ברעננה: משפחת חבס חויבה במע"מ בהיקף מיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורה של חברת נוף נאה שבבעלות משפחת חבס וקבע כי מכירת קרקע חקלאית ברעננה ל-80 רוכשים שונים ב-15 עסקאות היא פעילות עסקית החייבת במע"מ - זאת למרות שהחברה החזיקה בקרקע במשך 60 שנה מבלי לעשות בה כל שימוש

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש