גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סין ורוסיה טוענות לעליונות מוסרית על גבם של ההרוגים הפלסטינים

היריבות של ארה"ב מביעות זעם על מלחמתה של ישראל בעזה כדי להשיג תמיכה בעולם המתפתח

נשיא סין שי (מימין) ונשיא רוסיה פוטין / צילום: Associated Press, Alexei Druzhinin
נשיא סין שי (מימין) ונשיא רוסיה פוטין / צילום: Associated Press, Alexei Druzhinin

המלחמה העקובה מדם בעזה מספקת ליריבותיה הגיאופוליטיות העיקריות של ארה"ב - סין ורוסיה - הזדמנות חשובה לגייס תמיכה ברחבי העולם, ומאפשרת לשתי האוטוקרטיות המדכאות לרתום גל של אהדה לפלסטינים ולמצב את עצמן כמגינות של ערכים הומניטריים ושלום.

הקשר הרוסי: בצרפת חוקרים מי ריסס מאות מגני דוד על בניינים של יהודים 
כתב זר התלווה לצה"ל בתוך עזה, ובסעודיה מאותתים שהנורמליזציה עדיין על הפרק 

בעוד שגם מוסקבה וגם בייג'ינג שמרו על קשרים הדוקים עם ישראל במשך עשרות שנים - ראש הממשלה בנימין נתניהו אף השתמש בשלטי חוצות שהציגו תמונה שלו לצד נשיא רוסיה ולדימיר פוטין במהלך הבחירות בשנה שעברה - שתי המעצמות סירבו במפורש למתוח ביקורת על חמאס על המתקפה ב-7 באוקטובר, שעוררה את המלחמה.

כשהן מתרחקות מישראל, רוסיה וסין מתמקדות מאז במיסגור המלחמה כחלק ממאבק כוחות עולמי נגד ארה"ב, כאשר ישראל הופכת ללא הרבה מעבר לכלי האזורי של וושינגטון.

הפסקת אש מיידית והקמת מדינה פלסטינית

פוטין, שכוחותיו שיטחו כמה ערים באוקראינה, אמר בנאום בשבוע שעבר כי "אגרופיו קפוצים ועיניו דומעות" כשהוא צופה בהפצצה הישראלית על עזה. חיילים רוסים באוקראינה נלחמים באותו "שורש הרוע", אמר, והקרבות שלהם "יכריעו את גורלה של רוסיה, ושל העולם כולו, כולל עתידו של העם הפלסטיני".

הרטוריקה של סין הייתה מאופקת יותר, כאשר שי ג'ינפינג נמנע מהערות פומביות בעניין המזרח התיכון מאז פרוץ הסכסוך. התקשורת הממלכתית הסינית, לעומת זאת, התמלאה בפרשנות המפיצה את ה"צביעות" וה"הסתה" של ארה"ב במזרח התיכון, ומעמידה אותה בניגוד לדרישות של בייג'ינג להפסקת אש מיידית ולהקמת מדינה פלסטינית.

סין אמרה כי עמדתה בסוגיה הפלסטינית זהה לעמדה של רוסיה ושתי המדינות הצביעו יחד במועצת הביטחון של האו"ם בחודש שעבר להטיל וטו על החלטה שנעשתה בחסות ארה"ב לגבי המשבר.

"מדינות צריכות לשמור על המצפון המוסרי, במקום להיאחז בחישובים גיאופוליטיים, שלא לדבר על מוסר כפול", אמר שליח סין של האו"ם, ג'אנג ג'ון, בהתייחסות מרומזת לארה"ב. "סין תמשיך לעמוד לצד ההגינות והצדק הבינלאומיים, בצד המשפט הבינלאומי, ובצד השאיפות הלגיטימיות של העולם הערבי והאסלמי".

המצוקה במזרח התיכון צריכה לגרום לוושינגטון לנטוש את יחסה העוין רב השנים לסין, הוסיף וואנג הויאאו, נשיא צוות החשיבה של מרכז סין וגלובליזציה בבייג'ינג ויועץ ממשלתי לשעבר. "הם באמת לא צריכים להתייחס לסין כאל יריבה. הם מתמודדים עם האתגר של המלחמה הרוסית באוקראינה, ועכשיו יצטרכו להתמודד עם אתגר נוסף, הסכסוך הישראלי-פלסטיני. הם לא צריכים להתמודד גם עם סין", אמר. "הם צריכים להתייחס לסין כשותפה, כשוכנת שלום, וצריכים לשתף פעולה עם סין בנושאים גלובליים".

בחמאס נוטים להביע הערכה למול אמירות כאלה. חאלד משעל, אחד המנהיגים המרכזיים של ארגון הטרור, אמר לאחרונה בהופעה בטלוויזיה כי חמאס שואפים ל"שיתוף פעולה עם המעצמות הגדולות סין ורוסיה". הוא הוסיף כי רוסיה הרוויחה מהתקיפה ב-7 באוקטובר מפני שהיא הסיטה את תשומת הלב האמריקאית מאוקראינה וכי סין עשויה לקבל השראה מהפשיטה של ​​חמאס לתוכניותיה שלה לכבוש את טייוואן.

פוליטיקה של מעצמות גדולות

בניגוד לרוסיה ולסין, ארה"ב ורוב מדינות המערב האחרות מחשיבות את חמאס, שפעיליו רצחו כ-1,400 ישראלים ולקחו עוד מאות בני ערובה ב-7 באוקטובר, בתור ארגון טרור.

למרות הרטוריקה, לא לרוסיה ולא לסין יש את היכולת, או הרצון, להיות מעורבות באופן פעיל במזרח התיכון בזמן שארה"ב חוזרת לנוכחות אקטיבית באזור, ופורסת שלוש קבוצות נושאות מטוסים, נכסי מטוסים, והגנה אווירית משמעותיים כדי להגן על שותפיה ובני בריתה.

אבל התדמית הדיפלומטית לבדה מגבירה את עוצמתם הרכה (השפעה לא כוחנית) ברחבי העולם המתפתח, שבו הזעם על אלפי ההרוגים מההפצצה הישראלית על עזה גבר במשך שבועות. בין המדינות שהחזירו שגרירים מישראל באקט מחאתי ישנן קולומביה הרחוקה, צ'ילה ודרום אפריקה. בוליביה ניתקה כליל את הקשרים הדיפלומטיים עם ישראל.

"עבור סין, לתמוך בעניין הפלסטיני ישרת את המטרה של התאחדות סין עם העולם המתפתח ברמה גלובלית", אמר מומחה למדיניות החוץ הסינית לי מינג-ג'יאנג מהאוניברסיטה הטכנולוגית של נאניאנג בסינגפור. "פוליטיקה של מעצמות גדולות היא גורם נוסף. סין חשה בהזדמנות פוליטית לעמוד לצד רוב מדינות העולם בהתנגדות לעמדה האמריקנית".

רוסיה, שנתונה לסנקציות מערביות ולביקורת עולמית על פלישתה לאוקראינה, להוטה עוד יותר לשנות את הנרטיב ולפרוץ את הבידוד שלה.

"הבחירה במדיניות שמקרבת את רוסיה לעולם הערבי היא מובנת. הדרום הגלובלי בימינו חשוב למוסקבה בגלל המצב סביב אוקראינה", אמר ניקולאי קוז'אנוב, דיפלומט רוסי לשעבר בטהרן שכיום מכהן כפרופסור באוניברסיטת קטאר. "רוסיה מבינה שהאירועים בעזה דוחקים את הדרום הגלובלי הרחק מהמערב, הרחק מארה"ב ויכולים להפוך את עמדותיו לנוחות יותר עבור מוסקבה".

ההרג שרוסיה וסין מבצעות ברחבי העולם

ההיסטוריה של רוסיה, באוקראינה ובמקומות אחרים, עמוסה בזוועות. פוטין החל את נשיאותו בשנת 2000 עם מחיקת גרוזני, בירת הרפובליקה המוסלמית המרדנית של צ'צ'ניה דאז. בסוריה, שורת הפצצות רוסית הרסה לחלוטין חלק גדול מהעיר חאלב בשנת 2016. בעיר מריופול שבאוקראינה, שחיל האוויר הרוסי יכול היה להפציץ ללא חשש מהגנה אווירית, נהרגו לפחות 25 אלף אזרחים אוקראינים במהלך מצור צבאי רוסי שנמשך לאורך חודשים בשנה שעברה, לפי גורמים בעירייה.

המחיר האמיתי אולי לעולם לא יהיה ידוע מכיוון שלאו"ם ולארגונים עצמאיים אחרים מעולם לא ניתנה גישה למריופול והקורבנות הוכנסו בדחפור להריסות או נקברו בקברי אחים.

סין, בינתיים, כלאה למעלה ממיליון מוסלמים שהגיעו מאיזור שינג'יאנג המערבי - שווה ערך לכל האוכלוסייה הבוגרת של רצועת עזה - במחנות מעצר, לפי גורמים אמריקאים. סין תיארה את המחנות הללו כמספקים הזדמנויות מקצועיות כשרוב המדינות המוסלמיות הגדולות נמנעו מביקורת על מדיניות הדיכוי שלה בשינג'יאנג.

"הסוגיה הזאת לא מהדהדת ב'עולם המוסלמי' כמו הנושא הפלסטיני", אמר נייסון מחבובי, מנהל פרויקט 'פן' על עתיד יחסי ארה"ב-סין באוניברסיטת פנסילבניה. מכיוון שהמלחמה באוקראינה פוגעת בתדמית העולמית של רוסיה, ואמריקה זוכה לביקורת על תמיכתה בישראל, "נפתחת בפני סין הזדמנות לעצב תדמית של מעצמה עולמית אחראית, ואף יותר ממתחרותיה, כולל ארה"ב," הוא אמר.

תום המלחמה הקרה פתח מחדש את היחסים בין ישראל לרוסיה ולסין

הן עבור רוסיה והן עבור סין, למעורבות בסכסוך הישראלי-פלסטיני יש היסטוריה ארוכה. ברית המועצות, שראתה במונרכיות ערביות שלוחות של האימפריאליזם המערבי, הצביעה בעד הקמת המדינה היהודית בעצרת הכללית של האו"ם ב-1947 והייתה האומה הראשונה שהכירה בישראל לאחר שהכריזה על עצמאות בשנה שלאחר מכן.

היא גם סייעה להבטיח את הישרדותה בכך שגרמה לצ'כוסלובקיה שהיתה בשליטה סובייטית לשלוח נשק. אבל מוסקבה ניתקה את היחסים הדיפלומטיים עם ישראל ב-1967 והפכה במהרה לתומכת צבאית גדולה של אויביה הערבים. סין הקומוניסטית סירבה להכיר בישראל לחלוטין.

רק לאחר תום המלחמה הקרה פתחו רוסיה וסין שגרירויות בתל אביב. היחסים התרחבו במהירות כאשר מאות אלפי יהודים רוסים התיישבו בישראל והמדינה הפכה גם לצינור חשוב של טכנולוגיות מערביות לסין.

בשנת 2018 ענד נתניהו את סרט ג'ורג' הקדוש, סמל לתפארת צבאית רוסית שהפך גם לאות תמיכה בתוקפנות הרוסית באוקראינה, במהלך ביקור במוסקבה. הקיץ, על רקע המתיחות עם ממשל ביידן בעקבות הרפורמות המשפטיות המתוכננות, פרסם נתניהו תמונה שלו אוחז בספר מאת שי שקיבל במתנה מהשגריר הסיני, מהלך שהרים גבות בוושינגטון.

המשבר הנוכחי, והתמיכה שסיפק ממשל ביידן עד כה, מבהירים שרק ברית חזקה עם ארה"ב יכולה להגן על ישראל, אמר טוביה גרינג, מומחה לסין במכון למחקר ביטחון לאומי של אוניברסיטת תל אביב.

"אין אלטרנטיבה לישראל", אמר. "סין אינה נייטרלית. היא נגד ישראל ומספקת רוח במפרשים של אלה שרוצים להשמיד אותנו. היא הייתה אדישה לסבל שלנו והיא מנצלת אותו למען הרווחים הגיאופוליטיים שלה".

עבור פוטין, שנהג להעריך את הנייטרליות של ישראל ואת סירובה להצטרף לסנקציות מערביות על רוסיה, הקור החדש כלפי ישראל יכול להיות מוסבר בחלקו על ידי השינוי בדמוגרפיה של רוסיה עצמה. בערך רבע מאוכלוסיית רוסיה מוערכת כיום כמוסלמית, אחוז שממשיך לעלות בגלל שיעורי ילודה גבוהים יותר באזורים מוסלמים והגירה המונית ממרכז אסיה.

המצב בעזה כבר עוררה אי שקט בכמה רפובליקות מוסלמיות בצפון הקווקז. בסוף אוקטובר, כאשר נפוצו שמועות שיהודי האזור שהיגרו לישראל יחזרו כפליטים, פשטו קבוצות פורעניות מקומיות על בתי מלון וחיפשו אורחים יהודים וב-29 באוקטובר הסתערו על שדה התעופה הבינלאומי של מחצ'קלה לאחר שטיסה סדירה מתל אביב נחתה שם, כשהם מניפים דגלי פלסטין וקוראים "אללה אכבר". הרשויות ברוסיה ביצעו מאז כ-200 מעצרים.

אולם, גורם חשוב עוד יותר הוא החתירה של פוטין לשחזר ערכים ונורמות מתקופת ברית המועצות, במאמצים אידיאולוגיים הכוללים שכתוב ספרי לימוד, הקמת אנדרטאות לסטלין ופירוק כל מה שנותר מהמוסדות הדמוקרטיים של רוסיה. משמעות הדבר הייתה גם התקרבות לבעלות ברית מתקופת ברית המועצות, כמו צפון קוריאה.

"הכל חלק מהגלישה הכוללת של רוסיה חזרה לימי ברית המועצות, לחשיבה הסובייטית, למסורות הסובייטיות", אמר שר החוץ הרוסי לשעבר, אנדריי קוז'ריב, שחי כיום במערב. "זה עולה בקנה אחד עם המדיניות הניאו-סובייטית הכוללת של עימות עם המערב. ועכשיו, תורה של ישראל הגיע".

עוד כתבות

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור (22.17%), תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ישראל לא תשלח משלחת לקהיר, ממתינים לתשובת חמאס

הותר לפרסום: עידו אביב, בן 28 מכרמיאל, וקאלקידן מהרי בן 37 מפתח תקווה, נפלו בקרב ברצועת עזה • משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • צבא ארה"ב מציג: תמונות מהקמת הרציף ההומניטרי בים התיכון סמוך לרצועת עזה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" ● עדכונים בולטים

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו, הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה הכול: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב"ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים